Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Budoucnost AR/PE (odděleno)
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne červenec 02 2017, 17:27    Předmět: Budoucnost AR/PE (odděleno) Citovat

Odděleno jako OT z tohoto vlákna.

No, myslím, že s takovou PE brzy skončí.
Je každého osobní věcí a snad to nepřeženu, když napíšu, že i věcí osobní cti, jakým způsobem si obsah nejnovější PE, nebo knížky z BENu opatří. Myslím si o tom své, ale je to každého věc.
U starších výtisků či starších knih skenování vítám a shledávám velmi přínosným pro ostatní, kterým jsou jinak nedostupné - neboť např. páně Lukešův "Věrný zvuk", ale i stovky dalších jsou jen velmi těžko k sehnání.
Tedy já osobně s PE a s lítostí skončil už v prosinci 2016, ale jen z toho důvodu, že tam opravdu není za těch 75,-Kč téměř nic, co by mne aspoň trochu zajímalo. Ale vůbec nevylučuju, že mladší ročníky, nebo začínající bastlíře něco z toho zaujmout může. Mne například jakékoli obvody s předem naprogramovanými mikrokontroléry nějak nebaví - zvlášť když vidím, že primitivní blikátko, kde někdo čertví proč použil uC, by při troše přemýšlení šlo realizovat několika tranzistory, možná jedním jednoduchým IO a pár pasivy, co každý doma v šuplíku najde, nebo i třeba na vyzkoušení odněkud vyletuje.
Pro mne osobně je absolutní balzám na duši i pro oko Amatérské Radio z období zhruba 1965 - 1975, včetně RK z téže doby. S přimhouřením jednoho oka možná s přesahem do 1985 A/B.
Doslova v každém čísle se dá najít nejméně 2-3 i více zapojení, která i při panelákové domácí základně "stojí za hřích". Neméně cenné byly i celoročníkové seriály pro začínající, katalogové listy součástek, nebo i tématické seriály probírající tématiku od základů, např. "Základy nf techniky" ing. Kellnera a další. Prakticky každý ročník jeden.
Jak to ten ing. Smolík tenkrát vedl či dělal, že tam toho dostali tolik, ale se současností, ale i výtisky po r. 2000 se to prostě nedá srovnat.
Nebyla tam, pravda, tehdy téměř žádná reklama - s výjimkou inzerce a poslední čb tiskové stránky, co pravidelně patřila nabídkám Tesly/Eltos.
Ale zase tam byly pravidelné, povinné 2-4 stránky úlitby režimu a ostatně i Svazarmu, kdy se tiskly informace o dávno proběhlých schůzích, sjezdech, srazech, konferencích a návštěvách papalášů na výstavách, tedy informace venkoncem k ničemu.
S odstupem času se to zdá až k neuvěření, co všechno tehdy dokázali českoslovenští amatéři postavit i přes /díky režimu/ naprosto obrazek_cenzuraě vedené a ještě obrazek_cenzuraěji fungující hospodářství.
Vysoce pravděpodobně v tom bude to, že tehdy byla spousta šikovných bastlířů organizovaná ve Svazarmu, díky vedoucím mohli konstrukci 2x i víckrát ověřit a tentýž vedoucí pak i pomohl s publikací - zase v rámci Svazarmu. A publikovaly i opravdové kapacity typu ing. J.T. Hyana, ing. P. Kellnera, ing. J. Zímy, ing. F. Kyrše a spousty dalších podobných, každý z poněkud jiného oboru - někdo přes měřicí, někdo přes nf techniku, další přes zdroje apod., ale vždy to byl v oboru vzdělaný profesionál. Rubriku "Z opravářského sejfu", do které pravidelně přispívali profesionálové a bastlíři zároveň, to byla v době nechutně nespolehlivých televizorů a mnohdy mizerných opraven neskutečně užitečná věc. Stejně, jako rubriky "Jak na to", "Pro mladé a začínající" a mnoho dalších.
Obrovská bastlířská i odborná základna, ze které bylo možno si i vybírat a údajně trvalo i více, než půl roku, než se na otištění nějaké povedené a žádané konstrukce našlo v časopise místo.
A že byly tehdy součástky drahé jak prase, o tom žádná. Z tehdejších ceníků se mladší z Vás musí doslova zhrozit. Ale i v těch nejhorších dobách vznikala zapojení, ve kterých bylo kromě pár nutných, nových součástek možno využít ledasco stávajícího, třeba i materiál a díly z výprodejů ND na starší přístroje a z bazarů. Často materiál a díly, určené pro komerční či průmyslové použití, nebo zbytky ze sériových výrob.
Když procházím výtisky AR a literatury například z 50. a ještě i začátku 60. let - tak nebýt výprodejů inkurantního /kořistního/ materiálu po Němcích a Wehrmachtu z 2. SV, tak českoslovenští amatéři, zvláště pak ti vysílající, ale i bastlíři, by neměli absolutně z čeho tvořit a stavět.
Za všechny příklady - brožurky pražské firmy Fusek, její pověstné a věhlasné dlouholeté výprodeje, později pod hlavičkou n.p. Elektra/Pražský obchod potřebami pro domácnost. Jejich Sonory, Sonorety RV12 apod. byly stavěny výhradně z inkurantního materiálu, stavebnice velmi dobrého, třírozsahového a výkonného superhetu, příznačně nazvaná "Diverson", to byla ověřená konstrukce/stavebnice doslova "každý pes jiná ves", kde se mohly sejít elektronky snad všech sérií a díly z čehokoli. Přesto výborně fungoval a při trošce zručnosti a zkušeností vyšel i velmi levně. A všech těchto stavebnic přijímačů, případně podle momentálních možností poupravených návodů /Fusek vydal jistě přes 15 typů a to nepočítám ty návody, které vydával sám Svazarm ve svých brožurách, nebo vyšly ve velkém nákladu v AR/ se musely postavit doslova stovky tisíc - objevují se totiž dodneška, nalezené na půdách a sklepech starých domů. Jednu, velmi pěkně sestavenou stavebnici a v hezké tovární skříňce, už s heptalovými elektronkami mám odloženou. Nenašel jsem sice dodnes, podle jakého návodu či jaká přesně to byla stavebnice /skříň designem připomíná dost zvětšenou, dřevěnou oblou skříňku reproduktoru RPD s AN533.50, velké pozinkované šasi, šest heptalových elektronek, AZ11, EM11, velká obě trafa, tlumivka, dva 200mm reproduktory/, ale je perfektně sestavená, velmi zachovalá a chtěl bych ji někdy oživit. Někdy...možná to nebudu já.
Můj prastrýc /dědův brácha/, zručný radiomechanik, vyučený pro firmu Telegrafia Pardubice, pravidelně jezdil "k Fuskovi" do Prahy osobně si vybírat nejrůznější materiál "na připasování", běžné věci mu odtamtud chodily poštou na dobírku. Precizní německá sluchátka výroby Telefunken "sluchátka od Fuska", vyrobené nejspíše začátkem 30.let a na kterých dodnes drží chrom, bakelit a opředená šňůra se nesype, mám jako plně funkční památku na strejdu dodnes schovaná.
Nová poválečná výroba materiálu, pokud se vůbec dostala do obchodů byla předražená i mizerná - o tehdejší situaci s materiálem, která se táhla ještě přes téměř celá 60. léta, lze najít spolehlivé důkazy v nepravidelném redakčním sloupku AR, nazvaném "Na slovíčko". Některé, tehdy napsané věci a skutečnosti dnes vypadají až neuvěřitelně.
Jako dneska někteří bastlíři loví zajímavý materiál či celé přístroje ve sběrných dvorech, různých recyklačních firmách a následně je přetvoří k obrazu svému - dneska je to spíš takový exotický a někdy i adrenalinový způsob zábavy, ale tehdy se bez výprodejů, bazarů, Řempa i rozebírání amatér-bastlíř prostě neobešel.
Takovým ukázkovým příkladem nápaditého bastlíře, co dokáže využít naprosto vše ke stavbě funkčně dokonalého přístroje je jeden prima človíček z Valašských Klobouk, vystupující na bastlířských, ale i baskytaráckých fórech pod nickem Betaron. Bastlíř i muzikant tělem i duší, bez nadsázky či patosu.
Uvidí hezkou, plechovou krabičku od satelitního receiveru. Obhlédne ji ze všech stran, popřemýšlí, prohrabe se dílnou, téměř nevyčerpatelnými zásobami a za dva týdny "pochvilkové" práce do té hezké krabičky vestaví kompletní, velmi slušný zesilovač 2x25W k PC bedýnkám, které postavil o měsíc dřív, na základě televizních ARN4708 a ARV081. Zesilovač, sestavený z diskrétních součástek "z domu", takže výsledný přístroj jej vlastně nestál skoro nic - jen to málo, co zrovna doma nenašel a třeba deset hodin vlastnoruční práce.
Pocity a pozitivní emoce, které takový bastlíř po úspěšném dokončení užitečného přístrojku má, nelze prostě vyvážit ničím. Pamatuju si je ještě...
Nejde přitom vůbec o to, že by podobný zesilovač nešel za pár babek koupit u číňanů - jde o tu čirou radost z vlastnoruční práce, tréninku mozku a hlavně z výsledku..myslím, že o tomhle bastlířina vždycky byla a je - jen nevím, jestli i do budoucna bude. Proto vlastně tenhle příspěvek píšu.
Například s předem naprogramovanými mikrokontroléry, třeba 10 odpory, 4 kondíky a pár ledkami okolo už to, zdá se mi, tak nějak není ono, nebo co. Je to jen můj vlastní, čistě subjektivní názor.
Sestaví se to přesně podle návodu na nepájivém poli, na unidesce - no tak jo, bliká to, indikuje to cosi - a co s tím dál? Je to vůbec k něčemu? Má to nějaký, aspoň minimální praktický užitek či význam? Naučilo mě to zapojení něčemu novému, co jsem doteď nevěděl - třeba správnému blokování napájení, vedení a zapojení zemí, signálu apod.?
Mně se zdá, že "konstrukce" tohoto typu a druhu dotyčnému nic moc nepřinášejí ani po teoretické, ani praktické stránce - pokud předpokládám, že dotyčný už umí slušně pájet a uC objednal už naprogramovaný. Myslím si totiž, že kdo s nimi nehodlá dělat soustavně, do vlastních přípravků na naprogramování obvykle neinvestuje. Asi nějak podobně, jako si nikdo kvůli 1-3 jakýmkoli zesilovačům nebude kupovat osciloskop.
Chybí tam podle mě ta nefalšovaná radost a někdy i doslovné křepčení nad výsledkem - že to funguje skoro přesně tak, jak jsem si to podle nějakého základního pramene uzpůsobil, přepočítal na to, co mám zrovna k dispozici, z ničeho se nekouří, nic neprská, nešumí, nevrčí a hraje to tak, jak jsem původně chtěl. A kabát vypadá natolik k světu, že se i za vizuální výsledek nemusím stydět, můžu ho vyfotit a dát někam do fóra jako inspiraci pro další.
Tohle je další věc, kterou v elektronicko/bastlířských fórech poslední dobou postrádám - skoro chybějící fotky něčeho, co dotyčný diskutující opravdu postavil.
Jakkoli byl Šampónek exot v tom pozitivním slova smyslu, tak i tu svou fungující, třebaže prasečinku, ale aspoň ji vyfotil. Mnozí mu to měli za zlé, že zasírá fórum zbytečným bordelem, nehodným následování a že dává špatný příklad mladým /ze začátku jsem na něj držkoval i já sám/. Někdy měli dotyční lidé asi pravdu - některé věci vypadaly na první pohled fakt hrůzostrašně, v případě upadnutí jednoho drátu i životu nebezpečně - ale přece ty fotky byly přínosem aspoň v tom, že ukazovaly, že sestavit zajímavý přístroj lze z ledasčeho, když se u toho myslí. Ale zároveň také ukazovaly, jak se to prakticky rozhodně dělat nemá. A proto je podle mě dost škoda, že už tady Šampónek není.

Okolo nás je doslova přetlak nabídky všelijakých prefabrikovaných krabiček a skříněk, že už nikdo nemusí např. shánět Al plech, hranolky, ohýbat něco, něco někde nechat vysoustružit, ofrézovat - skoro všechno potřebné je k dostání hotové.
Bohužel také včetně již osazených a oživených modulů, nebo hotových přístrojů z laciné čínské produkce, co za rok-dva vyhodíte, protože se v nich posere součástka bez označení, či nedostupná.
Vrahem opravdové bastlířiny jak pro radost, tak pro užitek, je právě ta dnešní snadná dostupnost úplně všeho. I těch hotových číňanů.
Třeba to není zrovna přesně to, co byste od přístroje chtěli, ale zláká Vás to, že je to bez práce, hotové a levné.
Bez vymýšlení zapojení, ověřování funkce a dolaďování, bez pracného kreslení dobře funkčních desek, pracného shánění součástek, jejich osazování, oživování. Bez shánění materiálů, jejich obrábění, výroby skříňky, bez zatraceně pracné povrchovky, pokud má být hezká a trvanlivá, bez shánění práškové lakovny, galvanovny...
Rozhodně se mi nestýská po bývalém nedostatku snad všeho.
Stýská se mi po tom doslovném dobrodružství při shánění všeho možného, navazování kontaktů a i přátelství s jinými, stejně "postiženými" lidmi, třeba z jiných oborů, vzájemné spolupráci, kdy jeden měl přístup k jednomu, druhý zase k něčemu jinému a dávalo se to různě dokupy, vzájemně vypomáhalo i všelijak šmelilo.
Asi se to mnohým bude zdát paradoxní, ale chybí mi i ta dílčí "vítězství", kdy se podařilo po mnoha týdnech, někdy i měsících sehnat tu nedostatkový potenciometr, tu velké elektrolyty, tu "nesehnatelné" přepínače Isostat, anebo třeba natrefit v tesláckém výprodeji na krásné, převinutelné síťové transformátory od 30 do 70VA jednotně za 2,-Kčs/kus. Někdy byly použitelné i bez jakýchkoli úprav, třeba síťové trafo do "sporáku" AZS171 za dvacku, do AZS021 či AZK101 za pětku.
A snad mi chybí i ty "kritické" momenty, kdy se mi opravdu zatmělo před očima.
To tehdy, když se mi "podařilo" hloupou chybou během pár sekund odstřelit dvě KD503, na něž jsem skoro celý měsíc dřel jak bulhar svážením sběrového papíru z obchodů, další měsíc jsem je sháněl a náhodou na ně "narazil" telefonátem do pardubické prodejny Smile Hurá na autobus/vlak, po půlhodince v pardubické prodejně mi málem nezbylo na cestu zpátky:-), ale měl jsem vysněný pár KD503. Který byl pak za dvě sekundy v řiti Smile
I tohle mi chybí. Opravdu.
Jistěže je v tom zčásti i nostalgie, vzpomínky na moc rychle uplynulé mládí. Ale třeba zrovna v těch Pardubicích, ve frontě v prodejně, jsem se dal do řeči s človíčkem, se kterým si píšu dodnes - nejprv tlusté dopisy se schématy a nákresy, telefon, později internet-jak jinak, Pardubice mám kapku z ruky a abych za ním sjel, nebo on za mnou, na to vyšel čas jen párkrát do roka. Hodně podobné to bylo s takovým potkáváním třeba i v Uh. Brodě i jinde, kde byly větší prodejny s elektronickými součástkami.
V Uherském Brodě se mi před více, než 40 lety ve frontě na součástky stala fakt zajímavá, dodnes nevysvětlená příhoda/náhoda, která by se dneska už stát nemohla - ale o tom třeba až někdy jindy.
Dneska je objednání kompletního mechanického i elektronického materiálu na i na složitý přístroj otázkou maximálně půlhodinky u PC, pokud víte, kde a co máte hledat. A pak už jen chodíte k brance naproti pošťákovi či dopravci. Ale s nikým se až na výjimky osobně nepotkáte, maximálně si napíšete o radu do nějakého podobného fóra, jako je toto.
Pokud se Vám povede něco dobře fungujícího a užitečného, tak se vlastně o tu radost z výsledku ani nemáte s kým podělit.
Lidé už se potkávají ve volném čase osobně dost málo, dnes se až na výjimky jen elektronicky komunikuje. K naší škodě, řekl bych.
Všem se omlouvám za délku...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vasilceral



Založen: Jan 09, 2011
Příspěvky: 383
Bydliště: Hradec Králové

PříspěvekZaslal: út červenec 04 2017, 8:46    Předmět: Citovat

Pro Sinclair, 40 let jsem odebíral jak AR-všechny, Sdělovací techniku, ABC, VTM, Téčko,Elektrotechnik, Elektroinstalatér,Elektronik, Zahrada, Melodie, Reportér, Dikobraz,Sputnik a Udělej si sám. A dnes v mým věku chci držet krok ale už jen si prolistovat časopis co je nového a kam vše směřuje. Už nic nebastlím ani různé stroje netvořím, jsem vděčen za každé nové ráno být s vámi. Vasil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út červenec 04 2017, 10:01    Předmět: Citovat

Popravdě - zase tolik peněz na tak široký záběr časopisů mi nezbývalo, bral jsem AR/PE, pak sovětské/ruské Radio, Funkamateur a Funktechnik /v práci/.
Popravdě - ABC a Šrait mi byli užiteční coby soplákovi, VTM totéž, ale pak už v nich nebylo nic, co by mi bylo k něčemu dobré/užitečné.
V USS byly často jen lokálně či mechanicky upravené návody, přebrané odjinud - matně si pamatuju např. elektronické zapalování s prodlouženou jiskrou, které bylo komplet převzato z AR a jen změněno mech. provedení a přepnutí zpět na klasický systém při poruše, jinak nic přínosného.
Často tam byly ty návody na hraně - bezpečnosti, obecné rentability, případně dílenských možností /kyslíkovodíková svářečka třeba/.

Také za největšího obecného českého zločince považuju Přemka Podlahu.
Učil totiž Čechy z praček dělat šrotovníky a sekačky - a někdy bohužel i naopak Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Soemtron



Založen: Jun 23, 2013
Příspěvky: 1085
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: st červenec 05 2017, 9:42    Předmět: Citovat

V AR jsem také rád četl články o SSTV.
_________________
Exclamation Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Yarda1



Založen: Feb 11, 2009
Příspěvky: 2575

PříspěvekZaslal: st červenec 05 2017, 12:00    Předmět: Citovat

Tohle ještě pořád platí EDIT: Už ne, všechno je odvezeno.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=46475&highlight=odvoz
akorát je to zaházené dalším bordelem co se chystám, že jednou přeberu a povyhazuji.
Našel jsem ještě nějaká čísla Hudby a zvuku.

BTW: Třeba tady
https://www.lupa.cz/clanky/senzory-martina-maleho-jak-dostat-pocitace-do-skolnich-osnov/
se vyhrožuje, že do škol se dostanou počítače. Možná by se z téhle akce našlo pár peněz pro autory co by do AR mohli konstruovat nějaká zajímavá zapojení.

_________________
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.


Naposledy upravil Yarda1 dne čt červenec 27 2017, 12:50, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5999
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: st červenec 05 2017, 13:03    Předmět: Citovat

Získat předplatné AR dřív téměř nebylo možné, většinou jsem si ho jenom půjčoval. I ve stánku byly všechny výtisky beznadějně zamluvené - "pořadník" u trafikanta na mě vyšel až někdy po roce 1990. Ale pak už jsem o většinu obsahu neměl zájem.
Od známého mám všechny AR od 1952 do 1989, ale už je používám jenom vyjímečně - většinou stačí PDF. Asi je brzo posunu dál pokud bude zájem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18667
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: čt červenec 06 2017, 8:19    Předmět: Citovat

Také mne ta skříň plná časopisů čeká ....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: čt červenec 06 2017, 10:06    Předmět: Citovat

Z hlediska postavitelnosti(dostupnosti dílů) jsou nejlepší asi 1977-2002.Hromady reklam a zapojení s MCU bez FW(ani *hex soubor),např.rozmítač k VGA monitoru se 3ks PIC16F84 a další jsou po čase k prdu,autor např.ztratí zálohy a už to nikdo nepostaví.V těch starších AR je spousta zapojení ve kterejch jde "utopit" hodně obvodů TTL a CMOS,v těch novějších je občas použitá 74xxx245,374 nebo 573 a krom MCU pak to,co je drahý a je toho málo(L297/298...).V konstrukcích s MCU je jich dost i s chybama a čuňárnama (displej/LED rovnou na port,absence oddělení MCU od sítě...),který maj za následek brzkej odchod MCU.
BTW.Fakt 1 výtisk PE stojí 75 CZK?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
gepard



Založen: Feb 05, 2007
Příspěvky: 1722
Bydliště: Liberec - tam na severu Čech

PříspěvekZaslal: čt červenec 06 2017, 10:15    Předmět: Citovat

Bohužel ano, je to tak ...
_________________
-- Gepard --
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9667
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: čt červenec 06 2017, 10:44    Předmět: Citovat

AR jsem kupoval celá léta i když na chleba někdy chybělo, jediný kontakt s oborem, konstrukční články, recenze výrobků a inzerce...předplatné běžně neexistovalo tak nezbývalo než přivstat si do školy hoďku - dvě a hybaj na kole do trafiky na nádraží, zmobilizovat celou rodinu a pak byl výsledek ten že se sešly na stole 2-3 stejné výtisky ! no, prodalo se někomu snadno. Zajímavé články se ofotilo - měl jsem ve fabrice štěstí a přístup ke kopírce. Okrajově VTM a Sdělovací technika, Radioamator i krótkofalowiec se četlo, Šrait, Nečásek a Novák taky.
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3292

PříspěvekZaslal: čt červenec 06 2017, 12:07    Předmět: Citovat

Weed_smoker: je to tak a uz nejaky ten rok Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2647

PříspěvekZaslal: čt červenec 06 2017, 18:11    Předmět: Citovat

Také mne ta skříň plná časopisů čeká ....
Naštěstí je teď papír (=časopisy) v kurzu, dávají 2,80 Kč/kg.

Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hifista



Založen: May 15, 2005
Příspěvky: 751
Bydliště: U Ostravy

PříspěvekZaslal: čt červenec 06 2017, 18:27    Předmět: Citovat

Přesně tak nějak, jak napsal Sinclair v úvodu, šla i moje pouť s AR. První své číslo jsem zakoupil na podzim r.1963, kdy jsem byl v 9té třídě. Pak už jsem se těšil každý měsíc na den, kdy se objeví číslo nové. Nikdy se mi nestalo, že bych některé číslo nesehnal. Teprve v r. 1976 mi začalo AR chodit poštou a současně i časopis "Radio" ze SSSR - to jsem do té doby také kupoval, ale se sháněním bývaly často potíže. Se získáním předplatného jsem kupodivu neměl nijaký problém. Vše běželo až někdy k roku 2000. Pak mě již obsah tolik nezaujal, takže předplatné jsem zrušil. Kupoval jsem AR ještě nějakou dobu nahodile, ale i to již skončilo.
No a na bastlení bylo třeba součástek, tak dnes již jen s nostalgií vzpomínám na nekonečné fronty v prodejnách Tesla, které jsem nejčastěji navštěvoval v Ostravě, při služebních cestách pak pražské prodejny v Martinské a Dlouhé a asi nejznámější prodejnu Pardubickou. Později, když jsem začal jezdit do luhačovických lázní, tak přibyla i nedaleká prodejna v Uh. Brodu.
Bastlíři ovšem dělaly největší radost druhojakostní prodejny Tesly a já osobně jsem nejvíce miloval návštěvy radiovetešnictí v Praze v Myslíkově ulici a později i v Truhlářské (nebo Soukenické?).
Dnes už je to kouzlo bastlení pryč, jen nevím jestli je to už věkem, anebo změnou doby.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9667
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: čt červenec 06 2017, 18:34    Předmět: Citovat

To nebyl problém nedostatku nýbrž distribuce ! Když jsem narukoval do Práglu (1987) tak se nestačil divit: amáro leželo na pultu i dva dny ! nemyslitelné v malém městě jako Č.T. nebo podobném. (tím se nechci dotknout pražáků, pár dobrých kamarádů tam mám, na staropramen za dvěpade vzpomínám celkem pozitívně)
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: čt červenec 06 2017, 22:15    Předmět: Citovat

Jinak všecky 1952-2015 v pdf maj asi 7GB,jestli budu stahovat i 2016/17 se uvidí.Papírový mám 1972-1996 z kontejneru na papír a kupovaný 2001-2013.
BTW.Přes co dneska napálit MHB8748C do desky Y16 a co dát na přilehlou desku Y17 místo D347D(má jinak znaky 10-15 než D147 a ty znaky jsou v ovládacím SW využitý).Isostaty bych nahradil pakeťákem nebo páčkáčema nerez.Mám všecky desky(Y15+16+17),patici DIL-40 i zachovalej MHB8748C a pokud bych HEX opsal,šlo by to poskládat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund