Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Oprava multimetru UM-4

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
eleferner



Založen: Jun 04, 2016
Příspěvky: 543
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt červen 09 2016, 23:01    Předmět: Oprava multimetru UM-4 Citovat

Jako první měřák pro bastlení jsem před dávnými lety dostal použitý polský multimetr UM-4 (rok výroby 1966). Pár věcí na něm nefungovalo, hlavně střídavé rozsahy ukazovaly úplné nesmysly. Pár let jsem ho používal, ale pak jsem stejně koupil moderní digitální, takže jsem to neřešil. Až vloni jsem se rozhodl, že jej opravím. Většinu věcí jsem musel hledat na polských fórech (via Google Translate), tak se moje poznatky třeba budou někomu hodit.

Vnitřek měřáku je v mnoha ohledech podobný Avometu - samonosná montáž, rezistory navinuté z lakovaného drátu. Rezistory větších hodnot (>2k) už ale byly klasické axiální. V těch vinutých rezistorech bylo několik problémů - studeňáky u zakončení drátků nebo někde přerušené. Na napěťovém rozsahu 300 V se objevil opravdu zákeřný problém - do 150 V rozsah ukazoval normálně, ale při dalším zvýšení vstupního napětí najednou šel do zkratu. Nakonec jsem přišel na to, že bakelitová kostřička rezistoru se prorážela na nosný kovový trn. Tyhle závady jsem většinou vyřešil výměnou za moderní metaloxidové typy. Na polských fórech jsem naštěstí vyhrabal manuál toho měřáku včetně schématu, takže to bylo snadné:

http://www.filedropper.com/um-4manual

Mnohem horší problém byl zničený usměrňovač střídavých rozsahů Gr405. UM-4 je kopie měřáku z 50. let, který vyráběla rakouská firma Goerz. Polští soudruzi ale zřejmě nedokázali zkopírovat ten usměrňovač, proto i v té kopii jsou origo Goerz Gr405. Je to dvojitý kuproxidovy usměrňovač, předchůdce selenových diod. Na českých stránkách toho o nich moc není, ale kdyby to někoho zajímalo, tak:

http://qann.wikidot.com/kupryt-goerz1
http://www.vias.org/albert_ecomm/aec08_electronic_apps_communication_004.html

Sehnat v ČR náhradní Gr405 je bez šance a po pravdě řečeno jsem to ani neplánoval. V mém Gr405 byl naštěstí jeden usměrňovač dobrý, takže jsem změřil jeho charakteristiku s tím, že ho něčím nahradím. Otázkou bylo čím. Selenové diody (u kterých jsem předpokládal podobné charakteristiky) jsem žádné neměl, takže volba padla na hrotové germaniové. Nakonec jsem použil GAZ17, protože protože měly +- podobnou strmost v propustném směru jak Gr405 a navíc jich mám hromadu. I tak ale s nimi měřák ukazoval asi o 7% menší údaj než by měl, což jsem doladil zmenšením odporu R38 (připojil jsem paralelně moderní rezistor). Zbytek už byl klasika - vyfoukat bordel, očistit zčernalé kontakty přepínačů apod.

Přikládám charakteristiky, které jsem naměřil. Zdroj měl při měření omezený proud na 2,6 mA, proto se pak charakteristiky lámou do roviny.

Mimochodem, ten manuál už na původním zdroji není k nalezení, a vygůglit se dá jen jeho zkrácená verze bez schématu. Jenže PDF má více než než 300 KB. Žádám proto admina, aby ho stáhnul z Filedropperu a pridal ho sem jako řádnou přílohu - tyhle filehostingy to za pár měsíců smažou.



Gr405 charakteristiky.zip
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Gr405 charakteristiky.zip
 Velikost:  23.86 kB
 Staženo:  224 krát



Naposledy upravil eleferner dne po červen 13 2016, 16:14, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31793
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: pá červen 10 2016, 1:08    Předmět: Citovat

Máš v tom svým povídání jednu chybku - kuproxovej usměrňovač teda rozhodně není předchůdcem selenovýho. Kuproxid kvůli malýmu plošnýmu proudovýmu zatížení šel použít jen pro měřicí účely, zatímco selen při dostatečný chladicí ploše umožňoval i konstrukci výkonovejch usměrňovačů. A technologie výroby je taky rozhodně jiná.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
nobis



Založen: Mar 19, 2009
Příspěvky: 225
Bydliště: Seč okr. Chrudim

PříspěvekZaslal: ne červen 12 2016, 12:17    Předmět: Citovat

Schema je také v AR A4/97 strana34.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17682
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po červen 13 2016, 10:46    Předmět: Citovat

Já bych si ho nejdřív zkusil zkalibrovat na DC. Měl jsem 2 ks a oba měly nějak zesláblej depréz. Jeden se mi podařil dotáhnout odmotáním sériového odporu u měřícího systému ale u druhýho to nestačilo. A hrabat se v děličích a Ayrtoňáku, to je šílenost.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eleferner



Založen: Jun 04, 2016
Příspěvky: 543
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po červen 13 2016, 16:11    Předmět: Citovat

Pozor na to, v tom Amaru je schema UM-4B, coz je novejsi vylepsena verze. Zapojeni a jmena soucastek jsou v nem odlisne, nez v puvodnim UM-4.

Jinak DC rozsahy byly kupodivu v poradku, to jsem resit nemusel. R38 je zapojeny pred usmernovacem, takze jeho zmenou jsem doladil jen vychylku na AC rozsazich.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund