Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vianocny blikac s UT803A

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
smajly



Založen: Jul 21, 2011
Příspěvky: 41

PříspěvekZaslal: po září 28 2015, 12:36    Předmět: Vianocny blikac s UT803A Citovat

Ahojte,

prosim o radu - od vianoc mi lezi v skrini pokazeny vianocny LED blikac na vianocny stromcek. Nakolko som uz aj v obchodoch nasiel salonky a ine vianocne sladkosti, pripomenulo mi to, ze by bolo dobre tento blikac spojazdnit.

Cely chod ovlada cip s oznacenim "UT803A", ktory spina tyristory. V tomto zapojeni su pouzite s oznacenim PCR406J.

Chcem sa spytat ako rozumne oskusat ci su vadne tyristory, alebo ci je vadny samotny ovladaci obvod? Na ovladacom vstupe tyristora som nameral maximalne napatie 0,55 V. Je toto napatie dostatocne na plne otvorenie tyristora?

Schemu a namerane hodnoty som zakreslil do prilohy.

Samotne LED pasiky by podla mojich merani mali byt v poriadku - meral som pritomnost napatia na konci poslednej LED diody. Pripadne na overenie funcnosti LED diod je mozne vynechat tyristor a priamo pripojit koniec kablika s LEDkami na minusovy pol? Neodpali to LEDky?

Ospravedlnujem sa za hlupe otazky a dakujem za kazdu odpoved.



blikac.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  blikac.jpg
 Velikost:  249.14 kB
 Staženo:  333 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31999
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: po září 28 2015, 13:27    Předmět: Citovat

Podle všeho to je nějakej přeznačenej procesor s OTP pamětí - předpokládám, že tím tlačítkem mezi zemí a vývodem 7 se celý blikadlo nejenom zapínalo, ale měnily se jeho zmáčknutím nějaký sekvenční cykly blikání? Zkus ho nakrmit stabilizovanýma 5V přímo do vývodu 8, ale nedělám si nějak velký naděje že by ho to rozběhlo. Pravděpodobně bude ten brouk už v silikonovým nebi...

Tyristory obecně jsou otevíraný proudem, velikost toho proudu udává parametr zvanej citlivost Igt - čím je Igt menší, tím je tyristor citlivější = spíná už při menším proudu. Napětí potřebný na dosažení spínacího proudu je obvykle stejný jako pro otevření 1 přechodu PN neboli zhruba 0,65V.
Zkus provizorně spojit odporem s hodnotou 560Ω až 1000Ω vývod č.8 toho brouka s řídicí elektrodou libovolnýho tyristoru - k němu příslušnej řetězec LED by se měl rozsvítit. Odpojením odporu od tyristoru musejí LEDky zhasnout. Pokud se to povede, je tyristor OK. Když se to nepovede, zkus tyristor překlemovat kouskem drátu - zase by se měly LEDky rozsvítit, ale měly by svítit dokud to celý nevytáhneš ze zásuvky 230V.

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: út září 29 2015, 18:04    Předmět: Citovat

Též L-803A nebo QD00056C.Ekvivalent CT-55R (DIL-18 a přepínač namísto tlačítka u pinu 7),pin#1 tohoto s napětím 2.9V je CLK 50Hz (tested speed 10-250Hz,bere i obdélník CMOS/TTL).Je to nějakej sekvenční obvod s primitivním DAC nebo analogovej obvod s pamětí.Stačí tomu 5V,výstup umí ovládat NPN,N-MOS a tyristory.
Ten obvod většinou přežije,odcházej nejvíc tyristory (po postupnym proražení několika LED nebo zkratování vyhořatých vláken),někdy i diody v můstku(víc větví naráz,2 někdy 3) a taky elyt (buď byl obráceně a vyšuměl nebo prostě vyschnul).
Celá oprava spočívala ve vyjmutí L803,naletování kusu kolíkový lišty a výrobě modulu s jednim tlačítkem,5V zdrojem a 4ma BD241(139,243,245,681...) nebo P3055E(IRF540-840...),k tomu bedna s 12/36/24/48V zdrojem a jednotlivý barvy z 1-2m LED pásku slepenýho k sobě,aby svítil ze dvou stran.Podle dýlky celýho řetězu se volí napětí zdroje (z kolika dílků v sérii je 1 barva,tolikrát 12V na elytu.).
Jakákoliv oprava stávajícího blikadla prodlužuje jeho životnost maximálně o dny,obvykle o hodiny při delšim svícení.(beztransformátorovej provoz,slabej 16V elyt,žádná stabilizace ani přepěťovka v napájení,srážecí 150k odpor je obvykle takovýho typu,že při 230V dokáže prohořet naprosto bez problémů).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
harrvy



Založen: Oct 02, 2012
Příspěvky: 77

PříspěvekZaslal: út prosinec 15 2015, 9:44    Předmět: Citovat

Ako by sa dal uvedeny blikac upravit tak aby po pripojeni napajania vzdy blikal v pozadovanom mode? On totiz po pripojeni do napajania si zvoli mod aky ho napadne a potom dookola prepina vsetky mody a hlavne tie rychlo preblikujuce su odporne a behat stlacat tlacitko aby som navolil pozadovane blikanie po kazdom zapnuti svetiel je viac ako otravne.. Ale myslim, ze asi len vyradim IO a necham tyristory otvorene stale, nech to len svieti..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: ne prosinec 20 2015, 20:15    Předmět: Citovat

Má to 8 módů,přepínání uzemňováním tlačítkovýho vstupu.Po zapojení do proudu je to v módu 0 (vypnuto nebo kombinace všeho).Byla by možnost ten vstup ovládat generátorem,co se zastaví po zvolenym počtu impulzů (výstup z generátoru nejde jenom na trand ovládání zapojenej místo tlačítka,ale i do čítače,kterej po dosažení daný hodnoty oscilátor zastaví.Docela jednoduchá věc,která si ale vyžádá změnu futrálu za větší u toho řídícího obvodu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1520
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: út prosinec 22 2015, 11:16    Předmět: Citovat

Také se mi dostal na opravu vánoční blikač. Schéma i součástky jsou shodné jako na schématu v úvodu vlákna, jen má místo 4 větví LED zapojené pouze dvě větve a jsou tam jen dva tyristory.
Závada se projevovala nepříjemným výrazným "mrkáním" s frekvencí tak 10 až 15 Hz všech diod, které v daném režimu měly svítit.
Diody v můstku, odpory i kondenzátor byly OK. Pravděpodobnost, že by se oba tyristory pokazily současně tak, že by např. klesla citlivost Gate, a tím tyristory nespolehlivě spínaly v nějaké půlvlně, je velmi malá. Takže jsem v GM nekupoval na vyzkoušení jiný tyristor (do GM to mám kolem 30 km).
Tipnul jsem si na vadu v řídícím obvodu.
Po dohodě s majitelem jsem překlenul A/K obou tyristorů, takže řetěz svítí trvale bez blikacích sekvencí dle řídícího obvodu. Každá ze svítících diod v sérii má ve svítící hvězdičce zabudovaný odpor. Proud jedné větve je 9 mA, takže větev může bez problému svítit trvale při napájení plnými půlvlnami z usměrněných 230 V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: út prosinec 22 2015, 12:09    Předmět: Citovat

To blikání se stávalo při plynulym rozsvícení a stmívání,trochu na to pomáhalo dát do 50Hz vstupu trimr a o jeho velikost snížit ten 2M odpor.Pak jsem tim trimrem přidal až to nebylo znát.To ale byl blikač po úpravě(spíš repasu) a signál se bral ze sekundáru napájecího trafa.Ten obvod byl původně dělanej na žárovky,u kterejch to není skoro znát.U LED řetězů už to znát je a elyty paralelně k větvím(mezi společnej a výstupy z tyristorů) mnoho nepomáhaly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund