Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Programování atmel SAM procesorů
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
voitano



Založen: Dec 02, 2009
Příspěvky: 480

PříspěvekZaslal: so prosinec 10 2016, 14:28    Předmět: Citovat

Habesan napsal(a):
mtajovsky napsal(a):
A s ohledem na jeho věk 64 let - co byste mu doporučili?
Ne, je odpověď.
Může využívat toho co už umí, může to učit mladé.
Nemá smysl učit se v důchodu programovat, neprospěje tím ani sobě ani lidstvu.

Na lidstvo může kašlat, hlavně že si přemýšlením a učením bude prokrvovat svůj mozek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
silas15



Založen: Feb 09, 2013
Příspěvky: 90

PříspěvekZaslal: po prosinec 12 2016, 23:35    Předmět: Citovat

Tak že pánové. Děkuji že všechny odpovědi, krásně se ukázalo, který jak musí každý omezenec, který si nevidí ani na špičku svého pe....., pardon nosu, odpovídat za každou cenu.

Předně pro každého stěžovače na Arduino malý dotaz. Co si myslíte o stavebnici Merkur? Já si myslím, že je to až nepříjemné zjednodušení, protože odvádí člověka od podstaty. Vyvrtání díry, použití zahlubovače, závitníku atp. Proč to tenkrát navrhovali, dyť díky tomu teď nikdo neumí pořádně udělat díru, ale stavět bagry, to by jim šlo. Co na tom, že právě díky merkuru jsme u nás, jako první na světě, vyrobili kontaktní čočky. Lidi prosím zamyslete se, co objevů udělali normální lidi díky tomu, že měli přístup k technologiím, které byli schopni zvládnout. Pochopte, že pro pokrok není nutné rozumět všemu, přece díky tomu, že školy, a potažmo vše co se učíme od začátku, zavádí abstrakci nad některými jevy a pojmy. Proto jsme civilizaci mohli někam posunout. Přeci nemůžu dítě v páté třídě učit o teorii relativity a ohybu prostoru, když můžu učit o gravitaci (pustíš meloun ze střechy, udělá to bác). Ano, je to zjednodušení, ale přeci o to jde. Vybídnout člověka k dalšímu poznání, motivovat ho, ne udusit hned na začátku. Kolik z vás diskutujících začínalo úplným odvozením ohmova zákonu? Kolik z vás by se dnes elektřině věnovalo?

Můj dotaz, ano uvědomuji si, nebezpečný pro lidstvo, na někoho mohl působit přihlouple, ale je to z toho důvodu, že moje životní dráha se ubírá úplně jinudy, než čtenáře. Moje pracovní náplň je úplně jiná, než můj koníček. Že si hraju s věcmi, jako je ovládání vrat jedním tlačítkem, musí některé přivést k nepříčetnosti, protože jsem nečetl celý datasheet a dokonce nečetl několik knih o programování v asembleru, ale napsal to v C!!! Čeho se mi tedy dostane na fóru o bastlení? A teď si užijem trochu definic, aneb jak toto slovo vnímají ostatní:
Aneb co dělat, když přístroj, který zrovna potřebujeme, nikdo nevyrábí nebo je zbytečně drahý. Nažhavte páječku a oprašte Ohmův zákon - jdeme bastlit!
(http://mircosoft.mzf.cz/elektro-navody.htm)
Vítám na svých stránkách všechny příznivce bastlení a ty, co si rádi hrají s elektronikou.
(http://vencovo-bastleni.wz.cz/)

A další...

To bylo jen několik stránek věnující se tématu. Až budu chtít postavit atomový reaktor (a věřím, že několik z vás jej už má doma), určitě nepůjdu na toto fórum o radu s tím, kde sehnat plutonium. A mám pokračovat dál? Kdo nám všem idiotům vymyslel teorii relativity, jež jsem zmiňoval? Byl to fyzik, možná později, ale prvně byl to zaměstnanec patentového úřadu.

Tak co, pořád narážíme na svoji omezenost, nejsme schopni připustit jakékoli zjednodušení? Proč tedy na tyto stránky přistupujete z internetového prohlížeče? Vždyť můžete používat příkazový řádek ne? Je to tak jednoduché. Příkazový řádek je jednodušší, nepotřebujete výkonný HW, protože na co, že? Atd. Používáte operační systém, který zavedl obrovskou míru abstrakce a celý svět posunul do úplně jiné dimenze využívání techniky? Proč to děláte? Když už si tu úplně OT tlacháme, tak mi to zodpovězte. Nebo používáte telefon a úplně blbou aplikací a blbnete s ní? Ne pardon, nechci se do nikoho obouvat, tady mají všichni telefon striktně tlačítkový, který je jen volání. Prosím vytáhněte si jeho obrovskou baterku odněkud. Tlačí Vám na mozek...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
silas15



Založen: Feb 09, 2013
Příspěvky: 90

PříspěvekZaslal: út prosinec 13 2016, 0:08    Předmět: Citovat

A ještě mimořádně pro termit256.

citace:
Cetls vubec ten navod co jsem ti nalinkoval? Tam mas vsechno na co ses ptal pekne popsane. Nebo to mam zkopirovat do fora? http://www.atmel.com/webdoc/atmelstudio/atmelstudio.AVRStudio.GettingStarted.StartPage.html


Představ si, že i přes moji zabedněnost četl, a pomohlo mi to? NE. Víš proč, protože, kdyby jsi byl slušný diskutér, odpověděl by jsem ti normálně vy stylu: Toto jsem četl, ale na můj dotaz, jak nastavit desku a frekvence to neodpovídá, neboť se návod týká obecného nastavení jejich xplained desek. Samozřejmě, pokud sis nechtěl jenom něco dokazovat (čti vyjadřovat svoji nadřazenost a poukazovat na moji omezenost), to by ti napovědělo, protože bys věděl, že se to dělá konfiguračními soubory board.h a sysclk.h a s těmi konkrétně já potřebuji pomoci. Jenže já to ve svém úvodním příspěvku nespecifikoval konkrétně. Bylo to v dobré víře, protože jsem čekal, že odpoví ten, jež může odpovědět a, dej pozor, MÁ ČÍM ODPOVĚDĚT. Znovu bych chtěl odkázat na svůj původní příspěvek kde píši:
citace:
Rád bych, kdyby mě někdo odkázal na něco, třeba tutorial či knihu týkající zásad práce s tímhle procesorem.

Opět, chci si s tím něco zjednodušovat, nebo je to opravdu volání o pomoc začátečníka, který se na zelené louce rozhlíží a neví jestli doleva či doprava. Námitkuj si jak chceš, ale já jsem přišel s otázkou pro odpověď. Pokud mě chceš ponižovat, jak jsem pochopil z tvého útočného tónu, snažícího se poukázat na moji neschopnost, prosím, nech si to od cesty a raději nereaguj.

termit256 není jediný, Habesan má taky krásný komentář úplně o ničem. Ale nechci se zbytečně rozepisovat, přečti si 2x můj předchozí příspěvek. Přesto? lidstvo jako takové je každému úplně jedno (teď ti asi zkazím iluze, ale je to tak). Já se nesnažím lidstvo někam posunout, ale stejně jako ten pán 65 letech se snažíme si život zpříjemnit, a protože na to nemáme, vydáváme se různými směry. Ale mohu ti slíbit, že až příští bude příští sonda od ESA přistávat na Marsu, nebudu ten, co psal podmínku ohledně vystřelení padáku Wink Přeci jen je sranda, že takové projekty končí, s prominutím, na takové blbosti, kterou nepředpokládá ani ten inženýr, který to dělá celý život.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: út prosinec 13 2016, 0:27    Předmět: Citovat

Hele, jestli se chces naucit poradne programovat, pak si ten datasheet budes muset precist. Jina volba proste neni. Nebo ho cist nebudes a zustanes u arduina.
Tve vylevy nechapu, chtels nejake informace, napsali jsme ti kde je najdes. Ze ses liny to cist a myslis si ze ti zahadnym zpusobem dostanou do hlavy kdyz ti nekdo na foru prozradi nejakou tajnou formulku nebo co, je tvuj problem. Ale vez ze nic takoveho neexistuje.

Predstav si, ze se prijdes uchazet o praci do konstrukcni kancelare a na otazku co umis a jakou mas praxi jim odpovis zes postavil ledadlo z merkuru a ze s tim prece vymysleli kontaktni cocky... Smile

Merkur je proste stejne jako arduino hracka.

Bohuzel nevlastnim vesteckou kouli abych vedel ze mas problem s board.h a sysclk.h. Psals ze chces "poradit s prikazy kterym nerozumis" Nastaveni hodin je prave v tom datasheetu a je u kazdeho MCU jine. Ale kdyz to odmitas cist, pak je kazda rada draha.

Ja myslim ze na tebe nikdo neutoci, nikdo te tady nenazyval omezencem jako s to udelal ty. Vetsina lidi tu proste jen suse konstatovala fakta. To ze se ti nelibi, je tvuj problem, ja uz to resit nebudu. Snaha byla, ted si porad jak umis sam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
silas15



Založen: Feb 09, 2013
Příspěvky: 90

PříspěvekZaslal: út prosinec 13 2016, 0:48    Předmět: Citovat

Ano děkuji konečně za normální komentář. Snaha sice nebyla, došlo jen na absolutní zobecnění problému, aniž by jsi se zeptal (snažil pochopit, či mě jednoduše ignoroval), co vlastně chci, viz tvůj první příspěvek.
Druhá věc je ta, že mé příspěvky nejsou potřebou se nějak ventilovat, nýbrž potřebou se bránit. Pokud si, prosím, ještě jednou přečteš diskuzi, všimni si, že jsem se nesnažil útočit na nikoho, a na věcné připomínky jsem reagoval, ba i poděkoval. Mým cílem dokonce nebylo ani hájit Arduino platformu jako takovou, přesto bylo potřeba nakonec něco říct.

A uklidím tě, na žádnou tvou zmíněnou pozici se nehlásím ani hlásit nehodlám. Mé tvrzení mělo jen podpořit to, co se snažím celou dobu vysvětlit. A to je, že určitá míra abstrakce pomáhá pokroku v jakémkoli směru, a že vůbec nevíme kdy a kde, nepřísluší nikomu soudit. Já mám úplně jiné povolání a elektronika je můj koníček. Ale podle většinového názoru bohužel ani sem nepatřím.

citace:
Bohuzel nevlastnim vesteckou kouli abych vedel ze mas problem s board.h a sysclk.h. Psals ze chces "poradit s prikazy kterym nerozumis" Nastaveni hodin je prave v tom datasheetu a je u kazdeho MCU jine. Ale kdyz to odmitas cist, pak je kazda rada draha.


A i právě proto tu píšu, máš zelenou loku, koukám doleva, doprava, a já byl rovnou poslán, pryč protože nic neumím a nemám právo se prát. Proto jsem naštvaný. Nehodlám zde obhajovat míru svých schopností, ani před tebou ani nikým jiným. Nehodlám v budoucnu pracovat v konstrukční kanceláři. Prostě mě nech, nic nevěšti a nereaguj v tématu, kde tvůj přínos bude takový, jako můj v té konstrukční kanceláři.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: út prosinec 13 2016, 7:30    Předmět: Citovat

Ale tys rozhodne nebyl poslan poslan pryc. Jak jsi zminil neumis nic, ale chtels nejakou jednoduchou radu jak se naucit vsechno. Tu jsi dostal. Bohuzel bez studia materialu to nepujde a to se ti zjevne nelibilo.

No a ptat se co vlastne chces? To tys psal ze neumis nic, ja ti hned na zacatku rikal at si poctes dokumentaci a nahodis sem konkretni problem s tim co ti neni jasne, ze ti urcite nekdo poradi. Ale jake reseni cekas na otazku "chci se naucit prepinace kterym nerozumim". Proste na obecne otazky si dostal obecne odpovedi. Kdybys misto navazeni se do lidi co se ti snazi pomoct, napsal ze mas konktretni problem s konfiguracnimi soubory, mohlo se to resit. Ted ale na te uz kazdy kasle.

S tim merkurem to bylo prirovnani kterymi si zacal ty. Nemyslel jsem ze se budes nekde uchazet o praci. Proste kdyz si budes chtit postavit vlastni model letadla, budes opravdu muset vzit ten zmineny dulcik do ruky a umet diru vyvrtat. A nebo si koupis v krame krabici, prisroubujes motor a vrtuli a litas. Zalezi na tobe co vlastne chces.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
silas15



Založen: Feb 09, 2013
Příspěvky: 90

PříspěvekZaslal: út prosinec 13 2016, 20:57    Předmět: Citovat

ale ano byl. prosím znovu si přečti svůj první příspěvek. je tak obecný jako kdybych se ptal rodiče, jestli zítra vyjde slunce.

citace:
Njn, spatne navyky z arduina.
Urcite bych zacal dukladnym proctenim datasheetu.


To že nic neumím, jsi si vydedukoval ty. Nikde jsem neuváděl co mám nebo nemám za sebou. Uvedl jsem v porovnání arduino, čož je pro tebe rovnítko ukazující na nic neumím Wink . A do příspěvku od misoj286 mi v podstatě nikdo nic přínosného neporadil, ale ani mi nikdo neřekl, že dotaz je moc obecný a mám jej specifikovat. misoj286 tušil co chci, a proto mi poradil. Ty jsi to netušil nebo nechtěl odpovědět a tak jsi napsal, co jsi napsal. A musím si trvat na svém, celou dobu jsem se jen snažil získat konstruktivní odpověď. Máš to tu vše napsané slovo od slova. Já si za tím co jsem napsal stojím, klidně si celou diskuzi od začátku přečti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: út prosinec 13 2016, 21:16    Předmět: Citovat

OK, mas pravdu. Tvuj boj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kolaloka139



Založen: May 31, 2014
Příspěvky: 66

PříspěvekZaslal: út březen 21 2017, 14:52    Předmět: Citovat

Mbed nebo Arduino nebo ESP8266, naprosto geniální záležitost pro domácí bastlení. K čemu budu pročítat anglickej reference manual k danýmu mcu? k čemu budu pročítat jednotlivý knihovny např cmsis hal a tak dál. Mohu prostě jen programovat a bude to dělat to co chci. Strávím tím méně času s velkým výsledkem. Učit se programovat mcu tím že musím znát všechny registry a podobný voloviny přichází smysluplný jen tehdy, když si tím budu chtít vydělávat..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Wolfik



Založen: Jul 28, 2009
Příspěvky: 1090

PříspěvekZaslal: út březen 21 2017, 15:48    Předmět: Citovat

Very Happy Very Happy Very Happy
good luck
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
FHonza



Založen: Nov 20, 2012
Příspěvky: 1453
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út březen 21 2017, 15:55    Předmět: Citovat

Pěkný seriál programování ARMů vycházel na mcu (odkaz je na první díl)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
silas15



Založen: Feb 09, 2013
Příspěvky: 90

PříspěvekZaslal: st březen 22 2017, 22:49    Předmět: Citovat

to kolaloka139: úplný souhlas. není k tomu nic co dodat.
to FHonza: díky za odkaz mrknu na to. škoda, že to prodali a teď už tam nic zajímavého není. články projdu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Atlan



Založen: May 10, 2004
Příspěvky: 4507
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: pá březen 24 2017, 6:33    Předmět: Citovat

kolaloka139 napsal(a):
Mbed nebo Arduino nebo ESP8266, naprosto geniální záležitost pro domácí bastlení. K čemu budu pročítat anglickej reference manual k danýmu mcu? k čemu budu pročítat jednotlivý knihovny např cmsis hal a tak dál. Mohu prostě jen programovat a bude to dělat to co chci. Strávím tím méně času s velkým výsledkem. Učit se programovat mcu tím že musím znát všechny registry a podobný voloviny přichází smysluplný jen tehdy, když si tím budu chtít vydělávat..


Tak mi na tom arduine vygeneruj 1x100us 8x64 us impulzi bez casovaca.
Aha ono sa to neda, blbe co, no nic.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: pá březen 24 2017, 7:21    Předmět: Citovat

Az nebudou stacit knihovny postahovane z internetu, sami na to dojdou Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kolaloka139



Založen: May 31, 2014
Příspěvky: 66

PříspěvekZaslal: po březen 27 2017, 12:50    Předmět: Citovat

No já se zabývám mimo jiné primárně tvorbou HW a konkrétně FPGA, tam si udělám co budu chtít hele Smile) mcu používám spíše na jednoduché aplikace, teploměry, displeje atd... s FPGA se mě daleko lépe pracuje, je pro mě daleko pochopitelnější než mcu. Navíc nepotřebuju číst nějaký knihovny pro danou periferii. Já si tu periferii vytvořím v FPGA sám, přesně na míru jak ji potřebuji, vím jak pracuje a snáz se mi hledá jakýkoliv problém Wink
Za tu dobu co už to dělám mám vytvořeno mraky modulů nebo interfaců na svojí interní sběrnici. Takže si s tím vystačím, horší je cena fpga a tzv. nebastlitelnost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund