Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Gramofón Tesla MC600Q, netočí sa tanier
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17, 18, 19  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne duben 02 2017, 8:27    Předmět: Citovat

Bude bohatě stačit, když se kopie MHB bude od "originálu" lišit v desetinách voltu na rozhodovací úrovni HI-LO a všecko může být jinak.
Ta mašina je vyvíjena a vyráběna byla vždycky s "kopiemi", kde se vycházelo výhradně z jejich charakteristických parametrů.
Pokud se zápaďácký origoš bude lišit ať už v úrovních, rychlosti, odolnosti proti zákmitům apod., nemusí to s nimi fungovat korektně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1280
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: ne duben 02 2017, 12:14    Předmět: Citovat

Ještě bych rád uvedl jeden z příkladů "polopravd, omylů a mýtů" o tomto stroji:
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=17558
citace:
(abych nakonec neskončil tak, že celou řídící desku plnou nespolehlivé logiky nahradím jedním procesorem a motor překopu na nějakej jinej specializovanej obvod...)

První část věty jsme tu probírali, druhá je nesmysl. TDA1533 má na 100% v pořádku.
citace:
V první řadě vyměň "zeleninu", to jsou ty šedé elyty, bývají bez kapacity a/nebo se svodem. Je tam asi nějaký oscilátor a komparátor, tipl bych si že ten oscilátor ujíždí a dostane se to mimo regulační smyčku

Konec věty je nesmysl - krystal a jemu blízké okolí jsem nikdy řešit nemusel. Nejzlobivější drobotinu tu podrobně vyložil sinclair.
citace:
No, zkusil bych při chodu kontrolovat výstupy z těch hallů MAF100, jestli odpovídá narůstajícím otáčkám. Jestli ne, je pochopitelný, že elektronika to dorovnává. Pokud je to v pořádku, pak obvody, vyhodnocující to, co dávají ty MAF. Skoro bych se přiklonil k nějakýmu kondu v těhle obvodech, a nemusí to být zrovna "zelenina".

MAF100 nejsou snímače otáček pro TDA1533, nýbrž jakési "elektronické komutátory" (pojem berte s rezervou)! Snímačem je ten kruhový motiv na plošném spoji.
citace:


Tak jsem vyměnil kondíky a teď to neběží vůbec. http://www.lda.eu.sk/files/mda1533.pdf MDA by mělo být skoro stejný, hodinu jsem se v tom hrabal než jsem pochopil jak to funguje, teď už je mi to celkem jasný, je to jednoduchej PLL závěs, v té "cívce" vyleptané na PCB motoru se indukuje střídavé napětí, to se zesílí a funguje jako zpětná vazba pro 1533, leze přes bod F. Poté se zesílí tachozesilovačem a jde do fázového závěsu, který ji porovnává s referenčním signálem z oscilátoru (přepínání otáček je řešeno deličkou 40 nebo 54, není to sice úplně přesné, ale co jsem počítal tak by tam neměla být odchylka větší než 1%). Výstup PLL je zesílen a upraven interníma operákama v 1533 a přes tranzistor a bod C se dostává zpět na desku motoru, kde slouží jako reference pro hallovky a i samotné OZ řídící cívky otáčející motorem. Ty jsou rozděleny po dvou do tří skupin s tím, že vždy 3 (každá z jedné skupiny) jsou zapojeny do série. Takže je to vlastně dvoufázový, 3 polový krokový motor.

Je to jednoduché a celkem fungující řešení, ale mně se to ani neroztočí. Mám podezření, že odešly ty podělané teslácké CMOSy, na které se stačí jenom špatně podívat a už jsou v hajzlu, tak jsem objednal normální od TI a uvidím. Ještě kouknu oscilem na vývod 2 TDAčka.

Začátek výkladu je nadějný, pak už samá mejlka.

Jak přišel na tu odchylku 1%? Manuál udává 0.1% max.

Výstup PLL ...atd. - na konci věty se ve výkladu v podstatě zacyklil. I v těch cívkách se malinko plete.

Tohle vypíchnu ještě jednou:
"Mám podezření, že odešly ty podělané teslácké CMOSy, na které se stačí jenom špatně podívat a už jsou v hajzlu, tak jsem objednal normální od TI a uvidím."

Žádný z logických IO s chodem motoru nesouvisí!!! Pro otestování pohonu stačí volný pracovní stůl, vymontovaný motor (dá se očekávat hledání případných chyb) a k tomu trafo a deska řízení motoru (jen kvůli získání +/-15V). Přivedením +Ustab do bodu [C] se motor roztočí na své neřízené konstrukční maximum. Pokud ne, řeší se na DPS motoru typické bolesti, co popisoval sinclair.

Sestava -> prac. stůl+trafo+motor+deska řízení motoru (s tlačítky) stačí k tomu, aby se úspěšně lokalizovaly další případné chyby na "DŘM". Např. situace, že se gramo nezapne ze stavu STANDBY do stavu STOP, přechází do STANDBY po pár se kundách, nedrží otáčky, nepřepíná a nedrží zvolené funkce a tak podobně. Desku řízení přenosky, ani jiné další mechanické části přístroje k uvedené diagnostice netřeba.

Nechtěně jsem použil některé vlastní pojmy a zkratky, co mám v plánu definovat až v dokumentaci.


Naposledy upravil judeware dne ne duben 02 2017, 14:35, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1280
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: ne duben 02 2017, 12:18    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
Bude bohatě stačit, když se kopie MHB bude od "originálu" lišit v desetinách voltu na rozhodovací úrovni HI-LO a všecko může být jinak.
Ta mašina je vyvíjena a vyráběna byla vždycky s "kopiemi", kde se vycházelo výhradně z jejich charakteristických parametrů.
Pokud se zápaďácký origoš bude lišit ať už v úrovních, rychlosti, odolnosti proti zákmitům apod., nemusí to s nimi fungovat korektně.


Přesně, Leoši! A proto jsem taky po opravách nikdy neměnil funkční IO, třebaže "psychologicky a esteticky" nebudily důvěru (Tesly s odrbanými pouzdry a ruské CMOSy К561ЛЕ5 a К561ЛА7).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne duben 02 2017, 13:39    Předmět: Citovat

judeware, my dva to zcela zřejmě víme, co nechat, co vyhodit a na co si dát pozor.
Ale vysvětluj to těm mladým vševědům, co mají plné hlavy rozumů, načtených jen z internetu, přičemž vždycky jako první bývá povel "vyměň filtrační elektrolyty a ostatní pro jistotu vyházej taky". Nemusí to vždycky být pravda. Zvlášť ne v podobných obvodech, jako jsou v MC600Q a spousta dalších.

Elektrolyty TE002-006 /zelené, oranžové, šedé, někdy i dvoubarevné/ vyhazuju téměř zásadně. Je ale nutný si uvědomit, že já osobně pracuju převážně jenom s nf signálovými obvody, kde jejich vyšší svod prostě zásadně vadí. Způsobuje škrábání jinak čistých potenciometrů hlasitostí, korekcí, způsobuje i dost velký pohyb pracovních bodů - i křemíkových zesilovacích stupňů, kde nejsou tvrdší stabilizační děliče, ale jenom jedním velkým odporem úsporně nastavené předpětí apod.
V mnoha dalších, řídících a přepínacích obvodech to ale může být zásadně jinak a také to tak v praxi bývá.

Naopak a paradoxně jsem už hodně dávno zjistil, že v mnoha řídících a elektronických přepínacích obvodech se s jejich svodem vysloveně počítá!! Konstruktér o této jejich vlastnosti /vyšší svody, než u axiální řady TE98x/ bezpochyby věděl a počítal s ní. Proto se naprosto klidně může stát, že pokud v nějakém takovém "nesignálovém", třeba ss obvodu tyhle kondíky vyměníte za moderní s 10x menším svodem, tak obvod klidně může přestat fungovat, Vy na to budete čumět jako tele a říkat si : "sakra, dyť je tam všechno nový a kvalitní, tak proč to nefunguje?" Takovým dobrým případem jsou elektronické přepínací obvody a třeba i oscilátor v mgf řady B115, nebo i řídící a přepínací obvody tohoto dotyčného gramofonu, elektronika v MC400, zesilovače Z710, receiveru 820A, magnetofonů SM260-261 a dalších záležitostí.

Myslím, že kolegové televizáci mi kdysi říkali, že s nepatrným svodem hradeckých keramik se v senzorových předvolbách televizorů vysloveně počítá a pokud tam jako nový nedáte tentýž přesný typ, přestane něco fungovat!
Takže měnit vždycky s rozmyslem a podle místa, kde je dotyčný typ použit. Má-li v pořádku kapacitu /TE002-006 i větší axiální typy mívají ještě aspoň +20%!/ a jeho případný svod na dotyčném místě nehraje zásadní roli, nechat být - maximálně doformovat jmenovitým napětím, pokud pracuje někde se slabou polarizací, sotva překonávající svodový proud.

Bezhlavé měniče původních, slušných zahraničních součástek za ještě horší "moderní" /někteří se tím dokonce i živí/ nemůžu ani cítit.
Znám totiž pár lidí, co jsou schopni z japonského zesilovače z poloviny 90.let vyházet kompletní osazení Nipponem a Nichiconem /s kapacitami ještě do plusu i slušným ESR/ a naprat do komplet celého zesilovače včetně filtrací Yageo, Nantong, Hitano či jiný podobný shit.
Místo toho, aby se zaměřili jen na exempláře, které byly fyzicky instalovány poblíž chladičů a mohou být horší, či s velkými úbytky kapacit. Blokovací elyty a jejich ESR? - to většinou nevědí, o čem je řeč. To bych fakt vraždil..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
quadra2030



Založen: Apr 24, 2017
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: po duben 24 2017, 10:20    Předmět: Citovat

Mam jednu otazku ci prosbu - po dlhej dobe (cca 10 rokov) som vytiahol zo skrine MC600Q (ktory bol zakupeny cca 1988), vsetko funguje okrem jednej veci - ked stlacim tlacidlo < (start), tak sa nic nedeje.. musim ho podrzat, vtedy sa ramienko zacne pohybovat k platni, ked ho pustim na zaciatku platne, tak sa spusti a zacne prehravat. Koncove automaticke vypinanie funguje bez problemov (ramienko sa vrati do domacej polohy). Pohyb nad platnou (tlacidlami < a >) funguje v poriadku, takisto aj zastavenie ramienka stisnutim oboch tlacidiel naraz.

Gramofon je v povodnom stave bez zasahov (tiez nie som zastancom bezhlaveho vymienania), prinajhorsom oprasim logicku sondu a znalosti logickych obvodov spred 25 rokov Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: po duben 24 2017, 19:14    Předmět: Citovat

No a co Ti při znalosti funkce použité logiky a při vlastnictví logické sondy brání jít dál? Pokud bys potřeboval opravdu HQ oskenované schéma, někdo z místních bossů ho bude mít, anebo já.
A solidního knowhow, za které bys jinak musel někde v servisu solit těžký hrachy, máš jen v tomto pětistránkovém vláknu tolik, že by MC600Q podle toho všeho opravil i "mechanik údržby zemědělských strojů" Smile, za nás dvouletý učební obor pro pětkaře ne vlastní vinou, pak pro vyložené retardy, co 2x proletěli a pak pro cigány - pokud ti nešli rovnou na vysokou.
Zlodějskou - vyučit se do některého z kriminálů¨, kterých měl bolšán asi o 1/3 méně, než demokraté.
Jsem si jistej, že někde tady bude ještě nejméně jedno větší vlákno o MC600Q. Jen na tomhle webu se dá o tomto gramci najít tolik informací, že to fakt musí spravit helfr od zedníka, který ví, kde koupit jakou součástku.

Jestli ale očekáváš instantní radu na stříbrném podnose, servírovanou ve stříbře a s veškerým možným supportem okolo, tož to máš asi smůlu.
Jóó - kdyby šlo o exota, nebylo k němu dosažení schéma, bylo nutný dělat vyloženě jen citem, budíkama a kdyby nebyly štosy poměrně dobrých rad a zkušeností na fórech tohoto typu, to by byla jiná.
To bych Ti rovnou napsal "vyměň to a to za to a za to" a bylo by po ptákách.
Každý exot totiž smrdí velkou ztrátou času. Ten sviňa nejde ani vrátit, dokonce nejde ani na chvilku zastavit!
A když už teda na nějakém exotovi někdo přede mnou desítky hodin strávil, tak je zbytečný, abych je trávil zbytečně i já, znovu a znovu jej trávili pracným hledáním blbostí jiní. Exot je exot, to je jiná kategorie.
Tohle MC600Q je úplně běžný, sériový výrobek a jsou jich mraky.

Exot je třeba Akai DA-A9500 a DA-P9500.
Sestava za kdoví kolik desítek tisíc dolarů a nenajdeš k tomu ani uživatelskej manuál, natož tak servisní. Nenajdeš ani servisní poznámky někoho jiného a dokonce ani fotku některého otevřeného aparátu.
Uvnitř na servisáka čeká čirá hrůza a krystalické zlo.
Pořizuju průběžně fotky, jak se daří jednotlivé funkční bloky zprovoznňovat.
Myslím že výsledek bude nejen pro bastlíře, ale i profíky a hlavně pro celý svět HighEnd tak zajímavý, že bych to potom snad ani neměl věšet tady.

Takže při pohledu na hi-res schéma stačí zapřemýšlet, dát si dokupy pár souvislostí a opravdu to není mnoho součástek, které by Tebou uvedený jev mohly způsobovat.
Pokud jinak a po všech stránkách gramofon funguje, jak píšeš.
Nevím, ale po mnoha zkušenostech si dovoluju říct, že na šťourání logickou sondou v tesláckých CMOSech nemají ty šváby tu správnou trpělivost. Twisted Evil
Klasická 74 řada až myslím po ALS to snášela vcelku statečně, ale co se tesláckých CMOSů týče, tak jsem od nich teda dostal dost vyliskáno při dost rozsáhlém restaurování digitálního echa Tesla AOS095. Tfujtajksl...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
quadra2030



Založen: Apr 24, 2017
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: po duben 24 2017, 20:00    Předmět: Citovat

Hehe.. to bola len otazka, ci sa niekto s takym nestretol Smile Necakam nic na striebornom podnose..

Este si dobre pamatam, s akou slavou sudruhovia uviedli v polovici 80. rokov prve MHB40xx CMOS obvody (pricom original seria je RCA z 1969/70 myslim), v praxi v socialistickom obchode pre smrtelnika nezohnatelne.

Myslim, ze vysokoimpedancnu sondu (vhodnu aj na MOS techniku) by mohli prezit bez vacsej ujmy.. ale ano, to zapojenie je tak standard polovice 70. rokov vo vyspelejsich krajinach!

Keby inak ten kram nefungoval bez problemov, tak sa na to vykaslem a hodim do elektrozberu.. ako som pozeral, tak vyrobne cislo je 56xx, asi skora varka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
made001



Založen: Sep 14, 2008
Příspěvky: 208

PříspěvekZaslal: út duben 25 2017, 6:55    Předmět: Citovat

to quadra2030:
Já jsem kdysi koupil na aukru "plně funkční" tento gramofon. Po zapnutí gramofonu by měla blikat dioda 33ot/min, jenže to se nedělo. Blikla jednou a gramofon se vypl. Když jsem zapnul gramofon tlačítkem a téměř současně stiskl tlačítko "<", tak přenoska dosedla na desku a vše bylo OK.
Tak jsem samozřejmě bádal čím to může být. Nakonec za to mohl kondenzátor C20 na desce řízení motoru. Třeba ti to pomůže.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út duben 25 2017, 11:24    Předmět: Citovat

Všeobecně je možno konstatovat, že běžné, polštářkové či diskové keramické kondenzátory československé výroby jsou až na několik málo typů velmi mizerné.
Týká se to hlavně keramických kondenzátorů s nevalnými vf i nf vlastnostmi i nevalnou teplotní stabilitou z hmoty Supermit, používaných převážně pro blokovací účely. Jde o typové řady TK682-684 /diskové/ a TK782-TK784 /poštářkové/, defacto jediné řady svého druhu v sortimentu pasivních součástek Tesly.
Používaly se pro blokování a problematické snížení vf impedance ss napájecích cest, při nižších napětích i blokování diod usměrňovačů proti rušení, blokování vstupů od tlačítek do logiky proti rušení, nebo v soustavách cmos logiky i jako nenáročné "zpožďovací" a "přídržné" členy.
Mnohdy byly jako znouzectnost použity na takových místech, kde by je /vzhledem k jejich mizerným vlastnostem/ nečekal ani amatér. Například v hodnotě 150n/32V jako součást výstupního Boucherotova členu v AZS222/223 i jinde, například v televizních modulech Z série C43x, tedy jako součást Boucherotu u A2030V. V HiFi přijímačích řady 813-816A byly použity občas dokonce jako vazební, občas byly používány i do nf korekčních obvodů, přičemž jejich obrovská tepelná závislost nikoho netrápila.
Popravdě - z bláta do louže. Jedno období vlastně nebyl k dispozici např. do korekcí lepší svitkový kondenzátor, než řada TC235-TC237. Takže jestli někam k basovému poťáku namontovali místo TC235 47n/160V keramiku 47n/32V, tak ve výsledku to zákazník ani nemohl poznat.
Šlo o hrozné období našich elektronických dějin, kdy byly ze svitků k dispozici jen papír/hovna TC171-175, MP/hovna TC180-185, pak polyester TC235-237 a semtam polystyren TC281-283. Až mnohem později se díky Oravě začaly objevovat jasně červené, hranaté MKTčka Iskra KBU od jogurtů, hnědočervené bulharské MKTčka MPTPr96 s proměnným RM Smile, semtam něco slušného, žlutého z NDR /TGL55163, TGL43199/ a když už bylo jó zle, tak špicové zelené i žluté MKT axiály od ERO, od těch krachujících západních Němců Smile My sami jsme kromě skvělých, ale drahých terylenů pro průmysl, armádu a pak ještě pár oslovin neuměli vyrobit trochu slušný, axiální ani radiální svitkový kondík!!
Taková ostuda - málem elektronická velmoc celého východního bloku a oni nemají svůj, fakt slušný svitek. Tak blbě na tom jsou, že si je musej do výroby TV převážně dovážet...ne-hy-nou-cí ostuda, fakt.
Žluté MKT TC215-219 se začaly dělat až poměrně dost pozdě a s pěknými problémy /ty problémové má kamarád ve sbírce, mají svody jak prase/, o válcové řadě TC205-209 ani nemluvě.
Supermit je bohužel příšerný svinstvo, nejhorší z tuzemských keramik. Ani vlastně nevím, zda některé starší, zahraniční keramiky větších kapacit se chovají podobně, jako Supermit - viz níže poznámku o polaritě. U zahraniční, velmi šikovně malé keramiky a zároveň velkých kapacit /běžně až 470n na 50V, třeba ruský je dole na obrázku/ jsem si podobného chování nikdy nevšiml a to jsem je jeden čas používal /vykuchané/ velmi často, někdy i 14-16 na desce u OZ.
Český Supermit poznáte podle písmenového kódu pod hodnotou - Nn, Nq, Ns - přičemž velké písmeno N konkrétně udává typ keramické hmoty Supermit a vše s ním související, druhé, malé písmeno dovolené ss napětí a vlastně nepřímo i rozměry. Druh Ns byl v diskovém provedení TK684 na 40V zaveden až někdy v 80. letech, původně existovaly jen první dvě napěťová provedení.
I mě by docela zajímalo, co zač jsou čtvercové a obdélníkové polštářky, pouzdřené v krvavě červené hmotě, mám je až do 0,1uF/40V=. Mnohé větší kapacity jakoby tlustší a obdélníkové s vývody na kratší straně, menší kapacity, ale na vyšší napětí byly asi do 22-33n čtvercové a mám i hodně kusů na 250V=.
Nevíte prosím někdo přesně, co to je za keramické kondenzátory?
Bývaly jich plné první tranzistoráky i polovodiči osazená stolní rádia - spolu s hliníkovými radiálními elyty TC941-944.
Supermit je značen takto:
n = 12,5V
q = 32V
s = 40V
Tyto supermitové kondenzátory mají ještě jednu zvláštnost a vlastnost, o které je řeč ve skenovaném obrázku. Ten pochází z přehledového katalogu KK výroby Tesla Hradec Králové a z roku 1981.
Radím dobře zapamatovat a nejlépe uložit, protože to u keramiky vůbec není častý jev. Přepólovaně zpět namontovaný kondík nejenže chytne zvětšující se svod - on se po celkem brzké době úplně a natvrdo prorazí. O tom katalog samozřejmě diplomaticky nehovoří, jen informuje a doporučuje Smile

Píšu o tom proto, že právě tento druh keramik má hned po elektrolytech druhé, čestné místo v žebříčku poruchovosti pasivních součástek.

A přílohu z oficiálního zdroje přikládám proto, že se zde, na webu nedávno s údivem zjistilo, že o této vlastnosti supermitových keramik téměř nikdo neví.



Supermit kondy.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Supermit kondy.pdf
 Velikost:  59.92 kB
 Staženo:  302 krát



Naposledy upravil sinclair dne út duben 25 2017, 12:56, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út duben 25 2017, 12:29    Předmět: Citovat

Ještě se sem dovážela jako ND tahle a podobná hrůza /několik málo dalších hodnot a velikostí/. Většinou to končilo v prodejnách s použitým-bazarovým zbožím Klenoty, nebo v prodejnách Tesly II. jakosti, či na "Moravské 98" v Uh. Brodě v ultralevném doprodeji ND na starší přístroje:


svitky rusaky.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  svitky rusaky.jpg
 Velikost:  48.09 kB
 Staženo:  155 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milan_F



Založen: Oct 03, 2005
Příspěvky: 1527
Bydliště: nedaleko Humpolce

PříspěvekZaslal: út duben 25 2017, 15:43    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
... na webu nedávno s údivem zjistilo, že o této vlastnosti supermitových keramik téměř nikdo neví.

My, co pozorně čteme Tvoje příspěvky to víme. Razz Kdysi jsi se o této vlastnosti zmiňoval na konferenci zesilovace.cz.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út duben 25 2017, 17:35    Předmět: Citovat

Máš paměť jak ten Bartoškův slon Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Ondras_Ch



Založen: Mar 04, 2017
Příspěvky: 171
Bydliště: Úpice

PříspěvekZaslal: út duben 25 2017, 19:06    Předmět: Citovat

V této studijní opoře je od strany 56 něco o kondenzátorové keramice.
http://katedry.fmmi.vsb.cz/Modin_Animace/Opory/02_Metalurgicke_inzenyrstvi/17_Specialni_keramicke_materialy/Ovcacikova_Specialni_keramicke_materialy.pdf

Citace:
Dosažení velmi vysokých permitivit ε r umožnila polovodivá kondenzátorová keramika.
Vychází z
BaTiO 3 , SrTiO 3 a jejich tuhých roztoků. Žíháním keramického tělíska v redukční atmosféře se BaTiO 3
mění na polovodič typu N, následným oxidačním žíháním se na povrchu tělíska vytvoří tenká izolační
vrstva (jádro zůstává polovodivé).
Takové kondenzátory mají vysokou povrchovou kapacitu, označují
se jako kondenzátor typu 3. U nás výrobky supermit (na bázi SiTiO 3 ).

Celkem zajímavé je, že tyhle materiály, které mají snovou permitivitu je tato závislá kromě jiného i na intenzitě elektrického pole!!!!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út duben 25 2017, 19:30    Předmět: Citovat

A právě proto nám zatajili, že mívají neznatelný svody, izolační odpory řádu jednotek MOhm, kdežto kvalitní svitek má nekonečno.
To samo stačí k vytvoření jisté minimální polarizace a "naskočí" kapacita.
To je už druhá věcička víceméně z praxe, kterou nám zatajili.
Že bez nějaké minimální polarizace, nebo v obvodu, hodně dobře ss odděleném třeba dobrým svitkem, takový kondenzátor nemá kapacitu.
Nenaskočí, jelikož je polovodivý.
Pěkný sviňárny to na nás šili, jen co je pravda. I servisáci se toho dověděli tak půlku - řekl bych ale, že např. konstruktéři v Bratislavě, kteří s tím denně pracovali a používali to, o tomhle jevu museli vědět.

Vrábelští vědět nemuseli. Ti to používali jen jako bločky v napájení OZ a logiky, nebo bločky stáblů, na nic jinýho.
Jako kapacity v kompenzačních RC článcích operáků řady 709 /MAA501-504/ používali zásadně terylenové kondy a i na mnoha jiných místech. Pročpak asi? Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Ondras_Ch



Založen: Mar 04, 2017
Příspěvky: 171
Bydliště: Úpice

PříspěvekZaslal: út duben 25 2017, 19:50    Předmět: Citovat

Moderní MLCC kondenzátory s hodnotami 10 a více uF jsou podezřívané z toho , že maji jmenovitou kapacitu pouze při zlomku jejich pracovního napětí. Tady je zajímavé video:
https://www.youtube.com/watch?v=2MQyQUkwmMk
Je teda fakt, že jsem k tesláckejm keramikám neměl intuitivně důvěru nikdy Smile

Leoši prosím Tě, čemu říkáš "terylenové kondenzátory?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17, 18, 19  Další
Strana 5 z 19

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund