Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Indukovane rušenie do LC priepuste

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
lietadlo



Založen: Dec 14, 2017
Příspěvky: 55

PříspěvekZaslal: pá březen 09 2018, 16:41    Předmět: Indukovane rušenie do LC priepuste Citovat

Čaute.
Spravil som si SSB dolnu priepust podla ARA 1/94.. v skratke emitorovy sledovač potom nasleduju dva pí clanky(asi tak sa to vola) a zase emitorovy sledovac..koncak MBA810..
Napajam to na 9V bateriu cele to ide OK..ale ked cvaknem pistolku blizko strasne to brumi..myslel som ze ked to dam cele do hrubeho alobalu ze to odrusim..lenze vobec to nepomaha..akoby tam ani nebol.
Robil som to preto ze som bol zvedavy aky zvuk z toho vylezie Laughing
..je tam spomenute magneticke tienenie..gugl vravi nieco ako trafoplechy ci co.. ? alebo hruba tazka zelezna krabica? tak to sa radsej na to vykaslem.
Cievky som použil z telky 6PK...
.
Tak ako sa to vlastne odrusuje?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: pá březen 09 2018, 18:15    Předmět: Citovat

Zřejmě jde o konstrukci "Nízkofrekvenční část přijímače SSB a CW" na straně 26.

Postavil jsem to s vlastními úpravami a žádný brum na výstupu není. Ovšem od trafopájky se indukovaný brum dá čekat, zblízka možná i přes slabší stínění. Osobně jsem použil krabičku z pocínovaného plechu, cívky bez dalšího stínění jako autor. Indukčnost cívek musí být poměrně přesná, jinak se nedosáhne žádané frekvence nebo šířky propustného pásma.
Na fotce je rozpracovaná deska s filtry SSB a CW 1kHz, doplněná o CW 550Hz a některé další obvody přijímače. Součástky jsou rozloženy tak, aby signál procházel bez zbytečných vazeb z jedné strany na druhou.



DSCN0027_1.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  DSCN0027_1.jpg
 Velikost:  115.97 kB
 Staženo:  176 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lietadlo



Založen: Dec 14, 2017
Příspěvky: 55

PříspěvekZaslal: pá březen 09 2018, 20:13    Předmět: Citovat

Ahoj..ono ani mne to nebrumi..az ked priblizim zapnutu pajkovacku na 20cm..alebo sietovy trafacik..ja tam mam tie valcove cievky s feritovou tyckou 6pk 59471 mozno tie chytaju podstatne viac rusenia ako tie tvoje uzavrete ...neviem..
som to chcel napojit na mikrofon..kde chyta spatnu vazbu..kedze tu je dolne aj horne pasmo orezane ..vyskusat ci by to pomohlo.. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: pá březen 09 2018, 20:46    Předmět: Citovat

Konstrukce byla původně určená pro vestavění do transceiveru, kde skříňka funguje jako další stínění proti vnějším magnetickým polím. Pokud je samotná deska umístěná v plechové krabičce, stínění cívek není nutné. Při montáži stíněného celku do zařízení by ani páječka neměla rušit. U mě se nic neindukuje ani ze síťového transformátoru, který je od krabičky s filtry asi 15cm. Jinak na hrníčková jádra stínící kryty jsou, ale málokde se dají sehnat. Běžně ale nejsou potřeba.

K té zpětné vazbě - citlivost vstupu je kolem 30mV pro 3,5W výstupního výkonu MBA810. Může jít o nevhodné rozložení součástek a spojů na desce, zvlášť pokud je tam i koncový zesilovač. Brum z páječky se taky může indukovat přímo do vstupu, bez stínění je to docela pravděpodobné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5017
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá březen 09 2018, 23:54    Předmět: Citovat

to lietadlo: Ani tlustý alobal nemůže odstínit magnetické pole 50Hz. Magnetické pole od pájky je silné (proud smyčkou je v řádu stovek ampér). Magnetické pole se dá zeslabit. Ale ne hliníkem. Musí to být magneticky dobře "vodivý" materiál. Skutečně se některá trafa v měřicích přístrojích ovíjejí několika závity permaloyového plechu. Ale u tebe je to asi zbytečné, za provozu přece nikdo nebude k zesilovači strkat pájku. Většinou se to řeší polohou(větší vzdáleností) trafa od citlivých obvodů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund