Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

zapojení sporáku do 2 zásuvkových okruhů.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jirka5



Založen: Sep 27, 2014
Příspěvky: 638
Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny

PříspěvekZaslal: po leden 22 2018, 10:48    Předmět: Citovat

citace:
Jeden okruh bych vzal co je na zásuvky pro kuchyň, obývák a pokoj, druhý co je přímo nad kuchyňskou linkou a slouží také pro varnou konvici a mikrovlnku. Kuchyň je čerstvě dodělaná a nechtějí ji předělávat


Takže ono je to ještě horší než jsem si myslel. Evidentně je nedostatek okruhů nejen pro kuchyň, ale pro celý byt. Tohle ale opravdu zavání průšvihem. V tom případě je asi jediná rozumná rada tato:

citace:
Není možnost ten kabel pod linkou schovat do lišty, provrtat zeď a dál táhnout v liště jinou místností k rozvaděči?


A jsme u rozvaděče. Teď ovšem neznáme proud hlavního jističe, ani jestli přívod je opravdu třífázový, jak předpokládáme....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15512
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: po leden 22 2018, 11:06    Předmět: Citovat

Jestli sis při tom čtení všiml, tak nevíme vůbec nic!

Dotaz zněl: "Je možné provést zapojení sporáku tak že se z něj vytáhnou 2 síťové šůry a zapojí se do dvou závuvek od dvou okruhů.Oba okruhy jsou přes 16A jističe, a fíčko."
Odpověď zní: ANO.

Dá se upozornit na bezpečné rozdělení levé a pravé poloviny sporáku a to je všechno. Podle předpisů tyhle spotřebiče mají být připojeny pevným kabelem přes spínač, který odepne všechny možné fáze (obě dvě) zaráz. To je ale diskuse a zbytečné školení, na které upozorňoval, že to nechce probírat.
Citace: "Já mám za úkol pouze vyřešit připojení sporáku."
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirka5



Založen: Sep 27, 2014
Příspěvky: 638
Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny

PříspěvekZaslal: po leden 22 2018, 16:10    Předmět: Citovat

to p32:

Všiml jsem si hlavně, že tvoje příspěvky zavánějí netolerancí a arogancí. Za těchto podmínek se nemíním další debaty účastnit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15512
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: po leden 22 2018, 16:42    Předmět: Citovat

Já si toho nevšiml, ale možné to je. Zkus mi to konkrétně připomenout ať se mohu polepšit. Mimochodem, pokud víš něco víc k problému, tak napiš.

A co ty budeš dělat s tou svou arogancí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
macacb80



Založen: Mar 01, 2018
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: čt březen 01 2018, 22:58    Předmět: Citovat

Varná deska je na 2 fáze,pod víčkem vývodky (ze spodu desky) jsou 4 svorky: L1,L2,N,PE.Pokud opravdu není vyhnutí a zároveň máte poblíž (snad pod pracovní deskou 2 zásuvky,každá jiný okruh,avšak stejný chránič (pokud možno i každá na jiné fázi),tak by připojení nemusel být problém.Zapojení: ke každé ze 2 zásuvek použijte extra kabel 3Cx2,5 (CGSG,HO5,CYKY je na Vás-osobně bych použil CYKY,přezto,že má pevné(ne slaněné) žíly,horší na manipulaci kvůli tuhosti kabelu,lepší na připojení k stávajícím zásuvkám (ty 2kabely ale budou stejně schované za spodním kuch.nábytkem).Jak již bylo zmiňováno,není úplně vhodné použití vidlic,stačí zdemontovat obě zásuvky,poté pod bývalou krytkou opatrně vyklepnout ovítku tak,aby jste se dostal kabelem do instalační krabičky(podotýkám,obě při vypnutém jističi).Pokud je stávající zásuvka koncová (tzn. jsou zde pouze 3 vodiče) ,je situace ideální.Každá zásuvka lze připojit co svorka,to 2 vodiče.Pokud je průběžná,stačí stávající vodiče propojit např Wagosvorkou(pochopitelně barvu na barvu,k tomu připojit kabel 3x2,5 ke sporáku apokud bude stávající zásuvka nadále k použití,k těmto svorkám ještě připojit vodiče pro připojení této.V krabici je dost málo místa pro toto napojení,proto doporučuji v této vylomit středový závit určený pro případné víčko s trnem.Po připojení a zpětné montáže zásuvek máte nyní 2 kabely 3x2,5 připravené k připojení varné desky.Svorkovnice,resp.její krytka sice není uspůsobená pro připojení dvou kabelů 3x2,5 ,jen na 5(resp.) 4x2,5,ale při roše trpělivosti se Vám je tam podaří vměstnat,jen pozor na poškození izolace vodičů.A nyní k samotnému připojení svorkovnice desky.Z obou kabelů připojte: oba žlutozelené vodiče na svorku PE (stačil by pouze jeden,ale je to "sichr"),oba modré vodiče na svorku N (též by stačil jeden), hnědý(popř. černý) vodič z prvního kabelu na svorku L1, hnědý(popř. černý) vodič na svorku L2. ! u nových varných desek může být mezi svorkama L1 a L2 měděná propojka,kterou je nutno před dotažením svorek vyjmout!
Z mého pohledu je to vše,jak Vám,jako elektrikář s 20ti letou praxí mohu poradit,aniž by má rada byla v rozporu s platnými předpisy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
palmalsport



Založen: Dec 21, 2012
Příspěvky: 545
Bydliště: HK

PříspěvekZaslal: pá březen 02 2018, 10:55    Předmět: Citovat

Připojovat varnou desku kabelem CYKY, je blbost. Evil or Very Mad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: pá březen 02 2018, 12:51    Předmět: Citovat

macacb80 napsal(a):
...aniž by má rada byla v rozporu s platnými předpisy.
Samozřejmě to bude fungovat, ale s předpisy bych se moc neoháněl. Žádný odpovědný revizní technik by se pod to nepodepsal.

Jinak u původně zmíněného připojení dvěma vidlicemi hrozí v případě záměny L/N zavlečení plného napětí na kolík druhé vidlice. I když jde o trvalé připojení do zásuvek s ověřeným zapojením, není to přípustné. Námitka, že za běžných okolností se nemůže nic stát na tom nic nemění.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6509
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: pá březen 02 2018, 13:48    Předmět: Citovat

Já mám třífázově, indukci.
Jinak je to neobhajitelná prasárna, která bude ale normálně fungovat. A když někdo bude opravovat, měl by odzkoušet a zajistit beznapěťový stav, takže vytáhne obě vidlice.
A zásuvka utáhne trvale (ne 24h denně) 16A, ale musí být stará, poctivá, keramická, bez dutinek.

_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: ne březen 04 2018, 14:09    Předmět: Citovat

Taky to může zapojit jenom na jednu a doplnit vzájemný blokování do bedny pod linkou.Bude to relativně čistě zapojený,jenom nebude možný používat celou desku naráz.Na to blokování stačí použít 2 stykače,kde jeden rozpíná cívku druhýmu a nějaký proudový snímače.Ty větve se rozdělej tak,aby ani při jedný kombinaci neteklo víc než dejmetomu 13A.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Victronix



Založen: Nov 23, 2007
Příspěvky: 919
Bydliště: Vážany

PříspěvekZaslal: ne březen 04 2018, 14:29    Předmět: Citovat

Je to prasárna.
Na ty 2 okruhy bych dal třífázový jistič - kvůli mechanickému spřažení. Vypadne jeden - vypadnou oba.

_________________
Hledám ideální řešení...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund