Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

něco pro 100Volťáky (přesunuto)

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7919
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: po září 04 2017, 20:27    Předmět: něco pro 100Volťáky (přesunuto) Citovat

Ano, kdo nemáte rádi a nebo Vám nic 100V systémy a tlakové tlamy neříkají, otočte list. Občas nejde usnout a tak přemýšlím nad kravinami.. A jednou z nich bylo, že staré dobré 25W Teslácké tlakáče s obdélníkovým ústím zvukovodu typu ASR 453 s hmotností 8kg mají přece jen JENOM 25W. A protože vlastním drivery ART 150 (6 Ohmů, 150W, používané po 6-ti kusech do vojenské Bouře), nápad byl na světě. Stačilo vyšroubovat původní 45W driver ART 981, na ART 150 nechat udělat stejný závit a našroubovat do reentrantního zvukovodu. Pochopitelně po kontrole první (ze tří) části složeného zvukovodu, který se občas odlepí a vypadne do druhého. A taky dokonalé vyčištění a vyleštění zvukovodů. Po těchto úpravách byl hotový tlakáč 150W, 108dB ale prozatím na 6 Ohmů. Původní 25W trafo mělo odbočky na 25-15-10W a na primáru sviťák M68 pro omezení dolních kmitočtů které tlakáč vzhledem ke konstrukci tlakového systému a rozměru ústí vlnovodu stejně neumí. A protože disponuji KS ADJ 636, který umí výstup nejen 100V ale i 200V, teoreticky bylo jasno. Teď jen co bude převodní trafo říkat na připojených 200V namísto 100V. Pokud nedojde k přesycení, dá dvojnásobné výstupní napětí, potažmo 4-násobný výkon, tedy potřebných alespoň 100W. Abych to dále neprotahoval, ostrou premiéru měl reproduktor na motocyklových závodech minulý týden na Dymokurském okruhu. A můžu potvrdit, že diváci slyšeli i kolem závodnících motorek. Trafo i driver dlouhý a náročný víkend přežily bez ztráty kytičky.
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st září 06 2017, 18:37    Předmět: Citovat

Miro, to ale není nic nového.
VOP HK /nevím už přesně číslo/, který vybavoval skříňové PV3S vestavbami, označovanými jako "KLUB 1-3" montoval na rohy skříně nástavby krátké, hliníkové tlakáče /přesný model si nepamatuju/ s objemnější "prdelí", než mají T5OF. V nich byly vestavěné "esenbácké" 45W dózy ART981-983 se 100V trafákem, připojovaly se ke skříni a vnitřnímu rozvodu přes dvoupólové, vodotěsné ŠR-ko.
I tyto samotné čtyři tlakáče tehdy uměly udělat neskutečný rambajz.
Všechny tlakáče na skříni a i další externí zářiče - kovové, oválné 30W reprosloupy se šesti ARO667 na stojanech, připojitelné přes ŠRka až 50m kabely do vaničky pod víčkem na skříni, se napájely ze zesilovače pultu TT300. V téže vaničce byly vyvedené i nějaké externí mikrovstupy.
Nic jiného, kromě dvou cívkových magnetofonů, kazeťáku v TT300 a malého mikrofonního pultíku se 4 vstupy v té nástavbě nebylo, TB500 se tam vůbec nepoužívaly a není to ani v papírové specifikaci, která se zachovala a kterou jsem si prohlížel. Technickou dokumentaci vč. schématu TT300 mám už bohudíky okopírovanou. Jedna funkční a hezká TT300 je tady poblíž mého bydliště i na prodej, za "základ" asi 8.000,-Kč a zatím nikdo neprojevil vážný zájem. Asi zbyde na mě, neboť můj vlastní exemplář /díky Tome/ je dosti nepěkně potlučený, i když funkční.

Pamatuju si z VZS u VÚ9117 v Č. Budějovicích nejen důkladně prostudovanou Bouřku II., ale i její předchůdkyni, elektronkovou Bouři I. O té se moc nepíše a nejsou ani fotky, ale paměť na takovéhle "blbiny" mi slouží ještě dobře, notabene jsem to vybavení důvěrně znal z civilu. Také jsem tam viděl a prolezl odstavenou, ale plně funkční, úplně první verzi Klubu 1. Ta totiž měla jako "základ" vybavení dvě, mně záhadným způsobem paralelně pracující Music 130. Směšovací sběrnice měly ty zesilovače propojené určitě, ale jak mohly být paralelně propojené jejich výstupy, to je mi dodnes záhadou.
Otevřít to bohužel tak jednoduše nešlo, výměna elektronek či čehokoli jinho byla prý kvůli fest provedení práce na půl dne. Zadní panely M130 bohužel vidět nebyly, takže nebyly ani vidět případně přidané další konektory pro tento způsob provozu.
V každém případě bylo na hlavním panelu vstupů a výstupů s "libereckými ježky" a šroubovacími DIN5 napsáno nad čtyřmi externími reprovýstupy "100V-200W 1-4". Bez dalších poznámek o okruzích apod. Prostě 200W a hotovka.
K dispozici tak vlastně bylo deset mikrovstupů, dva cívkové mgf, jeden velký kazetový maďar, dva gramofony NC420, tuner ST100 a dvě 100V příposlechové nástěnné skříňky s regulací. Všechno v té nástavbě z roku cca 1978/79 bylo precizně zabudované a upevněné. Bodejť ne, po nastartování véesky se všecko třáslo jako drozdovi prdel.
Přemýšlel jsem nad tím, jak to mohlo být paralelně výkonově propojeno, ale vždycky mi vyšlo buď sečtení výkonů trafy, nebo další zásahy do obou Music 130 - myslím tím realizaci klasického paralelního chodu s trafky a řízením zisku PA zásahy do jejich hlavní zv smyčky.

Ve vojenském autoparku Slavičín jsou všecky typy Klubů, ale všechny už novější se základem TT300, je tam i úplně nová, plně pojízdná a plně vybavená BVP-1 s najetými asi 800km a s vestavbou Bouře III.
Bohužel ale bez palubních zbraní Smile
Neoficiálně je Bouře III. na prodej - ještě jedno, klasické BVP-1 tam mají a to by jim prý úplně stačilo Smile
Už nějakou dobu tam mám domluvené focení, ale vždycky do toho vlezlo něco správci, anebo mně. V každém případě bych ale uvítal někoho s profi digitálem a z blízkosti ZL, kdo by mi pomohl tyhle skvosty, hlavně vnitřní výbavu Bouře III. důkladně a kvalitně zdokumentovat - ono totiž skutečně je na co koukat. Kdo z Vás viděl, co v tom bévépéčku je, toho to nemohlo nechat chladným. Nebo se pletu v případě sinusových 3,5kW a dalších unikátních aparátků, precizně zabudovaných uvnitř BVP1 ? Smile
Pokud by měl někdo zájem tam se mnou jet, přitom je vlastníkem špičkového digitálního fotoaparátu a zajímá ho nejen vojenská technika, ale i elektroakustika pro armádu a navíc je ze ZL kraje, tak bych to velmi uvítal. Nemám úplně špatný foťák na tyto účely, ale jsem mizerný fotograf, neumím pracovat se světlem, s úhly pohledu apod.
A zrovna tohle BVP-1 /jinak naprosto standardní a nezajímavé/ je opravdu špičková technika, od nůžkového zvedáku přes samotný Marhautův zářič až po vnitřek.
Mimochodem - některé přístroje /např. sinusový měnič 28VDC/220VAC/5kVA/ v BVP nám pro focení dovolí i otevřít!

Edit: Miro, ale ARS453 přece nemají vevnitř ART981! Je to jen podobné tvarově, ale jinak se to velice liší jak magnetem, tak kmitačkou.
Proč by ValMez záměrně omezoval příkon a do 25W reentu montoval 25W dózy??
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7919
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: st září 06 2017, 20:18    Předmět: Citovat

Leoši, driver ze 453 bez označení a ART981 je mi dosud záhadou. Co jsem jich měl demontovaných, lišily se pouze vývody. 981 měly dva děravé šrouby, kterými byly protažené fosforobrozové (?) nástavce vývodů kmitaček, celý driver se do hasičských a jiných vrzů záchranných složek dob totality uchycoval jako BNC. Zatímco driver z 453 byl naprosto vizuálně totožný, jen vývody byly volně k pájení. Kmitačky i magnety šly zaměnit. To mě vedlo možná k chybnému závěru, že jsou totožné i elektricky. A tohle jsi viděl? To není moje práce ale nějakého OZ. Našel jsem na SD s vyřazenou technikou. Je to bez trafa, korpus brněnských 15W, driver ART 150. A porovnání ART 981, ART150 a driveru 453.


i.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  i.jpg
 Velikost:  198.36 kB
 Staženo:  141 krát


o.jpg
 Komentář:
Jiný vojenský 150W hybrid s Al korpusem

Stáhnout
 Soubor:  o.jpg
 Velikost:  201.66 kB
 Staženo:  112 krát


p.jpg
 Komentář:
Demontovaný magnet 453 a 981

Stáhnout
 Soubor:  p.jpg
 Velikost:  265.59 kB
 Staženo:  133 krát


t.jpg
 Komentář:
Brněnský korpus s napasovaným ART150 A liberecký ježek

Stáhnout
 Soubor:  t.jpg
 Velikost:  160.53 kB
 Staženo:  139 krát


.jpg
 Komentář:
453, 981, ART150

Stáhnout
 Soubor:  .jpg
 Velikost:  131.92 kB
 Staženo:  145 krát


_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: čt září 07 2017, 18:31    Předmět: Citovat

To se teda vážně divím, že ta ART150 ten zvukovod T5OF nerozškubala do hvězdice, jak jsme svého času trhali "na UFO" bílé plastové kelímky na žlutou limonádu Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7919
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: ne říjen 01 2017, 19:52    Předmět: Citovat

Mám tady dvě náhradní kmitačky. Mechanicky i elektricky totožné. Jedna je ale z nějakého jakoby tvrzeného lisovaného papíru, druhá žlutá, průhledná-údajně fenolová. Netuší někdo, jaký to má (mělo) význam? Zdá se mi, jakoby ta fenolová byla citlivější. PS Leoši, ta BOUŘE III by mě taky silně zajímala. Zkus to nějak "upřednostnit", dík. Very Happy Jinak mě z podobných zájmů fascinují a zajímají i mikrovlnné vysoce směrové reproduktory-zbraně LRAD. https://en.wikipedia.org/wiki/Long_Range_Acoustic_Device
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne říjen 01 2017, 22:25    Předmět: Citovat

Jestli znáš někoho s profi-digitálem tady ze Zlínska, co má o víkendu čas a chuť něco takového fotit /nejlíp teda technik-army fanda/, tak sem s ním.
Nemá smysl tam jezdit s běžným foťákem, navíc skoro bez fototalentu jako já. To je skoro ztráta času.
Je tam toho k focení víc - dovolí Ti třeba otevřít TT300, otočné racky v BIII. zezadu apod.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund