Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Gramorádio Tesla Tábor II, oživení
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
stefan31



Založen: Jun 17, 2004
Příspěvky: 1230

PříspěvekZaslal: út červenec 18 2017, 10:56    Předmět: Citovat

WN69610 ho tam skutočne má, je bez vypínača ale celý bežec je iného prevedenia.....ten jeho WN6xxxxx skutočne má len prelis .....

Stefan31



WN69610.jpg
 Komentář:
Poti

Stáhnout
 Soubor:  WN69610.jpg
 Velikost:  95.19 kB
 Staženo:  186 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
LukasJancar



Založen: Dec 27, 2015
Příspěvky: 23
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po září 11 2017, 19:16    Předmět: Citovat

Zdravím pánové,

tak jsem opět pokročil a gramorádio je úspěšně zase po kupě Smile Vše vyčištěno, složeno, zrenovoval jsem i dobový stolek pod rádio a vytiskl si manuály a schéma na zažloutlý komunistický papír Very Happy fotky výsledku zde http://lukasjancar.rajce.idnes.cz/Tesla_Tabor_II/#IMG_20170910_145703.jpg
Žárovkový problém popsaný dříve se mi bohužel odstranit nepovedlo, tak jsem to po lámání si hlavy nechal tak, funguje to i takto a na funkci rostlináře to snad nemá vliv. Potenciometr úspěšně opraven, nic nechrastí a chodí jako nový. Ještě jsem nalezl závadu u konektoru antény, byly přerušeny oba drátky z cívky (což vysvětluje proč anténní konektor nefungoval a v zemnícím to trochu ladilo), opraveno a připájeno.

Celé chassis sedí na nové gumě, lanovody komplet zgenerálkované, cvakací mechanismy také, krásně hladce to chodí všechno Smile Bohužel se mi na rádio nedaří nic moc naladit, a když už tak velmi špatně, ale to je asi tím obyčejným drátem jako anténou, jak píšete. S anténou si budu hrát po dokončení.

Poslední problém co zbývá vyřešit je jehla. Jak už jsem zmiňoval kdysi v tomto příspěvku, původní je špatná. Hraje to s ní, ale evidentně to ničí desku a kvalita zvuku taky hrozná.

Chci ji tedy vyměnit. Napřed se zeptám, mám tady tuto jehlu Ortofon OM 5E https://www.ortofon.com/ortofon-om-5e-p-551
Lze ji použít? Nebo je to nekompatibilní luxus?

Příp. jakou jinou? Nějaký držáček/adaptér do hadí hlavy pro mě není problém vyrobit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po září 11 2017, 19:47    Předmět: Citovat

Na Ortofona je to ramínko příliš těžké, tím myslím jeho setrvačnou hmotu, svislou sílu můžeš sice snížit možná až na požadovanou (kolem 2 - 2,5 g), ale tření v ložisku a mechanické odpory vypínače to úplně zabijí. Navíc bys musel do rádia přidat korekční zesilovač pro dynamickou přenosku, protože původní přenoska je elektromagnetická s podstatně vyšším výstupním napětím, navíc zapojená pro výšky nakrátko (do odporu R28=5 kΩ), což zajišťuje jakousi korekci frekvenčního průběhu.

Spíše by se dala nahradit přenoskou krystalovou a R28 odpojit, aby pracovala do vstupního odporu kolem půl megaohmu, to tam je.

Z rozměrových důvodů, aby se dala dobře vestavět do toho raménka, by se hodila například Aue CP40-S20 nebo Sanyo MG-05, obě jsou ale stereofonní, takže jim budeš muset spojit systémy paralelně.
Nebo dražší ER-5MB od Electronic Reproducers, ta je mono, zato má navíc stranově překlápěcí chvějku s hroty pro stereofonní vinyl a šelakové desky na 78 ot/min.
Všechny tři přenosky potřebují asi 4,5 g - 5,5 g (45 - 55 mN) svislou sílu na hrot, to se nastavit dá, a jejich malá poddajnost nevyžaduje kdovíjak kvalitní uložení ramínka.
V každém případě páčku na dopředné překlápění přenosky už nevyužiješ. Ale hrát to bude.

Abych nezapomněl: jak fotky ukazují, je to opravdu pěkná prácička.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Elektronik55



Založen: Feb 21, 2013
Příspěvky: 373
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 9:10    Předmět: Citovat

Pěkná práce a pěkný kus nábytku , určitě si zaslouží koupit některou přenosku jak Ti radí Hill .
Lukáši , vyměnil jsi i ty černé (asfaltové) kondenzátory ? Pokud ještě ne , mohly by Ti do budoucna dělat neplechu .

_________________
Vladimír
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17510
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 14:16    Předmět: Citovat

Ten stolek je mi nějakej povědomej. Smile Stála na něm asi 12 let televize a skončil popraskaným výpletem poličky. Ty ho máš původní, nebo je to znova vypletený?
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 14:54    Předmět: Citovat

Jo, tenhle typický "televizní" stolek mám v krásném stavu a se zachovalým výpletem poličky - kdyby ho někdo chtěl pod nějakého krasavce, tak si pro něj přijeďte.
Sháním celého Rubína 102 - nevíte o něm někdo?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
LukasJancar



Založen: Dec 27, 2015
Příspěvky: 23
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 22:36    Předmět: Citovat

Děkuji za pochvaly Smile
Celeron: Výplet tam byl původně silonový, takový zažloutlý "vlasec", hnus Very Happy vyměnil jsem jej za přírodní jutový provázek, vypadá dle mě mnohem lépe. Nosnost asi bude menší, ale polička mi slouží jen na položení "replikového" manuálu a schématu Smile Jinak byl celkem pěkný, lokálně jsem opravil asi dvě oděrky a bylo třeba opravit některé spoje nohou a poličky, byl trochu vyviklaný. Jinak je parádní.
Je po dědovi, měl na něm demižon s kvasícím domácím rybízákem. Když jsem jej při vyklízení půdy viděl, hned mi bylo jasné kam půjde Smile
Elektronik55: Měnil jsem kondík ve svorkovnici motorku grama a pak ještě jeden v blízkosti potenciometru, jestli se nepletu. Byl od pohledu trochu osmahnutý. Plus jsou vyměněny dva které jste mi radili už dříve (filtrační??). Na ty ostatní jsem koukal ale je jich tam dost, co jsem v zásobách komunistických Tesel nenašel. Cpát tam současné se mi nechtělo, tak jsem tam nakonec nechal původní. Kdyby to nějaký nevydržel, jdou poměrně snadno vyměnit po odsunutí spodního deklu. Kdyby se tak stalo, může porucha kondenzátoru vzít s sebou ještě něco, mimo kondenzátor samotný?
Hille, moc děkuju za popis, myslím že tomu rozumím. Zkusím najít nějaký obchod v okolí a koupit jednu z Tebou doporučených přenosek, ideálně asi tu monofonní. (nemá náhodou někdo tip na takový obchod v Ostravě?)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Elektronik55



Založen: Feb 21, 2013
Příspěvky: 373
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: st září 13 2017, 19:09    Předmět: Citovat

Ta renovace Táboru Tě stála dost nervů a času , nakonec se práce zdařila , rádio hraje , gramofon zatím moc negramofonuje , ale to hlavní máš za sebou .
Já vím , v tomto stádiu , kdyuž už se Ti to leskne , není chuť znova otáčet rádio na bok a pokračovat v renovaci , rádio hraje , tak co ?
Ty (asfaltové) kondenzátory budou mít určitě "svody" , přímé ohrožení elektronek nehrozí ,krom koncového NF stupně . Vazba mezi elektronkami je transformátorová a proražení primáru na sekundár v MF trafu se stává málokdy .
Stejně ale ty kondy doporučuji do budoucna vyměnit . Budeš - li přece jenom pokračovat , tak Ti hodně napoví měření na katodových rezistorech jednotlivých elektronek (měřeno proti kostře) a napětí na anodách , nebude - li v toleranci udávané výrobcem (hodnoty napětí a i proudu) budeš mít ve schématu , je něco v nepořádku a to mohou způsobovat právě ty staré kondy , nebo slabá vyčerpaná elektronka .
Pokud napětí na měřících bodech sedí , není co řešit .

_________________
Vladimír
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LukasJancar



Založen: Dec 27, 2015
Příspěvky: 23
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: st leden 17 2018, 18:19    Předmět: Citovat

Zdravím Vás pánové,
tak zase posun od minula, koupil jsem na radu Hilla jehlu Aue CP40-S20. Mám už vytisknutou redukci, takže geometricky je zástavba nové jehly stejná jako původní těleso PS-17 a vše krásně pasuje do hadí hlavy, včetně krytky jehly Smile
Foto zde: http://lukasjancar.rajce.idnes.cz/Tesla_Tabor_II/#20180115_171448.jpg
Udělal jsem to trochu masivnější a bez vylehčení, abych nahnal hmotnost co nejblíže PS-17, ale pořád je to trochu lehčí. Snad to půjde dohnat regulačním šroubem předepnutí pružiny.
A teď mám (snad už poslední Very Happy ) dotaz, hlavně na Hilla: Jak to zapojit a propojit?
Nejprve: Jak jsou zapojeny výstupy z přenosky? Našel jsem více možností. Z přenosky poznám jen kde je levá a pravá strana. Jak je to správně? https://www.thevoiceofmusic.com/multimedia/webgraph/CartSubs-TetradWiringModern.jpg anebo
https://www.turntableneedles.com/Images/CartWiring.gif

A pak druhá věc, jak to naapojit na stávající přívod k raménku? Vede tam opřádaný kablík (předpokládám signál; "+") který je opletený kablíkem bez izolace (hádám zem; "-") viz foto http://lukasjancar.rajce.idnes.cz/Tesla_Tabor_II/#20180117_1812161.jpg

Předpokládám že nestačí spojit L+ a R+ s opředeným kablíkem a L- s R- dát na druhý vývod.

Děkuji za pomoc, Lukáš
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Elektronik55



Založen: Feb 21, 2013
Příspěvky: 373
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: st leden 17 2018, 19:19    Předmět: Citovat

Ahoj Lukáši,,
jsem rád,že jsi se ozval po dlouhé době , co se týče té nové přenosky, tak propojení pro Tebe je jednoduché , přenoska má ke každému svému kanálu R + L svojí "kostru ",tu je potřeba spojit , zbydou Ti tři "dráty" Levý kanál a Pravý kanál. , jelikož u gramorádia TÁBOR se jedná o MONO , tak není potřeba rozdělovat kanály, ale naopak sloučit,
Doře děláš, že oslovuješ HIILA , výstupní signál z přenosky byl původně přes přzpůsobovací trafo , nevím bude - li signál z nové přenosky dostačující pro stávající vstup gramofonu .
Docela se těším na odpověď od Hiiila.

_________________
Vladimír
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LukasJancar



Založen: Dec 27, 2015
Příspěvky: 23
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne únor 04 2018, 22:20    Předmět: Citovat

Kopíruji zde se svolením Hilla naši komunikaci ze zpráv, ať je téma kompletní. Třeba to pomůže v budoucnu i někomu dalšímu při oživování nějakého audiokousku. Cituji:

Na přenosce Aue máš samostatně vyvedené dva krystalové systémy. Pro tento konkrétní typ si to nepamatuju, ale obvykle byly dva spodní kolíky zem a dva horní kolíky vývody levého a pravého kanálu. Spojíš dva zemní na stínění kablíku a ty dva signálové na jádro.
Proměř si kapacitu přenosky: každý systém musí mít kapacitu 500 - 1500 pF, oba systémy přibližně stejnou. Navzájem mají kanály mezi sebou kapacitu do 50 pF.
Některé modely měly zem vpravo pod sebou a signály L a R byly na levých kolíkách taky pod sebou (levý kanál dole).
Pokud jde o R28, je žádoucí ho pro tuto přenosku odpojit.
Jasně, že tam budou chybět hloubky. Původní přenoska byla vysokoohmová elektromagnetická, takže z ní lezlo napětí rostoucí s kmitočtem. Zátěž odporem R28 s indukčností přenosky tvoří korekci, která ty výšky ubrala.
Jenže teď tam máš krystalovou přenosku, která má asi 700 pF na systém. Ty jsou paralelně, takže celková kapacita je 1n4. Ta je jakoby v sérii se zdrojem napětí a signál přes ni jde na ten odpor R28=5k.
τ=5k*1n4=7µs, f=1/(2*π*τ)=22,7 kHz. Od tohoto kmitočtu k hloubkám úroveň signálu klesá.
Odpoj odpor R28, zůstane tam jen mřížkový odpor R25=M5. Vznikne opět horní propust, ale laděná podstatně níž: τ₀=500k*1n4=700µs, čili f₀=1/(2*π*τ₀)=227 Hz. Odtud nahoru je to rovné, dolů citlivost klesá, i když by neškodilo ještě tak o oktávu níž (krystalový mikrofon se také zapojoval bez R28, ale měl kapacitu kolem 2n5, což znamenalo dolní mezní frekvenci kolem 160 Hz, ta stačila pro řeč, která nemá hloubky pod 250 Hz.
Jakkoli Tábor má fyziologickou regulaci hlasitosti, která s ubíráním hlasitosti přidává v hloubkách, chtělo by to zvýšit kapacitu přenosky aspoň na trojnásobek, tak mezi uštípnuté vývody R28 připoj kondenzátor 2n2 až 2n7 (2200 až 2700 pF). Tím se vytvoří napěťový dělič z kapacity přenosky a tohoto kondíku, ten je sám o sobě frekvenčně nezávislý, takže jen signál z přenosky zeslabí o asi 8 dB (to ti teď stejně zeslabuje ten R28), ale nezeslabí ty dosud potlačené hloubky, protože výstupní kapacita děliče je 2200+1400 pF, to je 3n6. Vychází mi z toho horní propust s mezním kmitočtem 88 Hz. To už úplně stačí, protože vlivem záznamové charakteristiky desek jednak z přenosky leze v nižších středech a hloubkách o trochu víc, jednak není žádoucí se záznamem na desce snímat i hluk mechaniky gramofonu.
Takže ano, vyštípni R28 a zapoj místo něj kondík 2n2, stačí svitek nebo fóliový na 40 V a víc (jestli bude na 160 V, nevadí).
Mimochodem - co udělá malý vstupní odpor se signálem z krystalové přenosky, je vidět z grafu tady na straně 3. Ten graf nezohledňuje celkovou hlasitost, ve skutečnosti by se všechny křivky měly vpravo spojovat a doleva dolů tvořit vějíř.
Nejde dál zvýšit vstupní odpor R25, vyšší by rozhodil pracovní bod triody. Tak prostě musíš zvětšit vnitřní kapacitu zdroje.
Aby hrot spolehlivě držel v drážce, ale poškodil ji co nejméně, svislá síla na hrot této přenosky se doporučuje kolem 4,5 až 5 gramů, tedy asi o polovinu víc, než váží koruna (3,6 g) nebo dvoukoruna (3,7 g).
Připouští se až do 6 g, ale ukázalo se, že tolik nepotřebuje. A je zbytečné soustružit desky nadměrným tlakem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LukasJancar



Založen: Dec 27, 2015
Příspěvky: 23
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne únor 04 2018, 22:35    Předmět: Citovat

No a k mému gramorádiu. Přenoska s redukcí krásně padla na své místo, i krytka jehly šla použít. Spojil jsem L+ a R+ a připojil na jádro kablíku, a pak spojil L- a R- a připojil na opředení tohoto kablíku.

Po vyzkoušení to hrálo, ale nemělo hloubky, zvuk byl takový plochý a bez basů. Vyštípl jsem tedy zmíněný R28 a na jeho místo připájel kondenzátor 2k2.

A výsledek? Ono to hraje!!! Smile A parádně! Motor se poslušně zapíná a vypíná, hloubky se dají celkem úspěšně dokorigovat tónovou clonou. A hraje to teda pěkně nahlas, mám to teď v paneláku a musím to mít stažené na minimum Very Happy Zvuk je super. Ale nejlepší je ten feeling. Když si na tom člověk při večeru pustí Hanku Zagorovou nebo Špinarku, deska trošku popraskává, gramo je krásně osvícené... prostě bomba Smile

Tímto je projekt Tesla Tábor ukončen Smile Chtěl bych poděkovat všem za Vaše rady a trpělivost. Velmi mi pomohly, sám bych to do kupy asi nedal. Jsem moc rád že se mi to s Vaší pomocí povedlo dokopat do zdárného konce. Je fajn že existuje takovéto fórum, kde se člověk dozví moudra o těchto starých a často zapomenutých zařízeních. Ještě jednou díky Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dvoulampovka



Založen: Jun 25, 2011
Příspěvky: 284
Bydliště: KOLÍN

PříspěvekZaslal: po únor 05 2018, 9:19    Předmět: Citovat

Blahopřeji!!!Agree Mě to radio čeká v létě, rád použiji i toto vlákno.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Elektronik55



Založen: Feb 21, 2013
Příspěvky: 373
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po únor 05 2018, 10:52    Předmět: Citovat

Rovněž "Blahopřeji" ! Děkuji Hillovi za všechny, které toto a nejen toto vlákno zajímá .
_________________
Vladimír
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: po únor 05 2018, 12:11    Předmět: Citovat

Mě čeká Tábor II., ale až někdy...Taky taková kráva těžká, velká..Ale rozběhám to už jen kvůli tomu zesilovači uvnitř.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Strana 6 z 8

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund