Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Odměřování ESSA
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> NC stroje
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6593
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út říjen 06 2015, 19:38    Předmět: Citovat

Když jsem tvořil DRO na soustruh, koupil jsem od Číňana rotační enkodéry, nabastlil na šroub příčného posuvu (rozlišení 0.002mm), podélně jezdí kolečko zespodu po loži (rozlišení 0,05mm), jednotku jsem si udělal svojí a měřím, vůle ve šroubu mi nijak nevadí, stejně se obvykle ubírá jen na jednu stranu a odjetí a znovu najetí do řezu je opakovatelné v pohodě. Akorát v současné době můžu měření jen vynulovat, uvažuji o přidání numerické klávesnice, abych mohl zadat skutečný rozměr, to se mi jeví jako značně pohodlnější varianta. Udělat měřící jednotku bylo proti vyřešení montáže enkodérů ve výsledku docela jednoduché. Bavil jsem se s tím po večerech asi týden.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17726
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út říjen 06 2015, 22:23    Předmět: Citovat

Sandal napsal(a):
Celeron napsal(a):

Horší je, že na ty mý Promě SP400 všude tam, kam by šly dát pravítka je vymezování vůlí.

U tebe by to šlo měřit rotačníma encoderama ale ty se dávaj na pohybovej šroub a to je blbý,že šroub se točí a zbytek stojí dokud se nevyrovnaj vůle.
Jinak je to už řada let co jsem kupoval to odměřování a ceny nebyly tak přívětivý.Mám tam český odměřování Maxi od Limatu.

Tak jak píšeš. To by nešlo, mám na šroubu asi 0,3 mm vůli. A vymezit to víc nejde, jedině za cenu velkýho odporu na obou koncích šroubu. V nejhorším to opravdu dám přes vymezováky. Vymezení se dělá jen občas, tak by se pravítko mohlo sundat nebo odklonit.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ronoda



Založen: Dec 12, 2017
Příspěvky: 797
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: út leden 23 2018, 18:50    Předmět: Citovat

Jelikož pamatuji i pravěk NC strojů, vím jak to řešili i u trapézových šroubů,
natož pak i u kuličkových. Dá se s tím vymezit i 1mm vůle. Celkem jednoduchá mechanika, dva kroužky - jeden na IRC a druhý na konci šroubu. Dokonce to dokázalo vymezit i nějakou nesouosost. V jednom byl zářez 60st. a v druhém byl šroub s koncem 60st. A pomocí kontramatky zajistit. Nastavení se dělalo podle indikátorů. Jaká byla vůle na šroubu, taková se nastavila mezi šroubem a snímačem. Když se točil šroub a pouze vymezoval vůli tak čidlo (irc) stálo a údaj na indikaci se neměnil. Vyráběli se na tom i dost přesné věci, tak myslím, že na nějakou domácí stavbu nebo unavený stroj to určitě stačí.
Snad to bude z náčrtku k pochopeníWink



IRC-vůle.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  IRC-vůle.jpg
 Velikost:  21.71 kB
 Staženo:  295 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6593
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út leden 23 2018, 21:56    Předmět: Citovat

Jako workaround dobré řešení Smile Mám přes 100 let starý soustruh, takže nějaké ty vůle na šroubech celkem pochopitelně má a nijak to neřeším, situace, že by bylo potřeba měřit na jednu i druhou stranu snad ještě nenastala. Odměřování jsem ovšem spáchal tak, že není nijak absolutně kalibrované, najede se do řezu, stočí se nějaký průměr nebo délka, rozměr se v požadované přesnosti změří a do odměřování se zadá. Tím je zkalibrováno při vymezené vůli šroubu a až do manipulace s nožem rozměr platí. Takto mi to stačí a vůle není třeba řešit, protože se nijak neuplatní. Snímání podélného rozměru jsem spáchal velmi netradičně, ocelová rolna na odpruženém IRC se odvaluje zezadu zespodu po obrobené ploše lože, pracovní název to má "kolejové vozidlo" Krok to má 0.05 mm, což mi v podélném směru naprosto stačí, v příčném směru mám krok cca 0.003 mm, podle zaokrouhlovací chyby, počet kroků IRC je bohužel nesoudělný se stoupáním whithworth šroubu. Pro požadovanou maximální přesnost 0.01 mm to dává cca 3 kroky, což pro orientaci o přiblížení se na požadovaný rozměr bez problémů vyhovuje. Pokud by měl někdo zájem se na řešení podívat kvůli inspiraci či konstruktivní kritice s návrhem lepšího řešení, stačí se ozvat, je to levné řešení s čínskými IRC za pár korun a práci se soustruhem toto posunulo do úplně jiných dimenzí, vracet se k odečítání z bubínků bych už opravdu nechtěl Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ronoda



Založen: Dec 12, 2017
Příspěvky: 797
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: st leden 24 2018, 0:05    Předmět: Citovat

Každý kloudný řemeslník si při ručním ovládání s vůlí ve šroubech poradí.
Na soustruhu je to přeci jenom jednodušší než na frézce.
-Viděl jsem ještě rafinovanější řešení, které řešilo jak vůle tak převod do metrické soustavy - byl to starý anglický soustruh. Jak na příčném, tak na podélném posuvu byl připevněn rozříznutý ozubený řemen na kterém bylo pověšeno závaží které se pohybovalo v trubce jen nepatrně větší. A ten řemen se odvaloval po řemenici která měla obvod dělitelný počtem inkrementů v IRC čidle (IRC100) no a čidlo bylo připojeno k té řemenici.
- Jinak ty čínský IRC čidla by mě zajímala, není nějaký odkaz?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6593
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st leden 24 2018, 9:20    Předmět: Citovat

Třeba https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=+Encoder+600P%2FR+Incremental+Rotary+Encoder+AB+2+phase+6mm+Shaft+5V-24V+W+coupling+Encoder+600P%2FR+Incremental+Rotary+Encoder+AB&_sacat=0 , když se použije enkodér s 600 impulsy na otáčku a čte se každou hranou, tak máš 2400 impulsů na otáčku a to při stoupání šroubu 3 mm dává takové rozlišení, že je analogový převod zcela zbytečný. S nesoudělností jsem se špatně vyjádřil, ono to soudělné je, ale 1 impuls je 0.00125 mm, což je při zobrazování s rozlišením 0.001 mm nezobrazitelné bez zaokrouhlování. jak už jsem tuším psal výše, mnou použitý MCU má perferie, které umí číst impulsy z enkodérů každou hranou pomocí hardware, tedy nehrozí ztráta kroku. Číst dva enkodéry každou hranou jen pomocí SW může být poněkud problém.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> NC stroje Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund