Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak změřit efektivní hodnotu zvlněného napětí ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 4993
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne únor 25 2018, 20:23    Předmět: Citovat

UT804 taky není žádný laciný měřák. Já už se na stará kolena bez této zajímavé fičury budu muset obejít a musí mi stačit moje staré měřáčky.

to Bernard: Díky. Nezklamal jsi. Zkusil jsem dosadit naměřené údaje z fotek a moc to nesedí s údajem ručkového měřáku. Ale pak jsem zvětšoval zvlnění až k vynechání vyhlazovacího kondenzátoru a tam už to souhlasilo celkem pěkně.

Při hledání jsem narazil na přehledné (trochu dlouhé) video, kde pán TRUE RMS (AC+DC )vysvětluje pro méně chápavé jako já tak trpělivě a pomalu, že jsem to snad i pochopil. https://www.youtube.com/watch?v=LZEie3nAo1E
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4079

PříspěvekZaslal: po únor 26 2018, 3:07    Předmět: Citovat

Vsetko sa da merat, kto chce, moze kludne aj vadaskou. A mozno, ze aj sa nahodou strafi do spravnej hodnoty. Ale to este neznamena, ze je taketo meranie aj fyzikalne spravne. A to by mala byt prvorada uloha mernia na skole. Nie namerat hodnotu, ale ozrejmit fyzikalnu podstatu.

Skor vsak, nez by sme mohli zodpovedat otazku v 1) a 2) bode, by sme najprv museli vediet, ze co je to multimeter? To ako keby som niekoho poslal do obchodu kupit krabicu skrutiek. Co asi tak donesie? Metricke alebo do dreva? A rozmer uz vobec netusim. Multimeter, pokial nema od vyrobcu presnu specifikaciu meracej metody, tak nepatri do skolskeho laboratoria. Jedine ako nazorna ukazka, ako nefunguje a ako si nanho v praxi treba davat pozor. Tak isto v bode 2), co je to jednosmerna hodnota napatia? Pozname efektivnu, strednu a nejake dalsie hodnoty, ale co ukaze jenosmerny voltmeter, zavisi od metody, ktorou meria.
V bode 3) by v pripade ciastocne filtrovaneho usmerneneho priebehu bolo potrebne tento nejako definovat a strednu alebo efektivnu hodnotu napatia pocitat matematickym vztahom prislusnym tomuto priebehu. Uloha riesitelna, ale skor akademicky, ako prakticky.

Myslim, ze na skole by pred samotnymi meraniami mali byt dostatocne vysvetlene pouzite metody merania a v pripade pouzitia nejakej neadekvatnej metody by malo byt vysvetlene, preco si taku metodu mozeme dovolit a akej chyby sa pri tom dopustime. Snad to je na prednaskach alebo v skriptach. V tych starsich to urcite je. V tych novsich sa to uz straca v copy paste, vlastnymi slovami prelozenych, z kontextu vytrhnutych a omackou doplnenych textoch.

Nedavno som hladal v jednom zariadeni s poruchou nejake napajacie napatia z hlavnej jednotky. Bol tam dost vykonny ventilator na 28V. Jak som meral digitalnym multimetrom, ci jednosmerne alebo striedave, maximum co som nasiel bolo nieco 0,8 a 1,2V. Nedalo mi, tak som zobral analogovy a ten ukazal 28V. Nie, ten digitalny nebol rozbity. 9V baterku aj 230 v sieti zmeral dobre. Sice nie je True RMS, ale je z tych lepsich, aj s meranim tranzistorov a kapacity.

A este som si spomenul, ako sme na skole merali skreslenie operacneho zosilnovaca, ci nieco take. Zdroj signalu bol klasicky skolsky generator... pracujuci na principe multivibratora z ktoreho ide obdlznik, ten je dalej tvarovany na trojuholnik a ten nasledne na sinus... Otocnym prepinacom si zvolite pozadovany priebeh... Marne som sa docentovi snazil vysvetlit, ze ten sinus sa na sinus ani len nepodoba. Takze nakoniec som musel, k spokojnosti docenta, rovnako ako ostatni spoluziaci, dosiahnut vyledok referatu vhodne zakomponovanou bulharskou konstantou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rudolf02



Založen: Sep 05, 2012
Příspěvky: 498
Bydliště: ústeckoorlicko

PříspěvekZaslal: ne březen 18 2018, 19:58    Předmět: Citovat

Demarcusi, Demarcusi
Chápu, že jsou někteří mí kolegové někdy nevyzpytatelní jako já, ale prosím o následující:
Jak zní přesné zadání této úlohy (zadání, schema, postup měření)?
Nerozumím, proč reostat (nastavení jeho hodnoty), jaká je hodnota kondenzátoru, jak je vlastně zapojen druhý voltmetr. A neříkej, že vám vedoucí měření na požádání nepodal vysvětlení.
Jinak je to o průběhu sinus, z něj počítaná efektivní (odmocnina ze dvou) a střední (dvě lomeno pí) hodnota, ponížená z důvodu jednocestného usměrnění. Nemám jasno, zda kondenzátor neslouží jako sběrací (filtrační) pro částečné vyhlazení nebo jako oddělovací pro oddělení DC složky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
FERYACT



Založen: Apr 20, 2005
Příspěvky: 2285
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: pá červen 22 2018, 14:42    Předmět: Citovat

V labinách jsme dělali měření pomocí stejných žárovek přičemž jsme je nastavili na stejný jas a stejnosměrnou jsme změřili.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund