Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak stočit lanka

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st prosinec 20 2017, 1:55    Předmět: Jak stočit lanka Citovat

Mám problém.
Potřeboval bych trvanlivě stočit dvě klasická, propojovací lanka LaU 0,15mm2 tak, aby držela trvalý a pravidelný zkrut.
Jen připomenu, že se jedná o jemné a měkké lanko přesně toho charakteru, jaké se např. používalo v barevných plochých kabelech PNLY.
Pravidelný a trvalý zkrut se u takto jemného a měkkého lanka velmi těžko daří. Má to pořád tendenci se i při poměrně násilném zkroucení pořád rozplétat a "ředit" stoupání vzájemného zkrutu.

Pomohlo by např. potřebný úsek zkroucených lanek na chvíli namočit do vařící vody, aby si měkčený PVC jejich izolace teplotou "zvykl" na zkroucený tvar?

Nepomáhá samozřejmě ani zajištění na konci zkroucené dvojice lanek stahovačkou - prostě má tendenci se opět "rozmotat".
Máte na to prosím někdo nějaký osvědčený recept?
Vodiče s plným jádrem tam použít nemůžu, výsledek o délce cca 30-40cm musí být měkký, pružný kroucený lankový dvouvodič s pravidelným stoupáním zkrutu asi 1cm.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31834
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st prosinec 20 2017, 2:54    Předmět: Citovat

Spirálově kroucená šňůra jako k telefonnímu sluchátku se samodomo udělá tak, že se na kulatinu příslušnýho průměru namotá potřebnej kabel - musí mít PVC izolaci, aby po vytvarování udržel tvar. Na tý kulatině se kabel musí zajistit proti rozmotání a konce zajistit i proti vodě. Celej smotek i s "jádrem" se namočí do horký vody a nechá několik minut, aby PVC změklo a převzalo žádoucí smotanej tvar - a pak se znovu, pokud možno prudce, ochladí třeba studenou vodou. Největší FTIP je pak ale v tom, že po ochlazení a rozmotání z tyče se musí celá spirála "přetočit naopak" - pak se teprve závity stáhnou k sobě a budou správně pružit.
To platí pro kabely v PVC bužírce. Ty potřebuješ kroucenej pár, kterej se nebude rozmotávat - a bez bužírky. Na vojně jsme si podobný kroucenky připravovali v desítkách metrů - nejdelší kus co si pamatuju jsme motali v asi 10 lidech úhlopříčně přes celý fotbalový hřiště. Dělá se to tak, že se pár vodičů dýlky asi 1,5násobek požadovaný položí vedle sebe, na jednom konci se upne a na druhej konec se nasadí ruční vrtačka. Podotýkám - RUČNÍ, ne elektrická. Těch lidí je potřeba tolik proto, aby při pomalým otáčení na jednom konci zákrut pomalu postupoval po celý dýlce - takže když se kabely musejí natáhnout na větší dýlku, tu lidi ho jednoduše "vezmou do teplejch" a podpírají ho a zároveň mu dovolujou protáčení. Při větší dýlce se nám osvědčilo, když jeden člověk točil klikou vrtačky a druhej postupně protahováním ruky "posouval zákrut" směrem ke druhýmu konci. Podotýkám, že tu skoro dvěstěmetrovou "žížalu" jsme motali skoro dvě hodiny - pomalu a postupně, aby se závity postupně pomalu roztáhly na celou dýlku. Kratší dvojlinka se samozřejmě dá smotat dřív. Důležitý pro fixaci zákrutů je výslednej kabel po zakroucení po celý dýlce tence natřít lepidlem na PVC - Fatracel, L-20 na novodur ( https://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/l-20-lepidlo-na-novodur-80-g? ) nebo něčím podobným - a nechat vyschnout, což trvá v průměru hodinu až dvě než lepidlo přestane na povrchu lepit a zgumovatí - až po cca 24 hodinách se odpaří všecko rozpouštědlo a z lepidla se stane definitivní tenká šlupička na kabelech. Lepidlo je v tenký vrstvě průhledný, nezakrejvá ani případnej potisk na kabelech. Při napnutí jednotlivejch žil kabelu do správný nepřilnavý formy se dá takovým způsobem spáchat i plochej tvar kabelu a dokonce i všelijak tvarovanej svazek bez zjevně zvenku viditelný fixace - kulatej, čtyřhrannej ... Případnejch víc vrstev se skládá na několikrát, vždycky po zgumovatění vrstvy lepidla kryjící předchozí kabelový žíly.

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1752
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: st prosinec 20 2017, 3:55    Předmět: Citovat

Aby držali 2 a viac skrútené vodiče pri sebe bez lepidiel treba ich pri skrúcaní do prameňu ešte vzájomne v rovnakom smere otáčať.Pozri si spôsob výroby lana v malom.Napr.tu https://www.youtube.com/watch?v=4T8r6edLjoE
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4242
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: st prosinec 20 2017, 7:16    Předmět: Citovat

než vodu lepší je to zapéct na 100°C v troubě cca 15 minut
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st prosinec 20 2017, 21:53    Předmět: Citovat

Kájo možná jo, já vím, že spojaři si takhle zkrucovali dvě PK1 do sebe. Ale jestli se dobře pamatuju, tak to dělali v létě a na plný palbě slunka a tím se prej natvarovalo to PVC tak, že už se to po puštění samo od sebe nerozmotává.
Jenže mně se rozmotává.
Vzpomněl jsem si, jak jsme jako smradi vyráběli "frajersko-americký" kroucený stíněný šňůry ke kytarám!
Asi tak 6-7m silnějšího, bílého stíněného kablíku /běžnej z Tesly, jen ten druh s tlustší PE izolací živé žíly/ - se namotalo na vyšmirglovaný klacek, nebo když to vystačilo, tak na vařechu, zalepily konce a nechali jsme to myslím čtvrt hoďky ve vařící vodě na dně velkého hrnce, v kterým se kdysi vyvařovalo a škrobilo prádlo.
Nepamatuju se už, jestli to potřebovalo ten tepelnej šok prudkým zchlazením. Ale vím určitě, že jak jsme to sundávali z toho klacku, tak už to perfektně drželo - a vnitřní strana těch závitů šňůry byla jakoby zploštělá.
Byly bobky, jesli jsme to neprotavili vevnitř, ale nikdy se nám zkrat nepoved. Drželo to výborně a po pár pokusech už jsme aj machrovali s rovnými kousky na konektory na koncích! Very Happy
Totiž - ono Kablo kroucenou STÍNĚNOU šňůru vyrábělo a dokonce ne jeden typ! Černou, bílou a šedou, délka v rozumně nataženým stavu asi tak 5m. Za základ /vnitřní stavba/ to určitě mělo nějakej druh koaxu, protože to mělo hustý pletený stínění, PE izolaci živé žíly a živá měla průřez určitě 0,35mm2.
Jenže všecko lifrovali do Delicie a do Hořovic, který si to objednali, valili na to svoje výborný šroubový jacky a přikládali to k vývozním kytarám!
Zjistilo se to tak, že jeden náš známej koupil v NDR nějakou tu lepší kytaru, vycházela tam na polovinu, než u nás - a byl u ní tenhle perfektní kabel! Jeden černý má ještě někde schovaný.
Ostatně uměli v tom v Kablu chodit - dyť vyráběli milióny kroucených šňůr s leonskými žílami k telefonům a úplně ty samý kabely, jen delší i k mizerným brněnským sluchátkům S2.
ARF300 i 310 mám jenom s rovným kabelem.

Takže asi opravdu nejlepší bude to měkčený PVC v požadovaným stočeným tvaru povařit.
Díky všem za rady!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2017, 10:51    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
...vnitřní strana těch závitů šňůry byla jakoby zploštělá.
Některé telefonní nebo sluchátkové šňůry mají to zploštění taky, zřejmě se vyráběly podobným způsobem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne prosinec 24 2017, 7:17    Předmět: Citovat

Tohle jsem našel na dně krabice Very Happy Origoš twisty z nějakého hóódně starého PC. Ale tak leda na koukání. Zkusil jsem to odizolovat, je to tak zhruba AWG26, ale vůbec to nepůjde letovat, jak je to původně pocínovaný lanko uvnitř černý. No hnus. Ale pokupě jim to drží parádně, rejžákům Very Happy
Výrobně ještě starší, nebo max. srovnatelně starý, tuzemský pocínovaný lanka LaU 0,15 a 0,35, včetně starých plocháčů PNLY 0,15 a 0,5 jsou oproti tomuhle krásně lesklý a jdou v pohodě letovat..
Na Štěpána budu vařit káblíky Very Happy



P10100040.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  P10100040.jpg
 Velikost:  293.33 kB
 Staženo:  224 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33903
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne prosinec 24 2017, 13:30    Předmět: Citovat

Ked je to cierne, asi to bolo vo vlhku.
Opravoval som nejake solarne blbosti a casty problem bol, ze nejaky kablik uhnil - chcel som ho skratit a prispajkovat znovu, lenze on bol hnily po celej dlzke...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1677

PříspěvekZaslal: ne prosinec 24 2017, 14:40    Předmět: Citovat

Než vařit dvojici kablíků a riskovat jejich navlhnutí, použil bych tři kablíky (jeden rezerva) a požádal bych dívenku, aby mi z nich upletla copánek...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1752
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: ne prosinec 24 2017, 22:17    Předmět: Citovat

dred napsal(a):
Aby držali 2 a viac skrútené vodiče pri sebe bez lepidiel treba ich pri skrúcaní do prameňu ešte vzájomne v rovnakom smere otáčať.


Včera sme s deťmi "vyrábali lano" z dvoch hrubších konopných špagátov...
Dva konce deti synchrónne krútili za pomoci malej kľuky z drôtu a špagáty sa skoro "samé" spletali do seba...keď to funguje so špagátom ,musí aj s drôtami...a bez varenia.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31834
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: ne prosinec 24 2017, 23:12    Předmět: Citovat

Jenže na licnu nemůžeš nakroutit tolik zákrutů, aby se sama začala zkrucovat s vedlejší žilou jako to jde u špagátu. To bys ji našponoval natolik, že by se při sebemenším dalším mechanickým namáhání svazku přetrhla. Navíc by takhle zkroucená byla tuhá jako by to byl normální drát. Zákrut licny se musí fixovat vnější silou - slepením, pružností příslušně vytvarovaný izolační vrstvy, stahovačkou...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1752
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: ne prosinec 24 2017, 23:51    Předmět: Citovat

vyskúšame to s licňami s telefónnych prívodných (netočených) šnúr Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Victronix



Založen: Nov 23, 2007
Příspěvky: 919
Bydliště: Vážany

PříspěvekZaslal: čt prosinec 28 2017, 21:44    Předmět: Citovat

Konce obou vodičů svázat a upevnit. Druhé dva konce dát do ručních aku vrtaček a pomalu pustit vrtačky stejným směrem. Pak se to kroutí samo. Princip je stejný jako výše popisovaný. Osvědčené a prováděné na profesionální úrovni již za dávných dob.
_________________
Hledám ideální řešení...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
alxa



Založen: Aug 02, 2010
Příspěvky: 274
Bydliště: kousek od Brna

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 9:25    Předmět: Citovat

Používám stejný způsob jako Victronix, ideální je, když směr slaňování licny souhlasí se směrem otáčení vrtačky. Při smotávání opatrně nahřívám horkovzdušnou pistolí. Nemusím nic lepit a výsledek je perfektní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund