Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Připojení dvou autorádií k jednomu zesilovači
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne duben 01 2018, 15:27    Předmět: Citovat

Tzv. vysokoúrovňové vstupy autozesilovačů jsou řešeny na nízké impedanci /zpravidla do 100R/ a tak, aby umožňovaly připojení reproduktorových výstupů autorádií s koncovými stupni v běžném, tak můstkovém zapojení. Jsou řešeny jakoby "symetricky", ani jeden z pólů vysokoúrovňových vstupů není spojen přímo se signálovou zemí zesilovače a celý odporový přizpůsobovací obvod je navíc stejnosměrně oddělen elektrolyty velké kapacity.

Nejčistším řešením by byl patřičný počet relé /třeba čtyři malé relé na 12V, s cívkami paralelně/, aby bylo k dispozici osm oddělených přepínacích kontaktů.
1./ Výstup ke vstupům zesilovače půjde ze "středů" přepínacích kontaktů.
2./ Na klidové krajní kontakty NC /které jsou bez napětí na cívce relé sepnuté/ budou přivedeny výstupy rádia Peugeot.
3./ Na krajní kontakty NO budou přivedeny výstupy rádia Pioneer.
Cívky relé budou ovládány z výstupu +12V /pro spínání zesilovače/ rádia Pioneer. Z téhož výstupu bude, ale přes anodu diody 1N4001 zapínán i zesilovač. Katoda diody končí na svorce +12V REM zesilovače.
4./ Z rádia Peugeot a jeho ovl. výstupu +12V půjde druhá dioda 1N4001, katodou do společného uzlu, kterým je zase svorka +12V REM na zesilovači.
5./ Pak se zesilovač zapne kterýmkoli rádiem, ALE výstupy se přepnou volbou zapnutí rádia Pioneer, které si prostřednictvím relé "půjčí" vstupy zesilovače. V klidu relátka pojedou výstupy z rádia Peugeot.

Daleko rychlejší, než to takto vypisovat, by bylo načmárání na papír a oskenování.
Chceš to tak?
Už jsem několikrát něco hodně podobného dělal. Bylo to ztíženo tím, že jedno rádio mělo výstupy proti zemi a druhý zdroj signálu byl můstkový.
Konkrétní poslední instalace byla pro čtyři zájezdové autobusy, kde bylo třeba pro speciální výkonový zesilovač na 24V přepínat dva úplně odlišné zdroje signálu, navíc napájené z neuzemněných 12V. Vyšlo to a myslím to funguje, jinak by se ozvali.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
HonzaT



Založen: Feb 27, 2010
Příspěvky: 30

PříspěvekZaslal: ne duben 01 2018, 17:34    Předmět: Citovat

Děkuji za tuto odpověď Sinclair. Myslíš, že by šlo použít toto zařízení z Aliexpresu ? Odkaz: https://www.aliexpress.com/item/1PCS-Free-Shipping-4-Channel-Relay-Module-12V-lamp-Low-level-for-SCM-Household-Appliance-Control/32756501736.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.72Tllk

Má to čtyři samostatná přepínací relátka, je to na 12 Voltů a cena směšná.
Na jehličkových pinech je vidět VCC=napájení, GND=ukostření, IN1,2,3,4, bych spojil dohromady, aby se spínala všechna čtyři relátka najednou.
Dík.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne duben 01 2018, 17:46    Předmět: Citovat

Každé relé musí mít DVA přepínací kontakty a to tyhle relé nemají, jen jeden. Potřeboval bys dvě desky. Díky tem diodám paralelně k cívkám relé bude potřeba bezpodmínečně dodržet polaritu přívodů cívek.
Ale obecně to použitelný je, jen dost nešikovný.
Než něco objednáš, tak zkus nejprv najít nějakej jinej modul, co má 4 malý relátka třeba na 1A-2A proudu, ale každé relé má DVA přepínací kontakty, tedy šest svorek u kontaktů každého relé.
Určitě to tam někde bude.
Tyhle linkovaný relé jsou i zbytečně výkonný a co hlavně - jejich cívky budou žrát jak kráva. Spínací výstup z autorádia by to nemusel utáhnout.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
HonzaT



Založen: Feb 27, 2010
Příspěvky: 30

PříspěvekZaslal: ne duben 01 2018, 18:33    Předmět: Citovat

Zapomněl jsem napsat, že zesilovač bude buzen pouze dvěma zadními kanály( LZ a PZ), je to dvoukanálový zesilovač. Takže počet relé je v tom případě dostačující. Ještě kouknu na jiné zařízení. Je tam spoustu vícevývodových relátek, ale nikde nepíší jejich zapojení. Například toto osminožičkové, by mohlo být také dvojité přepínací ? Že ?
Odkaz: https://www.aliexpress.com/item/Pengiriman-gratis-10-pcs-lot-daya-estafet-HK14FD-DC12V-SHG-5A8-kaki-250-V-yang-universal/32392521432.html?spm=2114.10010108.1000015.26.75333ab9iOrctl
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12410

PříspěvekZaslal: ne duben 01 2018, 18:36    Předmět: Citovat

S těma relátkama bych si hrál až potom, co bych zjistil, že mi tohle nevyhovuje.


autorádia.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  autorádia.png
 Velikost:  9.06 kB
 Staženo:  54 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
HonzaT



Založen: Feb 27, 2010
Příspěvky: 30

PříspěvekZaslal: ne duben 01 2018, 18:37    Předmět: Citovat

A tohle by bylo asi vhodné. Jsou tam dvě dvojitá přepínací relátka. Vše na jedné destičce i s připojovacími terminály. Odkaz:
odkaz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne duben 01 2018, 20:27    Předmět: Citovat

Masare nevím. Vstupní impedance těch dotyčných vstupů bývá od 47 do 100 ohmů a "citlivost" je nastavena přibližně na 3,5-5V, jak kde.
To odporové slučování je funkčně jednoduché, ale citlivost zesilovače na to nemusí stačit. Každopádně se tam může tratit až 6dB úrovně a nejsem si jistý, jestli zesilovač takovou rezervu má.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12410

PříspěvekZaslal: po duben 02 2018, 8:20    Předmět: Citovat

Jasně, ale píšu, že za vyzkoušení by to stálo. I s velikostí odporů lze experimentovat. Výhodou by byla jednoduchost a spolehlivost pasívního řešení. Nic víc.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Generalsound



Založen: Nov 20, 2009
Příspěvky: 324
Bydliště: Doma, kde asi?

PříspěvekZaslal: po duben 02 2018, 8:29    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
.............aby umožňovaly připojení reproduktorových výstupů autorádií s koncovými stupni v běžném, tak můstkovém zapojení. Jsou řešeny jakoby "symetricky", ani jeden z pólů vysokoúrovňových vstupů není spojen přímo se signálovou zemí zesilovače a celý odporový přizpůsobovací obvod je navíc stejnosměrně oddělen elektrolyty velké kapacity.
-To je přesně to, co jsem psal já. Stačí na každou svorku vstupu zapojit jedno radio a je to. Jednodušeji už to nejde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: po duben 02 2018, 10:43    Předmět: Citovat

Zdravím. Dovolím si malou poznámku. Vůbec bych neexperimentoval se vzájemným propojováním výstupů jakýchkoli polovodičových zesilovačů, zvlášť ne těch s integrovanými obvody. Drtivá většina těch dnešních, byť třeba nepatrného výkonu, vydrží téměř všechno, až na jedno. Připojení kladného napětí, byť třeba jen impulzu, na výstup, tento zesilovač spolehlivě zničí. Nechtěně jsem si tuto všeobecně známou informaci ověřil v praxi. Bohužel jsem byl tak šikovný, že se mi podařilo sice jen zavadit o + napěťí, a výsledek se dostavil okamžitě.


Pokud chceš někomu takto radit, měl bys to napřed zkusit sám. Tedy pokud máš dost peněz.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: po duben 02 2018, 13:21    Předmět: Citovat

Františku, ale my nikomu neradíme žádný spojování natvrdo. Buď bezpečně přes kontakty relátek, nebo přes oddělovací děliče takových hodnot, jaké nemohou koncové stupně ani poškodit, ani případně rozvážit.
Až v noci jsem si uvědomil, že u mnoha jednodušších a průměrných autozesilovačů lze regulátorem citlivosti "cinchů" měnit i citlivost vysokoúrovňových vstupů. Neboť po úpravách /symetrie, odzemnění/ a oddělení kondenzátory je takový obvod stejně připojen do téhož bodu, jako nízkoúrovňové "cinche", tedy na potenciometr regulace citlivosti. příslušného vstupu, anebo po párech.

Vysokoúrovňové vstupy se vyskytují jen u jednoduchých, laciných, popř. opravdu hodně starých modelů zesilovačů - často i bez měniče, jen se čtyřkanálovým výkonovým IO.
Sice mají na atraktivních kastlích natištěno třeba "240 Watt", ale ve skutečnosti jde jen o čtyři můstkové kanály jednoho či dvou IO s max. výkonem asi 40W/2R při 14,4V. Šmrnc pravdivosti tomu dává instalovaná autopojistka o hodnotě 25A. Která vypadne, až už vodiče uvnitř, nebo i k zesilovači hoří jasným plamenem.

Kvalitnější a výkonnější zesilovače, které se připojují k řádově kvalitnějším zdrojům signálu, takové vstupy nepotřebují. Spíše bych dokonce řekl, že jsou i nežádoucí.
Je to pro ně z hlediska zkreslení, odstupů, rušení z měniče i z vozu a fázových neshod hodně špatné řešení, proto kvalitní zesilovače mívají pouze nízkoúrovňové vstupy na konektorech cinch.

Časem chlapec pozná, že to vůbec není optimální řešení, koupí slušnější zesilovač a bude jej propojovat po nízkoúrovňových a nízkoimpedančních linkách +12dBu a konektory cinch. To chce čas...

Mohu vstrčit něco někam a klidně příslušné vstupní obvody dokumentovat i z několika stovek modelů značek Magnat, MacAudio, PhaseLinear a dalších, spadajících pod konglomerát Recoton.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: po duben 02 2018, 13:58    Předmět: Citovat

U spousty moderních autorádií se dočtete v manuálu, že jejich čtyři až pět analogových výstupů na konektorech cinch jsou takzvaně "třívoltové či čtyřvoltové".
Skutečně - výstupní úroveň na těchto výstupech dosahuje /při současném plném vybuzení vlastních koncových stupňů/ až +12 či dokonce +15dBu při současně velmi nízkém vnitřním odporu, jen několika málo desítek ohmů.
Je to velmi výhodné z hlediska infiltrace možného rušení z vozu do takové linky k zesilovači. Neboť je v 99% asymetrická. Čím vyšší signálové napětí na takové lince bude, tím vyšší bude odstup rušení/signál.
Často tyhle výstupní linky bývají i zcela oddělené od země autorádia/vozu integrovanými optoizolátory, které se i s příslušnými OZ rail-rail a optočlenem vejdou do jednoho smd pouzdra SOP8. Neuvěřitelné.
Mnoho autoelektrikářů a instalátorů ale zapomíná na to, že takovou linku je k její perfektní funkci potřeba u vstupů zesilovače, v konektorech, zatížit odporem okolo 100R. To proto, aby celá linka běžela na co nejnižší impedanci a nebyla tak náchylná k indukci svinstva z toho množství digitálních sraček, co dneska ve vozech jsou. Pokud se takováto "3V-4V" linka pak zatíží jen vstupním odporem zesilovače /okolo 10k-25k/, tak ztrácí velkou část svých výhod. V manuálech na to upozorněno nikdy není.
Někdejší luxusní systémy Bavaria Sound, Bose, HK dokonce používaly pro rozvod signálů pro dílčí zesilovače ve voze /každý reproduktor má svůj výkonový zesilovač/ plně symetrickou "profi" linku stíněným symetrickým párem, někdy i několika. Autorádia tohoto systému nikdy nemají vlastní koncové zesilovače a zbývá v nich více místa na výbavu těchto výstupů.
Už zhruba 15 let se ale pravidelně používá pro tyto luxusní systémy rychlá datová sběrnice, předepnutá odpory na vysokou napěťovou úroveň, každý dílčí zesilovač má svůj D/A převodník a zpracovává pásmo, předepsané protokolem.
Nemám přesné ponětí o protokolu, ani datovém toku, vím jen, že v počátcích se používal koaxiální kablík a dnes už pouze jeden stíněný TP.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
HonzaT



Založen: Feb 27, 2010
Příspěvky: 30

PříspěvekZaslal: po duben 02 2018, 17:20    Předmět: Citovat

Tady je odkaz na zesilovač : https://www.ahifi.cz/zesilovac-gladen-rc-600c1.html Je tam i možnost zobrazení CZ návodu : https://www.ahifi.cz/files/products_files/r/RC_LINE_FULL_VERSION_1_0_5.pdf

Neřekl bych, že je to laciný a zastaralý model, německá značka Gladen je dost známá. Pokud se podíváte na fotky, vidíte tam přepínací tlačítko AS. To je funkce Auto Sense. Buď low, tedy linkový vstup, nebo hi, vysokoúrovňový vstup. Vše na konektorech Cinch. Velkou výhodou vysokoúrovňového vstupu je, že se sám zesilovač zapne, nepotřebuje k tomu spínaný vodič od rádia. V mém případě použití dvou rádií odpadá nutnost od každého rádia používat spínaný + pro probuzení zesilovače.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: po duben 02 2018, 19:24    Předmět: Citovat

No, nic ve zlém. Impedance výstupu zapnutého zesilovače je blízká nule, takže přes nějakých 100 Ohmů se opravdu do něj nemůže nic dostat. Ale pokud zesilovač(rádio) vypneme, je na výstupu připojeno minimálně několik přechodů BE tranzistorů + další součástky a to samozřejmě i když jsou součástí IO. A těch 140 nebo 160 mA, které jimi může projít při vybuzení toho druhého rádia(14, příp. 16V max výstupní napětí) může udělat pěknou "práci". Takže s těmi odpory bych byl opatrný.

A k těm zesilovačům: výrobci lžou o výstupních výkonech téměř vždy. Je jasné proč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund