Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Ozvučení dětského "letního kina"

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wlezley



Založen: Mar 05, 2006
Příspěvky: 672
Bydliště: Strachotín

PříspěvekZaslal: ne červenec 16 2017, 15:34    Předmět: Ozvučení dětského "letního kina" Citovat

Dobrý den, poradíte mi čím nazvučit letní kino pro děcka? Zatím pod nástřeškem ale nějak se to rozkřiklo ... Plocha 35 x 18 kroků (tam dosvítí projektor) bez rušení světlem, vesnické ticho. Blu-ray (DVD) a sada aktivních repro k domácímu kinu, projekce na nepoužité prostěradlo Smile Problém je, že to 5+1 je na howno. Použil jsem silnější dvoulinku ale stejně na 10m už to má poloviční slyšitelnost. Nevím jestli útlumem, nebo prostorem ale rád bych něco výkonějšího. Nějaký koncák 200W (i víc) bez korekcí, surroundu, klidně i mono a klidně dva. Stačí typ na koupi nebo ověřenou konstrukci. Má smysl sehnat tuning zesák do auta, na kterém sítotisk hlásá 250W výkon? HiFi TJJSN prosím ne, bojím se, že bych nedodržel správný zákryt elektrolytů a levý kanál by rezonoval s ušním mazem Very Happy Děkuji za váš čas.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33905
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne červenec 16 2017, 15:43    Předmět: Citovat

Do auta nie, to je problem mimo auta napajat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9667
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: ne červenec 16 2017, 16:20    Předmět: Citovat

silnější dvojlinka délky 10m ? to je běžný repro kabel doma, zde se útlum výrazněji neprojeví, chyba bude jinde
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wlezley



Založen: Mar 05, 2006
Příspěvky: 672
Bydliště: Strachotín

PříspěvekZaslal: ne červenec 16 2017, 16:43    Předmět: Citovat

Když tam 10 děcek zasedlo pod střechou, tak to bylo v pohodě ale jak jsem to zapojil venku, na volném prostoru je to mizérie. Mám tam pět laviček, když ty bedny dám někam doprostřed, nějak tomu je rozumět ale zepředu ne-e. Nejsem žádný promítač, takže experimentuji za pochodu a nejraději bych ty bedny schoval někam dál za plátno a víc zesílil, jak to mluví v hledišti, je to divný. Bohužel zatím jedinná možnost. Chtělo by to Vermona Regent, z dětství si pamatuji jak v kině pod plátnem svítil Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JiriTom



Založen: Apr 26, 2017
Příspěvky: 1279

PříspěvekZaslal: ne červenec 16 2017, 17:07    Předmět: Citovat

Ty potřebuješ hlavně lepší a výkonnější reprobedny. Stačí dvě, ale větší a s velkou citlivostí. Kdysi dávno jsme ve zkušebně na zpěv používali dvě bedny, určené k promítačce. Byly v nich po dvou ARO667(nebo 8?) a na 2x10W zesilovač to hrálo opravdu slušně a hlasitě... Smile

Obávám se, že ti výkonnější zesilovač s těmi bedýnkami 5+1 nepomůže.
Regenta i s originálními bednami - to by hrálo hodně dobře... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wlezley



Založen: Mar 05, 2006
Příspěvky: 672
Bydliště: Strachotín

PříspěvekZaslal: ne červenec 16 2017, 17:37    Předmět: Citovat

Pravda, s těma bednama. Ty 5+1 Thomson jsou provizorka ale když prozatím "šlohnu" z obýváku tak ONKYO Deltaolefin 150W + woofer Pioneer TS-WX80 nebo mám možnost 2ks reproduktorů RCF 12" 800W/ks. Ty bohužel nemám v bedně, protože není krmení pro ně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
wlezley



Založen: Mar 05, 2006
Příspěvky: 672
Bydliště: Strachotín

PříspěvekZaslal: ne červenec 16 2017, 20:10    Předmět: Citovat

Tak prolezl jsem kde co, lákavé nabídky na eBay, naše výrobce i stavebnice. Je to tak, že cena zdroje a nějakých plošňáků znechutí něco bastlit. Nakonec asi tohle, snad nebudu litovat: https://www.muziker.cz/behringer-km750

Díky všem za účast
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Ivan_Ryger



Založen: Mar 02, 2005
Příspěvky: 1273
Bydliště: Bratislava, Petrzalka

PříspěvekZaslal: po červenec 17 2017, 0:40    Předmět: Citovat

častokrát sa dá zohnať slušné repráky i na Bazoši.Predpokladám, že 50-100W pri slušnejšie citlivých reproduktoroch by mohlo fungovať na takúto plochu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po červenec 17 2017, 5:11    Předmět: Citovat

Ta repra RCF mají velmi dobrou účinnost. Sice bych řekl, že v prospekt poněkud přehán, přesto s těmi maximálně 10 W na kanál, co skutečně dává ten Thomson (typicky umí do předních repráků 3 x 7 W sinus), s nimi naděláš rachotu dostatek. Přepni úpřehrávání na stereo (to dunidlo od Thomsona je tu opravdu na nic, muselo by chodit od doratzu k dorazu, aby vůbec bylo proti těm Italům nějak slyšet) a zkus to se zesilovačem tak 2 x 10 W, klidně i víc. Přece nemusíš hned pořizovat zesilovač s výkonem rovným dovolenému říkonu reproduktorů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan_F



Založen: Oct 03, 2005
Příspěvky: 1527
Bydliště: nedaleko Humpolce

PříspěvekZaslal: po červenec 17 2017, 5:52    Předmět: Citovat

Taky mi přijde, že netřeba nebetyčných výkonů. Doma na dvoře (cca 25x15m) jsem si pouštěl jednu bednu Elektronika Praha RS 238D napojenou na autorádio bez můstovýho koncáku a randálu to nadělalo až kam. Nikdy to nejelo naplno. Dokonce stačila i plastová skříňka od rozhlasu po drátě. Takže i těch již výše zmíněných 10W a trochu slušnější bedna to musí uhrát.
Nabízí se spáchat nějakou stavebnici s můstkovým koncákem, určeným pro autorádia + halogenkovej toroidní trafák + sada kyblíků. Fajnšmekr by spáchal nějakej stábilizátor...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po červenec 17 2017, 23:13    Předmět: Citovat

Já bych to viděl nejspíš na ty RCFka, záleží co je to zač. Výkon zesilovače bych nepodceňoval protože se tím dají parádně uškvařit výškáče - právě nedostatečným výkonem. Tudíž bych se v bazaru podíval po nějakém starším slušném PA zesilovači a vykašlal bych se na bastlení nějakých nesmyslů napájených z 12V trafa. To je leda tak cesta do pekla. Takový zesilovač se dá pořídit s trochou štěstí a číhání i za 1500Kč, do 2000Kč bez problému. Kdyby to bylo finančně jo moc zlé, pak bych se pídil po jednotkách AUJ637, které se dají dokupit do tří stovek za kus a dle Sinclairova návodu se dají s trochou práce upravit na festovní a blbuvzdorný zesilovač kolem 120W/4. Luxus to nebude, ale svou práci odvede.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út červenec 18 2017, 19:13    Předmět: Citovat

Dovolím si Vás opět nasrat svým sáhodlouhým příspěvkem přímo k tématu, samozřejmě i s detaily, jak je u mě už dávno špatným zvykem:

Řešil jsem ozvučení DVD kina na zahrádce hospody s velmi podobnou kapacitou /cca 50 hlav/.
Hlupák předchozí nájemce hospody pokurvil vzduchotechniku uvnitř hospody a protože se mu do výměny shořelých motorů nechtělo, zakázal uvnitř kouřit. Současný nájemce je nekuřák a převzal to tedy beze změny i bez opravy, takže se hospoda drží finančně jen v létě, v zimě šulnul či mínus. V létě je sice zahrádka permanentně plná i slušné tržby, z těch ale nájemce pak lepí provar na podzim a v zimě. Čepují se tam sice výborná piva, ale ze štamgastů bylo 90% kuřáků, kteří tam postupně přestali chodit.

Takže peněz na výkonnější, alespoň stereofonní ozvučení mnoho nebylo.

Použity tedy byly dvě zachovalé reprosoustavy Tesla B6808 /koženkové, cca 80L, klasický superpevný, drátěno-bodovaný grill/, původně určené pouze pro baskytaru. Osazené jsou jedním, kosmeticky upraveným 15" "kiňákem" ARO9408, tedy 100W/8ohm/100dB-W-m. Soustavy byly zakoupeny na Bazoši po telefonickém ujištění majitele, že pocházejí z obrazek_cenzura, nebyly moc používané a reproduktory jsou původní. Osobní převzetí 40km daleko, cena po tureckém jednání 1200,- za obě.
Soustavy B6808 mají již z výroby velký BR přímo pro daný reproduktor ARO9408 a soustava sama skvěle reprodukuje kmitočty i hodně pod 60Hz, což je vzhledem k jejich objemu i přetlumenému ARO9408 velmi dobré.
Do soustav byly doplněny středovýškové horny Selenium HM25-25 s drivery Selenium D220Ti, koupené opět jako párkrát použité za 900,- vše, ale před koupí osobně prohlédnuté a shledány bez vad.
Výhybka do soustav byla použita jen výšková část ze soustav EM151 a vzhledem k charakteru ARO9408 byly tyto zapojeny jako fullrange.
Zvukový výsledek nad očekávání zvukově velmi příjemný, snad díky zapojení vynikající čitelnost dialogů, mírně "rockovější" zvuk i schopnost slušně zabasovat efekty, je-li třeba. Nebýt ohavné vizáže těch beden, leckdo by si je dal i do většího obýváku, zvuk si všichni velmi chválí.
Soustavy jsou za plátnem, zvukovody středovýšek zhruba ve výšce hlav sedících diváků a rovněž za něčím podobným, jako je prostěradlo.
Pár lidí nechtělo věřit, že tak dobrý zvuk leze ze starých tesláckých soustav, i když upravených a museli se jít za plátno přesvědčit Smile

Jako koncové stupně byly použity dvě zrestaurované jednotky AUJ637, zbaveny všeho zbytečného a upravené pro nízkoohmový provoz. Elektricky koncové stupně jen maličko poupravené, aby se zvuk při vyšších hladinách vlivem jejich nízkého SR tolik nesléval /v podstatě povoleny utažené kompenzace a zkontrolována stabilita, 20V-us bohatě stačí/. Dvě jednotky byly sešroubovány k sobě, se společným čelním panelem, vypínačem, dvěma potenciometry a potřebnými konektory, zbytek stran původně zcela otevřených modulů byl oplechován komaxitovým, zčásti perforovaným plechem, aby to nikoho nezapleštilo.
Přívod 230V je s ochranným vodičem, protože síťové EI transformátory jednotek AUJ637 nejsou deklarovány jako bezpečnostní a i sám výrobce bazíroval na jejich bezvadném uzemnění v rámech AUC.
Čtyři výkonové KD503, původně volně přístupné zezadu chladičů AUJ637, byly za pomoci 4ks dist. sloupků, 4ks delších samořezek překryty páskem 2mm sklolaminátu proti dotyku či zkratu na kostru nějakým náhodným kovovým předmětem. Nikdy nevíte..
Zesilovač je určen pro provoz "naštorc", aby žebra chladičů jednotek byla svisle a mohl kolem nich volně proudit vzduch. Ovšem za stávající situace, tedy do zátěže 8 ohm na kanál jsou jen vlažná.
Celkové náklady na výkonový zesilovač 2x120W/4ohm, nebo cca 2x60W/8ohm byly sakumprdum asi 1.000,-Kč, cenu jednotek jsem nepočítal, neboť byly původně nefunkční. A občas tam chodím také.

Vstup jednotek AUJ637 je asymetrický, se vstupní impedancí asi 30kOhm. Protože fyzická vzdálenost od DVD je přes 15m, byla vstupní impedance jednotek vstupními potenciometry snížena na cca 5kOhm, aby signálová trasa běžela pokud možno na co nejnižší impedanci a nebyla tolik náchylná k indukci brumu - běží totiž ve společném žlabu s kabely CYKY od osvětlení zahrádky i napájení projektoru a koncových zesilovačů. Propojení s DVD a projektorem II. bezp. třídy naprosto bez problémů, při zapauzovaném DVD a vstupních potenciometrech naplno není i v poměrně citlivých soustavách vůbec nic. Až s uchem těsně u horny je slabě slyšet jemný šum - pravděpodobně výstupních OZ přehrávače.

Sestava má takové vlastnosti, že s ohledem na okolí ani před desátou večer zesilovače nemohou běžet s nijak velkým výkonem. Soustavy jsou opravdu citlivé a jednotky AUJ637 mají i v této aplikaci doslova přebytek výkonu i s rezervou na filmovo-efektové špičky. Pokud jsme to zkusili "ohulit", pak se ale zase nedalo dívat na rozmázlý obraz, neboť se rozvibrovalo celé nadstřešení zahrádky, na kterém je umístěn i projektor:-). Kromě toho hlasitost ještě pořád nezkresleného signálu byla na vzdálenost 8-10 metrů snesitelná jen jednotky minut.
Upravené jednotky AUJ637 mají značnou rezervu výkonu i pro rozsáhlejší použití, neboť je možné je bez obav zatížit např. zdvojenými soustavami a tedy impedancí 4 ohmy.
Nebudu zde raději nikoho navádět k dalším úpravám AUJ637, co se např. týče úprav proudového jištění pro bezproblémovou funkci i do zátěží nižších, než 4 ohmy. Ti, co vědí jak na to, žádný návod nepotřebují.
Ti, co funkci jištění a zesilovače příliš nerozumí, by mohli napáchat víc škody, než užitku a zcela instantní návody neexistují.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund