Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Stereo VHS, rušení zvuku
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: čt srpen 25 2016, 15:49    Předmět: Citovat

Tohle byl problém dokonce i u profi zařízení od Sony - kamer určité řady. Dodávali pak celou sadu elytů na výměnu. Pokud se to nestihlo vyměnit včas, naleptalo to plošák.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33860
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt srpen 25 2016, 15:55    Předmět: Citovat

Stare elyty ELNA to robia, uz som to viackrat videl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19497
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt srpen 25 2016, 16:06    Předmět: Citovat

elektrosvit napsal(a):
Hille,
nebyla Tebou popsaná mechanika (nebo alespoň podobná) i v novějších videích AVEX?. Jedno takové jsem měl a rovněž tam bylo zavádění pásku levou stranou za buben. Také si vzpomínám, že posuv pásku nezajišťoval synchronní motor s vnějším rotorem, ale bytelný stejnosměrný motorek...

To, co popisuješ, je mechanika FOX od Philipse. Má tenkou přítlačnou kladku na hřebenu a kazeta dosedá přímo na ni. A šasi je z poměrně slabých plechů a obsahuje příliš mnoho plastových dílků.
Ta mechanika, co mám na mysli já, byla skutečně v řadě Grundig V300 a určitě v modelu Siemens 386FM, byla dost vysoká, protože jednak měla unašeče cívek přímo na hřídelích stejnosměrných motorků (a ty měly jakousi "sukýnku" přerušující světelné závory), jednak odlitek horního dílu bubnu videohlav pokračoval nahoru asi 2 cm prodloužením osy, patrně konstrukční zbytek po sběracích kroužcích napájení aktuátorů ze systému Video 2000.
Připadalo mi to, že u Grundigů měli nalupán mrak dílů na mechaniky V2000, ale nedaly se už prodat, tak upravili to nejnutnější (menší buben, přesazení dorazů vedení pásku, aby těch 182° opásání zůstalo, změna sklonu bubnu a vodítek, změna rychlosti posuvu pásku). Ostatně to, že ta mechanika počítala s větším bubnem, bylo vidět i na uchycení jeho bloku, i ty prstence zavádění měly zbytečně velký průměr.
Na to, že zřejmě šlo o mechaniku, která nerozlišuje stranu kazety, ukazoval i příliš měkký jazýček, který tomu měl u VHS zabránit, ale u dvou majitelů se to nepovedlo - byli na obracení kazety zvyklí z V2000, tak tam natlačili VHS kazetu tak hluboko, až utrhli plošňák audiohlavy a vytáhli z ní vývody. Nová hlava stála v roce 1986 celých 85 DM a člověka, který by ji v Norimberku koupil a dovezl....
Škoda, že jsem jednu z těch mechanik měl, ale rozebral, protože jsem k ní nesehnal nový buben. Prostě buben s prcišem nahoru nebyl (musel bych ho i s rotačním trafem předělat z jiného videa, což mi v roce 1993, kdy se ke mně ten Siemens dostal, připadlo poněkud kontraproduktivní a dražší, než nový například Panasonic), všude mi tvrdili, že šlo o U-Laufwerk Grundig (ostatním říkali M- nebo W-Laufwerk).
Ten stroj uměl podélný a hifi zvuk (oba stereo), ale videohlavy nenahraditelné.
Kdo máte velký katalog Nedis, podívejte se po těch modelech už teď, já jsem na cestách, takže nejdřív tak za týden.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
radioelectrum



Založen: Nov 11, 2011
Příspěvky: 2120
Bydliště: Oslavany

PříspěvekZaslal: pá srpen 26 2016, 12:27    Předmět: Citovat

Ta podrobnost jak píše Hill mezi VHS a 2000 není zcela náhodná . Zde je jeden dobový prospekt (Grundig pod obchodním označením Siemens), kdy je vidět že i vzhled přístroje byl záměrně vytvořen stejný. (na prospektu poslední modelová řada 2000 spolu s nastupujícím VHS) Asi tomu bylo si běžní lidé nevšimli ukončení výroby systému VIDEO 2000 a přešli bez povšimnutí na VHS.


20150.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  20150.jpg
 Velikost:  181.68 kB
 Staženo:  182 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19497
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá srpen 26 2016, 14:14    Předmět: Citovat

Ano, to je ta řada, přesně takto zpředu ten stroj vypadal, jen měl označení FM386 a v režimu HIFI AUDIO už používal poloviční rychlost posuvu pásku, ale bez obrazu, obraz uměl nahrávat zjevně jen v režimu SP - rychlost posuvu pásku nešla před záznamem zvolit. Jestli uměl přehrávat kazety nahrané rychlostí LP, netuším. Jak jsem už napsal, neuměl přehrát obraz ani v SP.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4047
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: so srpen 27 2016, 11:44    Předmět: Citovat

Tak jsem ty elyty stihl vyměnit ještě dnes. Teď už přehrává cizí záznamy dobře. Vlastní záznam je ale hodně rušen - na LP je v pravém kanálu syčení v rytmu 50 Hz, na SP je syčení ještě silnější a je i v levém kanálu. Přehrávání záznamu na jiném videu je mírně lepší. Asi nebyl moc dobrý nápad sahat do nastavení hlav... Mám slíbenou dokumentaci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: so srpen 27 2016, 22:19    Předmět: Citovat

Hill a radioelectrum:
Moc děkuji za vysvětlení. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4047
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: po listopad 14 2016, 11:05    Předmět: Citovat

Tak jsem podle dokumentace provedl seřízení dráhy. Mám ale problém s vodicími trny kolem tónové kladky, má se to nastavit kompromisně tak, aby to netahalo pásku do strany ani při přehrávání, ani při zpětným převíjení s obrazem, a to se mi nedaří. Stačí dát jinou kazetu a nastavení je zase v háji. Už když jsem to získal, tak kolem tónové hřídele byly zbytky orvané pásky. Mám podezření na špatnou kladku, jinak mě nic nenapadá, leda že by se mechanika časem zkřivila. Nejspíš to nějakou dobu leželo s mechanikou v poloze pro přehrávání.

Siemens stačilo zaběhnout, po přehrátí pár kazet se to srovnalo, teď pěkně přehrává i nahrává. LP umí, ale jen zvuk.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19497
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po listopad 14 2016, 17:38    Předmět: Citovat

Příliš velký tah přivíjecí spojky spolu se ztvrdlým povrchem přítlačné kladky (někdy i jednotlivě jedno nebo druhé) vedou k tomu, že je pásek tahaný do strany a okraje pásku se poškodí.
Tah spojky musí být nastavený tak, aby plnou cívku ještě spolehlivě na konci pásku navíjela, ale ne víc, jinak na začátku kazety (v obou směrech) dojde k tahání pásku bokem. Když je přítlačná kladka zkamenělá, nesrovná se rovnoběžně s tónovým hřídelem a pásek pod ní klouže, navíc těžko předem odhadnutelným směrem...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4047
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: po listopad 14 2016, 17:51    Předmět: Citovat

Při přehrávání to seřídit jde, ale při zpětném chodu to pak hned úplně ujede. To by mohla dělat spojka na levém unašeči. S některýma kazetama to ale funguje. Kladka vypadá pohledově v pořádku. Někdy se na to ještě mrknu. Měl jsem podobný problém u Avexa, ale tam byla kladka opravdu na šutr.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund