Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

máte dalekohled (triedr) ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jura80



Založen: Nov 05, 2011
Příspěvky: 908
Bydliště: Boskovice

PříspěvekZaslal: st duben 18 2018, 5:01    Předmět: Citovat

konosuke napsal(a):
k pozorování přírody, zvířátek, holek a Měsíce ? já už jo bo jsem v sobotu na tržnici v Polsku tento si pořídil - od ruskýho lampasáka (zřejmě armádní inkurant) 20x50 protiskluzové pryžové pouzdro, taktické dálkoměrné souřadnice na objektivu...ukecal jsem 180 Kč dobré, co


Dost pochybuju, že by tohle vyráběli v Rusku, to spíš ještě víc na východ zneužívají toho, že ruský triedry jsou legendární. Už jsem se přes to kdysi díval a obraz je strašný. Ani to nejde pořádně zaostřit.

Jinak mám BCP 5 10x50, už skoro 20 let, hodně toho přežil a spokojenost maximální. Není to optická špička, je to klasika achromát, ale je fakt bezva. Taky jsem koupil v Lídlu 12x32, protože se vejde do kapsy, ale proti starýmu rusáku je to hrozný šmejd a hračka. Hranoly se neposouvají zároveň, takže je pořád potřeba přeostřovat pravý oko. Obraz nejde pořádně zaostřit ani tak (možná malá přesnost optických ploch?) a kontrast zobrazení taky stojí za hovno. Musí se na to neskutečně lepit oko, aby byla vidět aspoň část celýho širokýho zornýho pole. Na krajích pole jsou šmouhy místo obrazu. Takže jsem se smířil s tím, že když mám chuť vzít do přírody triedr, tak do kapsy se nevleze, páč beru starý dobrý BCP-5.

Ty laciný Bressery a pod. na tom nejsou o moc líp, i když přece jen. Taky jsem viděl a nenadchly mě...

_________________
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8804
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: st duben 18 2018, 7:41    Předmět: Citovat

jura80 napsal(a):
... že ruský triedry jsou legendární. ...

Jsou, ale už za minulého režimu bývaly nejlepší dalekohledy z DDR - CARL ZEISS JENA.

Když jsem v 70. letech jezdíval na školení Soemtron (děrnoštítková technika - děrovače a přezkoušeče děrných štítků; třídičky, apod.) do Teplic v Č., tak jsem tam pobýval většinou delší dobu - třeba i 2 měsíce. Domů jsem za celou dobu pobytu jezdil třeba jen jednou (bylo to přecejen přes celou republiku).
No a do NDR bylo coby "kamenem dohodil" - na Cínovec pár km (CZ autobusem), přes "čáru" pěšky a DDR autobusem se pokračovalo dál - spoje většinou navazovaly.
Takto jsme o víkendech jezdívali třeba až do Drážďan. Ve všední dny (odpoledne, po skončení školení) třeba jen do Altenbergu, anebo "až" do Dippoldiswalde.
Často jsme tam okukovali především tu jejich "optickou techniku" (fotoaparáty, triedry, ...) - v tomto byli z celé RVHP snad nejdál - jak do koncepce, tak i do kvality!
Při nějaké z cest (někdy jsme taky jezdili s některým z kolegů autem - ti co to měli blíže než já tam autem byli) - jsem "propašoval" dalekohled DEKAREM 10x50. Tuším jsem ho kupoval v Dippoldiswalde.
Cenu už si nevzpomenu, ale dobře si pamatuji, že jsem neměl dost "východoněmeckých DM", abych ho koupil i s futrálem - tak jsem ho koupil bez něj a ten jsem zase přikoupil až při příští cestě.
Když jsem s ním přijel domů (školení ještě pak dále pokračovalo - čili zase jsem se vracel) a přinesl jsem ho do fabriky (pochlubit se), tak mně "ukecala" jedna kolegině (nimrodka - psal jsem o ní ve vlákně " P: Sušené houby"), abych jí ho prodal, že je pro myslivost jak dělaný.
Tak jsem se nechal ukecat a za "nákupku" (tuším to bylo 1.350,-Kčs - přepočet z "marek") jsem jí ho přenechal. Sám jsem si potom později znovu koupil (a znovu "propašoval") už menší JENOPTEM 8x30W - který mám doposud.
Pro ten menší (a hl. lehčí!) jsem se rozhodl právě kvůli té jeho váze - přecejen ten 10x50 je na běžné turistování docela "těžítko" - njn, optika je skleněná, žádná plastová imitace Rolling Eyes
Na "pašování" já byl kabrňák - takto jsem tam zakoupil i Prakticu EE2 - v té době úplná novinka (víc než 3x dražší, než jiné /mechanické/ modely Praktica! - vyšla mně na 6.000,-Kčs !!! - 3 výplaty?) a "úspěšně propašoval" Laughing
Jenže s tou jsem si "zadřel třísku do (_!_)" - později se mně porouchala a v servisu v Praze mně řekli, že je to neopravitelné (IC v ní prý byl "jednoúčelovka", hodně poruchová /a už před lety/ nedostupná). Takže dodnes "leží" ve skříni - hodnotu má snad už jen ten objektiv Cry
"Namlsaný úspěchy" jsem pak ještě nakonec propašoval pro druhého kolegu (fotografa - amatéra) "mohutnější" PENTACON six TL Laughing

http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/262952-dalekohledy-carl-zeiss-jena-10x50-7x50-8x30/



Praktica_EE2_SLR_black (1).jpg
 Komentář:
PRAKTICA EE2

Stáhnout
 Soubor:  Praktica_EE2_SLR_black (1).jpg
 Velikost:  163.82 kB
 Staženo:  256 krát


76706.jpg
 Komentář:
PENTACON six TL

Stáhnout
 Soubor:  76706.jpg
 Velikost:  39.22 kB
 Staženo:  252 krát


_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jura80



Založen: Nov 05, 2011
Příspěvky: 908
Bydliště: Boskovice

PříspěvekZaslal: st duben 18 2018, 8:18    Předmět: Citovat

Jo jo, Zeissům se těžko mohly rusáky vyrovnat. Však z nich konstrukčně taky vycházely... Já si ale vždycky říkám, jestli by ta špičková kvalita byla k něčemu. Rusák je naprosto vyhovující, na rozdíl od moderních hraček, co jsou fakt jen na úrovni hračky.
_________________
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33754
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st duben 18 2018, 8:28    Předmět: Citovat

Dnes za pol vyplaty tiez kupis kvalitny dalekohlad. Akurat nie v potravinach, tam su to fakt len hracky. Videl som minule velky dalekohlad z Lidlu, nebolo cez to prakticky nic vidiet - len kusok v strede, okraje uplne kalne Rolling Eyes Oproti tomu bol stary sovietsky dalekohlad uplna parada.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1701
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: st duben 18 2018, 9:09    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
konosuke napsal(a):
.strejda gugl všechno ví a ochotně napoví včetně okamžitých poloh planet, ne ?
http://heavens-above.com/constellation.aspx?con=Vir&lat=50&lng=15&loc=%C4%8CR&alt=270&tz=CET

Hmm, ještě se v tom vyznat...
do smartfonu si nainštaluj SkyMap,alebo SkyView a za pomoci GPS ti ukáže" presne "čo kde je na oblohe.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7505
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: st duben 18 2018, 9:35    Předmět: Citovat

Praktiky byly fajn - ale přiznejme si (oprošteni od nostalgie), že to byl pořád jednooký král mezi slepými.
Měl jsem dvě - L2 a VLC3 s pár objektivy z DDR i CCCP. Dobrý byl TAIR 135 mm, ten měl úplně kulatý clonový otvor a oblasti mimo zaostření byly bezkonkurenční. Opruz byl to, že ty CCCP skla (měl jsem ještě MIR 28 mm) neměly automatickou clonu.
Přesedlal jsem pak na Olympusy (bazarová OM2N z roku 1983 stála v roce 2001 asi 6000,- Kč) a to bylo nebe a dudy. Ty Praktiky (jak řada L, tak i novější B) dosti trpěly na (ne)zatlumení zrcátka, zkrátka to "bouchalo" a udržet tím třeba 1/60s už byla potíž, obzvláště s delším sklem. Olympus ani ťuk, nádherně tichý a bez rázů.
Takže ano, Praktiky byly fajn, ale rozhodně žádná top třída. Japonská optika byla o parník až dva dál, než ta z DDR a CCCP.

_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8804
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: st duben 18 2018, 12:43    Předmět: Citovat

Jen si vzpomínám, že to pro něj byl takový "levnější Hasselblad" Wink
Ale na tom mém snímku (76706.jpg) je tuším nasazený právě ten "hranol" (s hledáčkem a expozimetrem) - na ten byl tuším zvláštní futrál.
Šachta s matnicí je pak na tomto snímku (v příloze):


S tou Prakticou (EE2) jsem měl vůbec spíše negativní zážitky. Už snad po roce a půl jsem ji vezl do Drážďan na opravu (ještě záruční) Cry
Já ji často používal s bleskem (National? - z Tuzexu). Při tom častém nasazování a sundávání (zasouval se do rybiny, kde je zároveň centrální kontakt - viz mé foto) se právě na tom kontaktu, někde uvnitř, postupně povolovala matička (blesk se čím dál víc "kvedlal"), až zřejmě vypadla úplně (někde dovnitř).
Stále jsem ještě dělal v SPS (Strojně Početní Stanice) a měli jsem jet na zájezd právě do NDR. Tehdejší můj šéf uměl dobře německy, takže jsem kromě foťáku (i s účtenkou) vzal flašku (1L) naší "valašské ohnivé vody" (slivovice) a jelo se.
V největší prodejně s optikou v Drážďanech jsme pak "domluvili" (teda spíš šéf) opravu na počkání - po hodině jsem si měl pro něj přijít - flaška slivovice byla "úplatkem" za expres opravu Laughing
Dost let pak byl docela pokoj, než pak došlo k té poruše elektroniky (pro otevírání závěrky) Cry



x5fth8kf-pentacon-sixtl-200x200.jpg
 Komentář:
PENTACON six TL - hledáček s matnicovou šachtou.

Stáhnout
 Soubor:  x5fth8kf-pentacon-sixtl-200x200.jpg
 Velikost:  27.13 kB
 Staženo:  261 krát


_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9659
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: čt duben 19 2018, 18:35    Předmět: Citovat

ale no samosebou, vždyť čočku (optiku) Zeiss použili do svého fotoaparátu i ti protivní Soňáci
https://www.fotolab.cz/eshop/fotoaparaty/sony-dsc-rx100-mark-iv-grip-2-akumulator-32gb-sdhc.html?utm_source=cz_google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Fotoaparaty&utm_term=Sony+DSC-RX100+Mark+IV+%2B+grip+%2B+2.+akumulator+%2B+32GB+SDHC&gclid=EAIaIQobChMI06aHpO7G2gIVS9iyCh0UCQbrEAQYASABEgLVw_D_BwE

_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7505
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: čt duben 19 2018, 21:00    Předmět: Citovat

konosuke: Za dob NDR existoval Carl Zeiss Jena a nebylo to totéž, co skla Carl Zeiss která se dávala třeba k zrcadlovkám Contax... Na to pozor.
Existoval Carl Zeiss AG v NSR a VEB Zeiss Jena v NDR.

_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9659
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: pá duben 20 2018, 3:35    Předmět: Citovat

jo takhle...to je cosi podobného jako Agfa Gevaert a Agfa Wolfen (DDR) že jo,
nicméně Agfa photo roku 2005 vyhlásila bankrot jen tak na okraj

_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7505
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: pá duben 20 2018, 13:20    Předmět: Citovat

Přesně tak. Rozdělený Němcko - dva Zeissy. Ten "západoněmecký" dělal především profesionální optiku (mikroskopy...), ale i pro fotoaparáty. Nejvíc toho bylo asi pro Yashica/Contax. Těm taky budiž země lehká.
Ty filmy jsou jak říkáš; mám spoustu 16 mm filmů a starší distribuční kopie (tj to, co kolovalo mezi kinama a bylo v půjčovnách) do roku cca 1962-65 jsou AGFA. Pozdější jsou z 99% ORWO. Foma toho asi moc nevyráběla, proč by jinak bylo všechno na filmech z NDR?
Jaká byla situace u 35 mm a 70 mm filmových kopiích, netuším.

_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9659
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: po květen 21 2018, 17:34    Předmět: Citovat

dneska v Lidlu šmírovací čumidlo (binokulár) Auriol 10x50, na váhu do ruky nebyl špatný a do pětistovky se vejde
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sr71



Založen: Apr 10, 2004
Příspěvky: 2474
Bydliště: severovýchodní čechy

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 15:50    Předmět: Citovat

Zajímaly by mě zkušenosti ostatních s běžnými dalekohledy pro univerzální použití. Pořídil jsem si nový tento https://www.mall.cz/dalekohledy-mikroskopy/praktica-falcon-10x50?gclid=CjwKCAjwi8iXBhBeEiwAKbUofb43ncGzPS2WbNF2DOzvlikAYnbS9P26HQPnRdAJGN8VBEw7rvKlyBoCLVYQAvD_BwE
a jsem z něho dá se říct nadšen. Doteď jsem používal buď cca 20let starý skládací Vanguard 10x25 https://zbrane.subrt.cz/dalekohled-vanguard-da-1025-10x25/ nebo ten co je na přiložené fotce, původem z české armády (jiné označení nebo údaje než ty co jsou vidět na fotce na něm nejsou takže vlastně ani nepoznám co je to za zvětšení) o kterých jsem si myslel že to jsou celkem "dobré" dalekohledy. Ale ten nový 10x50 je úplně jiná liga co se týče kvality obrazu, zvláště oproti tomu 10x25 (pominu to, že ten nový je docela velký třeba na nějaké nošení v batohu třeba).
Nemám možnost vyzkoušet tak by mě zajímalo jestli třeba značkové dalekohledy které jsou třeba za několikanásobek toho co jsem koupil mají ještě nějak výrazně lepší obraz, anebo je rozdíl převážně v použitých materiálech a tím odolnosti, prachotěsnosti, vodotěsnosti atd.
A naopak by mě zajímalo jestli třeba dalekohledy na první pohled stejné s tím co jsem koupil, jsou stejné, anebo je například "ve stejném těle horší optika" apod., myslím třeba tyto:
https://www.alza.cz/sport/viewlux-classic-10x50-d3838112.htm
https://www.lidl.cz/p/auriol-dalekohled-10x50/p100345142
(já mám dalekohled primárně na výhledy do krajiny při turistice a taky na pozorování např. letadel)



dal_čsla.JPG
 Komentář:
 Velikost:  186.13 kB
 Zobrazeno:  94 krát

dal_čsla.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12307
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 15:55    Předmět: Citovat

sr71 napsal(a):
nebo ten co je na přiložené fotce, původem z české armády (jiné označení nebo údaje než ty co jsou vidět na fotce na něm nejsou takže vlastně ani nepoznám co je to za zvětšení)


D6 - Meopta 6x30 skoro jistě

_________________
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3647

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 16:27    Předmět: Citovat

Na identifikaci nebeských těles slouží aplikace Starlight, ke stáhnutí na Google Play.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund