Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jistění trafa proti zkratu

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Peedros



Založen: Apr 07, 2009
Příspěvky: 354
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: pá duben 28 2017, 8:19    Předmět: Jistění trafa proti zkratu Citovat

Chlapi rád bych se Vás zeptal na názor ohledně jištění trafa v elektronkovým zesilovači.

Skladba bude následující:

první sekundární vinutí 380V -0 usměrněné usm. můstkem, vyhlazené CLC filtrem - pro napájení anod koncových elektronek a napájení druhých mříží koncových elektronek /UL/.

druhé vinutí 220-0-220
dvoucestný vakuový usměrňovač AZ11, vyhlazení CLCRC filtrem - napájení předzesilovače, invertoru

třetí vinutí 50V-0
můstkové usměrnění a CRC filtr - pro fixní bias

6,5V-0 žhavení jedné větve elektronek

6,5V-0 žhavení druhé větve elektronek

Jde mi o to, co všechno je nutno jistit pojistkou. Určitě musí být odjištěn primár transformátoru. Co však nevím je to,zda jistit i každé sekundární vinutí zvlášť. U toho prvního a druhého vinutí si říkám,že v případě zkratu u usměrňovače by snad vyletěla pojistka v primáru. Nicméně každý pár koncových elektronek pak plánuji jistit pojistkou. U té AZ11 by musely defacto být dvě pojistky, do každé sekce vinutí.

U žhavících větví však nevím,tam by ta pojistka měla být, ale bojím se jednak úbytku napětí na té pojistce, a jednak musí být dimenzovaná tak,a by zvládla poč. proudový náraz do studených vláken.

Co jsem koukal na starší výrobky třeba od Tesly, tak jistí primár a vinutí určené pro žhavení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: pá duben 28 2017, 8:59    Předmět: Citovat

No, anodové sekundáry jsou poměrně měkké, takže při probití usměrňovače zpožděná síťová pojistka, dimenzovaná na celý příkon trafa + rezerva, vyletět nemusí..
Anodový vinutí bych radši jistil obě dvě, T-pojistkami.
Naopak se neopovažuj jistit zdroj zápornýho předpětí. Pokud nemáš zdroj zesilovače jištěnej křížově relátkama tak, že dokud nenaběhne -Ug1, tak nenaskočí ani anody a g2, tak nejistit, ale komponenty tohoto zdroje předimenzovat.
Žhavicí vinutí se ve starších aparátech jistily, ale je to zbytečné - u nich při zkratu síťovka vyletí spolehlivě.
Pokud ovšem ta jedna sekce 6,5V není vyloženě "měkká" pro proud třeba jen 1A - to by při zkratu primárka vyletět nemusela.
Ale žhavicí vinutí pro koncovky, dimenzovaný třeba na 6A už primárku vyrazí spolehlivě.
Pojistky anodových zdrojů /vždy to musí být společný zdroj pro anody a g2!/ bych dimenzoval na maximální dovolený proud vinutí a pokud by to kvůli nárazovému proudu elytů bylo málo, zkusit o stupeň či dva větší - anebo zařadit třeba 20R "nárazový" termistor.
Zdroj anod a Ug2 musí vždy být jištěn stejnou pojistkou - nesmí se stát, že by vypadla pojistka anod a g2 by zůstaly ve funkci.
Víš, co by se pak dělo, žejo?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Peedros



Založen: Apr 07, 2009
Příspěvky: 354
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: pá duben 28 2017, 9:26    Předmět: Citovat

Sinclaire díky za odpověď. To první vinutí na anody a druhé mřížky není zas tak měkké /koncové elektronky plánuji EL51/. Nicméně asi pro jistotu tam ty pomalé pojistky raději dám. Protože konec plánuji ultralineární, budu jistit pojistkou T vždy přívod do středu výstupního trafa. Takže budou dvě pojistky. Anody a přívod G2 zvlášť jistit je blbost, přepálí se náhodou anodová pojistka a z G2 se stává anoda. Ikdyž věřím, že pokud u EL51 by to ta G2 dala Smile

Druhé vinutí už měkké opravdu je, tudíž jistit každou anodu usměrňovačky AZ11? Protože v případě zkratu anoda anoda mi pojistka ve středu vinutí bude k ničemu.

Zdroj pro bias jistit nebudu, původně jsem ale uvažoval i o nějaké stabilizaci s tranzistorem a zenerkou, ale asi je to zbytečný luxus a jen jej usměrním a řádně vyfiltruji, co myslíš? Co jsem koukal na dřívější zesilovače od Tesly, tak měly vždy jen dokonce jednocestné usměrnění.

Sekce pro žhavení flašek mají každá dimenzi na 5A, tudíž měkká nejsou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirka5



Založen: Sep 27, 2014
Příspěvky: 638
Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny

PříspěvekZaslal: pá duben 28 2017, 13:02    Předmět: Citovat

Jen tak mimochodem, kde máš v té své "skladbě" sekundáru samostatné vinutí 4V pro AZ11? Proč tam vůbec cpeš předpotopní usměrňovačku, která se už dávno nevyrábí a s kterou budou jenom problémy? Pokud se někde najde, tak dozajista zčásti nebo úplně vydojená. Dalo by se to pochopit jako čistý purismus, kdybys ovšem neměl na ostatních můstkové (předpokládám křemíkové) usměrňovače.

Nepíšeš nic o odebíraných proudech a plánovaném výkonu zesilovače, ale musíš počítat s tím, že při prvním zapnutí se ti velké trafo bude chovat jako téměř zkrat a může vyhodit nejen vlastní síťovou pojistku, ale i třeba příslušný domovní jistič. Bylo by proto nanejvýš vhodné náběhový proud nějak omezit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peedros



Založen: Apr 07, 2009
Příspěvky: 354
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: pá duben 28 2017, 13:15    Předmět: Citovat

Vinutí 4V/1.1A pro AZ11 samozřejmě mám. Tam jištění udělám. Jinak důvod proč jsem zvolil AZ11 je ten, že jich mám zásobu a jsou "nové". Ostatní zdroje budou opravdu křemíkové, ikdyž jsem měl choutky plesknout tam dvě 5C3S. Pro primár trafa mám zbastlený jednoduchý softstart s NTC a relé.

sec1. je na 800mA~
sec2 100mA~
sec3 70mA~
Sec 4,5 každý na 5A~
Sec6 je izolované vinutí pro AZ11 4V/1.1A~
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund