Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Opravy LED podsvitů, úvaha

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7936
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: pá červen 10 2016, 5:06    Předmět: Opravy LED podsvitů, úvaha Citovat

Jak se ukazuje, dřívější tvrzení že až CF trubice nahradí LED podsvitem, bude klid se ukazuje jako mylné. Opak je pravdou. LED podsvity se se.ou napříč všemi značkami. A nyní ta úvaha. Přerušení některé LED systému je způsobeno většínou jejím přetížením, tepelnou destrukcí. Když pominu poměrně náročnou demontáž panelu, má smysl vyměnit pouze jednu diodu nebo jeden pás když ostatní jsou nutně také na konci života? A kompletní repas při ceně jednoho pásu cca 500-600 (x3 až 4+montáž) asi zákazník nezaplatí. Jak to řešíte?
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
KUBO



Založen: Oct 30, 2005
Příspěvky: 3762
Bydliště: VT SLOVAKIA

PříspěvekZaslal: pá červen 10 2016, 6:15    Předmět: Citovat

Ja oboznámim zákazníka o tom, že treba meniť komplet podsvit, alebo vymeniť len vadné led. Rozhodnutie je na ňom. Ani jeden nesúhlasil s výmenou podsvitu a to hlavne kvôli cene. Vymením vadné led, dám mu tri mesiace záruku. Ono sa dá vymeniť aj komplet led za nové, ale je to strašne pracné a v podsvite čo má 112 ledky to je na dlhšie. Ďalší problém sú samotné led. Je ich veľa druhov. To aby som mal na sklade mraky lediek, to je nerentabilné. Objednám si po 200ks takých akých práve potrebujem, len sa musí čakať kým prídu. U nás sú drahé, v priemere 1€ za kus. Objednávam ich z Číny, kde to vyjde podstatne lacnejšie.
_________________
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: pá červen 10 2016, 7:54    Předmět: Citovat

Ja by som povedal, ze zas taky problem neni znižit prud cez led. Ak su vsetky do serie v celom paneli, je to najjednoduchsie (iba jeden obvod obmedzenia prudu) a tieto led čo maju na sebe plexi "reflektorčeky" aj najviac trpia tak je to tam najpotrebnejšie.
Ak je to na sposob viacero prudovych obvodov s viacero led pasmi, tak na niektore IO, čo riadia obmedzenie prudu niesu dostupne datasheets avšak na vačšinu TV čo som mal datasheet riadiaceho IO bol dostupny.
Tam je to väčšinou tak, že, že všetky led pasy (prudove obvody) su rovnake a prud sa nastavuje externym odporom voči kostre alebo deličom, ktory je označený na IO na tento účel.
Na niektorých TV som znižoval prúd už aj preventívne ešte kým podsvit bol bez chýb, bo už si uvedomujeme, že pri tom množstve druhov nikto nema cas zistovať ako to bolo navrhnuté, takže 10% dolu nikomu neuškodí...

Predsa LED ako take su už dlho zname v tom zmysle, že ak dodržíš doporučený prúd v retazi, životnosť pri izbovej teplote okolia je naozaj 5 rokov nonstop s planovaným poklesom svietivosti 20%.
To je udávané u výrobcov samotných led a zpravidla pravdivé.

Avšak väčšina výrobcov panelov zámerne na základe doporučeného prúdu od výrobcu led mierne prekročí túto hodnotu, pretože 5 rokov je príliš dlho, tovar treba recyklovať a kupiť novy po záruke prípadne po 3 rokoch.

Skúste si kúpiť hociakú bielu led na báze UV s filtrom, čo je dnes valná väčšina dostupnych bielych led a zahrat sa s nou na regulovatelnom a urobiť si tabulku napätie versus prúd čo najpresnejšie.

Tam je to zjednodušene, že ak prekročím trvalý prúd o 10% nad doporučený parameter, potom led svieti subjektivne len o málo viac avšak jej životnosť bude polovičná a platí to aj naopak.

Samozrejme led v paneli nemusia byt napájané trvale ale blikať, potom už v skutočnom tv merať prúd cez led bez osciloskopu meraním úbitku napätia na snímacích odporoch ak v danom zapojení vôbec sú na jednostlivých led vetvách je časovo náročnejšie.


Naposledy upravil Heno dne pá červen 10 2016, 8:01, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6587
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá červen 10 2016, 7:57    Předmět: Citovat

Taky poučím majitele o vhodnosti výměny celého podsvitu, což ještě nikdo neakceptoval, tak vyměním tu vadnou LED a jede se dál. Pokud to jednoduše jde, mírně zvětším snímací R proudu, aby byl maximální proud podsvětlením trochu menší, pokud to není obvodově transparentní a nechce se mi to řešit, doporučím aspoň majiteli nepoužívat víc, jak cca 80% intenzity podsvětlení. Zatím (ťuk ťuk) opravené podsvity, pokud je mi známo jedou, moc jsem jich ale zatím nedělal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DELONG



Založen: Apr 16, 2006
Příspěvky: 1378
Bydliště: SVK

PříspěvekZaslal: so červen 11 2016, 21:28    Předmět: Citovat

mi-ro napsal(a):
Jak se ukazuje, dřívější tvrzení že až CF trubice nahradí LED podsvitem, bude klid se ukazuje jako mylné. Opak je pravdou. LED podsvity se se.ou napříč všemi značkami.


CF trubice boli asi na tom lepšie. Mám tu 2roky a 2 mesiace starý kámošov LG s LED podsvitom. Podsvit je už po smrti. Myslím si že je to nejak skoro Mám z tebe bolení hlavy . Oprava sa neoplatí pôjde do kontajnera Opravář .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: so červen 11 2016, 21:36    Předmět: Citovat

Mam tu 10 rocny Philips 26PFL5322/12 ch. LC7.1E LA oproti tomu 2 a niečo LG je to stará rároha, ale v zdroji Rubycon kondíky stále dobré a aj CCFL trubice sú stále ok.
Zradili kontakty medzi doskou a flexom - panel Chimei V260B1-L03 Rev.C3, ale do koša nepojde, natiahnem "zlaté vlasy deda vševeda" Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33853
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so červen 11 2016, 21:48    Předmět: Citovat

Televizorov som opravoval len par, ale LCD monitorov uz mnoho - len v praci asi 300, z toho CCFL boli vadne presne 4. CCFL vydrzia desiatky tisic hodin behu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
KUBO



Založen: Oct 30, 2005
Příspěvky: 3762
Bydliště: VT SLOVAKIA

PříspěvekZaslal: so červen 11 2016, 22:17    Předmět: Citovat

rnbw napsal(a):
CCFL vydrzia desiatky tisic hodin behu.


Plný súhlas. Mám doma cca.8 ročný LCD THOMSON(model neviem spamäti), ale nemá DVB-T tuner. A má nabehané cez 30000 hodín bez jedninej poruchy. Keď som ho kúpil, tak Thomson o mesiac vyhlásil krach. Vraj ich výrobky mali značnú poruchovosť. Je to uhlopriečka cca. 106cm a dvaja chlapi ju musia niesť. Asi som mal šťastie pri kúpe. Stál ma vtedy 28 000Sk.
Len tak pre zaujímavosť. Za tento týždeň som opravoval tri crt tv. V jednom výmena vn trafa, čo dnes je dosť peňazí, ale zákazník si to želal. Keď sa ich pýtam, že prečo dávajú opravovať crt, tak odpoveď je stále rovnaká. Tie nové nevydržia nič. Hold spotrebka.

_________________
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mira_A



Založen: Apr 06, 2013
Příspěvky: 1005
Bydliště: RpR

PříspěvekZaslal: ne červen 12 2016, 6:54    Předmět: Citovat

No já zatím opravoval jen pár podsvitů s CCFL.

Některé typy monitorů drží a jiné asi pro nekvalitu ocházejí.
Já mám např. Samsung 710T a má bez závady přes 28 tisíc hodin.

Ale Samsungy 940N 940B jsou docela poruchové.
Teď jsem opravoval dva. U N-ka kde byl model zdroje rev.1 vyhořené trafo.
Záznam ukazoval necelých 7 tisíc provozních hodin, což moc není.
A u B modelu se zdrojovou deskou rev. 03 (IP-35135B) to bylo pouhých 13 tisíc a už podsvícení CCFL taky po smrti. Zde to vypadá na trubice, které zničily tranzistor. Nafouklé kondenzátory 820u/25V.
Trubice se chovají jako by mezi nimi byl zkrat nebo tak něco. Dělá to dolní podsvit. Když připojím jinou trubici z venčí a jednu vyhodím, tak to nevypíná. Když běží současně, tak to po pár minutách vypne a musí se to nechat chvíli odpočinout.

Podle mě některé modely i s těmi LED jsou neporuchové a vydrží 50000 tisíc bez problémů. Prostě některé výrobky jsou od výroby šmejdy, zvláště z Číny.

Zkoušel někdo náhradu podsvícení CCFL těmito LED pásky?
http://www.sema-for.cz/shop/index.php?id_category=261&controller=category
Mě osobně se zdají ty led pásky dost vysoké. Vždyť výškově se tam ani nevejdou. Pokud bude plexi tlačit na čočky led, tak ty diody budou brzo v Na posrání
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund