Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Bezpecnost univerzalnych prijimacov
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12329
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út listopad 01 2016, 18:01    Předmět: Citovat

3 Velikost napájecího napětí od 1. 1. 2008 dle Pravidel provozování distribučních soustav
(1) Normalizované jmenovité napětí Un pro veřejnou síť nízkého napětí je Un = 230 V mezi fází
a uzlem. Odchylka napětí nemá přesáhnout ± 10 %. Za normálních provozních podmínek,
musí být během každého týdne 95 % průměrných efektivních hodnot napájecího napětí v
měřících intervalech 10 minut v rozsahu Un ±10%. Všechny průměrné efektivní hodnoty
napájecího napětí v měřících intervalech 10 minut musí být v rozsahu Un +10%/ -15%.


... amen.

_________________
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fredis



Založen: Nov 17, 2004
Příspěvky: 5161
Bydliště: Třebíčsko

PříspěvekZaslal: út listopad 01 2016, 19:06    Předmět: Citovat

Tak Wink . Nemám co dodat. A co je to za narážky, že musím mít vždycky pravdu?!! Twisted Evil Jinak stačí napřed něco zjistit a potom teprve něco tvrdit..
_________________
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: út listopad 01 2016, 19:19    Předmět: Citovat

nno, takže je to přesně naopak, zase ta EU. Takže beru zpět s omluvou, člověk aby se pořád učil. U nás se naštěstí napětí pohybuje kolem spíš těch 235-240, ale registrační voltmetr nemám, tak nevím, co se děje, když neměřím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: út listopad 01 2016, 19:35    Předmět: Citovat

no, já dokážu přiznat chybu, když ji udělám. taky jsem se omluvil. Bohužel ale s těmi prodlužkami a jističi mě připadalo, že musíte být v opozici za každou cenu. Pokud to berete jako narážky, tak mě to mrzí. Ale to, co jsem psal o těch povolených proudech prodlužek, jmenovitém a vypínacím proudu, vlivu teploty, chlazení, době zatížení a dalším, si můžete ověřit i na internetu. Taky bych mohl napsat, že než něco tvrdíte, máte si to napřed ověřit. ale já to neudělám. Zvlášť, když jsem se určitou dobu živil m.j, i jako údržbář a také dělal revize el. spotřebičů. Nějakou dobu už se tím neživím, a předpisy se pořád mění. Už jsem je přestal sledovat, takže mi leccos z novinek může uniknout
Vypínací proud pojistek a jističů, resp. celý jejich princip jištění při nadproudu, je založen na ohřívání "něčeho" a to ohřívání je ovlivněno spoustou faktorů. Skutečný vypínací proud se tím pádem mění i v řádu desítek procent od hodnoty uvedené na jistícím prvku. No a ta tolerance +6% procent, tedy ne +5, platila v ČR, bohužel jen na přechodnou dobu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: út listopad 01 2016, 23:38    Předmět: Citovat

Dostali jsme se nějak úplně mimo původní téma. Existuje velmi jednoduchý a účinný trik, jak ochránit stará rádia, a obecně vlastně jakoukoli elektroniku před poškozením vlivem zvýšeného napájecího napětí. Postačí síťový transformátorek na 24 voltů, nebo alespoň 15V. Jeho výkon, nebo spíš příkon stačí asi 15-20% max. příkonu přístroje, který chceme ochrénit. Sekundární vinutí zapojíme do série s primárním tak, že musejí být ve fázi, tedy začátek jednoho vinutí spojíme s koncem druhého. Vytvoříme tak autotransformátor. To znamená. že přívod sítě připojíme na takto sériově spojená vinutí, přičemž původní konec primární cívky zapojíme na jeden přívodní vodič, třeba nulák. Volný konec sekundárního vinutí na fázi. Rádio připojíme na spoj nuláku a vývodu primáru transformátorku, fázový přívod rádia na spoj primárního a sekundárního vinutí. Existuje i jiný způsob, který zatím nebudu popisovat, ale mnozí už určitě víte, jaký je. Uvedený způsob méně zatěžuje transformátorek, zmenšuje magnetické sycení jádra, což je výhodné ui univerzálních přístrojů, které odebírají v podstatě jen jednu půlvlnu a vytvářejí stejnosměrnou složku, která nepříznivě ovlivňuje využití jádra a další věcii. U těchto rádií je nutné použít výkonnější trafo s větším jádrem. Nebo se vzduchovou mezerou Pozor ale na transformátorky zalité v umělé hmotě a ostatní trafa, která mají v primáru tepelnou pojistku. Při jejím přerušení se z transformátorku stane vlivem odpojení primáru vysokonapěťové trafo! se všemi s tím spojenými následky! Takové transformátorky nejsou vhodné. I když za jistých podmínek se dá použít, ale to napíšu v případě zájmu. Teď už jdu konečně spát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: čt prosinec 08 2016, 14:56    Předmět: Citovat

O prodlužovačkách právě referují Novinky. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7937
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: pá prosinec 09 2016, 7:30    Předmět: Citovat

Co to je NOVINKY?
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7411

PříspěvekZaslal: pá prosinec 09 2016, 7:36    Předmět: Citovat

Rudé Právo online Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá prosinec 09 2016, 10:27    Předmět: Citovat

Novinky by se do záležitostí bezpečnosti vyhrazených zařízení neměly vůbec pouštět, ale elektřina jim asi tak nebezpečná nepřipadá (na rozdíl od plynu, který je aspoň cítit, přesto o něm žádný podobný článek nevyšel): jestli na to mají odborníka, pak tento odborník umí méně, než leckterý amatér. Jenomže ty jeho orientační hodnoty čtou lidi, kteří mu věří. A budou věřit i tomu, že v těch prodlužovačkách jsou skutečně průřezy, o kterých četli. V lepším případě si i spočítají, jestli se vejdou do příkonu, o kterém se na Novinkách psalo. Takových je ale zoufale málo, většina to vůbec neřeší, však vidlice jde vrazit do zásuvky bez ohledu na to, že prodlužovačka je na 10 A a před zásuvkou šestnáctka jistič.
Pak se halt musí někdy hasit a pojišťovně se to nechce platit, protože návod k prodlužce nebyl dodržený... Tím se radši měl článek zabývat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: po prosinec 12 2016, 2:11    Předmět: Citovat

Směrodatné, i když nezávazné, jsou příslušné technické normy. Všechny ostatní informace, navíc například na internetu, kde je čte spousta laiků, můžou být zavádějící a nebezpečné. Pokud se např. Novinky pouštějí do podobných akcí, je nezbytně NUTNÉ!, aby příslušní "odborníci" vždy uvedli čísla všech technických norem, z nichž příslušné informace čerpali. Jedná se o vyhrazené elektrické zařízení, u něhož všechny firmy musejí dodržovat příslušné zákony. A redaktoři pravděpodobně nemají osvědčení a oprávnění k provádění školení. Tady platí známé přísloví Mlčeti zlato!
Ještě k těm průřezům: Nejenže výrobci nedodržují deklarované průřezy vodičů, ale setkal jsem se několikrát s tím, že uvnitř izolace je vodič "nastavovaný" tak, že když dojde cívka s drátem, prostě se další drátky uvnitř izolace přiloží v délce překrytí řádu milimetrů k těm končícím, a všechno je krásně skryto v izolaci! Nechtěl jsem věřit svým očím. Zjistit se to dá snad jen měřením odporu, resp. impedance žíly.
Ještě mi dovolte malou poznámku. Prodlužovací přívod, tak jako snad všechny el. spotřebiče nebo přístroje, podléhají opotřebení. To znamená, že opakovaným "rozmotáváním a smotáváním", resp. odvíjením a navíjením, se postupně narušují jednotlivé tenké "drátky". V závislosti na kvalitě i překvapivě rychle, čímž se pochopitelně zhoršuje vodivost i zatížitelnost, a také bezpečnost zejména těch levnějších přívodů. Zatížitelnost tedy rozhodně není dogma!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund