Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

BK 127 - Záporné napětí po vypnutí
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2017, 0:46    Předmět: Citovat

A hlavně se většinou (nebo aspoň já to tak dělám) napájený objekt připojuje až po zapnutí zdroje a odpojuje před jeho vypnutím (myšleno síťovým vypínačem).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Meloy



Založen: Nov 18, 2017
Příspěvky: 8
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st listopad 29 2017, 22:28    Předmět: Citovat

PavelFF napsal(a):
Nikomu to moc nevadí, protože to je v podstatě neškodný jev.
Napětí kolem 0,6V na výstupu napájenému zařízení nevadí nebo neublíží. Možná budou nějaké vzácné výjimky, ale pak je to holt smůla a nová obohacující zkušenost.

Některé topologie zdrojů mají daleko horší vlastnost, a sice, že napětí hned po zapnutí nebo vypnutí zdroje vyletí mžikově někam k maximu a zdroj vůbec nebere ohled na to, že má nastaveno třeba jen +5V. To mívá daleko horší dopady na připojené zařízení. Mám zdroje na podobném "plovoucím" principu jako je třeba KAZ a ty by se tak se chovaly, kdyby tam nebylo doplněno protiopatření.

Další věc, na kterou zdroje reagují různě, je chrastění nastavovacího potenciometru. Některé zdroje pustí výstup naplno a jiným padá napětí k nule. Záleží na topologii zapojení.

A taky se třeba chovají různě po náhlém odlehčení třeba ze zkratu.
Dost jich je takových, že o stovky procent překmitnou nad nastavenou hodnotu. Nějaký překmit je vždycky, ale měl by být co nejkratší a nejnižší.

Jasně, rozumím. Díky za vysvětlení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5012
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt listopad 30 2017, 16:45    Předmět: Citovat

Ještě bys mohl -0,6V snížit zhruba na polovinu , pokud bys dal na výstup výkonovou schottky diodu. Jen musí spolehlivě vydržet v závěrném směru výstupní napětí zdroje. Já je doloval ze starých PC zdrojů, ale většina jich byla jen na 30V. některé na 45V a pár dokonce na 60V(aspoń myslím).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17666
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: čt listopad 30 2017, 18:46    Předmět: Citovat

Pár zápornejch milivoltů po vypnutí, to je celkem prkotina. Když vzpomenu na zdroj RZS20P z Teplický Radiotechniky, to bylo dílo. Po vypnutí na 20V regulovaný sekci vyskočilo napětí na výstupních svorkách na cca 30V. Rolling Eyes
Když se mi to poprvé někdy v roce 1983 stalo, tak to spolehlivě odprásklo téměř vše na desce JPR-1, což byl jednodeskovej 8-bit s 8080, Ram a Eprom. Tenkrát těhle pár součástek stálo dvouměsíční plat. Reklamace zdroje byla samozřejmě Radiotechnikou zamítnuta...

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Meloy



Založen: Nov 18, 2017
Příspěvky: 8
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne prosinec 03 2017, 15:00    Předmět: Citovat

PavelFF napsal(a):
Ještě bys mohl -0,6V snížit zhruba na polovinu , pokud bys dal na výstup výkonovou schottky diodu...
To by šlo, pokud se mi taková dioda dostane do rukou můžu zkusit.

Každopádně jak tak čtu odpovědi výše, připadá mi, že ta moje BK127ka byl celkem dobrý kauf. Krom toho mockrát zmiňovaného záporného napětí nevykazuje žádný z popisovaných neduhů.

Ještě bych měl jednu závěrečnou otázku. Měřil jsem ESR všech elektrolytů, co jsou vevnitř. U jedno z nich (C14 ve schématu), jsem naměřil celkem vysokou hodnotu. Tento kond má ESR 6 Ω. Pro představu jiný kus téhož typu (TE986, 10u, 35V), co tu mám, má 1.5 Ω. Zdroj sice i tak funguje bez problémů (alespoň pro moje účely), ale předpokládám, že tu C14ku bych měl vyměnit tak jako tak, protože to vyšší ESR může mimo jiné být předzvěstí toho, že ten kond brzy odejde?

Přístup k tomu plošňáku je fakt špatný, tak se chci raději nejdřív ujistit, že ta výměna je nutná, než do toho začnu hrabat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5012
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne prosinec 03 2017, 20:52    Předmět: Citovat

Musíš to uvážit sám. Jestli je pracnost úměrná výsledku.
Kondenzátor zrychluje reakce na změny zatížení, umožňuje rychlejší otevření nebo přivření výkonového stupně. Jelikož se přes něj budí E12, o jehož výdrži se tady vedly debaty, teče do báze celkem malý proud a dle mého odhadu je momentální odpor 6 Ohmů zanedbatelný a na funkci nemá znatelný vliv. Možná dokonce brání zničení tranzistoru E12(?).

Tyhle malé hliníkové válečky mohou taky ztratit kapacitu, což měřák ESR nemusí umět odhalit. Někdy je zvýšené ESR vlastně jen chybnou interpretací příliš malé kapacity kondenzátoru - podle použité měřicí metody.

Podle oscilogramu z RIGOLu máš velmi slušné možnosti zachycovat přechodové jevy , tak si můžeš vyzkoušet jestli se něco skokově změní, když paralelně k C14 dáš třeba nějaký dobrý kondenzátor tak do 5uF. Větší kapacita nemusí udělat dobře bázi E12. Ale to je jen můj dohad vycházející z příspěvků popisujích zničení E12 (když není jasné proč se vlastně zničil). Není možná ani příliš žádoucí, aby ESR C14 bylo příliš malé. Možná se ani nic nestane, pokud tam nebude. Ale třeba se zdroj rozkmitá (?). Hraní si s dynamickými vlastnostmi zdrojů je docela oříšek. Teď se ale dívám, že na výstupu zdroje je C16, 100uF. To je docela hodně. Je v něm uložená energie, která se musí vybít přes napájené zařízení , i kdyby výstupní tranzistor reagoval na zkrat okamžitě. Ale je to zase spolehlivý prostředek, jak zdroj odnaučit kmitat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund