Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Bočník
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5014
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po červen 04 2018, 16:16    Předmět: Citovat

Atlan napsal(a):
Kravina s pracnym pilovanim a brusenim, predsa ho urobim troska vecsi a vychylku na meraku doladim trimrom.
Třeba si představ, že máš omezené možnosti měřit proudy kolem 100A ale máš panelový ručkový měřák z Metry určený přesně k bočníku s úbytkem 60mV a dočasně zapůjčené přesné měřáky. Tak je blbost to celé degradovat nějakým trimrem, kterým může někdo omylem zakroutit v době, kdy už nebude k dispozici zapůjčený přesný ampérmetr. Lepší je dát si tu práci s nastavením bočníku. Nejedná se o výrobní linku a plnění plánu Pětiletky, ale o hobby, takže trocha toho zdlouhavého piplání a hraní si s přesnou hodnotou přece vůbec nevadí. Mám vždycky lepší pocit, když je měřák přesnější než když jen indikuje. Byť pro svářečku skutečně na 10%ní odchylce nezáleží. Ale dělal jsem svářečku, která byla zároveň regulovatelný zdroj napětí a nabíječka a tam je taky přesnější znalost proudu výhodou.
Těch 10% opravdu neznamená zásadní odchylku, jenže bez nastavování a měření ten samodomo bočník může mít třeba 50%, že jo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18664
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: po červen 04 2018, 18:08    Předmět: Citovat

Úplná kravina , nemůže .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Atlan



Založen: May 10, 2004
Příspěvky: 4507
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: st červen 06 2018, 9:30    Předmět: Citovat

Jasne budem pilovat bocnik na desatiny... A ako vyriesis jeho ohrievanie a tym zmenu ubytku.... Ach jo. Niekto to robi komplikovane....
Ano niekto len tak s pasie rozoberie pristroj a potoci trimrom.... Inak trimer sa da nahradit odporom to len pre zaujimavost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19495
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st červen 06 2018, 10:31    Předmět: Citovat

Ale pořád je ten trimr ztrátová záležitost: jestli kvůli němu musím mít na bočníku úbytek řekněme 100 mV, abych to trimrem snížil na 75 mV pro měřidlo, znamená to při 100 A vytopit bočníkem 10W místo původních 7,5 W. Stejný bočník se bude ohřívat rychleji. Znamená to tedy jinou volbu materiálů na bočník, aby se teplotní závislosti navzájem kompenzovaly v širším rozsahu teplot, nebo volit větší rozměry bočníku kvůli větší chladicí ploše a menšímu oteplení stejným výkonem.

Obdobně se bočník bude chovat i v případě, že trimr nahradíš posuvnou odbočkou na bočníku: zase ho bude ohřívat větší ztrátový výkon. Zde se ale dá optimalizovat bočník jak vzájemnou polohou těch odboček (co nejmenší tepelná ztráta) , tak průřezem (konečný rozsah).

_________________
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Atlan



Založen: May 10, 2004
Příspěvky: 4507
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: st červen 06 2018, 12:15    Předmět: Citovat

Tu islo o to, co on musi zapnut zme rat zabrusit,medzi tym sa bocnik ohreje tak ze o nejakej presnoti nemoze byt reč.
Ked ho urobi troska vecsi, pusti prud a za 1s ma nastavenu hodnotu trimrom.
A ci ma bocnik 10W alebo 7,5W je pri 100A myslim sum a fuk.
A cocje najhlavnejsie bude to rychlejsie a presnejsie ako jeho prusenie bocniku. Cas sa da venovat aj niecomu inemu ako presnej hodnote bocnika s nepresnym vysledkom z dovodu jehocohrevu.
Proste zbytocne sa trapil s niecim co sa dalo urobit jednoduchsie a rychlejsie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5014
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po červen 11 2018, 22:28    Předmět: Citovat

Atlan napsal(a):
..... Cas sa da venovat aj niecomu inemu ako presnej hodnote bocnika s nepresnym vysledkom z dovodu jehocohrevu.
...
Tuhle větu "miluju". Ještě se vyskytuje další "moudro", že kdyby v práci přidal na úsilí, vydělal by si víc peněz (a za kratší dobu než trvá výroba bočníku) na hotový profesionální bočník a nemusel by "ztrácet čas" jeho výrobou.

Jenže jelikož jsme mnozí bastlíři, tak nám některým prostě piplačka s bočníkem, předřadníkem, měřákem, zdrojem ... nepřipadá jako ztráta času, ale právě naopak. Pro mě je ladění bočníku zábava a hodnotný způsob trávení volného času. Já to tak aspoň mám. I když bohužel stejně naprostou většinu volného času mařím čuměním na internet.

Atlan napsal(a):
..... proste zbytocne sa trapil s niecim co sa dalo urobit jednoduchsie a rychlejsie....

Pokud je bočník s odpuštěním tak blbě dimenzovaný, že se ohřeje natolik, aby to znamenalo zásadní nepřesnost, tak mu žádný trimr na dostavení hodnoty nepomůže. Co tím trimrem nastavíš? "Studenou" hodnotu? "Horkou" hodnotu? Jak moc horkou? Jak ještě málo studenou?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19495
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út červen 12 2018, 5:16    Předmět: Citovat

Díky, PavleFF, vystihls tu podstatu potřeby dimenzování a pilování tak, že to konečně snad dojde i těm, kteří si to neumí představit za příspěvky nás všech, kdož jsme to tu psali dřív.
Je to logické: čím menší odpor bočníku vrazím měřenému proudu do cesty, tím méně se projeví v měřeném obvodu. A také správně dobroušeným bočníkem vyrobím nejméně tepla. Proč zbytečně používat větší odpor a pak ten úbytek pro měřidlo snižovat děličem? To už radši to teplo vydám při pilování, než aby ho vydával ten bočník za provozu. Jestli samo domo nemám takové možnosti zkombinovat materiály, aby se jejich teplotní závislost odporů navzájem kompenzovala, musím koukat, aby teplota bočníku pokud možno neběhala v příliš širokém rozsahu. A rozhodně tento rozsah nezvětšovat tím, že umožním bočníku ještě topit.
Pokud si dobře vzpomínám, ve škole se probíra bočník dvě hodiny teoreticky, v laborkách pak jsme se s ním vyblbli čtyři hodiny. Komu to nestačilo, tten tto nnezvlád, jak říkal náš třídní, když psal za pět. Ve světle toho mi toto vlákno připadá skutečně nesmírně dlouhé...

_________________
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17688
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út červen 12 2018, 8:02    Předmět: Citovat

Ach jo, před pár týdny jsem se tu zmínil o článku v AR, kde byl bočník z trafoplechu. Proč asi? Trafoplech má proti drátu obrovskou plochu na ochlazování. A možná i příznivější koeficient odpor/teplota. Ale tazatel se určitě ani sebemíň nesnažil si ten článek najít a dál tu řeší trimrový nesmysly...
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petula



Založen: May 22, 2016
Příspěvky: 855
Bydliště: Čelákovice / Brandýs n.L / Stará Boleslav

PříspěvekZaslal: st červen 13 2018, 20:06    Předmět: Citovat

Jeden ze zákonů profesora Parkinsona říká: "čím menší význam má projednávaná věc , tím více času se jí věnuje". To platí i o tomto vlákně. Tak již pěkně prosím nechte tvůrce bočníku, ať kreativně vyrobí bočník jak a z čeho je libo a ověnčí ho těmi trimry.... Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund