Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Philips 855x

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 974
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: st červenec 12 2017, 11:20    Předmět: Philips 855x Citovat

Pustil jsem se do opravy tohoto přijímače a přivítám každou radu či zkušenost, zejména s tou "klaviaturou". Zatím jsem udělal nějaké drobné opravy v rozvodu anodového napětí (přerušené odpory) a zkontroloval anodové proudy. S původní ECH3 se žhavil R3 a anodové napětí padalo až někam pod 60V u C2, s náhradní už ne (zatím jsem nezkoumal, jestli je to z důvodu vadné té původní nebo náhradní...). Vstup pro gramo už hraje, a při přepínání přepínačem vlnových rozsahů to "praská".

Ale čeká mne vyjmutí šasí ze skříně, neb tlačítka jdou ztuha a nevracejí se nebo naopak nedrží, ale hlavně nijak se nepohybuje ten speciální ladící kondenzátor.

Stáhnul jsem si z oldradia manuál, jestli na to bude čas, o víkendu to zkusím rozebrat. Pokud se mi to povede, mám tam ještě nějakou Rektru, která má stejný šelmostroj jako tohle. Měl jste to už někdo rozebrané a máte nějaké zkušenosti?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 974
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: út červenec 18 2017, 6:01    Předmět: Citovat

Takže už to mám rozebrané, mechanismus rozchozený (ten ladičák zústával v "zamáčknuté" poloze a stejně jako osičku těch kláves ho stačilo trochu máznout. Rádio až na nějaké drobnosti hraje.
Ale mám dotaz ohledně žárovičky - místo ní mi tam zbyly jen dráty a vůbec nevím kde a jak má ta žárovička být (předpokládám, že má svítit "skrz" ten ukazatel).
Dále, jak jsem ostatně u válečného rádia čekal, nehrají krátké vlny - nicméně nevidím tam vizuelně konkrétní scházející cívku - je možné, že se neosazovala rovnou z ve výrobě?
Při vyšších hlasitostech má zvuk vysoké zkreslení - předpokládám, že buď bude mít svod vazební C40 u EBL1 popř. bude vadná samotná elektronka. Čistě teoreticky slabší AZ1 by to mohla také způsobovat? Anodové napětí jsem měřil ještě před rozebráním, sice s elektronkami, ale na prázdno, hodnoty až na drobné odchylky sedí.
Zvláštní je, že po odpojení od sítě na těch půl vteřiny, než rádio zmlkne zkreslení dle mého názoru zmizí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
radioelectrum



Založen: Nov 11, 2011
Příspěvky: 2106
Bydliště: Oslavany

PříspěvekZaslal: út červenec 18 2017, 7:32    Předmět: Citovat

pokud při vypnutí zkreslení zmizí, tak je malé záporné předpětí na koncové elektronce. Jinak vazební kondenzátor EBL1 bych preventivně vyměnil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 974
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: st červenec 19 2017, 7:13    Předmět: Citovat

Už to hraje perfektně, jak jsem předpokládal, bylo to tím vazebním C40. Teď už mi zbývá jen nějak vymyslet tu žárovičku a pak ještě nefunguje vypínač. Síťové trafo podle mého názoru již není původní a při jeho zapojování to zřejmě dotyčný již zapojil přímo.
Pak mi také nesvítí EFM1 - bývá ještě nějaké, alespoň "mžourající", k sehnání? Mám sice cca 10 ks EM11 od RFT, ale přebastlovat to nechci.
Krátké vlny asi doplňovat nebudu, jako válečné rádio na to má "právo".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 974
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: út červenec 25 2017, 5:21    Předmět: Citovat

Takže místo pro žárovičku jsem našel - ve "stojánku" toho táhla, co vede k ladícímu ukazateli je kruhová díra. Zatím jsem si tam žárovku jen nabastlil, a jak jsem předpokládal, ukazatel dělá na stupnici sice drobnou ale ostrou světelnou stopu. Až narazím na nějakou vhodnou objímku žárovky, vrátím se k němu a dám jí tam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund