Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Preventivní likvidace spor plísní pod skříní UVC zářivka
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kybrex



Založen: Jul 26, 2007
Příspěvky: 300

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 14:08    Předmět: Preventivní likvidace spor plísní pod skříní UVC zářivka Citovat

Zdravím,

četl jsem si o účincích UVC záření. Mám z toho respekt vzhledem k tomu, co to dělá s DNA všech buněk, ale zároveň mě to napadlo využít pro preventivní desinfekci prostorů pod skříněmi, kde se zejména v zimních měsících občas vytvoří plíseň (nejproblémovější jsou místa ve spárách mezi dlaždicemi). Už jsem provedl postřik bezchlorovým likvidačním prostředkem plísní (bez aktivního chloru nejen kvůli smradu, ale kvůli vzniku solí, které pak dále přitahují vodu a zvlhčují podklad > vznik plísně) a nějakým prostředkem pro prevenci vzniku plísní (říkají tomu biologické inhibitory, které tvoří nevhodné prostředí pro plísně a nejsou přímo toxické pro životní prostředí a lidi), ale stejně se občas něco objeví pod skříní. Skříň má nevhodnou konstrukci, protože je pod ní cca 2cm škvíra, pod kterou se blbě uklízí i větrá a celé dno skříně je zvednuté cca 10cm nad zem, takže tam vzniká prostor pro tvorbu těchto humusů a stěhovat to každý týden je vopruz. Smile

Napadlo mě umístit pod tu skříň UVC zářivku na časový spínač s manuálním nastavením doby začátku i konce desinfekce, aby ve chvíli, kdy v místnosti nikdo nebude (někdy v noci) byla provedena desinfekce zapnutím zářivky na pár desítek minut až hodin. Mám ale obavy z následujících problémů:

1. jak moc UVC pronikne stěnou té skříně, případně odrazem od podlahy a škvírou mezi skříní a podlahou do prostoru, aby ohrozilo neplánovaně procházející osobu?

2. Viděl jsem, že existují pro desinfekci operačních sálů zářivky, co pohlcují 185nm, kdy je největší tvorba ozonu ionizací vzdušného O2, ale i tak se asi nějaký ozon vytvoří, který taky není dobré dýchat a drží se u země. Pomůže to jen normálně vyvětrat?

3. Hrozí nějaké další nebezpečí, pominuli hloupé jednání, "koukat, jestli to svítí" apod. ? Very Happy (Případně horší věci jako všetečné děti, zvířata...)

Řeším to proto, že klasický odvlhčovač se skutečným výkonem v místě 2L/12h nestačí na snížení vlhkosti trvale pod 60% a postřik sice funguje, ale pouze dočasně. Máte někdo zkušenost, jestli to funguje a jestli to lze provozovat bezpečně (ozon, poškození DNA buněk)?

Díky za rady.

K.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8964
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 14:23    Předmět: Citovat

Kdysi nám v práci na dvoře napršelo do nepoužívanýho auta. Bylo to někdy na podzim a zjistili jsme to až za několik dní. Vzhledem k vlhkosti venku to moc nevysychalo, tak jsem preventivně dovnitř strčil hořák z rtuťové výbojky, nechal jsem to tam asi den svítit. Bylo to pověšený na laťce přivřený mezi okny, zhruba uprostřed kabiny. Žádný plísně se naštěstí nekonaly. On i ten ozon dost pomůže.
Já bych se toho nebál, stát u toho nebudeš a krátká expozice nikomu neuškodí, ani to letmý kouknutí se.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6569
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 14:24    Předmět: Citovat

UV stěnou skříně určitě neprojde, procházející osobu nijak neohrozí ani to, co prosvítí nějakými spárami. Ozon určitě normálně vyvětrat stačí. Nemohl bys skříně nějakými podložkami o kus zvednout, aby pod nimi bylo aspoň tak 5 cm a hlavně aby nestály úplně u zdi mohl vzduch proudit i za nimi? To by podle mě pomohlo nejvíc. Nebezpečí UV je hlavně pro oči, pokud máš na sobě šaty, tak se na kůži už dostane zlomek toho, co by potenciálně dopadlo na šaty. A to nebezpečí u těch zářivek není extra dramatické, mžiková expozice je o ničem, být pod tím déle samozřejmě nepřichází v úvahu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
serviceman



Založen: Jul 09, 2013
Příspěvky: 4030

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 14:27    Předmět: Citovat

V porodnicích UV zářivky trvale svítily na chodbách na stěny, nikoliv přímo do lidí.
_________________
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).


Naposledy upravil serviceman dne pá leden 12 2018, 15:44, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 15:15    Předmět: Citovat

Jestli můžu dobře poradit, tak do vyvařený lahvičky od nějakého léku naber vzorek a upaluj s tím do laborky na KHS. Nestojí to moc a navíc dostaneš přesný rady, jak s tím naložit, jak likvidovat, případně nakolik je ta dotyčná svině nebezpečná.
Měl jsem v jednom z baráků dřevomorku, co se jako klasická vůbec netvářila ani nechovala. Jenom díky šesti stovkám poplatku za rozbor/identifikaci/poradenství jsem ten barák fakticky zachránil, neboť mi bylo řečeno, že nechat to jenom na nějakém Savu, tak mi ta ludra za dva roky v poklidu sežere celej barák zevnitř a ještě poshazuje i omítky...

Neber to jako strašení, ale některý druhy plísní jsou toxický jako prase, i když třeba nepůsobí nějaký přímý škody na inventáři či stavbě a třeba ani nevypadají nějak kór děsivě.
Tenkrát u tý dřevomorky /jedné její mutace vlastně/ mi bylo srozumitelně řečeno, že dlouhodobější vdechování jejích spór může u běžně citlivých lidí vyvolat nehojitelné záněty plic, u citlivějších až zhoubné bujení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 15:34    Předmět: Citovat

Jesli se dobře pamatuju, tak ozón jako takovej je ve větším množství pro člověka jedovatej, i když ta sviňa nádherně voní "čistým vzduchem po bouřce".

Že má dezinfekční účinky je taky prokázaný, ale jen pro bakterie a jen ve velký koncentraci, co doma asi ani nejde ionizací kyslíku vyrobit.
Ty dlouhatánský hořáky, co svítívaly v plechový odrazný vaně na chodbách ve špitálech ještě v 70. letech, slabě modrofialovým světlem, se oficiálně jmenovaly "germicidní výbojky" a určitě nebyly rtuťový.
Všim jsem si totiž kdysi při jejich zapnutí, že nenajíždějí jako rtuťovky a asi ani neměly předřadník, nic tam nevrčelo a seděl jsem skoro pod tím. Podle mě to bylo plněný něčím, co se nemusí postupně odpařovat jako ta kapka rtuti v Hg hořákách RVLX a tak "najíždět".

Tohle špitálový svítilo stabilně od začátku modrofialově s oranžovými konci u elektrod, dost podobným světelm svítí některé starší startéry do zářivek. Některý jsou normálně oranžový, ale ty starší, ještě v plechu blikají modrofialově - což mě vede k tomu, že to byla výbojka podobná neonu, tedy výboj ve zředěném netečném plynu. Ale jistě se můžu plést.

Možná by to archeologové ve starších katalozích Tesly ještě našli, co to vlastně bylo zač a jak to pracovalo - dělali to jako téměř první výrobu v začínajícím Rožnově.
A jestli o nich někdo ví úplně nejvíc, tak ten sběratel světelnejch zdrojů, Slabihoudek myslím. Viděl jsem ty metr a půl dlouhý výbojky na nějakejch fotkách z jeho výstavy.

A plísně jsou fakticky houby, na který asi UV ani O3 fungovat nebude...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1514
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 15:36    Předmět: Citovat

Nám se plíseň tvoří v kuchyni, v tom nejtemnějším a nejzakrytějším koutu místnosti za kuch. linkou.
Myslím si proto, že růst plísní je dán hlavně omezeným prouděním vzduchu (kyslík = zabiják pro tyhle "biologické entity"), pak samozřejmě díky horšímu větrání místně zvýšená vlhkost, a taky tma samozřejmě.

UV paprsky určitě pomohou, a to nejen proti plísním (konkrétně jejich sporám), ale i roztočům a jiné mikrohavěti. Několikawattové zářivky bych se neobával, nebude-li na ni přímá viditelnost.
Než ale nasadit tento radikální prostředek, zkusil bych provívání strategicky umístěným počítačovým větráčkem, při nízkém napadení by to mohlo pomoci.
Problém je totiž v tom, že spory nejrůznějších plísní se vyskytují vždy a všude, tomu se člověk nevyhne. Záleží pouze na podmínkách, zda se uchytí a rozbují, nebo ne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kybrex



Založen: Jul 26, 2007
Příspěvky: 300

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 16:00    Předmět: Citovat

Díky za vyčerpávající odpovědi. Abych přiblížil konkrétní situaci.
Za skříněmi jsem udělal více místa. Podložit je moc není jak, stojí na plastových zakulacených nohách, co kloužou > to by se rovnalo přestavbě skříně (vyhodit Very Happy ). Skříň navíc není moje (jsem v nájmu). Takže ani barák není můj a nehodlám tady dlouhodobě zůstávat, ale než se nastěhuju do svýho, chvilku to ještě potrvá a nerad bych to dejchal a žil v tom. Wink

Zjistil jsem to tak, že jsem začal z ničeho nic mít něco jako alergii (kašel, rýmu bez příčiny) Pak jsem objevil ty sráče za skříní. Byl to docela mazec. Do 30cm od země černá stěna - omítka je jako závěs na zdi (radši se jí nedotýkám, nebo by upadla - jen jsem to prolil savem a pak ještě DetaStopem). Do práce jsem zapojil ten odvlhčovač, co fouká skrz kritické místo suchým vzduchem a víc topím.

Bohužel i přesto cca. po 2 dnech (někdy i po noci) najdu ve spárách mezi dlaždicemi bílé chmíří cca 1cm vysoké na lajně dlouhé cca 3 - 8cm, jak si to tam vesele roste a to i přesto, že večer vyvětrám a pustím odvlhčovač a je to napuštěné těma připravkama na likvidaci plísní a prevenci proti opětovnému množení a uchycení se. Rolling Eyes V létě to je super, to tu problém nebyl. Měl jsem pořád otevřená okna se síťkou a užíval si ve 30 stupňových vedrech příjemné 22 stupňové prostředí, ale v zimě (moje první zima zde) to je koukám dost na pytel. Confused

Rozbor mě ještě nenapadl dělat, ale jestli do zítra zase sklidím nějaké ty "hříbky", zkusím to někam do laborky zanést, aby mi řekli, co to je a jak na to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1514
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 16:14    Předmět: Citovat

Pokud se nedá vyjednat jiná, lepší místnost, přijmout tato nouzová opatření - často větrat (krátce, ale intenzivně), v noci mít pootevřené okno, zároveň nešetřit na topení (režim nejsem doma = netopím vůbec, jsem doma = topím není dobrý), teploty nám letos přejí, takže se to dá. Nábytek co nejdál od zdi. No a jestli jsem to ještě nezmínil, větrat, větrat, větrat Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5639
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 16:20    Předmět: Citovat

JJ, takový byt co nejdříve opustit, hlavně když je malé dítě. Chemie možná pomůže (na chvíli) a zase dýcháš chemický sajrajt.
Jediné účinné řešení je dobrá hydroizolace a tepelná izolace, aby se rosný bod posunul z povrchu zdiva dovnitř.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Ivan_Ryger



Založen: Mar 02, 2005
Příspěvky: 1273
Bydliště: Bratislava, Petrzalka

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 16:35    Předmět: Citovat

v takomto prípade všetko vyfotiť, aká ta pleseň je, ukázať majiteľovi, zrušiť nájomnú zmluvu kvôli ohrozeniu zdravia a odísť.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
VonBahnhof



Založen: Jan 11, 2008
Příspěvky: 110
Bydliště: Brno, hl.n.

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 16:49    Předmět: Citovat

Jen pro zajímavost, já jsem si kdysi někde sehnal tohle:
https://eshop.elkov.cz/produkty/nar-trubice-lt-36w-uv-c
Říkají tomu germicidní trubice, potřebuje to startér i tlumivku, dá se to dát do jakéhokoliv 36W zářivkového svítidla. Má to dominantní vlnovou délku záření. V literatuře se dá najít něco o "rezonanční čáře rtuti". Ozón to opravdu moc nevytváří, mimo jiné tím úspěšně mažu EPROMky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kybrex



Založen: Jul 26, 2007
Příspěvky: 300

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 17:34    Předmět: Citovat

To jsem teď řešil, že ty svítidla extra na tyhle trubice jsou pěmrně drahá sranda (nejlevnější přes 2000), ale nikde jsem se nedočetl, jestli je potřeba nějaký speciální předřadník a tlumivka nebo to lze dát do normálního zářivkového svítidla. Jestli to lze do normálního, tak je to super, to seženu snadno a tu trubici si objednám - 36W je dobrá nálož.

Když jsem ještě před chvílí nevěděl, že to jde dát místo normální zářivky, hledal jsem něco pro čitění akvárií, ale je mi záhadou, že tam někdy píšou, že to běží na 12V. Čekal jsem vyšší napětí. http://www.akva-tera.cz/47175-uv-c-lampa-sterilizer-5w-x.html

Je to to samé (stejně účinné?) a nebo je to nějaké šidítko?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33750
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 17:50    Předmět: Citovat

V tej malej lampe vodotesnej na 12V je menic.

Inak obycajne svietidlo pouzivaj bez tienidla - pretoze bezne sklo pohlcuje UV ziarenie (prave preto su specialne svietidla drahe - tienidlo z kremenneho skla). Dalej UV ziarenim degraduju plasty, tak na to tiez pozor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kybrex



Založen: Jul 26, 2007
Příspěvky: 300

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 17:53    Předmět: Citovat

Jj o té degradaci plastů už jsem četl. Díky za info. A o tom křemenném skle taky, to jsem plánoval prostě sundat kryt, bude to za skříní, takže kryt není třeba. Teď bude asi fuška sehnat svítidlo a do něj se správným rozměrem standardní zářivku, co dělá UV-C. Very Happy No snad to pořídím a bude to pasovat, na těch e-shopech mají v popisech děsnej bordel a každej pes jiná ves. Díky za rady. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund