Založen: Dec 18, 2006 Příspěvky: 9667 Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí
Zaslal: ne prosinec 03 2017, 20:53 Předmět:
ani v Polsku na tržnici žádná velká sláva, 58 Kč za přepravku 10ks velikosti "M"
to se mi zdá no zkrátka jaksi nepřiměřené, tu mě napadá otázka jak dlouho vydrží skladovat, v lednici nahoře a šuplíku pod mrazákem _________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 17691 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so prosinec 16 2017, 18:04 Předmět:
Na knižním trhu je hafo kuchařek. Potřeboval bych osobě blízké doporučit nějakou "těstovou pekařku". Zlatou knihu pečení a Babičino pečení už má.
Nebo nějakou jinou knihu, kde by byla převaha receptů na pečení.
Díky _________________ Jirka
Založen: Feb 02, 2005 Příspěvky: 9923 Bydliště: Luhačovice
Zaslal: so prosinec 16 2017, 18:34 Předmět:
Po mé máti tu zbyl tak zhruba půlmetrák nejrůznějších "kuchařek", "pekařek" a "zavařovaček" a směsí receptů i od známých tváří, prostě všecko možné. Jedna z nich je opravdu impozantní, má formát o dost větší A4, tlustá asi tak 8cm a váží určitě pět kilo i víc.
Nikdy se jí a vlastně ani ostatních téměř nedotkla. A nikdo ani pořádně neví, proč jí to rodina vlastně kupovala, když to vůbec nepotřebovala.
Dám Ti to /nebo komukoliv jinému/ za odvoz a dvoje cigára, pokud to bude užitečný. Jsou tam novější /cca do r. 2.000/ i dost starý kousky ze 60. - 70.let. Jedině vcelku a při tom množství a váze to posílat nepůjde.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31801 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so prosinec 16 2017, 19:14 Předmět:
Jestli budeš v úterý dopoledne (19.12.) doma, stavím se. Do SZ nebo sms mi napiš, jaký dýmový tyče popotahuješ, ať jim tady neděláme reklamu ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
300g Cukru dôkladne skaramelizovať, ku koncu na slabšie
a postupne tenkým prúdom pridať 1 Salko sladené
ak je celé skaramelizované, odstaviť, pridať 8 dkg Maslo (Smetol) a miešaním roztopiť v tom,
vsypať 3 bal. Burizonov (pri 4 bal. menej náročné na zdravý chrup, viac náročné na spojenie), zmiešať. Pri miešaní (obaľovaní) odporúčam neotáľať.
Na dosku (+papier), mierne zvlhčenými rukami vytvarovať do rolky,
zo zbytkov idú porobiť guličky a pod.
Dobrú chuť!
Páni, aj vaše manželky sú presvedčené, že bez nich postupne vyhynieme na nedostatočný prísun potravy ??
Apropo, príhoda z Kaufu:
V zmoderni(zbordeli)zovanom Kaufe, s plným vozíkom, z posledným síl tlačím a márne už nejakú dobu hľadám burizony. Záchranu hľadám u pána v rokoch, oblečeného vo farbách Kaufu, predavača "veľkého rozloženého sediaceho býka" (doslovne), na stoličke pri pyrotechnike. Na prosbu, že by mi ukázal rukou smer, kde majú burizony, najprv nemý neprítomný býčí pohľad, po zopakovaní nasledovalo z vočí do vobličeje jeho primračené otázne "éééé??" a po treťom zopakovaní, mi bezradne ticho: "Čo sú to burizony???" Ja: neviete čo sú burizony??? Pozeral na mňa ako na zeleného mužíčka a úplne rozbitý bezradne priškrtene šeptavo kýval hlavou do bokov: "niééééééé". Nasmerovala ma jeho kolegyňa a keď som šiel kol neho, držiac burizony som družne ukázal druhou rukou smerom k regálu s nimi. Vyslúžil som si žoviálne kamarátsky stisnuté usmiate pery, dvihnuté obočie, a palec hore
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 17691 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt prosinec 21 2017, 23:04 Předmět:
Burizóny bejvaly jeden čas přidávaný do bramborových knedlíků v prášku. Nebo to nebyly bramborový? Už nevím... Ale přiznám, že jsem je samostatně v pytlíku už hodně dlouho v žádným vesnickým supermárkrtu typu Penny a Lidl neviděl. No hlavně že ti místo nich nevnutili (podzemnice olejná).
Já jsem dnes měl koupit arašídový křupky (na Slovensku asi chrunky) a taky na mě prodavačka divně koukala. Nakonec jsem to našel, malý i velký balení, z nějakýho nejasnýho důvodu to měli mezi těstovinama. _________________ Jirka
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: čt prosinec 21 2017, 23:12 Předmět:
To byly klasický knedlíky z mouky "v prášku". Pamatuju si to. Občas jsem čekal, jestli se to nepohne a není to něco jinýho. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
V Lidli som burizony videl -vlastne len akciovú cedulu, ale tie farebné neakciové mali -len sa to nejako inak, podobne, volalo.
Práve som dokončil druhé kolo, takže vykonávací predpis:
cca 0,3l teplejšie Mlieko + 2 kocky Droždie (kvasnice) + KL Cukru = urobiť kvások, droždie som vidličkou v tom rozbil
zbytok teplejšieho Mlieka, t.j. 0,4l nechať k mieseniu - každá múka berie inak, vhodné je priliať potom dľa požiadavky (pozor, kvások sa mi dvihol na viac ako 1liter!, takže väčší hrnček!) (cca 10 minút?)
medzitým:
1kg Hladká Múka - do misy, urobiť v nej "jamu"
1,5 PL Cukor do jamky
1PL Soľ do jamky
1 dcl Olej do jamky
vliať do jamky Kvások
pustiť si napr. AC/DC a postupne zmes vymiešať -a postupne pridávať dľa potreby ten teplý(!) zbytok mlieka -cesto musí držať, ale nelepiť -princíp je cesto miešaním negniaviť, ale nadľahčovaním, čiže podoberaním, miešať a súčasne tým prekysličovať. Ja som najprv varechou, potom keď nelepilo som navlhčil ruku a akýmsi nadhadzovaním vymiesil. Keď ma za nejakých 10 min. už boleli kríže, považoval som to za hotové. Mierne povrch pomúčiť, prikryť uterkou a do tepla nechať vykysnúť -žiadny prievan a pod! -cca 3/4 hoď (ja dlhšie)
pretože medzi kysnutím treba pripraviť plnku:
1 Smetol (pre fajnšmekrov Maslo) (primerane dať bokom na vymastenie plechu -pokiaľ nepoužívate papier na pečenie)
4 až 5 hlavičiek (áno hlavičiek, nie strukov) Cesnaku (nebáť sa 5tich veľkých hlavičiek, to sa tam stratí) -očistiť, pretlačiť cez pretláčatko
1PL Soli (nezabudnúť na ňu ako ja, až teraz som na to prišiel)
rozmiešať
Vopred si rozohrejeme rúru, pripravíme 2 - 3 napr. plytké, plechy
Vykysnuté cesto opatrne preklopíme na pomúčenú dosku, nožom rozdeliť na 4 časti, tri odložiť (napr. na predohriate! taniere)
Postupne každú časť:
rozvalkať -kto si včas nevšimol, že valček doma kamsi zmizol a cez to všetko sa do práce pustil, a teda nie je cesty späť, môže valkať pomúčenou vínovou fľašou ako ja lepšie prázdnou a teplou
rozvalkané cesto potrieť štvrtinkou tej plnky -odporúčam štvrtinu do jednej ruky, druhou pridrobovať postupne na rozvalkané cesto -rozotieraním sa cesto totiž krčí a pod..
zrolovať do rolády
valčekom roládu znížiť na napr. nejaké 3 cm a šikmo rozkrájať na "trojuholníky"
potrieť vajíčkom, posypať kmínom, sezamom, strúhaným syrom -komu čo chutí -dobré sú kmínové
postupne poprenášať na vopred vymastený plech (alebo papier) asi na 1,5 prsta od seba vzdialené -a nechá sa to na plechu ešte trocha nakysnúť (na sporáku s rozohriatou rúrou je tomu najlepšie)
šup do rúry na 180℃ -na desať minút -aby sa zastavilo kvasenie
znížiť na 150℃ a piecť ďalších nejakých 20? min -do ružova -záleží od sporáka, potrebné si odsledovať.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.