Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

jehla na gramo Tesla mc600q
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út únor 06 2018, 16:42    Předmět: Citovat

A co na to zakladatel vlákna? Twisted Evil
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
starecd



Založen: Aug 17, 2010
Příspěvky: 2725
Bydliště: kousek od Zlína

PříspěvekZaslal: út únor 06 2018, 16:54    Předmět: Citovat

Možná si s tím pohraje, ale to, že jde o pěknou drb*čku nemusím připomínat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19494
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út únor 06 2018, 18:47    Předmět: Citovat

Osmdesat napsal(a):
...Jak vůbec takové předzkreslení řeší situaci, kdy zákrut drážky je tak prudký, že se drážka v daném místě místě zúží a kulový hrot je pak v tom úzkém průchodu vytlačen nahoru? Taková situace pak vytvoři ve stereo kanálech nový signál, který je v protifázi. Typické je to právě při těch mnou zmiňovaných sykavkách, které mají vysoký kmitočet a zároveň vysokou energii, takže tam dojde k velkému rozkmitu drážky na vysokém kmitočtu. Tohle sykavkové zkreslení..., je právě charakteristické tím, že jde v protifázi... To by v takovém případě ta simulace musela v tomhle úzkém místě drážku více zahloubit, aby se kulový hrot udržel ve stejné horizontální poloze. Jenže to se podle mě neděje, tedy nikdy jsem se s tím nesetkal. Se sykavostí se u eliptických a kulových hrotů setkávám běžňě, ale s ML hrotem jsem ji ještě nezažil, z čehož vyvozuji, že se nekompenzuje...

No nevím, jak to řeší dnes, malé vlnové délky jsou patrně nekompenzovatelné, jen vím, že nám ukazovali někdy v roce 1970 v Loděnicích analogovou kartu, která se předzkreslením zabývala. Že prý, když to umí pan Neumann, tak naši to dokážou taky. Operáků a trimrů mraky, mimo jiné tam padlo něco o tom, že frekvence nad 10 kHz a pod 160 Hz mohou mít i větší přeslech, nebo naopak je nutné protifází rozšířit stereobázi, protože nejspolehlivější lokalizace směru je mezi 250 Hz a 8 kHz.
Na tuto větu jsem si vzpomněl, když jsem řešil zvýšení odstupu hluku elektronicky, je to tu v článcích.
Zapojení na té zmíněné kartě mělo kompenzovat i "nadnášení" hrotu tím, že se zaváděl uměle stejnosměrný posuv a drážka se prohloubila za cenu celkem nevýznamného zkrácení hrací doby. Jestli jde o stejnou funkci, kterou popisuje pan Pešák ve své knížce, nemůžu posoudit, přece jen bezprostřední kontakt na GZ už dlouho nemám.
Ale takové podrobnosti by mohl zjistit Histes, vydal několik desek Postřehu a určitě ví, koho se na to zeptat. Jestli tam ovšem někdy zase vyrazá a jestli si tam ten analog ještě vůbec někdo pamatuje...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: út únor 06 2018, 20:03    Předmět: Citovat

- Zajímavé. Takže v ČSSR se tedy předzkreslení u desek taky používalo?

- Ano, tvůj článek o slučování nízkého pásma do mona jsem četl. Toho "utichnutí" při přepnutí na mono jsem si také už dřív všiml.
Ono se to vlastně používalo při mastrování stereodesek někdy v šedesátých a sedmdesátých letech, i když z jiného důvodu - aby šly přehrávat i mono přenoskami, které byly málo poddajné ve vertikálním směru. Tyhle desky byly značeny myslím mono compatible nebo tak nějak. Myslím, že tu mám takové i od supraphonu. Později, když se i mono gramofony osazovaly stereo vložkami, případně mono vložkami se svislou poddajností, to nebylo třeba.

Přepnutí na mono ale mělo i jiný efekt - zmenšení toho harmonického zkreslení, jakéhosi prskání nebo chrčení při určitých tónech (řekl bych, že nejnáchylnější to bývá někde ve středech a vyšších středech), které mi tolik vadilo, jak jsem už psal.
Z toho usuzuji, že i toto "chrčivé" zkreslení má z valné části vertikální charakter a že ten hrot musí být tím pádem taky v určitých okamžicích nadnášen, jako kdyby tam byly tyhle prudké úzké zákruty také. Je taky možné, že hrot svým protipůsobením pak toto zkreslení do drážky otiskuje, a tak se stává takto zkreslený i vlastní záznam, takže situace se při opakovaném přehrávání dále zhoršuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19494
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út únor 06 2018, 21:28    Předmět: Citovat

Ano, záznam na desku se u nás předzkresloval od konce šedesátých let.
Snad žádná stereofonní deska řezaná a lisovaná v Loděnicích nenese nápis Mono compatible. A to ani z těch několika málo měsíců, kdy se angličtina obecně tolerovala. Všechny stereofonní desky se totiž řezaly s výrazně užší drážkou, než monofonní, takže sice desky se daly přehrát monofonně, ale ne hrotem pro monofonní mikrodesky, ten je velmi rychle poškodil, musela by se osadit hrotem vyhovujícím stereofonní drážce. Záznam pochopitelně slučitelný je.
Chrčení v protifázi signalizuje příliš nízko nastavenou svislou sílu na hrot nebo nějakou rezonanci soustavy hrot - přenoska - raménko - šasi. Nebo vliv obojího. A nemusí to být způsobené bezprostředně teď, záleží na tom, čím a na čem se ta deska předháněla předtím,
Ale, když už jsme se od tématu dostali až k obálkám desek, pak na jedné je psáno něco v tomto smyslu:
Nepřehrávejte tuto desku tupým či uraženým hrotem, bylo by jí škoda. Ze stejného důvodu ji nepřehrávejte ani tupým či uraženým lidem...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: út únor 06 2018, 22:27    Předmět: Citovat

To byla vlastně exportní supraphonka. Mám dost těchto vývozních desek, o kterých u nás pochopitelně povědomí moc není. V hlavě je mám ale všechny jako "supraphonky", takže jsem si to neuvědomil...


compatible.jpg
 Komentář:
Dancing through the christmas time

Stáhnout
 Soubor:  compatible.jpg
 Velikost:  116.06 kB
 Staženo:  192 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1269
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: út únor 06 2018, 22:36    Předmět: Citovat

Osmdesat napsal(a):
AT91 a AT3600 mají kulový hrot, ty bych vyšktrl také. AT91 má přítlak v pohodě, AT3600 má vyšší přítlak, a to tam píšou, pro "terénní" využití na akcích a klubech. Bude odolnější vůči hrubému zacházení, přeskokům a akustické zpětné vazbě. Hodit se to může také pro přehrávání poškozených a ohraných desek.

Tudíž "dno" uvažovatelného výběru začíná až na AT95E. (Doufám, že nebudu za tento troufalý názor opět vydušen Very Happy, byť jsem snížil laťku do třetího podzemního podlaží...)


Tak jsem ze slov přispěvatele nepochopil, kterou přenosku vlastně haní a kterou chválí. Confused Eliplickou OMB5 už mám, zkusím tedy AT91. Nemusí nutně natrvalo skončit v MC600Q, mám skladem NC420/430/G710/NC440/450/470/500/580. Smile

K fotu - ta bezejmenná mi připomíná některou z přenosek Audio Technica, až na to, že postrádá plastovou část s držákem. Byla původně koupená do rezervy k přístroji AIWA PX-860 (raději bez komentáře, odloženo příbuznými). Našly by se k té Shure M95 G-LM nějaké informace?



IMG_0239.JPG
 Komentář:
Zřejmě Audio Technica (?) a Shure M95 G-LM

Stáhnout
 Soubor:  IMG_0239.JPG
 Velikost:  148.89 kB
 Staženo:  196 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: út únor 06 2018, 22:46    Předmět: Citovat

Ta vlevo je Audio Technica, nejspíš pro uchycení "P-Mount", používané u značkových gramofonů nižších cenových kategorií.

Tady je něco o té šurce:

http://audiokarma.org/forums/index.php?threads/shure-m95-what-do-i-have.402663/

Nějaké speciální uchycení pro spotřební gramofony Dual.
Chvějka N95G je kulový hrot, malá svislá síla 12,5 mN.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1269
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: út únor 06 2018, 23:24    Předmět: Citovat

Možná Dual, možná Europhon, už si to nepamatuju. Vím jen, že jsem to ve dvoře tahal z klece s úmyslem zachránit aspoň něco, skříň přístroje už byla poničená. V MC600Q pochopitelně netestováno (přednost dostane ta AT91).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: st únor 07 2018, 20:46    Předmět: Citovat

>> StaréCD, Elektrosvit:
Měli jste pravdu, včera jsem se do těch chvějek díval. Jen slisované. Měl jsem tu dvě zmrzačené chvějky VM2102, ale podařilo se mi pružný člen vtlačit do krčku, zasunout dřík a pak postrkováním pružného členu tenkým drátkem po jeho stranách dřík nastavit do osy a správného sklonu. Byla to trochu piplačka, ale zábavná. Nejhorší porod byl pak dřík otočit tak, aby jehla byla kolmá.
Obě chvějky, které jsem již odepsal, se mi tak podařilo zachránit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
peko6



Založen: Dec 31, 2017
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: ne únor 18 2018, 19:47    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
ES, takhle já to neberu, vážně.

Celý tohle vlákno stejně vede akorát tak do temný řiti.

Každý máme nějaký svoje zkušenosti a každý věříme něčemu jinýmu. Ono je to dobře, ale jenom do momentu, než přijde někdo jako tenhle a chce instantní radu v kostce, nebo v prášku. Pokud možno co nejlepší, že.

Prostě tady klukovi vypište pět typů vložek, o kterých si sami myslíte, že jsou hodny osazení do toho autovaklu na emcéčku a hotovo, ať si vybere sám. Vinyl je samostatný obor a zkušenosti jsou až na výjimky nepřenosný.
Třeba už jen kvůli tomu, že má každý člověk se zkušenostma od vinylu úplně jiný, domácí reprodukční řetězec, jinou cimru, jiný uši, jiný nároky a sleduje jinej cíl.
Víme úplný howno, jakej má třeba předzesík a ten zbytek řetězce, sám nenapsal ani prd, jak už to u požadavků na instantní rady bývá.
Přitom je ten zbytek možná podstatnější, než laikem málo postřehnutelný rozdíly mezi jednotlivýma vložkama.
Třeba jen někde našel tátovo, kdysi opečovávaný emcéčko a ono shodou náhod funguje, stává se to.
Třeba ho koupil pod vlivem masírky z jinýho webu a cíleně. Zas víme howno.
My mu tady poradíme vložku za dva litry a on to pak požene přes kurewský předzesík z Tipy, protože je mladej a myslí si, že je to standard a že to tak má být, když to prodávaj ke gramcům.
A čertví, jestli vůbec ví, že je nějakej předzesík k MM vložce vůbec potřeba. Podle mých zkušeností to neví dobrých 60 až 70% mladých lidí, co s gramofonem přijdou poprvý do styku.
Ale ty největší pčusi nakonec budeme my /teda já/, protože mu ten vinyl prostě blbě hraje, praská to a vůbec..
Beztak to mladej jen sleduje a má z toho akorát tak oprskanej monitor..


Děkuji za reakce a hezkou debatu. Opravdu mám "oprskanej" monitor. Je mi přes 50 a ten gramec jsem kupoval já osobně v asi 1985. Přehrál hromady LP (celé sbírky Jethro Tull, Zappu), no byl by to dlouhý výčet. Gramec mi opravdu ležel ve skříni anebo se se mnou stěhoval z místa na místo. Ted na stará kolena,kdy mám více klidu pro sebe jsem jej chtěl zprovoznit.Nejsem denně na internetu proto pozdní moje reagování.
Sehnal jsem ale kontakt na p.Zatloukala, ten je specialista přímo z Litovle a ten mi doporučil tohle :

http://www.ame.cz/Gramofonova-prenoska-Audio-Technica-AT95E-BL-_d136666_10699.aspx
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19494
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne únor 18 2018, 20:20    Předmět: Citovat

O přenosce AT95E tu už řeč byla, že cena kopíruje kvalitu, spíše je ve vztahu ke kvalitě lidová. Samozřejmě za předpokladu, že přenoska má správně nastavenou svislou sílu na hrot, antiskating, vodorovný i svislý snímací úhel, a že její výstupní signál dokáže připojený řetězec využít.
Jestli jsem to smazal společně s částí vlákna OT, omlouvám se. ale ne vždy jsem nakloněn přebírání příspěvků po jednom, v takovém případě s celým blokem zmizí i ty ojedinělé příspěvky k tématu, schované mezi plevelem.

_________________
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: pá březen 09 2018, 12:33    Předmět: Citovat

Judeware, napsal jsem Ti SZ.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4486
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: st únor 27 2019, 22:09    Předmět: Citovat

Trochu to tu oživím. MC600Q jsem úspěšně rozběhal a teď si nevím rady co s přenoskou.
Teď je tam Shure M95ED-D s kterou jsem to gramo dostal. Jenže v jakém stavu hrot je nevím. Při hraní je hodně výšek a sykavek. V krabičce mám ještě JVC Z4S, ta ale potřebuje novou jehlu. Ta co tam je, je utopená v plastu, asi dostala pěknou ránu.
Mám zkusit nový hrot do Shure nebo JVC? Nebo raděj koupit nějakou novou z těch co tu byly doporučené OM5, OM10, AT95E, M92e?

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9668
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: čt únor 28 2019, 4:31    Předmět: Citovat

Pokud se sežene origoš hrot (ne jeho východoasijská či mexická imitace) není důvod nepokračovat, vyjde to levnějc než komplet nová přenoska, Shure bude tak o řád vyšší než JVC ačkoli recenze pramení z typu M75ES u nás dříve dostupná (M95 jsem neměl).
No a při dostatku oběživa...Ortofon OM B10, AT95 - návrhů zde padlo již několik.
PS. fotka pro pamětníky, nákup Supraphon, instalace v NC420 přehrála cca 800-1000 LP desek



jvc_z4s.jpg
 Komentář:
 Velikost:  25.86 kB
 Zobrazeno:  133 krát

jvc_z4s.jpg



_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 4 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.31 sekund