Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Náhrada tranzistora v Digitrónových hodinách
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st prosinec 20 2017, 11:39    Předmět: Citovat

Bořku a Ty s tím Tvým improvizováním umíš změřit betu výkoňáku třeba aspoň ve třech - čtyřech bodech? Třeba proto, abys zjistil, jestli to vůbec má nějakou rozumný průběh bety pro lineární regulaci?
Na všecko jdeš selským rozumem, ale tady jsi ho nechal ležet někde na cestě.
Celý ten napájecí obvod je na hraně, Ricardo Vaculla jako consigliore té firmy by za to měl dostat po tlamě, protože to splácali z toho, co se zrovna nacházelo po koutech skladu a potřebovali se toho zbavit.

"Stavebnic" v tomto duchu už bylo z Opavy povícero, třeba ten jejich "korekční předzesilovač pro magnetodynamickou přenosku". To je ke zblití, co všechno je možný udělat i v ČR pro to, abych se zbavil šrotu. Ten korekčák je myslím PT014 či 016 a je to na potlamě. Ve všem.
Viděl jsem to ještě v blistru, když mi to známý donesl ukázat, že si to objednal synátor k šasi HC16 s vložkou VM2204.
Starý radiální elektrolyty RFT/Iskra, starý pertinaxový minitrimry od Lanškrouna, starý radiální noname svitky 10%, KC509 s téměř nepájitelnými vývody, všecko bůhvíkde a bůhvíjak skladovaný. Jako korunka, korunující celé dílo, ty nejlacinější 5% 0204 uhlíky od rejžový zdi a doporučený napájení 4,5 - 6V.
A to nekomentuju to zapojení samotný a jeho obecný vlastnosti hlavně ve vztahu k přenosce.
Rozdávat to zadarmo, nebo za korunu na pokusy bych kvitoval, ale chtít za něco takového víc, než dvacku je zločin.

Jak vidím, vůbec nic se v Opavě nezměnilo a i ty hodiny jsou udělaný přesně podle instrukcí Ducha, co nad Opavou poletuje a občas někoho v té firmě "osvítí". Já bych spíš řek, že osere, ale ono to vy výsledku vychází skoro nastejno.

Abych byl spravedlivej, podobný sviňárny a v podobným duchu se dopustila jiná ostravská firma, co taky prodává podobně "vybavený" stavebky, mimo jiné "retro" 10W koncáku se dvěma podměrečnými KD606 a trochou neprodejného šrotu okolo.
Přitom je to okopčený jedno starší, ale v původní verzi velmi dobře funkční zapojení ze 70.let. Oni mu ale usekli to nejpodstatnější a zase jako korunku, co korunuje dílo zkázy ho zbavili celkové smyčky nfb, která z toho dělala cosi, co se při dobré vůli dalo nazvat audiokoncákem. A Kdyby už vůbec nic, tak umožňovala zmenšit bachratý vazební elyt na zátěž na poloviční.
Ale kraj ostravsky je kraj razovity Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18667
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: st prosinec 20 2017, 13:22    Předmět: Citovat

Co sem zase se re š cizí věci . Měřič bety už měl otec před 50 lety . S Ge to jinak ani nešlo . A zde vůbec v "lineární" oblasti. Piš třeba do práva , nebo ještě líp , do šuplíku .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9764
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: pá prosinec 22 2017, 13:08    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
Artaban001 napsal(a):
...Vyměnil jsem 24V trafo co k tomu bylo dodaný za 18V, protože se mi nafoukl kondenzátor C10. Bylo na něm víc, než jeho provozní napětí...
To mi hlava nebere. Pokud se mi nafoukne sběrný kondenzátor, tak asi vyměním ten kondenzátor za jiný, se správným napětím, ne?
Jinak si spočítej výstupní napětí násobiče při vstupním napětí 18V~. O nějaké stabilizaci už nemůže být řeč ani s ohledem na vyšší napětí naprázdno. Wink

Samozřejmě, že jsem ten kondenzátor vyměnil - ten původní se nafoukl už za tejden. To 18V trafo bohatě stačilo. Dávalo při této spotřebě víc. To 24V zbytečně namáhalo stabilík, který má taky svý meze.
(např - pokud má trafo 2X9V a 200mA, tak těch 9V je na něm při těch 200mA, když se z něj odebírá míň je výstupní napětí vyšší)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Stendfort



Založen: Apr 06, 2017
Příspěvky: 73
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá prosinec 22 2017, 16:29    Předmět: Citovat

Po Vianociach si ku tomu sadnem a dokončím to. Zostane mi ešte 6 digitrónov. Preto zvažujem urobiť ešte jedny hodiny. Ale už s MCU plus RTC modul a čas DCF 77,5 alebo WiFi modul... Pred tým, ako sa začnete rozčulovať, použi google... ...spýtam sa vás či má niekto overenú podobnú konštrukciu doma... Ide o to, že nie všetko z netu je overené a funkčné. Záverom, prosím - neukameňujte ma. Smile Som človek, čo má rád elektroniku, techniku a páčia sa mi veci, ktoré si urobím sám. Zároveň sa popritom aj niečo naučím. Ako aj v inej sfére života aj tu platí, že sú ľudia v odbore zdatnejší ale aj začiatočníci. Ok, Dík. Pekné Vianoce všetkým, na ebastlirna.cz želá Stano.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12444

PříspěvekZaslal: pá prosinec 22 2017, 16:39    Předmět: Citovat

>Artaban001>
Je mi jasné, že napětí naprázdno je vyšší než jmenovité. U malých traf je rozdíl mezi těmito hodnotami vysoký. Např. pro doporučené trafo 2x12V/1,9W je napětí naprázdno podle datasheetu 2x 17,7V/±5%(!), takže na C10 může být běžně i 49V=. Tento fakt ovšem autor hodin vůbec nebere na zřetel (ikdyž se sám zmiňuje o napětí naprázdno >30V~) a dimenzuje C10 na 35V=.
Na druhé straně dimenzování elytů v násobiči (250V=) spolu s nesprávným popisem jeho funkce také o něčem vypovídá.
Takže ano, pokud uvažujeme napětí naprázdno, bude i napětí za násobičem dostatečně vysoké pro D7 a T29. ALE stavět konstrukce na základě "nežádoucích" nebo "parazitních" vlastností prvků není zrovna šťastné.
Dál to už raději nebudu komentovat, abych se někoho nedotkl. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Stendfort



Založen: Apr 06, 2017
Příspěvky: 73
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út leden 23 2018, 9:22    Předmět: Citovat

Áno, tiež som si všimol popisovaných "nedostatkov" v návrhu. Už len to, že sa nepoužil v sérii s kryštálom rezistor ma "zaujalo" Smile Jasne že ja som ho tam vrazil. Doporučené trafo dáva skutočne vyšie napätie. Použil som iné Smile Popozeral som net a nájsť fajn zapojenie a hlavne volny program do MCU nie je easy. Hladam niečo kde by bol RTC modul plus synch. s DCF 77,5. Toto sa mi páči: https://www.pvelectronics.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=59
Zohnať hex. súbor a bolo by to super.... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund