Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Modul ochran ALDAX - relé
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st březen 15 2017, 11:32    Předmět: Citovat

Co se týče Alanovýho LowEndu, tam těch chyb je víc, než jen to, co tluče do očí při pohledu na schéma a osazovák.
Musím vyhledat poznámky. Stavěl jsem čtyři zesilovače s touhle topologií, ale jinak osazené a zoufale teplotně nestabilní předek byl celý předělaný. Tři E-B přechody za sebou teplotně neustabilizuješ jen tak, dodělal se tam násobič Ube a místo těch zenerek vpředu se dávaly slušnější proudové zdroje. To proto, že to v původním provedení na výstupu poletovalo, klidně i ±150mV žádná míra. U PA zesíku by to nemuselo až tak vadit, mně to ale vadilo z principu a servo jsem tam dávat nechtěl.
Já nevím, ale stojí Ti za to, znovu absolvovat všecko to, s čím jsem se tenkrát jebal týdny a týdny já? Včetně výroby úplně nových "budicích" desek, rekonstrukce ochran apod.?
Když jsi vzpomenul relé - ve všech jsem použil perfektně vyčištěné, najustované polské relé R15-4P, tedy 4 přepínací kontakty, dva a dva sériově a dva a dva paralelně. Nic moudřejšího mě před tolika lety nenapadlo a o nějakých Matsushitách /Nais, Panasonic jsou totéž/ ani Findru S65 tenkrát nebylo ani vidu, ani slechu. Pomohl jsem si tím, co nejvhodnějšího bylo dostupné. To relé R15 má stříbrný kontakty /ne postříbřený, stříbrný/ a po důkladném vyčištění je potřeba jej zespodu zatěsnit vrstvičkou čehokoli, co zabrání přístupu vzduchu se stopami síry, aby to nezačalo znova černat. Já tenkrát použil neutrální silikonový tmel, který na hermetizaci svých výrobků dodávala v tubičkách asi 50g firma Bernecker&Rainer /B&R/, výrobce vynikajících a docela drahých MaR komponentů a technologií.
Jo a místo těch 0,35-0,5mm2 kablíků ke středním kontaktům relé jsem tam dával lanko z těch měkkoučkých reprodvojlinek, co mají licnu z tenoučkých drátků - jsou perfektně ohebné. Používal jsem 2,5mm2 lanko, navolno navlečené do tenké silikonové bužírky, aby to tam vůbec vešlo a neztratilo ohebnost. To relé je typově 10A/kontakt, ale v původním uspořádání, tedy s tím tenkým drátkem ke střednímu kontaktu. Ty stříbrné kontakty velikosti menší čočky přenesou mnohem víc. Věděl bych, kdyby se některé z takto upravených relé posralo - lidi, pro které jsem to na zakázku stavěl by mi to přinesli opravit, ale dosud se tak nestalo.
Dneska už je možné si do takového zesu vybrat relé, jaké se Ti zamane, není jen Matsushita a Finder..
Já osobně bych do tohoto zesilovače dneska dal triak. Ten krám má bez relé a s tlumivkou z 3mm drátu dost slušné DF a je škoda ho shodit na půlku relátkem. Výstupy z osmic konců šestkou lanem na společnou šínu, proti zemi zdroje pověsit 20-50A triak a hotovo. S relátkem už bych se tedy nesral. On ten konec je při zapínání potichu, zpožděné připnutí není nutné a i já jsem tam měl asi jen sekundu - než zahrčela relátka dvoustupňového softstartu. Dvě 2kVA trafa se už nedají zapnout jen přes termistor a i tak ty šroubový kýble Nippon ASF dostávaly zabrat Smile
Proč vlastně chceš dělat zrovna tohle?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Yenki



Založen: Jul 21, 2008
Příspěvky: 57
Bydliště: Svitavy

PříspěvekZaslal: st březen 15 2017, 13:46    Předmět: Citovat

To Sinclair SZ.
_________________
Yenki
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
ickx



Založen: Mar 11, 2017
Příspěvky: 85

PříspěvekZaslal: st březen 15 2017, 16:15    Předmět: Citovat

No vlastně sem si ten koncák vybral pro jeho relativní jednoduchost a doporučení (dokonce i od tebe) a pro jeho přezdívku svářecí zesilovač. Nevím o jiné festovní konstrukci s tranzistory v TO3 a s takovým výkonem. Pokud mi doporučíš nějaké jiné zapojení,budu velice rád,klidně i do SZ nebo na mail.Desku si podle nějaké předlohy dokážu nakreslit sám
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Matka_Tereza



Založen: Apr 21, 2017
Příspěvky: 117
Bydliště: Egerland

PříspěvekZaslal: so duben 29 2017, 15:03    Předmět: Citovat

Mé poznámky k ochraně SEAC – Protect 1 rev 2.2.
Dostal se mi do ruky starý zesilovač Tesla – AZK – 051 _ Studio 71.
Jelikož tento žádnou ochranu reproduktorů nemá, rozhodl jsem se ji do zesilovače doplnit. Před drahnými léty jsem zakoupil výše uvedenou stavebnici ochrany a jelikož tenkrát z uvažovaného projektu sešlo, uložil jsem ji na tajné místo abych ji mohl po létech pracně hledat. Podařilo se a stavebnici jsem osadil. Světe div se - nefungovala. Zde jsem našel nějaké poznámky k uvedené ochraně od Sinclaira a došlo mi, že si to bude žádat nějaké úpravy.
V mé stavebnici jsou všechny tranzistory typu BC547 - a šmitec!
Zde předkládám váženým čtenářům mé úpravy:
R1 = 1K5 ( napájení konce AZK – 051 je ± 30V), D2 = zen. 22V, D3 = KZ140, R10 = Trimr 4k7 (pro nastavení potřebné „vypínací teploty“ termistoru – borci totiž dodávali stavebnici buď s termistorem 1k nebo 2k), R8 = 1M5 (jinak relé nevypínalo skokově ale při změně stavu „vrčelo“). C2 jsem vyndal, C3 nahradil bipolárním spojením dvou kondenzátorů 220uF/35V.
Na DPS rev.2.2. chybí propojení mezi spojem R3 - R5 a kolektory tranzistorů T1 – T2, což je vada dosti podstatná.
Také připojení termistoru na DPS se moc nepovedlo. Tam kde je označeno GND je ve skutečnosti vývod č.2 OZ a vývod označen jako RT1 je pro jistotu „ve vzduchu“. Tento je tedy nutno spojit se zemí.
Jelikož nesdílím názor že ochranu reproduktorů je vhodné napájet z napětí pro koncový stupeň, zvolil jsem napájení malým transformátorkem (na kontrolky) TR2 220V/24V / 2VA usměrněným jednou diodou KY 701, vyhlazeným kondenzáorem 200uF/35V, s jedním odporem 680 Ω/1W zapíchlým ZD 6NZ70.
Ochrana se přesto chová zvláštně. Pokud se na vstup repro dostane kladné napětí, ochrana vypíná již při cca 0,9V. Pokud je však toto napětí záporné, dojde k vypnutí až při cca 4,8V!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: so duben 29 2017, 17:38    Předmět: Citovat

No, co dodat - podobně "vybavené" byly skoro všecky stavebnice od SEACu. Takový polotovar, co jednoho při skládání přinutil i myslet Smile
Ale byly spousty případů, že to tam prostě nasázeli, připnuli na napájení a bylo vymalováno. Jsou i takoví. Ne každá stavebnice je holt perfektní a blbovzdorná, jako třeba ty od Vellemanů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund