Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

mems mikrofon MP23AB02B poradíte jak na předzesilovač?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
slav3k



Založen: Jun 12, 2012
Příspěvky: 93

PříspěvekZaslal: čt říjen 20 2016, 9:13    Předmět: mems mikrofon MP23AB02B poradíte jak na předzesilovač? Citovat

Zdravím,

mám za úkol zbastlit takový malý datalogger pro nahrávání zvuku s malým mikrofonem. Celý řetězec jsem si představoval nějak takto:
MEMS mikrofon -> předzesilovač spojený s AAF -> ADpřevodník -> a odsud už přes třeba seriovou linku do PC.

Chceme nahrávat pásmo 100Hz - 8kHz, takže AAF filt třeba s mezní frekvencí 8kHz, vzorkování 16 kHz (možná i trochu více než 2x?).

Bohužel jsem si uvědomil, že úplně nerozumím audiosignálům, mikrofonům atd atd. Díval jsem se už na mnoho nahrávek v časové oblasti a všiml jsem si, že vždycky se hodnoty toho signálu nacházely v oblasti -1 1. Ale mikrofon je napájen pouze kladným napětím, takže soudě podle aplikační poznámky k mikrofonu soudím, že se musí udělat nějaký offset v tom předzesilovači, nebo tak něco viz přiložený obrázek.

Na tom zapojení ale nerozumím tomu, proč na výstupu mikrofonu ten RC článek je v konfiguraci C - R (horní propust). Já bych přece spíš potřeboval dolní propust ne?

Prosím, poradíte, vysvětlíte? Smile Budu rád za jakoukoli radu.

Díky
Slávek[/img]

EDIT: Myslíte, že to zapojení předpokládá, že to OZ je napájeno komplementárně (tedy + -) ? To ale by nebylo stejně k ničemu, když to chci připojit pak na AD převodník ...



Výstřižek2.PNG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Výstřižek2.PNG
 Velikost:  155.05 kB
 Staženo:  63 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt říjen 20 2016, 19:16    Předmět: Citovat

Kondenzátor C přece odděluje stejnosměrný potenciál výstupu mikrofonu od stejnosměrného potenciálu vstupu operáku. Z toho důvodu je taky jedno, jestli operák napájíš souměrně (Vref=0) nebo nesouměrně (obvykle Vref=½Vb, pak bude klidové napětí výstupu operáku také téměř přesně rovné Vref).
Když to má chodit až od 100 Hz, koukej, aby časová konstanta RC členu
τ = R1 * C [s; Ω, F] byla rovná 0,00159 s, čili 1590 µs.
Tím budeš mít potlačené hluky zdola.
Frekvence nad 8 kHz potlačíš třeba kondenzátorem paralelně k R2, i zde platí stejný vztah, ale časová konstanta této paralelní RC kombinace bude 20 µs, čili toho číselně musíš dosáhnout součinem R2Cp.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6569
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt říjen 20 2016, 19:54    Předmět: Citovat

Pozor na to, že při vzorkovacím kmitočtu 16kHz, mono, 8 bitů (a to je dost málo, bude značný kvantizační šum) ti z toho bude padat 160kbps, běžné PC UARTy obvykle neumí víc, než 115.2kbps, pokud použiješ nějaký převodník na USB, tak bude umět bez problémů víc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
slav3k



Založen: Jun 12, 2012
Příspěvky: 93

PříspěvekZaslal: pá říjen 21 2016, 8:24    Předmět: Citovat

Díky za reakce!

Nastudoval jsem si něco obecně o předzesilovačích k mikrákům. Uvědomil jsem si, že to zapojení co jsem zde přiložil bude zřejmě jen velice orientační. Pravděpodobně ve finále použiju něco jako schéma co přikládám zde.
JJ budu to filtrovat zdola i zhora (z hora zkusím udělat filter aspon druhého řádu).

Co se týče toho kvantizačního šumu, zkusím to prověřit. A seriová linka bude opravdu přes USB.

s pozdravem Slávek



Amplified-Mic-Electret-v14.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Amplified-Mic-Electret-v14.pdf
 Velikost:  9.67 kB
 Staženo:  91 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá říjen 21 2016, 11:22    Předmět: Citovat

Musíš taky myslet na to, jestli A/D převodník umí i záporná napětí, nebo musí mít na vstupu nějaké předpětí (nejlépe co nejpřesněji v polovině měřeného rozsahu, aby rozkmit napětí na obě strany byl stejný).
Proto je lepší oddělit stejnosměrně výstup mikrofonu od zesilovače, aby toto "napětí ticha" bylo stabilní. A možná, že se také ukáže potřeba vybavit obvod automatikou, která bude hlídat optimální úroveň a tedy maximální využití celého bitového rozsahu. K tomu s výhodou lze použít nějaký IO pro magnetofony s automatikou, třeba A202D = TDA1002A nebo MDA2054, nebo ho můžeš vybrat z jakéhokoli tržnicového jezevčíka, tam najdeš třeba LA4160, KA2220, TA7137, LA3210 a podobné: všechny mají vstup a předzesilovač pro elektretový mikrofon i automatiku snižující dynamiku vstupních signálů silnějších, než něco, třeba z 30 dB na 3 dB.

Proč to všechno píšu: už jsem totiž potkal předtím skalního digitalistu, který nechápal důvod nastavení klidového výstupního napětí zesilovače doprostřed hazardního stavu; museli jsme začít od začátku s analogovou technikou, ze školy neznal nic, než úrovně TTL L a H a zakázané pásmo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
slav3k



Založen: Jun 12, 2012
Příspěvky: 93

PříspěvekZaslal: pá říjen 21 2016, 11:34    Předmět: Citovat

Díky za upozornění. Nutnost nastavit předpětí do poloviny reference AD převodníku chápu Smile.

Nad tím očetřením toho plného rozsahu jsem přemýšlel ... ono problém je, že těžko říct jaké amplitudy Upp z toho polezou (na základdě intenzity zvuku v okolí že). Přemýšlel jsem co s tím jak to ošetřit. Asi tak, že to celé nastavím, že si na osc změřím maximální hodnotu špička špička signálu při fakt velkém řevu a na tuhle hodnotu to nastavím (jako max).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: pá říjen 21 2016, 13:45    Předmět: Citovat

Existuji mems mikrofony ktere maji uz primo digitalni vystup. Pouziva se to v mobilech apod. Nevim jak moc je signal predzpracovan a filtrovan, ale myslim ze v kazdem pripade by ti takove reseni usetrilo hromadu problemu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá říjen 21 2016, 14:03    Předmět: Citovat

slav3k napsal(a):
... Nad tím očetřením toho plného rozsahu jsem přemýšlel ... ono problém je, že těžko říct jaké amplitudy Upp z toho polezou (na základdě intenzity zvuku v okolí že)....

Jde o to, že dynamický rozsah zaznamenávaných hluků může být i kolem 40 dB (bývá i větší, tohle dávám jen jako příklad), to by při osmibitovém rozlišení znamenalo, že ti pojedou tři bity kolem středu a zbytek nic, čili zkreslení původního signálu v malých úrovních rychle poleze přes 30%. Z toho pak moc neobnovíš, tedy nevyčteš. Proto jsem navrhl to umělé zmenšení dynamického rozsahu třeba ze 40 dB na 20 dB. Pak by to se stejným zkreslením zaznamenalo signály až při řekněme -60 dB (teoreticky -80 dB, ale prakticky ten kompresor má konečné zesílení a od určité úrovně dolů nedělá nic, zesilovač využívá plného zisku), kdy už pravděpodobně ty šumy budou nezajímavé.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund