Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Indikátor vybuzení

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
bansheecze



Založen: Apr 26, 2017
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: st duben 26 2017, 15:38    Předmět: Indikátor vybuzení Citovat

Dobrý den,
Zpracovávám na poslední chvíli dokumentaci k ročníkové práci v předmětu Elektrotechnika. Studuji Technické Lyceum a mám to jen jako doplňující předmět. Jako téma jsem si vybral Indikátor vybuzení s LED efektem a přestože chápu základní princip, nestačí to na sepsání odborného textu. Celkově jsem to prostě odkládal, moc se o předmět nezajímal a teď to musím dohánět. Byl by tu někdo ochotný, kdo by mi vysvětlil jednotlivé funkce dané části obvodu a pomohl přibližně se strukturou takovéto ročníkové práce? Jakékoliv nápady týkající se teorie o funkci výrobku, možnosti využití apod.? Snažil jsem se sám pátrat na internetu, ale našel jsem nanejvýš návod jak něco takového postavit. Žádný článek o tom, jak to vlastně funguje - mám pouze základní informace o funkcích jednotlivých použitých součástek, ale v celku jako takovém se docela ztrácím. Jsem vděčný za jakoukoliv pomoc.

Pořízená stavebnice: http://www.stavebnice.postreh.com/select.php?link=Pt024
Další kontakt: Facebook - https://www.facebook.com/Martin.MadCritZ.Kulda
Skype - cpt.banshee
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
serviceman



Založen: Jul 09, 2013
Příspěvky: 4036

PříspěvekZaslal: st duben 26 2017, 15:48    Předmět: Citovat

Popis funkce je tam celkem srozumitelný. Pokud ti nestačí, budeš muset začít se základnějšími věcmi, jak funguje dioda, tranzistor, atd. To ti tady asi nikdo nebude vysvětlovat. Potřebuješ učitele který si k tobě sedne.
_________________
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12437

PříspěvekZaslal: st duben 26 2017, 16:08    Předmět: Citovat

Vypracovat rozsáhlejší odborné pojednání o tak relativně jednoduchém zařízení, jako je tento indikátor, vyžaduje spíše schopnosti dobrého rétora, než technika. Výsledek pak může na odborného posuzovatele působit spíše trapně.
Stručný popis funkce je na odkazované stránce, těžko ho lze dělat podrobnějším. Spíše se zaměřit na návrh hodnot a typů součástek pro konkretní použití např. v nf zesilovači, doplnit třeba i o vlastní návrh plošných spojů.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st duben 26 2017, 18:02    Předmět: Citovat

Asi by to chtělo začít zmínkou o tom, že indikátory úrovně slouží k zobrazení střední nebo špičkové velikosti střídavého napětí nejčastěji zvukového signálu. Že je to v podstatě střídavý voltmetr nebo ampérmetr, jen není kalibrovaný v jednotkách absolutních, ale jeho citlivost je přizpůsobená určité dohodnuté velikosti střídavého napětí či proudu a stupnice se kalibruje v relativních hodnotách.
Pak se dá dobře rozebrat funkce měřicího zesilovače v té stavebnici PT, význam tranzistoru T1 pro zvýšení základní citlivosti, význam T2 a jeho velkého vstupního odporu pro zpomalení odběhu indikace, protože nezesiluje napětí, ale pouze proud, význam volby součástek zejména C2 a C3 kolem diodového zdvojovače napětí a jejich vliv na časové charakteristiky indikátoru.
A taky i o tom, že amplituda signálu je v některých případech, například při záznamu nebo při digitalizaci, kriticky důležitým parametrem, zde proto je daleko užitečnější indikátor špiček s co nejrychlejším náběhem a pomalým odběhem indikace, aby se zamezilo zkreslení jak v zesilovačích, tak v záznamovém médiu.
Naopak pro prolínání hudby a mluveného slova že je lépe volit časové konstanty větší, aby indikátor nereagoval hned na každou špičku, ale na střední úroveň hlasitosti, která spíše odpovídá tomu, jak to slyšíme, ať řeč není ve výsledku utopená v řvoucí hudbě. Indikátor pak má časovou závislost blíže k VU-metru, ovšem "nevidí" špičky. Nastavuje se sice typicky o 8 dB citlivěji, tedy ukazuje 0 dB při trvalém tónu o úrovni 40% špičkové a nezřídka se doplňuje jednoduchou indikací reagující pouze na špičky,
Ale o tom je docela dost napsáno už i tady na Bastlírně i s odkazy na další stránky...
Máš co číst.
V analogových dobách, než došlo na různé záznamové automatiky, byl indikátor u každého slušného zvukového zařízení nezbytností.
Dlouho že kralovalo magické oko, protože mimo elektrony v baňce nemělo pohyblivé součásti, proto reagovalo okamžitě bez setrvačnosti, ručková měřidla už nějakou setrvačnost mají, ale to autoři zapojení kompenzovali či obcházeli různě účinnými obvody zesilovačů těch indikátorů, pak se objevily indikátory opět čistě elektronické, s doutnavkami, žárovkami, LEDkami či vakuovými zobrazovači typu itron. Elektronika také umožnila indikaci se "zapomenutou špičkou", kdy zobrazený údaj klesá, ale nejvyšší dosažená úroveň zůstane jakoby "zapomenutá" na místě, aby ji oko mělo čas zaregistrovat.

Řekl bych, že to je téma na slušně tučné pojednání. To se ale bude někomu, kdo neprošel analogovou dobou, s indikátory se dosud nesetkal, nemusel se jimi zabývat, nemusel si k jejich problematice shánět rozumy, stejně nelehce dělat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund