Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31799 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po duben 10 2017, 21:23 Předmět:
Knedlík stačí obyčejnej českej erteplovej, je jedno jestli uvařenej v šišce a nití naplátkovanej, nebo už před vařením nasekanej na "šlejšky" = vyválenej had z těsta a na válu nožem nasekanej na špalíčky, který se následně klasicky uvaří "do vyplavání" v osolený vodě ... Přiznám se - houskovej kynutej knedlík doma nevaříme, protože je rychlejší zajít pro už hotovej do Konzumu nebo do Kauflandu, ale ten erteplovej jsem se kupovat nenaučil - a plácám si ho radši sám, protože mi prostě ten kupovanej nejen že nechutná, ale ani nevoní. A recept na něj nemám, protože ho vařím přesně jak nebožka babička - prostě oloupaný brambory promačkala takovým tím pákovým lisem, kopla do nich jedno až dvě celý vejce, ždibec soli a zasypala je hrubou moukou - pak to všecko na vále "uhňácávala" s občasným přídavkem hrubý mouky až do podoby žluťoučkýho pružnýho balvánku, kterej příslušně rozdělila, vyválela do tvaru a hodila do vroucí vody. NIKDY nic nevážila, neodměřovala, vždycky jen PŘIMĚŘENĚ přidávala - a tak to nedělám ani já ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: po duben 10 2017, 21:28 Předmět:
První drobná bouřka za náma, zatím ale jedu pořád na baterky (a router jede na UPS), mlátí to tady všude kolem. A nakonec na chmi.cz je z toho jen jeden žlutej křížek.
Steak jsem taky vstřebal, takže pohoda... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Nov 20, 2012 Příspěvky: 1453 Bydliště: Praha
Zaslal: út duben 11 2017, 10:22 Předmět:
Teda z jedný kachny se najíme celá rodina a to je nás u stolu pět. A když se dá péct na cca 70° přes noc, to je pak super. Z menší kachny dělám rilettes (nebo jak se to píše), to je pak na chleba lepší než škvarky
- houskovej kynutej knedlík doma nevaříme, protože je rychlejší zajít pro už hotovej ...
Rychlejší to je, ale jde o tu chuť. U nás těsto zaděláme v chlebové pekárně na programu Pizza, nechá se to odpočinout, pak se do toho zabalí kostičky z housky, a už jen tu šišku uvařit, 10' pod pokličkou a 10' převrácené bez pokličky.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: út duben 11 2017, 17:07 Předmět:
Když je dobrej domácí knedlík, tak toho masa není tolik potřeba. Taky je zásadní rozdíl domácí kachna a mraženej jehelníček ze supermarketu, i když váží skoro dvě kila.
Rillettes je super, já to dělám z vepřovýho. Inu kouzlo pomalého vaření, žádnej papiňák. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Mraženou kachnu jsem ještě nikdy nekoupila, vždycky čerstvou.
Rilletes jsem dělala v zimě, když jsem topila v kamnech. Dala jsem hrnec na kraj plotny podloženej dlaždicí a ono si to tam spokojeně pobublávalo celej den i noc. Ale z kila a půl bůčku je za 4 dni fuč, holt když k tomu neni ten chleba.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 17691 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá duben 28 2017, 8:37 Předmět:
ZdenekHQ napsal(a):
ryby, protože ty se nemusí škubat, a ani se nestřílí.
Co to povídáš, ryby se střílí naprosto běžně. Párkrát jsem si to i zkusil, trojzubákem se většinou trefíš na poprvé.
A škorpenu oškubat musíš, jinak by ses otrávil. _________________ Jirka
Založen: Dec 18, 2006 Příspěvky: 9667 Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí
Zaslal: pá duben 28 2017, 9:02 Předmět:
ryby se bijou i elektřinou, nesmí se ale občas dělá se a taky handgranátem, no to už je nečestné a nesportovní... _________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Založen: Aug 12, 2012 Příspěvky: 1511 Bydliště: J H
Zaslal: pá duben 28 2017, 9:20 Předmět:
Já občas ke kačce dělávám lokše. Kam se hrabou knedlíky _________________ ........Nedůvěřuji velbloudům a obecně nikomu, kdo dokáže týden nepít........
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: pá duben 28 2017, 18:12 Předmět:
Celeron napsal(a):
Co to povídáš, ryby se střílí naprosto běžně... A škorpenu oškubat musíš, jinak by ses otrávil.
Že zrovna ty ropušnice jsou v každým českým potoku a na kapra musíš jít s kulovnicí... Moře máme docela daleko... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 17691 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá duben 28 2017, 23:18 Předmět:
ZdenekHQ napsal(a):
Moře máme docela daleko...
Zase nesouhlasím Skočíš do auta a když to jede, jseš u moře za stejnou dobu, co chodí někteří do práce, cca 9-10 hodin. A škorpeny tam jsou, měl jsem ji kdysi v noze. _________________ Jirka
Založen: Nov 05, 2011 Příspěvky: 908 Bydliště: Boskovice
Zaslal: čt červenec 13 2017, 1:36 Předmět:
Domácí rohlíky:
Co jsem vychytal technologiu, už mně kupovaný rohlíky nechutnají. Jinak domácí chutnají aj mojí fence, hlavně když si z nich uděláme bramborákový sendviče (rozkrojíme, mezi půlky kus bramboráku, přidáme zeleninu, sežereme to).
Zkoušel jsem aj do rohlíků přidávat olej, margarín, koření... ...ale néni to potřeba. Někdo tam dává mlíko, ale to nebude můj případ, páč se ze mě před nedávnem stal z vegetariána nefalšované vegan (jsem špatný a měl by jsem se stydět).
Kvásek:
1/8 až 1/4 kostky kvasnic
1/2 kávové lžičky cukru
1/2 kávové lžičky mouky
20ml vody
1. Zamíchám kvásek, použiju teplou vodu, aby se kvasnice rychleji probraly ze zimního spánku v ledničce
2. Mezitím připravím těsto, teplou vodu+ mouku+ sůl tak dlouho dlachním jako dámský poprsí (možno víc pomačkat), až je to hladký a pružný.
3. Za tu dobu stihne začít pěnit kvásek. Takže ho přidám k těstu a zase dlachním, až se to pořádně promíchá.
4. Asi tak hodinu nechám kynout, zakrytý utěrkou, tričkem... Mezitím vystelu přímo grill trouby papírem na pečení (výsledný rohlíky mají zespoda hezky wobtisknutó tu mřížku).
5. Nasypu si na čistou linku mouku tou obalím asi 60g kousky těsta, v rukách z nich uválím kuličky a ty znovu obalím moukou, aby se nepřipekly.
6. Na grill s papírem jich nasázím 16ks, položím to všecko na troubu a tu nahřeju na 270°C. Nechám na teplé troubě hezky znovu kynout tak dlouho, až se každé okraj bochánku dotýká každýho okraje.
7. Jebnu to do tróby a vařím to v ní asi 20 až 25 minut- až povrch zezlátne.
8. Ještě horký rohlíky po jednom napíchnu na nůž a v koupelně z nich wosprchuju zbytky mouky (nebát se, voda se z horkých rohlíků odpaří). Sprchu mám nastavenou na jemné rozprach.
_________________ Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.