Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pračka Fagor FT-313S dlouhý náběh do odstřeďování

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
vasekpetr1



Založen: Jun 20, 2005
Příspěvky: 853
Bydliště: Hospoda u Třebíče

PříspěvekZaslal: út leden 03 2017, 15:07    Předmět: Pračka Fagor FT-313S dlouhý náběh do odstřeďování Citovat

Zdravím vás, na uvedené shora plněné pračce se mi poslední dobou stává, že dlouho najíždí do otáček odstřeďování, spíše několikrát náběh pozastaví a zkouší se znovu rozběhnout. Odpadní potrubí i čerpadlo odvádí vodu a je v pořádku. Při náběhu se vana s bubnem chvěje, než se pračka dostane na plné otáčky, ale to chvění mi přijde stejné, jako v dřívějších dobách. Mám podezření na tlumiče kmitů vany. Pračka je osm let stará, vůle v guferech ložisek nepozoruji, spodní nádobka i trubička k presostatu je průchozí. Můžete mi prosím poradit, zda je má úvaha správná a zda se dají uvedené tlumiče někde sehnat? Nebo se takto projevuje vada jiného dílu? Při praní i odstřeďování jede motor pračky klidně bez výkyvů, pravda uhlíky jsem nekontroloval, ale krátké uhlíky by se projevily zřejmě jiným způsobem. Servisní manuál z Táni mám, ale bohužel je ve španělštině, takže tam nejsem schopen ani přes Translator pochopit postup TESTu. Pračka pere bez chyb, pouze nyní, když jsem laboroval na závadou, přetekla pračka přes labyrint a zahlásila poruch D10 - což bude chyba presostatu a neuzavření ventilu přívodu vody. Zkoušel jsem kontaktovat mailem Perfektservis v Brně, odpověď ve stylu - zavolejte si technika na diagnostiku závady a poslali mi sken návodu na použití.
Budu rád, když mi někdo odpovíte a poradíte.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sefi



Založen: Apr 15, 2008
Příspěvky: 271

PříspěvekZaslal: pá leden 06 2017, 8:02    Předmět: Citovat

toto mi pripadá ako keby bola pripchatá hadička od hladinového spínača, alebo hladinový spinač je KO..odpad nie je zapchatý
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vasekpetr1



Založen: Jun 20, 2005
Příspěvky: 853
Bydliště: Hospoda u Třebíče

PříspěvekZaslal: pá leden 06 2017, 21:14    Předmět: Citovat

Pračka přes týden několikrát prala, závada se neprojevila, po odmáchání vypustí vodu, pokusí se naběhnout do otáček, napoprvé se to nepovede, tak chvíli prádlo pohoupe a zkusí to podruhé - a to už v pohodě vyždíme. Je fakt, že na těch 1300 otáček chce mít pračka prádlo v bubnu dobře urovnané, aby tolik neházela.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vasekpetr1



Založen: Jun 20, 2005
Příspěvky: 853
Bydliště: Hospoda u Třebíče

PříspěvekZaslal: čt červen 14 2018, 10:54    Předmět: Citovat

Netušíte někdo, jak je u praček Fagor dělané těsnění hřídele ze strany řemenice? Po sundání ložiskového domku na mne vypadlo gumové těsnění s plechovým kroužkem(zřejmě má být zasazeno v plechu vany), na které zřejmě tlačí gumový kroužek s břitem. Ten je nasazen na hřídeli společně se silonovým kroužkem. Nepatří tam ještě něco? Na druhé straně bubnu u otvoru pro výduch vzduchu od sušičky je klasické gufero 28x40x8. Zde mám ložiskový domek s 6204Z, který má vůli. Ten bych také potřeboval vyměnit.


Fagor FT313 těsnění.jpg
 Komentář:
 Velikost:  37.9 kB
 Zobrazeno:  166 krát

Fagor FT313 těsnění.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19496
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt červen 14 2018, 12:41    Předmět: Citovat

V návodu to není, že zjistí-li logika nevyvážené rozložení prádla v bubnu, sníží otáčky pod 230, přitom si prádlo popřehazuje, a "zkouší" to ždímání pak znovu zrychlit?
Nevím, jak Fagor, ale většina praček to hodnotí podle průběhu odběru motoru, v lepším případě ve vztahu k údaji z tachogenerátoru. Při hodně rozdílné nasákavosti praných materiálů tato logika nemusí správně vyhodnotit vyvážení, proto se cyklus zpomalení a převážení může opakovat i víckrát (patrně až se odstředí víc vody "z toho těžšího").

_________________
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4232
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: čt červen 14 2018, 16:06    Předmět: Citovat

taky můžou být vadné tlumiče. potom při těžším prádle je tento problém
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vasekpetr1



Založen: Jun 20, 2005
Příspěvky: 853
Bydliště: Hospoda u Třebíče

PříspěvekZaslal: čt červen 14 2018, 17:41    Předmět: Citovat

Mám ji teď rozebranou a nevím, jestli jsem neskončil - Je to pračka se sušičkou a přívod sušícího vzduchu je hliníkovým vzduchovodem přes gufero a ložisko do bubnu. Ten vzduchovod je od prášku a usazenin silně sežraný a nevím, jestli vůbec půjde sehnat. Obě ložiska mají znatelnou vůli a jsou nerozebiratelně zalisované do plechových domečků. Jinak jsou tam klasická ložiska 6204Z, ale made in Poland. Co mi kdysi jeden zdejší opravář praček říkal, tak za ty ložiskové domky chtěli někdy před pěti lety tisícovku. Gufero je klasické 28-40-7/S.
Zkusil jsem napsat na PerfektServis, uvidím, zda odpoví.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vasekpetr1



Založen: Jun 20, 2005
Příspěvky: 853
Bydliště: Hospoda u Třebíče

PříspěvekZaslal: po červen 18 2018, 9:26    Předmět: Citovat

Tak perfektservis odpověděl s cenami za díly, že se nevyplatí pračku opravovat - cena za ložiska, gufero a vzduchovod by se vyšplhala k částce okolo osmi tisíc!
Zkusím sehnat gufero za tři pětky, vzduchovod zkusím přetěsnit silikonem, použiji původní domečky a uvidím, jak pojede. Jestli bude mlátit, půjde na šroťák.

edit: nakonec výměna gufera 28x40x7 a "O" kroužku 160x3,5 na vzduchovodu, osadil jsem původní ložiskové domky, složeno dohromady, odzkoušeno a zdá se, že pračka normálně odstřeďuje. Uvidíme po několika praních.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund