Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Diskuze o smyslu Bastlírny (přejmenováno, přesunuto)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Provoz fóra
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kvicala_r



Založen: Jan 19, 2005
Příspěvky: 3358
Bydliště: Haná / N.J.

PříspěvekZaslal: ne březen 19 2017, 10:48    Předmět: Citovat

Jenže ruku na srdce. Kde by ta technika byla, kdybys vše měl stavět z klopáků. Když vidím, kam všude se lije soft - dovedeš si představit třeba dokumentaci k autu, kde už v BMW X3 je prý 106 řídících jednotek. To bys to auto musel koupit s tažným a vozíkem, abys odvezl veškerou dokumentaci...
Prostě jakási míra dokumentace vyžadována je, ale ochota dělit se o ni ze strany VŠECH výrobců už není. Zkus vybrat něco, kde dokumentaci dostaneš a zjistíš, že není z čeho vybírat. Zákazník se stal nuceně obětí "tajnůstkaření" a občas i když mám k technice blízko mi hlava nebere ty technické detaily. Myslíš, že se s Tebou bude dělit o výkresy strojařiny (nebo CAD model...) výrobce nějakých mechanických věcí, abys je v případě potřeby mohl opravit. Nebo o chemické složení substancí nutných k zaručení reakcí?

Na straně zákazníka lituji, že nemám možnost si sehnat všechny detaily. Na straně zaměstance ve vývoji to chápu..

Servis sem měl jako brigádu několik let při studiích - bavilo mě to a viděl sem přínos ve formě studia - ale už tehdy sem viděl že na uživení to moc není. Byla to doba, kdy sem oravoval videa a CD jednotky. V průběhu těch let sem viděl kam to spěje a jsem pozitivně překvapený, že kolegové co to dělají u toho zůstali a daří se jim přežívat.
Klukům ze sevisu nezávidím a plně chápu, že svoje těžce nabyté zkušenosti sdílet moc nechtějí. Občas něco opravím pro rodinu a dobré známé, protože je mi líto to vyhodit do SD. O to více si vážím těch z vás, kdo je schopný poradit, má to hlavu a patu. Přitom se zdrží otáčení tematu do osobní roviny a politikaření. Takových je vás na foru naštěstí celkem dost a a jste imunní i proti provokatérům. Kdysi sem chodil ještě i na elweb. Tam to partička magorů rozvrátila takovým způsobem, že dnes už tam nidko nechodí a je mi to líto..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7918
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: ne březen 19 2017, 11:18    Předmět: Citovat

Mirek jsem já, a co se týká, jádra problému, pokud se tady objeví někdo, kdo má evidentně zájem o elektroniku tím že se pokuší něco ZBASTLIT!!, určitě nejen já ale i ostatní rádi pomohou a poradí. To se stane i opraváři, který narazí na nějaký "ořech" a snaží se ho vyřešit a následně se podělit o výsledek!! s ostaními za jejich snahu. Pak se tady ale zjevují zřejmě možná živnostníci nebo opraváři garážníci, kteří během týdne třikrát dají dotaz, jak a co mají měřít když ta tevíze je mrtvá. Evidentně o tom nevědí vůbec nic a ani vědět nechtějí. Potřebují to rozchodit, prodat a vyvařit prachy. Ty u mě mají smolíka a když budu v hodně dobrým rozmaru, použiju oblíbenou větu -"odnes to do servisu nebo na SD".
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: ne březen 19 2017, 12:41    Předmět: Citovat

Tak pardon, s tím Mirkem Smile Jistěže v každém výrobku je nějaká myšlenka. Ale když se s ní výrobce podělil, prodal ji, už není jenom jeho. Měl jsem na mysli takové duševní vlastnictví, které výrobce nacpe do zařízení ale nárokuje si ho dál. Já to prostě neuznávám, ale nikomu svůj názor nenutím. Duševní vlastnictví lze libovolně množit, proto pro něj nemohou platit stejná pravidla jako pro vlastnictví materiální. Dobře, tak mohou, ale já to nepovažuju za správné. Je to vyloženě nešťastné.
Ano, vím, že jsou tady lidé ochotní pomoci a moc si toho vážím. Nevyjadřoval jsem se k jednotlivcům, ale k obecným pravidlům které se snažily vznášet nad EB v tom deset let starém vláknu, a napsal jsem to, pro jednoznačné pochopení mé myšlenky jestě trošku šířeji než bylo ve vláknu psáno.
Abych byl konkrétní, tak dle mého například neexistuje jediný rozumný důvod pro utajování přístupu do servisního módu např. televizorů. Vím, že tady s tím někteří nesouhlasí, včetně svrchovaného Hilla, ale já přesto tvrdím, že neexistuje. Dle mého je to sprosťárna, ne ovšem opravářů, kteří ho třeba i pracně získali, je to sprosťárna výrobců, že s tím dělají drahoty. Na ten má nárok každý uživatel, přestože je to cesta jak si může poškodit televizor. No a? Každý je zodpovědný za své konání, a opraváři by z toho jen profitovali. Nebo je snad výrobce povinen zajistťovat i takové věci, aby se například uživatel nepřibližoval k jejich výrobku s kladivem? Aby se nekoukal na jejich telku třeba na dešti při táboráku? Není. A stejné je to i se servisním módem. Co bych bral, tak znepřístupnit SM v době záruky. Tam je to pochopitelné. Ovšem i tady by k němu uživatel měl mít přístup, ovšem za cenu ukončení záruky. Stačí např. informaci umístit dovnitř televizoru, kam by se dostal pouze po poškození plomby. Jednoduché a prosté.
Např na starém Schneideru se do módu lezlo součinností DO a stiskem tlačítka na šasi. Geniální, i když někdy třeba trošku nepohodlné. Ale tomuto řešení nelze nic vytknout. Však k trimrům se obvykle taky nešlo jinak dostat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
helios



Založen: Aug 08, 2007
Příspěvky: 2914
Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.

PříspěvekZaslal: ne březen 19 2017, 14:02    Předmět: Citovat

Aj prenosný Filipes TV mal okolo roku 2000 to tlačítko schované vnútri. Smile
_________________
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19435
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne březen 19 2017, 14:04    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):
Hill> Já ale nejsem Mirek Smile Ale nevadí, pár lidí odsud mě už zná.
Nečekal jsem, že se mnou budou všichni souhlasit. Nebo alespoň, že se mnou nebudou souhlasit hned.
Já, jako zákazník, NEMÁM ZÁJEM aby mi výrobci cpali do výrobků nějaké jejich duševní vlastnictví. To ať si nechají hezky doma. A toto by měl požadovat každý zákazník. V konečném důsledku tento přístup výrobců škodí nám všem. To bychom si měli uvědomit. A my, parta elektroniků, bychom se po nich neměli tupě opičit jako nějaké ovce, ale alespoň mezi sebou informace rozumně sdílet, abychom aspoň každý ve svém rajonku mohli pozachraňovat co se ještě dá. Jinak to tady nemá smysl, můžeme se bavit akorát tak donekonečna o astabilním klopáku s dvěma trandy, protože na všechno ostatní už si kdosi stihl urvat licenci. A to je škoda. Pak tu bude buď hrobové ticho, nebo se tu budem aspoň hádat.

Já jsem ale schválně zdůraznil jméno, že primárně neodpovídám tobě, ale uživateli mi-ro, kterého mimochodem osobně znám. On už Mirek ví...
Máš pravdu, náš svět dospěl do stádia, že bez sdílení informací tu po nás moc nezbude a další generace už to nebude mít ani kde vyčíst.
Jenže výrobci hardware si sofware často nakupují jinde, zaplatí tvůrci za právo ho instalovat buď paušálně nebo podle počtu instalací, a zákazník to musí akceptovat.
Zákony o duševním vlastnictví platí téměř po celém světě a samozvaní ochránci po jeho dodržování jdou, protože z toho mají, jakkoli jde o historickou záležitost, jejíž výroba byla ukončená před více roky (i více desetiletími). Například server Raupenhaus.de musel předat všechny nasbírané podklady pro přístroje vyrobené v RVHP spolku GFGF e.V, který je správcem práv k časopisu Funkamateur (ten ta práva získal, nikdo neví, od koho a jakým způsobem, že by jim je Tesla, Unitra, Videoton a další prodali jen tak v tichosti?), ale museli je odstranit z veřejně dostupných stránek, než budou platit za soud. S tím, že se dokumentace budou postupně přidávat na stránky gfgf.de (tam přibývají velmi, velmi pomalu). Přitom Raupenhaus vedli lidi poměrně mladí, zatímco členové GFGF mají věkový průměr dost přes 60 a jen zřídka uloví mladou dušičku, jak přiznává po svém desetiletém působení v e výboru jeden z členů:
Gert Redlich mimo jiné napsal(a):
Nelze popřít, že členové GFGF e.V. šíleně rychle stárnou.
Elektronika je koníček podmíněný věkem, někde na pozadí se napřed pomaloučku přiblíží, pak zrychlí a nakonec už neumí zastavit, natož couvnout.
Naše ploténky ale z ničeho nic neunesou třicetikilový rozhlasový přijímač, o padesátikilovém televizoru či dokonce o osmdesátikilové studiové kameře raději ani nemluvit. V každém případě mluví autor z vlastní zkušenosti.
My totiž nejen, že stárneme, hlavně nezvládáme leckteré z činností dosud obvyklých. Nemáme na ně fyzicky.
Před posledním setkáním členů v dubnu 2008 hovořil autor s mnoha starými členy a přitom zajišťoval program společného zájezdového autobusu od Stuttgartu přes Frankfurt do Erfurtu.
Výsledek dotazníkové akce: jsou či cítí se na to už příliš starými a chuť něco dál dělat je už také opouští… počet takových odpovědí je už dvouciferné číslo.
Takže vymíráme….
Nebo snad ne?
Čísla jsou malá, ale tajná ne. Počet členů klesá rychleji, než počet nových tváří, které se objevují.
Bezdrátová technika, nebo ještě lépe radiotechnické obory vůbec, už dnešní mládež nejen netáhnou, přinejmenším jí nic moc neříkají.
Zřídka přijdou ještě noví jednotlivci a ti snižují náš věkový průměr z výrazně přes 60 snad i pod 59. Když to takhle půjde dál, zbude nás během deseti let sotva polovina a do 20 let zanikneme úplně.
Všeobecně známý vývoj členské základny DARC (německého radioklubu) i přátel magnetického záznamu zvuku vypovídá stejně. Obojí jsou historické technologie, které vymírají i u sběratelů...

...jsou někteří z těch opravdu starých členů toho mínění, že až jednou zemřou, splnilo sdružení GFGF svůj účel (= nevyslovená pravda: teď už může GFGF také zaniknout, potažmo zemřít). Česky řečeno: po nás potopa.
Další dotázaní členové mají zájem na tom, aby to fungovalo dál, aby už vynaložená práce nepřišla vniveč, ale jak?
Od určitého věku je po ideálech, říkají, pryč je najednou i chuť nad něčím vůbec přemýšlet. To by mělo příslušet těm „mladším“ (tedy těm pod 70 let) a především představenstvu, proto přece bylo také zvoleno....


Uznej, že ve světle toho jsme na tom u nás podobně a bazírování na ochraně duševního vlastnictví k historické technice, kterou už nikdo znovu sériově vyrábět nebude, i k případnému softwaru u té ne tak moc historické, je nesmyslné a nikdo nevíme, komu to slouží. Dobré věci určitě ne. Ale pořád to nikdo nezměnil, ať se ti to líbí, nebo ne, právníci mají náskok a naopak přitvrzují i v oblastech, kde na tom nikdo nevydělá, a autor ani jeho dědici tedy nijak škodní nebudou, ale rádi nabídnou své služby za příslušný obolus, jen aby nám otrávili život.

Omlouvám se všem, kdo neradi čtou tak dlouhé posty, ale i to je součást tréninku ke čtení až do konce. Nějak i to už pokládáme za luxus, tak se mnoho věcí nedovíme a ptáme se na ně stále dokola...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: po březen 20 2017, 20:37    Předmět: Citovat

Uznávám. Bastlírna taky stárne? To nemohu posoudit, věkem se tu moc lidí nechlubí.
Ono to bastlení je zřejmě jen přechodné stádium během vývoje elektroniky, ten motiv, který jsme mívali my už tady nikdy nebude, a kde není motiv... není bastlení.
Doba jde dál, nám by bastlení chybělo, ale bastlit můžeme. Nové generaci chybět nebude, nebo už nechybí, tak tedy nebastlí, a taky jsou spokojeni.
Já se na to ovšem dívám jinak. Snažím se využít to, co je tu teď. Není to potřeba, je to můj koníček., možná závislost. Je to v podstatě takový nový směr bastlení. Nemá smysl stavět něco, čeho se u nejbližší popelnice válí hromada. Ale člověk je tvor tvořivý. Má smysl, z toho šrotu (nemusí být nutně od popelnice Smile ) zase něco stvořit. To tu bude pořád. Kdysi se stavělo ze součástek, dnes se propojují jednotlivé celky. Ovšem vyšší dívčí je do toho celku (pokud možno jednoduše, jsme přece konstruktivně líní) zasáhnout tak, abychom si jej přizpůsobili našim požadavkům nebo jinému kousku šrotu, se kterým chceme aby spolupracoval. Nedávno tady např. kdosi chtěl provozovat gramec na věži, která nemá potřebný vstup. Když pominu, že taková věž je k hovnu (proč si ji kupoval - ale třeba ji právě nekoupil, ale výhodně získal, a třeba je opravdu dobrá, vzhledově pohledná, až je člověku líto ji kvůli takové blbosti zahodit), tak jsou dvě řešení. Využít kapku z toho obrovského množství "šrotu" který se kolem nás válí a udělat ze žďorba bombovou věž, nebo kupovat nový, ale přitom úplně ten samý šrot kterého se tady válí hromady, a šílenou oklikou prznit ten krásný gramofonový zvuk aby to nakonec přece jen nějak hrálo, ale v praxi se to stejně nepoužilo, protože po pár minutách poslechu to bude vnímáno spíše jako obtěžující hluk - tak na to bude chvíli sedat prach, než to začne překázet a někam se to odloží. No a když u takové nebo podobné mtrvoly někdo chce tajit třeba ten servisní mód, aby ji náhodou někdo nerozhodil, tak je to vážně nesmyslné a nadmíru komické.
Já vím, že se někdo dohodl, někdo zaplatil, zákazníci jsou blbí, atd. Ale copak nemůže existovat kousíček světa normální, od té pitomé komerce svobodný?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19435
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po březen 20 2017, 22:43    Předmět: Citovat

Taky bych byl radši, kdybych si mohl dohledat jakoukoli informaci, která mi pomůže. Právě proto, že koukám udržovat co nejdéle využitý nějaký ten jinými opovrhovaný šrot, i když třeba jinak, než jeho výrobce původně zamýšlel.
Jenže to už jsme tu probírali mockrát: zrovna u těch servisních menu dávám přednost soukromé zprávě, když je zjevné, že ho potřebuje ten, kdo ví, že příčinu poruchy už odstranil, a teď jen potřebuje dorovnat důsledek tolerancí vyměněných součástek. Bohužel si spousta jiných myslí, že servisní menu je všemocné, a že hardwarovou poruchu opraví změnou nastavení, což jistě uznáš, že je se čtyřdevítkovou pravděpodobností k ničemu, a pak už i po dodatečném odstranění poruchy se těžko pozná, že je skutečně odstraněná.
Proto souhlasím s pravidly, že se tu nebudou takové informace vyvěšovat veřejně tak, aby si je mohl přečíst každý. Tudy cesta nevede a, i když jse pořád o ten šrot, jak říkáš, je škoda každého kusu, kterému by takto bylo ublíženo uživatelem, který o tom nemá ponětí, jen si myslí, že to zvládne sám a chce vědět jen tohle.
Radši ulovit bastlíře, který se chce něco naučit, jednoho za kvartál, a pomoci mu s něčím, co nezná a neumí si představit, protože se to ve školách už ani neučí, a úspěšným vyřešením ho přivést k dlouhodobému zájmu, než radit za stejnou dobu desítkám ignorantů, které žádné podrobnosti nezajímají, nic víc umět nepotřebují, "vždyť je to jen nějaká blbost".
Proto trvám na tom, že je třeba diferencovat informace, které lze ventilovat veřejně, které radši ne, a které už vůbec ne. Tedy, ne, že bych miloval a preferoval soukromé zprávy, ale jsou případy, kdy jsou potřebnému k užitku a k informacím se nedostane kdejaký nedouk, který s jejich pomocí natropí daleko víc škody.
Toto fórum nevzniklo proto, abychom tu každému pod nos strčili na stříbrném tácku hotová řešení, ale abychom se zabývali cestami k tomu, jak k řešení dospět. To je, myslím, smyslem bastlení. Nejlépe dojít až k tomu výsledku nebo si o něm od tazatele nechat poreferovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Provoz fóra Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund