Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Sháním náhradu za repro Rola Celestion T1600

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: st prosinec 27 2017, 21:13    Předmět: Sháním náhradu za repro Rola Celestion T1600 Citovat

Přátelé, potřeboval bych něčím nahradit basáčky Vintage Rola Celestion T1600. Je to stará věc, ale hraje - no, to těžko popsat - prostě "Pi-čóÓ!", pěkně odspodu, membrána ochotně běhá do roztrhání těla, když jsem s nimi začínal, tak i polská malá černá Unitra PW8010 je dokázala vybudit tak, že bedny doslova chodily, což teprve když se to připojilo na něco jinačího...
No a teď mi jeden umřel. Skusil jsem ho nahradit nějakým levným průjmem z Hadexu, ale to je o ničem. Membrána tuhá, lenivá, malej rozkmit, spodky to nehraje, druhý repro jsem ani nevybalil z krabice.
Když jsem koukal po nějaké opravdové náhradě - nenašel jsem čím. Všechno se to honosí stovkama wattů, je to hovadina, když ten můj chodil při 60W skoro 2 cm, tak nic jinýho stejné velikosti nemůže mít x-násobně vyšší výkon. Nebo dobře, může, ale za cenu toho, že to nebude hrát spodek. Takové repro nechci.
Takže sháním něco citlivýho, kvalitního, co hraje i ty nejnížší tóny, ideálně od 20Hz. 60 až 100W, víc jsou jen kecy nebo šmejd.
Nebránil bych se ani použitému původnímu, pokud by byl v dobrém stavu.
Nebo kdyby to někdo opravoval, ale to pochybuju, nechal bych vyměnit komplet membrány i s cívkama u obou.
Raději ale něco současnějšího, kdybyste někdo znal slušnou použitelnou náhradu.
Cena? Něco to stát může, pokud to bude stát za to. Strop je cena, kdy už by se vyplatilo pořídit raději jiné bedny, které by se mi líbily místo současných. To ale taky nebude jednoduché. Pod 12" v žádném případě nejdu, 3-pásmo, aspoň 100W, ale poctivých, českých, sinusových. Vzhledově aby se hodily do obýváku a nevypadalo to jak ve zkušebně. Hrát musí pěkně odspodu, na tom ujíždím, jinak to není bedna ale telefon. Že nebudou malé, to je jasné. No, nevím, jestli se takové dělají.
Ale dobrý basáček by mě potěšil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st prosinec 27 2017, 21:33    Předmět: Citovat

Ten reproduktor nepochybně půjde bez újmy na zvuku opravit.
Vyměnit komplet systémy už nepůjde, na to je to moc starý.
Ale jsou ještě futr šikovný lidi, co skalpelem, rozpouštědly a nebetyčnou trpělivostí dokáží doslova zázraky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: st prosinec 27 2017, 21:44    Předmět: Citovat

Nad tím jsem taky přemýšlel, ale moc se mi do toho nechce. Odlepila se cívka i s podkladem od membrány. Protože to nebylo zrovna při malé hlasitosti, odsralo to všechno. Z repra doslova uteklo pracovní kouřové médium. A nebylo ho málo Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: čt prosinec 28 2017, 12:48    Předmět: Citovat

Jak chceš.
Cívka by šla podle druhého kusu vyrobit přesnou replikou, to není problém. Už jsem sám i za vydatné pomoci známých opravoval mnohem starší reproduktory a v mnohem horším stavu. Jeden předválečný, čertví na co určený, ale sakra výkonný 50cm/100W buzený krám s modrým litým košem od Philipsů, vážící asi tak 30kg - s hliníkovou membránou.
A povedlo se. Běžně nechávám úspěšně opravovat velké, 25-30cm buzené reproduktory s "pavoukem" a papírovou cívkou kvůli citlivosti opravdu nafest - vždy se povedlo. Jeden 30cm Telefunken, ale už s permanentem, z přídavný vyplétaný bedny k BigBenu ještě na opravu čeká.
Jinak bych zkusil vybrat náhradu u Monacorů. Jsou tam 12" kousky i se slušnou citlivostí a pokud je mi známo, tak těch 100VA opravdu snášejí.

Jedna rada k výběru u Monacorů:
Úměrně se snižující se cenou měniče je třeba ubírat 1-2dB z údaje o jeho citlivosti. To je prostě vyzkoušeno - u opravdu drahých měničů uvádějí celkem pravdu /ony mají i vyrovnanější charakteristiku/, ale u levnějších je ten údaj o citlivosti vztažen na ten nejvyšší hrb, který ausgerechnet nespadá do využitelné oblasti.
Zkusil bych něco jako SP-302-SP-304. To jsou "domácí", většinou osmiohmové varianty reproduktorů SP302C, které jsou ale určeny pro car využití, i tak vypadají a jsou čtyřohmové.
Nicméně - magnetové obvody mají dle zkušenosti úplně stejné a pokud mám vyzkoušeno, tak SP-252C i SP-302C mají opravdu o 1,5 až 2dB, tedy citelně vyšší citlivost, než běžné sériové car reproduktory od kohokoli jiného.
Mohl bych Ti na zkoušku půjčit i dva 12" originální kousky Magnat z konce 80.let - má to magnety jak kráva a bylo to určeno taky do velkoformátových, byť tehdy aktivních soustav.
Jeden pár jsem už velice úspěšně použil v kombinaci s běžnými "hifi" střeďáky a tweetery, ty bedny vyšly v šedesáti litrech velmi dobře, s lehkým, asi tak 1dB převýšením "na nízkým spodku", což zadavatel, jako hardrockový a metalový fanda velmi kvitoval.

Trochu problém je, že ty Roly jsou opravdu unikát co do citlivosti a Qts, je to tak napůl cesty PA a "hifi" reproduktor, dost slušnej kompromis.
To už dneska nikdo neumí udělat, takový repráky..

Naposled jsem nechával opravovat takovéto vynikající 12" z velkoformátových soustav Heco, ale z konce 70. let. Navrhli to Němci a nechávali to pod dozorem vyrobit na Taiwanu, ale opravdu velice slušně.
Polyuretanový závěsy se rozsypaly až po cca 30 letech a stejně jenom díky tomu, že je paní přemístila ze zastíněné části pokoje na místo, kde na ně pražilo půl dne sluníčko. Jinak by fungovaly v pohodě dodnes.

Abych to tu zbytečně zas neroztahoval, tak ten zbytek okolo, co ostatní asi nebude zajímat, si můžeme napsat přes SZ.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 8:58    Předmět: Citovat

Co bys řekl na 12BR70 od Beymy?
Sice budu mit problém je tam dát, potřeboval bych ten "čtvercokulatý" tvar koše jako maj ty původní, ale to už mám asi smůlu. Přesně v takovém otvoru jsou ty repra "utopeny". Žádný dnešní basák se tam nevejde. I se šroubama bude problém. 4 tam jsou, 3 bych doplnil, ale ten 8. bude oříšek - není místo. Asi budu muset udělat nějakou podložku a posadit to zvnějšku na ni...
Ty původní se klidně opravit můžou, tomu se nebráním. Stejně by mi bylo líto je jen tak vyhodit. Pokud by se to povedlo, jel bych na ně, a Beymy by byly náhradní, nebo naopak...
Možná bych to dal i sám, ale třeba si jen fandím - budu se s tím srát, chvíli to bude hrát a pak to třeba začne chrčet... Proto se mi do toho nechce. Pokud si na to troufáš, nebo znáš někoho, kdo to umí, asi bych té možnosti využil. Stejně není co zkazit.
Jenom nechápu, co je na těch reprech v dnešní době neudělatelného. Vždyť na nich nic speciálního není. Jedině, že by si s nimi někdo vyhrál a udělal menší mezeru..?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund