Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pevná linka - premeranie

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jogo9



Založen: Nov 23, 2014
Příspěvky: 364

PříspěvekZaslal: út únor 20 2018, 1:38    Předmět: Pevná linka - premeranie Citovat

Zdravím, v byte napichnem DU10 na dvojvodičový prívod klasickej pevnej telefónnej linky, pri meraní striedavého prúdu ukazuje nulu, odpor (ohmy) ukazuje nekonečno; nemeral som zásuvku už roky, neviem či nastala nejaká zmena príchodom digitalu, prosím o uistenie, je prívod prerušený jednoznačne?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12059
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út únor 20 2018, 6:15    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pravoslav



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 138
Bydliště: Kolín

PříspěvekZaslal: út únor 20 2018, 13:15    Předmět: Citovat

Souhlasím, střídavý proud se na lince v případě klasického starého analogového přístroje objevuje pouze v případě vyzvánění (tuším 20 Hz? - znalejší případně opraví).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19520
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út únor 20 2018, 13:24    Předmět: Citovat

Ano, to je správný postup měření.
Ale jde o dráty i zásuvku v majetku provozovatele JTS, tak je správnější obrátit se na něj, a nic neměřit. Jestli tedy pozitivně víš, že služby na této lince mají být aktivní...
Třeba ADSL bez hlasové služby nemusí mít naprázdno ani to stejnosměrné napětí...

_________________
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jogo9



Založen: Nov 23, 2014
Příspěvky: 364

PříspěvekZaslal: út únor 20 2018, 13:25    Předmět: Citovat

Nedivím sa, že z fóra poodchádzali pre aroganciu a posmešky niektorí členovia.. Niekedy sa len človek diví, od koho to príde.. a myslím, že to aj znižuje hodnotu samotného fóra..

Zaujímalo ma, či je samotný prívod tvrdo skratovaný, alebo prerušený. Pred meraním ohmetrom som si overil, či tam nie je nejaké napätie, ktoré by mohlo poškodiť merací prístroj. Jeho prítomnosť by súčasne potvrdila, že o tvrdý skrat, či prerušenie nejde, čím by bola moja otázka zodpovedaná. Meral som rozsahom striedavým, ktorý zmeria aj prítomnosť napätia jednosmerného, keďže naopak to nefunguje. Následne som meral ohmetrom.

[až teraz som si všimol, že som v zadaní príspevku napísal "technickú hlúpoť" ..."striedavého prúdu"... namiesto "napätia" - hold sme ľudia, mýlime sa občas, aspoň teda ja nie som neomylný, naviac o pol druhej po polnoci, čo už len čakať - ospravedlňujem sa; predpokladám ale že podľa tohto:
"Zapomněl jsi změřit, jestli tam jsou ňáký ampéry" to pochopené bolo správne a tiež dľa tohto "Změřím proud v zásuvce… 232V~ " predpokladám, že slovník "a je v tej zásuvke prúd?" používa v hovorovej reči ľudí viac - ono napr. ja osobne by som u takých rodinných príslušníkov a pod. s iným slovníkom učite ďaleko nezašiel..]

K veci:
Pred meraním som predpokladal, že 1,5 voltovou baterkou meracieho prístroja nezanesiem do účastníckej zásuvky nič nežiadúce, a tiež že pre útok podobnej úrovne je linka zabezpečená.

Pri analógu, ako si pamätám, by sa ručka merača meraním napätia určite pohla (pre môj účel je mi jedno akou hodnotou). Doba pokročila, a mňa teda zaujímalo, či to, čo som nameral, pre moju info stačí, alebo nie.

Ak je relevantná info pre mňa to, čo napísal Yarda1, čiže: Pokud jsi předtím měřil stejnosměrné napětí, tak tam jsi něco naměřit měl - tedy když ta telefonní linka je funkční. Ďakujem.

(ok1hga ďakujem za link)

edit: reagoval som na príspevky pred prečistením, až teraz vidím, že som to mal (popri inej práci) rozpísané asi hodinu.. ďakujem za všetky odpovede!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9764
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út únor 20 2018, 21:03    Předmět: Citovat

Hlavně pro případné amatéry, co sem náhodou zabruslí:
Neuškodí, když si navykneš jakýkoliv měření neznámého obvodu, či běžné zásuvky (telefonní, nebo síťová), která je v "neznámým" stavu činit multimetrem přepnutým na rozsah měření napětí. Pokud máš manuální rozsahy, začni tím nejvyšším. Zvol jeden rozsah rozsah "střídavý" a opakuj s tím samým z rozsahem "stejnosměrný". Pokud žádné napětí nezjistíš, pak další měření můžeš zvolit podle potřeby.
pokud si na tohle zvykneš, zjistíš, že Ti to zachrání třeba i měřící část "kapacitoměru" před tím, když tam připojíš nabitý kondenzátor (a dojde ke zničení měřáku)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund