Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Starý hlavolam: jak optimálně sestavit výkonový odpor

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
eleferner



Založen: Jun 04, 2016
Příspěvky: 544
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt říjen 05 2017, 22:28    Předmět: Starý hlavolam: jak optimálně sestavit výkonový odpor Citovat

Kdysi před lety na střední škole nám jeden učitel předhodil zajímavý elektro hlavolam: jak sestavit výkonový odpor (třeba 320R/30 W) z menších odporů (třeba 1k/0,6W) a přitom jich spotřebovat co nejméně (tj. aby byla co nejlépe využita jejich dovolená výkonová ztráta). Bohužel si už nepamatuji přesné zadání, ale tipuji, že to bylo z nějaké soutěže. Neznáte ho někdo?

Tenkrát si na tom celá třída více či méně vylámala zuby (neznali jsme derivace funkcí a tak), ale s dnešními matematickými (Wolfram Alpha...) a výpočetními možnostmi by mohlo být zajímavé se na to podívat znovu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31799
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt říjen 05 2017, 23:35    Předmět: Citovat

Jednoduše to jde učunit tak, že požadovanej výslednej výkon podělíš dílčím mezním výkonem každýho jednotlivýho odporu - tím dostaneš nejmenší možnej počet samotnejch jednotlivejch součástek. Pokud máš zadanou i hodnotu dílčích odporů, dokážeš podle poměrně triviálních vztahovejch rovnic vycházejících z Ohmova a Jouleova zákona vypočítat, jakej maximální proud můžeš pustit každým jednotlivým odporem, abys nepřekročil jeho výkonovou ztrátu a z toho i největší napětí, jaký můžeš na jednotlivej odpor přiložit. Teď samozřejmě pomíjím možnost poskládat výslednej odpor ze složitějších sérioparalelních sestav, ale co jsem viděl podobně řešený konstrukce, vždycky to bylo řešení v duchu "KISS", neboli "Keep It Simply Stupid" - namísto použití (počet cucám z prstu) 16 sérioparalelních řetězců se v takovým řešení nejčastějc vyskytovalo paralelní spojení mnoha desítek jednotlivejch odporů v řadách, nanejvejš ve finále spojitelnejch do série. Výhodou těch otrocky zapojovanejch paralelních řad je jednoduchost výroby a minimální dopad závadovosti jednotlivejch odporů na celkovej odpor a výkon takový zátěže.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
eleferner



Založen: Jun 04, 2016
Příspěvky: 544
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt říjen 05 2017, 23:49    Předmět: Citovat

Jak jsem rekl, byl to hlavolam. Hodnoty odporu byly (podle vseho zamerne) vybrany tak, aby reseni nebylo jednoduche.

No, treba si nekdo vzpomene, kde by se presne zadani dalo dohledat...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19495
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá říjen 06 2017, 5:03    Předmět: Citovat

Tak jako tak jsi limitovaný výkonem vytopeným do okolí ve vztahu k celkové požadované výkonové ztrátě. Jestli máš 30 W rozdělit mezi odpory s povolenou výkonovou ztrátou 0,6 W na kus, pak jich nemůže být méně, než 50 kousků.
Druhým omezením může být i požadavek na to, aby všechny kousky měly stejnou hodnotu odporu.
Teď zbývá jen, jak ty odpory zkombinovat do sítě, v níž žádný nebude přetížený a žádný se nebude flákat, tedy na všech odporech, jsou-li stejné, musí být stejné napětí, a navíc výsledná hodnota odporu bude odpovídat zadání.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund