Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

JVC domácí kino XV-THS66-mám problém, neopravitelné.

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1510
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: so listopad 19 2016, 18:52    Předmět: JVC domácí kino XV-THS66-mám problém, neopravitelné. Citovat

Před vánocemi se rozypal pytel s "kurvítkami". Včera jsem odnesl do sběrného dvora foťák Canon po neúspěšném hledání vady - sekce fotoaparáty.
Dnes mi donesl zeťák DVD domácí kino XV-THS66. Vygooglil jsem servisní manuál, ale tápu.
Funguje blbě takto:
- V režimu DVD nefunguje OPEN/CLOSE. Na tlačítko Open zobrazí na displeji OPEN, ale nic se neděje, Na druhý stisk zhasne OPEN a do nekonečna píše Reading.
- Open/close funguje jen v režimu AM/FM. V jiných režimech vstupu (source) Open/Close vůbec nereaguje.

Po rozebrání zjevně nefunguje Laserová jednotka, nesvítí, a ani vozík se nepohybuje.
Promazal jsem šneka a vedení, což obvykle vyřeší problém (když ale svítí laser), tady to nepomohlo.
Proměřil jsem všechna napětí zdroje, vše je OK.
Prozvonil jsem flexi pásek z elektroniky do laserové jednotky, všechny spoje OK. DVD bylo málo používané, tak by pásek neměl mít vadu.

Tak nyní tápu co bych měl proměřit. Když nejde pohon vozíku ani diody nesvítí (červeně), tak to vypadá na vadu mimo vlastní laserovou jednotku. Ovládacích signálů jsou tam mraky, ale jejich logice nerozumím.

Nebývá u DVD nějaká typická vada, která by mne nakopla? Dík za náměty.


Naposledy upravil Brozicek dne st prosinec 14 2016, 17:26, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1510
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: so listopad 19 2016, 21:23    Předmět: Citovat

Po marném boji jsem dospěl k názoru, že vada je někde na řídící desce driverů pro DVD jednotku. Bohužel nemám kabelové "štafle", abych si jednotku DVD na stole otočil a dostal se k měření alespoň napájecích napětí na obvodech umístěných na té kartě driverů pro případ, že by nějaký elyt měl svod nebo zkrat. Je tam plno RC filtrů u jednotlivých napájecích špiček asi 10 švábů, které jsou na kartě.
Ještě je naděje, že u jednoduchého jen DVD přehrávače také JVC, který mám na chatě, bude stejná DVD mechanika na přehození a vyzkoušení. Naděje umírá poslední.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1510
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: ne listopad 20 2016, 17:44    Předmět: Citovat

Tak jsem to u zetě vyřešil škrábáním se levou rukou za pravým uchem. Zeť má doma ještě HDD/DVD rekordér Panasonic DMR-EX78 s optickým digitálním výstupem, který dosud využíval jen jako HDD rekordér pro DVB-T. Propojil jsem mu ten Panasonic optickým kabelem s JVC, který funguje nyní jen jako 5.1 zesilovač se vstupem z AUX-Digital. Funguje to stejně jako s tou vadnou originál čtečkou DVD v JVC, jen se musí zapnout dva přístroje. Pouze k občasnému přehrávání filmů na DVD discích to takto plně vyhoví.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1510
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: st prosinec 14 2016, 18:45    Předmět: Citovat

Tak je všechno jinak, než jsem napsal v minulém příspěvku dne 20.11.2016. Tehdy jsem vydával záměr na propojení HDD/DVD rekordéru s domácím kinem JVC pomocí optického kabelu za skutečnost. Byl jsem si jistý, že to bude fungovat.
Při realizaci jsem však zjistil, že na zesilovači JVC nefungují žádné audio vstupy. Ani analogový přes CINCH konektory (vstup AUX), ani analogový přes SCART konektor (vstup TV SOUND), ani digální přes optický kabel (vstup AUX-D).
Zeť mi následně potvrdil, že se mu analogové vstupy nikdy nepodařilo zprovoznit (mohla to být i záruční vada). Proto používal JVC domácí kino jen pro přehrávání DVD filmů s digitálním 5.1 zvukem, který v režimu DVD fungoval. Také to JVC používal jako FM rádio, u kterého analogový stereo výstup fungoval.
Když mu DVD mechanika přestala fungovat, tak mi zařízení donesl k pokusu o opravu. Na té DVD mechanice jsem si vylámal zuby.

Po zjištění nefunkčnosti analogových vstupů jsem se vydal po stopách analogového signálu ze vstupů AUX přes CINCH. Sledovačem signálu jsem šel po "Moravance" z gramofonu. Signál je veden před obousměrný přepínač CD4066BM-X, který vybírá vstup AUX nebo TV SOUND. Pak pokračuje přes nějaký operační zesilovač až na analogově digitální převodník MN2DS0009AA. Na svorkách vstupu AD převodníku mi Moravanka ještě hrála. Dále jde digiatalizovaný signál do zvukového procesoru AK5357VT-X. Za AD převodníkem už mi byl NF sledovač signálu "na prd". Ven z procesoru už na DA převodníky asi nejde žádný signál, protože na jejich analogových výstupech už Moravanka není.
Ještě jsem se podíval po analogovém signálu z FM rádia. Ten jde opět přes přepínače, ale pak přímo na vstupy koncového audio zesilovače. Oba kanály FM signálu jsou však také navíc současně vedeny do toho zvukového procesoru, kde by se měl automaticky rozeznávat Mono/Stereo signál a podle toho se nastavují příslušné obvody. Zjistil jsem, že automatika rozeznávání Stereo také nefunguje.
Korunu všemu také dalo zjištění, že ten audioprocesor je umístěn přímo na spodní straně mechaniky DVD, a z něj vedou různé signály pro řízení té DVD mechaniky. Ta karta s audioprocesorem je vedena ve schématech jako "DVD servo section".
Proměřil jsem ještě preventivně různá napětí na kartě vytvářená na dílčích stabilizátorch. Napětí vypadala OK. Ten procesor má 256 nožiček - hrůza tam něco měřit. Souvislost mezi nefunkčností audio vstupů a nefunkčnosti DVD mechaniky se zde přímo nabízí.
Můj závěr:
Buď procesor nebo něco v jeho těsném okolí je tzv. v "pr....". Nalezení a odstranění vady je mimo mé možnosti. Chtělo by to vyměnit na zkoušku celou tu kartu "DVD servo section".
Padlo nejrozumnější řešení - zeť si kupuje nové domácí kino. Vadné JVC se stěhuje na mou chatu jako rádio (to rádio má příjemně citlivý tuner).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund