Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dva mono zesilovace vs symetricke napajeni
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: čt říjen 05 2017, 13:12    Předmět: Citovat

Sešly se tu dva komponenty, které absolutně nepasují k sobě.
Je na majiteli, aby sám rozvážil, zda je pro něj výhodnější funkčně i ekonomicky pořídit buď celý nový zdroj, nebo jiné koncové zesilovače.
I při výměně trafa polovina zdroje stejně zůstane nevyužita.

Vidíš Hille - a já radši používám pro napájení malo- a středněvýkonných IO do asi 50W celkového výkonu radši jednodušší, ale stabilizované zdroje. S malým vnitřním odporem a násobením kapacity.
Zaprvé mi to umožní dostat z daného IO to, co chci, tedy kdykoliv dosažitelné maximum, ne jen po dobu několika málo stovek ms.
Zadruhé nehrozí nebezpečí průrazu nějakou nešikovnou zapínací - síťovou špičkou, na překročení napájecích hladin jsou IO do asi 25W na kanál dost citlivé.
Zatřetí takový zdroj umožní dobře a naplno využít i automotive IO, které jsou dost háklivé na filtraci 100Hz, naopak se u nich ale předpokládá napájení téměř konstantním napětím. Mnohé z nich umí pracovat do 2 ohmů, což se občas hodí.
Při rozumné volbě zapojení stabilizátoru, rozumné volbě velikosti trafa, jeho sek. napětí a hlavně rozumné volbě úbytku na regulačním členu /nutná znalost místních poměrů v síti/ se to dá slušně zvládnout i tepelně. Navíc střední odebíraný proud při přirozeném buzení je mnohem nižší, než při buzení sinusovém, co se v praxi až na výjimky nevyskytne.
Ale zesilovač s takovým zdrojem samozřejmě musí umět tepelně zvládnout i sinusové buzení a nic nesmí být přetíženo.
Pokud se to vzhledem k budoucímu použití jeví jako vhodné /konce nemají protizkratovku/, lze celkem jednoduše zavést proudové omezení.
Nevýhody to prakticky nemá, protože u IO, co nemají napěťové rezervy na stav bez buzení, se hudební výkon stejně rovná sinusovému se stabilizátorem. Teoretická nevýhoda stab. zdrojů, celkově nižší účinnost zdroje se ale v praxi nejeví jinak dramaticky - i při hodně vysokém středním výkonu a buzení přirozeným signálem je vše jen vlažné.
V dávné minulosti šlo hodně i o ekonomické hledisko, stabilizátor i asymetrického zdroje často vyšel dráž, než osazení jednoho diskrétního koncového stupně. Dnes se dá poskládat ze šuplíkových či z vytěžených součástek skoro, nebo i úplně zadarmo.

Třeba Zetawatt s TDA2020 a nestab. zdrojem jsem s hrozivým klením dokončil pouze jeden a všecky další už jen se sym. stabilizátorem.
To proto, že se mi za ty peníze zdálo 13W/4R hodně málo oproti dosažitelným až 25W/4R a taky jsem pak měnil spousty MDA2020 a hledal neexistující vady v aparátech kamarádů, kde se prostřelily MDAčka "jen tak", aniž by se v síti/zdroji něco přihodilo, neubrzdily to ani 5G elyty a ještě to často mívalo i 1,5-2V rezervu - byly opravdu hodně drahé. Holt to byly svině štětinatý, ale A2030V a celá řada TDA2030-2051 nejsou z hlediska rezervy v napájení o nic lepší.

Pochopitelně, u 100-120W/4R krav typu TDA7293V a spínaných konců typu TDA8924 už je stabilizace jak problém technický, tak hlavně ekonomický. Jenže ty zas mají dostatečný výkon ve špičce i při nestab. zdrojích a hlavně mají tyhle velké IO dost rezerv v napájení.
Ostatně výrobce těchto velkých IO s takovým napájením myslím ani moc nepočítá, neboť by se IO sám dostal na absolutní hranu dovolených proudů a hlavně výkonové ztráty, která je už i tak ztěžka převoditelná na chladič.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: čt říjen 05 2017, 19:18    Předmět: Citovat

U těch konců, si myslím, záleží hodně i na uživatelích. Když jsem ještě jako mladý bydlel u našich, otec měl B113, k tomu nějaké plastové bedničky, nic moc, a nikdy jsem neviděl, že by to pouštěl nějak nahlas. Přesto mu opakovaně odcházely MDA2020. Po několikáté takové skušenosti mi to dal jako "poruchový stroj", že už ho nechce. To už tam byl odpálený i usměrňovač za trafem. Bylo tam cosi na chladičích, vadné diody jsem "dočasně" nahradil nějakými KY132. 2020 obě vadné, dal jsem nové.
Bedny jsem měl jakési dvoupásma z bytelnýho dřeva, těžké jako kráva, impedanci už nevím. Opatrně jsem tu B113 pouštěl, aby mi ty 2020 taky neodešly, ale nic se nedělo, a tak jsem si postupně troufal víc a víc. Dodělal jsem si vypínač motoru a používal B113 i jako zesilovač. No a dopadlo to tak, že jsem s tím léta vyhrával co to dalo, sousedé si na mě x krát stěžovali, ale MDA2020 držely naprosto bez protestů. Dokonce i náhradní diody v usměrňovači zůstaly na trvalo a všechno to vydržely. Tu B113 mám do dneška, ale už spoustu spoustu let jen odloženou.
Postupem času jsem poznal, že jsou lidé, kterým žádný konec dlouho nevydrží. Ani takový jako třeba AZK220, který vydrží i zkrat na výstupu až jiskry lítají, a přesto hraje dál.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mysteri



Založen: Mar 12, 2008
Příspěvky: 2931
Bydliště: Považie - Vorošilovo

PříspěvekZaslal: pá říjen 06 2017, 18:57    Předmět: Citovat

Celé, ako by som to písal ja, až som sa zľakol, že som tu registrovaný 2x a trpím rozpoltením osobnosti Laughing . Tiež som si do B115 doplnil vypínač motora, lebo viacej bol používaný ako zosik ku gramcu, tiež ma bolo počuť cez všetkých 6 poschodí (teraz na staré kolená, keď si na to dnes spomeniem, tak by som sa radšej nevidel...), ale tie MDA tam mám stále pôvodné. Takmer denne používané od 1986 do 2005.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: so říjen 07 2017, 22:49    Předmět: Citovat

Proč by ses raději neviděl, klidně se koukni Very Happy Dneska vyhrávám podstatně víc než tenkrát, i když teda už méně častěji, ale teď už můžu - nikomu to nevadí, už nebydlím v králíkárně Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund