Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Magnetofon-mazacia hlava,predmagnetizacia..
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33896
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po srpen 27 2018, 19:14    Předmět: Citovat

Tie jednoduche azijske mechaniky sa dlhe roky pouzivali v roznych znackach aj "znackach" kazetakov. Povodne to asi bol navrh a vyrobok nejakej japonskej alebo europskej firmy a potom sa to uz len kopirovalo.

Podobne to bolo vo "walkmanoch" - ta jednoducha jednosmerna mechanika bola rovnaka hadam vo vsetkych neznackovych typoch.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9763
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po srpen 27 2018, 19:20    Předmět: Citovat

Mezi těma Panasonicama s magnetem byla i ta poslední "kobra".

Poslední z jezevců (co jsem měl), co měl doopravdy mazací hlavu, tak byl grundig RR2000. A-čko bylo z reversem, B-čko bylo obyč z full autostopem (kývátko sledovalo otáčení navíjecího trnu, pokud se netočil, kývátko se zaseklo o kolečko z výstupkem a odjistilo aretaci tlačítka). Mazací hlava napájená dvoučinným oscilátorem (měl jsem od toho schéma).
Edit:
Poslední stroj, co tu mám, tak je panasonic RX-D55. A citace z manuálu:
"
Nahrávací systém AC předmagnetizace 84 kHz
Mazací systém Multipólový magnet
Celková frekvenční odezva
NORMAL 50 Hz až 12 kHz "
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po srpen 27 2018, 20:30    Předmět: Citovat

Achab napsal(a):
Artaban001 napsal(a):
Měl jsem tu pár kousků, kde byl mazací magnet, ale přes to tam byl pomocný oscilátor...
Nebylo to něco podobného? Schéma je od jezevčíka z roku 1991, jestli tam byl i magnet si nepamatuju.
Formát návodu byl příliš malý a nekvalitní, takže schéma je spíš ilustrační.

Přesto tam žádný oscilátor není, mazací hlava je napájená stejnosměrným proudem, stejně tak při záznamu je zavedená stejnosměrná předmagnetizace. Tedy totéž, jen mazací hlava je pevná. Clastně podobné uspořácání, jaké měly Elty používané často pro záznam dat, i Atari XC12, které k tomu byly přímo určené.

traboš byl lepší, než auto.

_________________
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: po srpen 27 2018, 21:29    Předmět: Citovat

Achab > Ano, to je přesně ono. Přesně toto schéma jsem dostal k mgf, kde se mazalo magnetem. Kdybych si dal tu práci, tak bych ho možná i našel.

Pravda, do dnes mám Panasonica, který maže magnetem, ale předmagnetizaci má střídavou. Nahrávka, na magnet, oproti ťamanským mgf je neporovnatelná, dá se poslouchat i na bednách, ale proti poctivému mazání to přece jen o něco víc šumí, spíše na nižších kmitočtech. Překvapilo mě, jak je to možné, a ono "multipólový" magnet...
To čtu poprvé, pokud se pole střídá a slábne, pak je to zajímavá myšlenka...
Budu si to muset víc prohlídnout.


Naposledy upravil Kremik dne po srpen 27 2018, 21:39, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po srpen 27 2018, 21:34    Předmět: Citovat

Tak to jsem asi byl na to moc starej nebo moc mladej, ale ťamanská dvojčata mi nic neříkala ani tehdy ani potom. V dobách kdy tu kralovaly cívkáče, jsem se dostal k nějakýmu CC tapedecku Sony a přes pěknej vzhled mi bylo zřejmé že parametrama na obyčejný B444lux nemá. Nějaký chrastítka Aiwa tou dobou už vůbec nestály za pohled. Jestli jsem po něčem šilhal, tak dederonský studiový skříně s rychlostí 38, kdyby byl k mání tak bych to asi fakt nastěhoval domů. Pak někdy v půlce devadesátek jsem uznal, že kazeta mi smí domů a pořídil jsem Philipse s Dolby B a C a HXPro a párl let nato nastaly CD...
takže doba nahrazování permanentních magnetů mě naštěstí minula, výzev jsem si užil dost v reprobednách a zesilovačích a tunerech. Jak v přelaďování tak v stavbě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po srpen 27 2018, 22:29    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):
...a ono "multipólový" magnet... To čtu poprvé, pokud se pole střídá a slábne, pak je to zajímavá myšlenka... Budu si to muset víc prohlídnout.

Na tom slábnutí pole je založené především střídavé mazání: jak pásek opouští mazací hlavu, pole slábne a pracovní bod cestuje po hysterezní křivce téměř k nule. O zbytek se postará vf předmagnetizace. V modulačních pauzách je pásek téměř dokonale odmagnetovaný, tam toho nemá moc co šumět (šum pásku je především způsobený hustotou a rozměry elementárních magnetů v jeho vrstvě, ale jen když jsou zmagnetované, jinak snímací hlava nemá co snímat).

Stejnosměrné mazání odklápěným magnetem měly magnetofony Tesla Start a Tesla Blues, u dalších modelů se Tesla (i když za cenu větší spotřeby z baterek při záznamu) tohoto principu naštěstí zřekla. Původně to totiž byl jen prstencový magnet se štěrbinou a pásek za ním zůstal zmagnetovaný do nasycení. O odmagnetování se mělo postarat vf předmagnetizační pole. Aby to ale mělo vůbec nějakou účinnost, nastavovala se předmagnetizace na maximální citlivost pásku při 333 Hz, což ale mělo ten negativní důsledek, že by se musely příliš korigovat výšky, aby ten magnetofon chodil někde přes 6,5 kHz. Ono totiž předmagnetizační pole zase odmazává výšky, než právě nahraný záznam opustí čelo hlavy. Čili je žádoucí to nepřehánět. Nojo, ale to zase pořádně neodmagnetuje... co s tím? Norma tehdy na to nebyla, ty korekce jsou zapojené dost svérázně, k tomu absence indikátoru záznamové úrovně...prostě nic moc, ale hlavně, že to nějak funguje.
Pro rozumný kompromis mezi nutností příliš zdůrazňovat výšky při záznamu, aby se dosáhlo normalizovaného průběhu zkratového magnetického toku pásku při rozumném zkreslení, vybuditelnosti a odstupu od šumu se obvykle nastavuje předmagnetizační proud o cca 2 dB pod optimální bod citlivosti pásku. Nedojde pak k tak velkému odmazání už nahraných výšek v úseku, kde pásek opouští záznamovou hlavu, a není třeba výšky tak strmě zdůrazňovat, přičemž ostatní parametry se zhorší jen nepodstatně.
Ale na stejnosměrné sycení jedním pólem magnetu, jak už jsem psal, už taková předmagnetizace nestačí, v zvuku je zvýšený šum a různé pazvuky způsobené pružením pásku (čím tenčí, tím víc). Možná, kdyby se Tesle v roce 1962 podařilo vyrobit vícepólový magnet s postupně slábnoucím polem a mohla snížit vf předmagnetizaci záznamu, byly by nahrávky ze Startíků a Bluesů lepší, než se Sonetu Duo na čtyřku rychlost (hlava ANP910 už byla modernější a měla by na tom hlavní zásluhu).
To už vyšlo nastejno nasycený pásek odmagnetovat do lineární část magnetizační křivky stejnosměrným předmagnetizačním proudem. Vlastně tak úplně nastejno ne, výstupní úroveň takto nahraného pásku byla -6 dB proti úrovni z "poctivě" mazaného a předmagnetizovaného pásku. Ale ty tisíce jezevčíků takto fungujících ukázaly, že i tento návrat k principu záznamu opuštěného někdy v roce 1935, se dá prodat...

_________________
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dvorak



Založen: Apr 25, 2013
Příspěvky: 2014
Bydliště: Dvůr Králové n.L.

PříspěvekZaslal: čt únor 16 2023, 20:51    Předmět: Citovat

Po letech se vracím k tomuto tematu. Existuje něco jako nahrávací a mazací hlava v jednom ? Ten můj Crown 435 má totiž pouze jednu hlavu se čtyřmi přívody, na schematu mazací i nahrávací hlava je, v jednom bloku.
Pokud to někde již v předešlém textu vysvětleno je, omlouvám se.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt únor 16 2023, 22:39    Předmět: Citovat

To jsou jen dvě hlavy v jednom pouzdře - kombinovaná a stejnosměrná mazací, to je vlastně jen elektromagnet. Oscilátor vyrábí předmagnetizační proud, do mazací hlavy se pouští jen stejnosměrný proud z napájení toho oscilátoru při záznamu.
Hýčkej si ji, jako náhradní díl se bude těžko nová shánět. Leda bys na obvyklé místo kde je v ostatních kazeťákách, vrazil normální mazací hlavu a tu původní nahradil obyčejnou kombinovanou, ty se ještě koupit dají.
Nebo tam nedat žádnou mazací hlavu, trvale zablokovat tlačítko záznamu a používat to jen jako přehrávač.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dvorak



Založen: Apr 25, 2013
Příspěvky: 2014
Bydliště: Dvůr Králové n.L.

PříspěvekZaslal: pá únor 17 2023, 11:55    Předmět: Citovat

Takže se maže i nahrává současně ? Jinak to hraje dost slabě, snažil jsem se hlavu trochu poštelovat, ale zlepšení jen malé. Při doteku šroubovákem na přívodní vodič je i to vrčení slabé.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7411

PříspěvekZaslal: pá únor 17 2023, 12:01    Předmět: Citovat

Ne současně. Jsou to dvě hlavy vedle sebe. Současně to nejde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 4013
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: pá únor 17 2023, 12:38    Předmět: Citovat

dvorak napsal(a):
hlavu trochu poštelovat, ale zlepšení jen malé. Při doteku šroubovákem na přívodní vodič je i to vrčení slabé.

Hlavně aby ten šroubovák nebyl z magnetizovaný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá únor 17 2023, 12:58    Předmět: Citovat

Přece při nahrávání se vždycky maže předchozí záznam, proto jde vždy pásek napřed přes mazací hlavu a pak přes kombinovanou ve funkci záznamové (nebo speciálné záznamovou). Jen tady v tom kazeťáku nejde mazací hlava do vlastního vybrání kazety, ale je těsně před kombinovanou.
Ano, do té mazací hlavy se pouští proud jen při záznamu.
U nejvymakanějších tříhlavých decků (ale to nenípřípad tvého Crowna) byly za sebou v jednom krytu pro změnu záznamová a snímací hlava, mazací hlava pak byla na obvyklém místě, jako je na obrázku.



JVC_RC680V-ton_draha.jpg
 Komentář:
Obvyklé provedení: mazací hlava je samostatně, ale stačí obě hlavy zúžit, srazit je těsně k sobě do společného držáku a začátek dráhy zůstane prázdný.
 Velikost:  138.02 kB
 Zobrazeno:  44 krát

JVC_RC680V-ton_draha.jpg




Naposledy upravil Hill dne pá únor 17 2023, 13:04, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33896
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá únor 17 2023, 13:03    Předmět: Citovat

Reverzne mechaniky maju malu mazaciu hlavu tesne pri kombinovanej (aby sa mohli spolu otacat).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dvorak



Založen: Apr 25, 2013
Příspěvky: 2014
Bydliště: Dvůr Králové n.L.

PříspěvekZaslal: pá únor 17 2023, 14:52    Předmět: Citovat

Ale ať se dívám jak se dívám, vidím pouze jednu hlavu. A právě o to mi jde, jak to může zhruba na 1 cm mazat i nahrávat současně, nějaké půlení nevidím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá únor 17 2023, 18:08    Předmět: Citovat

Když jdou ty hlavy zúžit do jednoho otočného držáku, vejdou se i do jednoho krytu. Prostě ty dvě hlavy tam jsou, jenomže ten Crown nemá autorevers, tak se v něm hlavy nepřevrací. A jsou v opačném pořadí - zleva napřed mazací a pak univerzální (kombinovaná).
Já jsem nechtěl sáhnout na servo, protože nevím, jak by si s polohou mechaniky potom po zkompletování poradilo, tak koukám s ničím zbytečně nehýbat, proto jsem vyfotil tu dvojhlavu otočenou pro záznam či snímání strany B kazety.
Pásek se přece napřed musí smazat a teprve pak nahrávat, obráceně by na něm toho moc nezbylo...



Sony_rotary_revers.jpg
 Komentář:
 Velikost:  155.31 kB
 Zobrazeno:  53 krát

Sony_rotary_revers.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.21 sekund