Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Měření hladiny kapaliny - výstup na LCD
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tomasjavorsky



Založen: Jan 10, 2017
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 18:59    Předmět: Měření hladiny kapaliny - výstup na LCD Citovat

Ahoj všem,

chtěl bych požádat o radu. Do nádrží s pitnou a odpadní vodou v obytném autě si chci namontovat měření hladiny. Stav bych rád zobrazoval na LCD displeji, buďto v procentech nebo v litrech. Jako čidla bych použil buďto několik plovákových spínačů nebo plovák s potenciometrem.
Které řešení by bylo jednodušší? A co vše za součástky budu k zapojení potřebovat?
Důležité pro mne je, aby zařízení mělo co nejmenší odběr proudu, aby bylo levné, a aby jeho výroba byla pokud možno jednoduchá.

Mnohokrát děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kachle



Založen: Nov 23, 2015
Příspěvky: 276

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 19:17    Předmět: Citovat

https://www.google.cz/search?q=m%C4%9B%C5%99i%C4%8D+hladiny+vody+ve+studni&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiqyYabl7jRAhXPOFAKHX-GAnsQ_AUICCgB&biw=1760&bih=834#imgrc=_
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 19:19    Předmět: Citovat

Kachlíku, on to chce do karavanu = obytnýho auta! BUDÍČÉÉÉK!!!

To tomasjavorsky:
1) ty měřáky musíš mít dva, jinak si kontaminuješ pitnou vodu. Ano, pokud se chceš na dovolený permanentně posírat, dej si vodu do společný nádrže nebo je přes něco propoj.
2) cokoliv co ponoříš do vody musí bejt odolný proti korozi a mělo by bejt i neutrální elektrochemicky. Podobnej materiálovej požadavek se těžko plní v momentě, kdy do tý vody chceš ponořovat cokoliv, co bude spojený s elektrikou.
3) LCD displej je sice výhodnej v malý vlastní spotřebě, ale potřebuje střídavý buzení aby nezdegradoval elektrochemicky a taky nesnáší teploty blízko 0°C a už vůbec ne pod ní. Existujou kontrolní zapojení, který navíc spotřebovávají proud jen v momentě, kdy zmáčkneš tlačítko, abys zkontroloval hladinu.

Ze všech těch požadavků plyne jedna věc - potřebuješ to mít plastový, zdravotně nezávadný, elektrochemicky neutrální a hlavně absolutně vodotěsný s dlouhodobou odolností i v rozmezí teplot -30°C až +60°C, na tý kladný straně možná ještě víc (auto na slunku, to je PEC...). Řešení je asi jen jedno. Do nádrže svisle zastrčená utěsněná plastová trubka, naplněná jazýčkovýma magnetickýma kontaktama vyvedenýma nahoře mimo prostor nádrže a zvenčí kolem trubky klouzající plovák s vloženým magnetem, kterej způsobí sepnutí k sobě nejbližšího jazýčkovýho kontaktu. S vodou se žádná elektronika nedotýká, plast a utěsnění se dá spáchat z materiálů s potravinářským atestem a to co je uvnitř nebo mimo nádrž už může bejt v podstatě z čehokoliv. Konkrétní konstrukční provedení záleží na nádrži, potřebným rozsahu vejšky hladin, počtu indikovanejch bodů atp.

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5639
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 20:14    Předmět: Citovat

Vykašli se na blbinky s displejem, dej tam skleněnou nebo plastovou (průhlednou) trubičku jako vodoznak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9744
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 21:01    Předmět: Citovat

Do plastový trubky dej řadu jazýčkových kontaktů a zapečeť ji. Na trubku navlečeš polystyrénový kroužek s magnetem a máš měřidlo - nebo to kup jako hotový výrobek.
nebo do nádrže dej dvojlinku, kterou na konci hermeticky uzavřeš a měřením kapacity můžeš indikovat hladinu.
Jako "plovák" jsem viděl kapacitní čidlo přidělaný na plastový trubce.
Ty plovákový čidla z 4-ma jazýčkovýma kontaktama z montáži do dna nádrže běžně používáme sériově vyráběný typy. Přes tlačítko to rozsvítí 1 až 4 LEDky, či žárovičky (podle toho, co tam zapojíš) - Tlačítko není potřeba, pokud máš nepřetržité napájení ze sítě.
http://www.lodnikramy.cz/94-ukazatele-stavu-hladiny-vody
tak nějak podobně to vypadá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DELONG



Založen: Apr 16, 2006
Příspěvky: 1376
Bydliště: SVK

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 21:40    Předmět: Citovat

Alebo TU si to kúp hotové Wink .

Alebo to to JE prijateľnejšie Wink .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasjavorsky



Založen: Jan 10, 2017
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 23:30    Předmět: Citovat

Děkuji za rychlé odpovědi.
Obě nádrže jsou oddělené - zásobní je pod sedadly a odpadní pod podlahou, takže kontaminace nehrozí. Kvůli umístění nádrží ale nepřipadá v úvahu ani vodoznak.
Navíc jsem si do obytné části dal krabičku se dvěma voltmetry (na nástavbovou a motorovou baterii) a rád bych k tomu přidal i měření vody, aby všechno bylo hezky na jednom místě.
Nápad s plastovou trubkou a jazýčkovými kontakty se mi líbí. Jenže takhle by se mi stav hladiny zobrazoval jen pomocí jednotlivě rozsvěcovaných LED. Pokud bych na jednotlivé kontakty připojil rezistory (s rostoucí hladinou by se tedy odpor zvyšoval), bylo by hodně složité výsledek zobrazovat na displeji ve zmíněných procentech nebo litrech?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PeteBurns
Zablokován


Založen: Oct 08, 2007
Příspěvky: 2578

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 23:42    Předmět: Citovat

Jezevce, ty si tomu dal Laughing Je to sice jednoduche, ale priserne riesenie, uz vidim, ako bude niekto s radostou kukat do nejakej skumavky pri podlahe Laughing Tie hotove riesenia su pekne, ale dost drahe, pokial to chce niekto vyriesit lacno a spolahlivo, vhodne su tieto snimace - bohato staci dat ich 4 alebo 10 v pravidelnych rozostupoch a mat indikaciu v krokoch 25% alebo 10%, co v obytaku uplne vyhovuje. Najjednoduchsie je nimi priamo spinat vysokosvietive usporne farebne diodky, je to pekne aj prakticke, s LCD je problem aky zvolit - pripadne urobit z toho napatovy delic a zobrazovat to 3.5 miestnym LCD priamo ako vysku hladiny vody Wink
Ja osobne mam LCD rad Wink



displaye.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  displaye.JPG
 Velikost:  236.14 kB
 Staženo:  127 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9744
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 23:55    Předmět: Citovat

prodávají typy, které mají samostatný "jazýčky", nebo jsou zapojený jako odporová síť - V tom režimu jsou jako hrubý potenciometr. Snímač podrobnější info je dražší. Zkus to s tou dvoulinkou. "Hovnojem" hlídat je horší kvůli kašovitosti obsahu. Na jímkách od EVACu jsou plovákový spínače jen na dva stavy. Není potřeba hlídat odpadní nádrž přesně na litry. Podle předpisu se musí stejně každý 3 dny vycucnout ať je v ní jakýkoliv množství splašků..
Pokud si ale uděláš na čistou vodu ten "trubkový systém" s plovákovým magnetem, můžeš tím magnetem ovlivňovat cokoliv v tý trubce, co je schopný ten magnet následovat a tím měnit nějakou tu veličinu - větší množství jazýčkových kontaktů, senzor polohy přes magnetickou vazbu, proměnný kondenzátor.. Je to jen na Tobě. V krajním případě můžeš použít tovární snímače ze "spojitým výstupem" (utrazvukový, magnetostrikční,...) ale to je podle mě zbytečnost. 4 LED jako (1/4, 2/4, 3/4, 4/4) bohatě postačí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út leden 10 2017, 23:57    Předmět: Citovat

Ani bys nepotřeboval ty odpory napojený na kontakty.
Stačí, když použiješ řadu LED napájenou trvale z nějakýho zdroje stálým proudem, ke každý LED paralelně zapojíš tranzistor kterej bude pomocí malýho odporu do báze trvale otevřenej aby danou LED zkratoval - a sepnutím kontaktu ten tranzistor uzavřeš (odvedeš proud z báze jinam) = doposud zkratovaná LED se rozsvítí. Říká se tomu negativní logika a v podstatě se tak při správným zapojení dá vytvořit jak svítící bod na stupnici, tak i svítící sloupec. Záležet bude na tom, kolik oddělenejch stupňů budeš chtít do trubice dostat a taky jestli je reálný to u tvojí nádrže na tak velký/malý dílky rozdělit (ty jazejčkový kontakty nejsou nekonečně malý), tekže třeba chtít rozdělit vejšku 40cm na 10 dílů je bez velkýho problému, ale u rozlehlý placatý nádrže vysoký jen 10cm (pod podlahou) už by to problém mohl bejt, protože magnet by sepnul 2 kontakty hned vedle sebe a svítily by ti 2 body na stupnici - třeba 4 a 5 a ty bys nevěděl, jestli máš 40% nebo 50% atp.

Vlastní spotřeba celýho zapojení ze zdroje 12V (autobaterka) nemusí překračovat cca 10-20mA na každou nádrž při indikaci 10-12 úrovní. Bohužel to bude jen podle vejšky, protože jestli máš nádrže nepravidelnýho tvaru, tak každej vejškovej stupeň ode dna může znamenat i při stejný vejšce jinej objem kapaliny v nádrži...

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4476
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: st leden 11 2017, 10:26    Předmět: Citovat

Možná by ti mohlo pomoct to, o čem jsem tady už psal http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=779189#779189 a níž je odkaz na stažení článku http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=779335#779335
Kdyby tě to zaujalo, mám i DPS, zdroják a HEX.

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6569
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st leden 11 2017, 11:15    Předmět: Citovat

Dobře fungující řešení, alespoň na čistou vodu, ale předpokládám, že na odpad by taky chodilo, je kapacitní snímání. Do nádrže umístíš dva izolované vodiče, izolace musí být na vodičích natěsno, nesmí plandat a neměla by být moc silná. Ideálně se použije hotový drát s kvalitní plastovou izolací. Konce v nádrži jsou taktéž zaizolované, třeba zalité do epoxidu. Druhé konce procházejí přírubou ven z nádrže. Vzdálenost vodičů není kritická, ale neměly by se izolací dotýkat. Kondenzátor vytvořený vodiči, jejich izolací a kapalinou kolem je součástí RC oscilátoru. Frekvence oscilátoru se měří, čím víc vody, tím větší kapacita a tím nižší frekvence. Ideální je to celé spáchat s MCU, můžeš pak měřit jen občas a výrazně tak snížit spotřebu. Kolega takto na moje doporučení měří hladinu ve studni, má tam jen jeden vodič, druhá elektroda je do země vedle studny zaražená zemnící tyč. Celé to i s wifi modulem napájí ze soláru, který nabíjí jednu lionku z notebooku, údaj přenáší 4x za den a solár to uživí i v zimě a to nad ním má ještě nějaké hodně šikmé sklo, aby solár nezakryl sníh.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3268

PříspěvekZaslal: st leden 11 2017, 17:37    Předmět: Citovat

Při řešení s jazýčkovými kontakty je třeba mít na paměti, že i mezi dvěma sousedními kontakty může nastat situace, kdy není sepnutý ani jeden (samozřejmě podle počtu kontaktů v daném měřeném sloupci vody).
To ale nevadí, pokud se zapojí do elektroniky, která bude pohyb magnetu kolem kontaktů průběžně sledovat a pokud sepne další sousední (ať už ve směru nahoru nebo dolů) stane se jeho "pamětí".
Indikace také nemusí být trvalá, ale jen viditelná třeba až po stlačení tlačítka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
gepard



Založen: Feb 05, 2007
Příspěvky: 1719
Bydliště: Liberec - tam na severu Čech

PříspěvekZaslal: st leden 11 2017, 18:17    Předmět: Citovat

Taky jeden námět - z EPE ...
https://uloz.to/!IhuPb0nZQhCT/mereni-vysky-hladiny-vody-v-zasobniku-epe-03-2009-pdf

_________________
-- Gepard --
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fredis



Založen: Nov 17, 2004
Příspěvky: 5151
Bydliště: Třebíčsko

PříspěvekZaslal: st leden 11 2017, 19:56    Předmět: Citovat

DELONG napsal(a):
Alebo TU si to kúp hotové Wink .

Alebo to to JE prijateľnejšie Wink .

Rozsah do 100 metrů Rolling Eyes . To je pro jeho účel úplně ideální! Laughing Laughing

_________________
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund