Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

multiplex 32x32 LED v PICAXE
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12521

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 0:09    Předmět: Citovat

K té kravině - lesana87 má pochybnosti o tom, že ta žárovka bude svítit, když její střída bude 1:počet obsluhovaných LED, tedy v případě 8x8 Led 1:64. A ikdyž bude kmitočet multiplexu vysoký, na jas žárovky nebude mít žádný vliv, protože ten je úměrný střídě.
Kdyby se měnila střída s počtem rozsvícených diod, bude se měnit i jejich jas, což je většinou nežádoucí.
Wink


Naposledy upravil masar dne po únor 13 2017, 0:16, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12521

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 0:24    Předmět: Citovat

Pokud by ale cílem nebylo pole těch LED diod, ale jejich "žárovkový obraz" za spínacími tranzistory (např. přes optočleny), dala by se doba sepnutí tranzistoru prodloužit např. integračním členem v bázi každého tranzistoru.
Ovšem lepším řešením jsou ty posuvné registry, jak píše Jenda_KL.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Persink163054



Založen: Oct 05, 2011
Příspěvky: 29

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 1:11    Předmět: Citovat

Ty kraviny, byla docela logická reakce na to co zažívám celý život od 10 let, kdy jsem si pořídil Atari 800XE v tehdejším Tuzexu. Naučil jsem se Basic a chtěl postoupit na asembler. Jenže ať jsem kohokoliv požádal o radu nebo o pomoc, bylo mi dáváno najevo že když se zabývám Basicem, nemám mezi nima co pohledávat. A ono to přetrvává dodnes.

Což bohužel doložil Masar tím obrázkem od Holzmana z mimochodem mojí oblíbené scénky, kterou jsem použil v reálu v závěru roku 2016, když na ČT2 běžel film Včera, dnes a zítra a vzápětí byl silvestr v sobotu večer a nový rok v neděli ráno a napálil jsem tím asi 25 lidí.

Jenže problém nastal v tom že Masar poslal jen citaci a obrázek, ale bez vysvětlení kde dělám chybu. Tohle taky zažívám často. Naposledy u rozvodového soudu, kde mi žalující strana stále předhazovala že toto dělám špatně, tamto dělám špatně. Ovšem na otázku jak jsem to měl udělat správně mi nebylo odpovězeno a to ani soudkyní, když jsem dostal souhlas s položením otázky soudkyni. A není nic horšího než když je řešeno že to je blbě, ale není řečeno v čem je ta chyba.

masar:
ano, jde primárně o zapojení na obrázku. Můžu ho ale řešit i jinak, optočlenem. Prostě dát fototranzistory před LEDky a tím ovládat žárovky. Ale nemám tolik fototranzistorů. Je mnohem jednoduší použít to co funguje. To jest obrázek.

Ovšem to neřeší ten hlavní problém, popsaný v otázce na začátku vlákna. Jak napsat program. To jsem totiž v takovém rozsahu nepsal. Naučil jsem se základy, ale prostě s tímhle potřebuju nějakou pomocnou ruku, někoho kdo ví jak na to.

Já bych se chtěl vyhnout posuvnému registru, protože budu si muset pamatovat kde jsem skončil a v případě že toho bude svítit málo, tak některé řádky budu projíždět zbytečně, protože musím posuvný registr dostat zase do výchozí polohy.

Naproti tomu zde mám 2x 5bitů (řádky a sloupce) a mužu tak poslat třeba jen jednu souřadnici a nezdržovat se zbývajícími 1023body, nebo 31 řádky.

Proto mi to přijde lepší.



NPN_SE.gif
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  NPN_SE.gif
 Velikost:  3.36 kB
 Staženo:  90 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3302

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 5:58    Předmět: Citovat

Takhle jak mas ten tranzistor to ale nemuze fungovat, vzdyt bude otevreny vzdy, kdyz bude dany radek aktivni, tzn. třeba všech 32 tranzistoru v dané řadě...
Jo a ctes vubec SZ ? Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jenda_KL



Založen: Sep 10, 2008
Příspěvky: 1173
Bydliště: Kadaň

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 8:51    Předmět: Citovat

Ohledně posuvnýho registru:
Nemusíš si pamatovat vůbec nic, nasypeš do něj sériově data, dáš write a výstupy se překlopí do požadovaných stavů.
Ohledně zapojení tranzistoru:
Emitor by musel být připojen na sloupcový vodič a další úpravy, aby to fungovalo.

Pokud to necháš jak to máš, můžeš tak řídit jen ledky a to navíc tak, že čím více rozsvícených, tím menší jejich jas bude. U klasickýho muxu s pevnym poměrem tohle nehrozí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12521

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 9:15    Předmět: Citovat

Ještě tedy k tomu "vtípku" - měl zdokumentovat průběh diskuse mezi lesanou89 a tebou a "nakopnout tě" ke změně způsobu uvažování. Protože nepadl na úrodnou půdu, doplnil jsem ho stručným vysvětlením a tím snad by celá "aférka" mohla skončit.
Z posledního příspěvku tazatele mi není jasné, jest-li ten HW s těmi 74154 už je hotový a jde jen o jeho rozšíření o žárovkový panel, nebo jde o návrh celého projektu. Pokud jde o zapojení se 74154, pak se jedná o multiplex, kdy v každém časovém okamžiku svítí jen jeden bod a počet zdánlivě svítících bodů určuje střídu multiplexujícího kmitočtu. Pokud by tato střída (s počtem bodů) byla proměnná, byl by proměnný i jejich "zdánlivý" jas.
(V případě použití posuvných registrů se o multiplex nejedná, protože před rozsvícením panelu se do registru načte "mapa" svítících sloupců a řádků a pak se dané body rozsvítí všechny zároveň a zůstanou svítit do té doby, dokud se načtením rozdílné "mapy" nerozhodne PICAXE jinak.)Předchozí tvrzení je chybné, založené na mojí mylné představě. Embarassed
Pak problém se střídou zcela odpadá.
Ale Jenda_KL už to dopsal dřív než já.
edit: Snímat rozsvícený bod je nelépe pomocí optočlenů zařazených místo nebo do série s LED. Je to obvodově schůdnější cesta, než snímání tranzistorem, ikdyž i to je možné. Viz úprava (bez ošetření -Ube).
Wink
p.s.Atari byl můj nedostižný sen, když jsem kolem něho chodil Alfa-pasáží. Pak jsem se uspokojil Commodorem 64. Jo zlatý věk Basicu...



snímání.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  snímání.png
 Velikost:  6.81 kB
 Staženo:  88 krát



Naposledy upravil masar dne po únor 13 2017, 18:55, celkově upraveno 4 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
FHonza



Založen: Nov 20, 2012
Příspěvky: 1453
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 10:14    Předmět: Citovat

Jestli HW není hotový, podívej se na max7219. To za tebe vyřeší multiplex.

Softwarově bych to ukládal do bitového pole a přistupoval do něj lineárně. Zabralo by to 128byte
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 10:28    Předmět: Citovat

Vem si jednu ledku, zapoj ji na pin nejakeho mcu a napis programek tak, aby pri frekvenci 100kHz 1ms svitila a 999ms byla zhasla. To odpovida multiplexu 1:1000 jak si chtel. Pokud bude led svitit k tve spokojenosti, pust se do toho. Osobne si ale myslim ze nebude svitit ani trochu.
Pak zmensuj ten pomer, a uvidis kdy zacne led svitit dle tvych predstav a podle toho zvol multiplex. Led v multiplexu se mohou napajet vyssim proudem, ale ani to se nesmi prehanet.

Existuji i ledky ktere jdou adresovat, maji v sobe nejaky posuvny registr takze se zapoji z sebou a udaje o jasu do nich jednoduse vysunes. Jsou rgb, takze i barvicky by byly Smile jak presne to funguje jsem nekoumal, ale mozna by to tvuj problem vyresilo. Link na ne ted nemam, ale nebyl zadny problem je najit a i zde na foru se to pred casem probiralo. Pouziva se to v led pascich ktere jsou pak schopny delat efekty typu bezici svetlo apod.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jenda_KL



Založen: Sep 10, 2008
Příspěvky: 1173
Bydliště: Kadaň

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 11:15    Předmět: Citovat

Tu to máš vyřešené bez picaxe a muxu až po žárovičky, spojuje se to za sebe.
Akorát to bude chtít pro 1024 žároviček 128 kusů.



4094.PNG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  4094.PNG
 Velikost:  30.2 kB
 Staženo:  85 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
FHonza



Založen: Nov 20, 2012
Příspěvky: 1453
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 11:25    Předmět: Citovat

termit256 napsal(a):
... Existuji i ledky ktere jdou adresovat, maji v sobe nejaky posuvny registr takze se zapoji z sebou a udaje o jasu do nich jednoduse vysunes. Jsou rgb, takze i barvicky by byly Smile


Například v "no SMD" provedení
P9823
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Persink163054



Založen: Oct 05, 2011
Příspěvky: 29

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 11:44    Předmět: Citovat

Už bylo hodně hodin, až ráno jsem si uvědomil že mi chybí odpor před diodou, správně jsem byl upozorněn a děkuji Cowlemu za upozornění a Masari za správné schéma.

Termit256: žárovka má být být připojena k LEDce a buď svítit nebo nesvítít.
Řekněme že je návěstidlo složené ze 3 světel (červená, zelená, žlutá-drážní pojmy necháme stranou), to odpovídá 3 diodám, ovšem obvod neutáhne žárovku, proto je použit ten tranzistor. Pokud budu mít střídu 1:1000 jak píšeš, tak se stane to že nedojde k rozsvícení žárovky (a to potřebuju) a nebo bude střída 1000:1 a dojde k rozsvícení žárovky (a to potřebuju), přičemž ta 1 co zbyde, je krátká a vlákno dostatečně žhavé, takže to vidět nebude. To je popis k jednomu návěstidlu, ale jak jsem řekl na panelu nejsou jen návěstidla, ale mnoho návěstidel, mnoho žárovek (různě barevných) a každá má svůj signál a význam. Celkem jich je 467 ale do budoucna se plánuje rozšíření, proto jsem použil matici 32x32 a to je 1024 diod LED a zároveň i žárovek, tranzistorů atd. Výhodu mám v tom že mám krabici jak tranzistorů (váha 2kg) a LED (váha 4kg), sehnal jsem to na burze. Takže v tom pro mě problém není. Navíc nepotřebuju řešit jas LEDky, ale otevření tranzistoru který má žárovku (dle schéma), to je pro mě důležitější.

HW v podobě vytvořené matice na DPS a v současné době osázen 890 ks LED a stále se pokračuje, hotov je. DPS je dostatečně velká pro připájení čehokoliv dalšího, stejně tak rozteče mezi LED jsou větší, právě kvuli prostoru.

Ty 74154 jsou tam z důvodu ušetření pinů na PICAXE, posílám jen 2x5 bitů na piny (port A a 2 piny z portu B), což mi vezme jen 10 pinů a zbývající mohu používat dále.

Vyhovuje mi v tom adresace přímo v podobě řádku (0 0000-1 1111) a sloupce (0 0000-1 1111), což v případě posuvného registru je problém, protože musím cyklovat trvale respektive hlídat si abych okamžik posunu odpovídal správnému řádku. V adresaci přímým zadáním řádku v binární podobě toto odpadá.

A jak jsem psal na začátku, přijmu po serii data, která obsahují co má svítit a co nesvítit. PICAXE si to má zapamatovat a začít zobrazovat (na displeji budou shluky bodů). A z toho který svítí si beru informaci do báze tranzistoru, který už spíná větší výkon (žárovku).

A v tom je problém, protože nevím si rady s programem, tedy jak napsat tu část k zobrazení.

JendaKL:
Jendo dobrý, ale obávám se že cena toho modulu a množství kusů by vedla k nárustu ceny. Ted mám součástky a během příštího týdne dokupuju akorát PICAXE a 74154, jenom, což nepůjde více než 350kč. Pokud je takovýto modul v prodeji, nevím jeho cenu, budu muset hledat, ale pokud půjde přes 400kč, nemá to pro mě význam z hlediska financí. Protože prostě součástky už jsou, LED matice skoro hotová, tak je zbytečný dělat něco nového.

Já jsem ted v práci, odpovím až večer.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Persink163054



Založen: Oct 05, 2011
Příspěvky: 29

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 11:51    Předmět: Citovat

Ještě doplním:Nejde mi o barvy LED, ale o stav svítí, nesvítí a tento stav převést i na žárovky.

A bohužel koukal jsem se do přijatých zpráv, ale žádná se neobjevila.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 12:06    Předmět: Citovat

Nevim jestli se dobre chapem, ale stridu 1:1000 budes mit kdyz bude ledka svitit. Opacnou tedy 1000:1 u toho maticoveho zapojeni nedocilis.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jenda_KL



Založen: Sep 10, 2008
Příspěvky: 1173
Bydliště: Kadaň

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 12:52    Předmět: Citovat

Poslední post, játra si jdu plácat jinam.

Všichni ti tu říkají stále to samé, ale asi je to svahilsky :
požadavek na více sepnutých led/whatever jde naprosto proti návrhu konstrukce - může být zapnut jen jeden bod. Pokud jich bude v časovém muxu zapínáno více, třeba těch 1000, tak je střída 1:1000 a svítit už zaručeně nebudou.
Pokud teda jsme to vůbec pochopili, tak chceš do MCU poslat pole hodnot. Programem v MCU prolézt pole bitů [1024] a hledat jedničku. Pokud se na ní narazí, offset buňky se zapíše na piny MCU, chvíli se počká (křížení svítí) a pak se hledá dál. Na konci to jede odznovu.
Jenže od toho tě chtějí všichni právě právem odradit, protože bude docházet k několikrát výše uvedenému.

Ad modul:
Není hotový, to si postav. Vyjde to na ty samé prachy, ne-li menší, jako patlání s polem tranzistorů, ledek, odporů, procesorů atd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: po únor 13 2017, 13:28    Předmět: Citovat

Kdybych to delal ja osobne, sel bych do tech adresovatelnych led, ale kdyz pises ze led uz mas, asi nejlevnejsi varianta mi prijde pouzit hromadu posuvnych registru 74hc595. Jednoduse do nich vysunes stavy led a az to bude hotove, strobovacim vstupem stavy presunes ze zachytnych registru do vystupnich. Nebude to takova silena dratarina jako matice a muzes jednoduse pridavat ledek kolik chces. Ten obvod stoji pri vetsim mnozstvi pod 2koruny a staci ti na 8 ledek a krome odporu tam nic vic nepotrebujes. Mezi sebou je propojis jen 3 draty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund