Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

antena Fuba 902B

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV a dalších
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Joe0001



Založen: Jun 08, 2008
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: pá srpen 21 2015, 16:09    Předmět: antena Fuba 902B Citovat

Prosím o radu.
Pro slabý signál jsem namontoval tuto novou pasivní antenu. Je používána pro tři televize. Před rozbočovač jsem chtěl dát napájeci vyhybku emos zs-12/100mA pro zlepšení příjmu s nějakým dvbt zesilovačem. V obchodě tvrdí že vyhybka je samostatně použitelna na všechny antenní zesilovače.
Neodpálíi napřímo připojena vyhybka na koaxu zesilovač v anténě.
Díky za pomoc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá srpen 21 2015, 16:27    Předmět: Citovat

Nedávej zesilovač do antény, to je skutečný přežitek z doby, kdy v blízkosti nebyl žádný jiný vysílač.
Dnes máš kolem sebe mobilní buňky, CDMA, DLT, různé alarmy spojené s PCO a jiné zdroje rušení, které dokážou příjem DVB-T zcela znehodnotit tím snadněji, čím blíže je zesilovač k anténě.
Jestli ti signál za rozbočovačem nestačí, ale před ním ano, můžeš dát zesilovač těsně před rozbočovač k vyrovnání ztrát rozbočením (nebo použít rovnou aktivní rozbočovač, ten má předzesilovač vestavěný). Na konci koaxiálu od antény už je signál, tedy i ten rušivý, slabší, ale hlavně - na ty rušící služby se dají koupit odlaďovače, které se mezi konec kabelu a předzesilovač dají snadno zařadit. Když je předzesilovač v krabici na dipólu antény, už není tak jednoduché to rušení dostatečně účinně potlačit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Joe0001



Založen: Jun 08, 2008
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: pá srpen 21 2015, 17:34    Předmět: Citovat

Děkuji za radu.
Signal před rozdělovačem je dobrý,jdou všechny kanály.Za rozdělovačem se na dvou TV některé kanály úplně ztratí nebo kostičkují. Rozbočovač je Teroz (hybridní trojnásobný-40-800MHz).
Odlaďovač asi bez měření nevyberu.Takže asi pro mně nejjednodušší koupit lepší rozbočovač.
Pro mou informaci.Součástí staré antény byla k zesílení original vyhýbka.
Na fubě 902B součástí není. Lze do koaxu od antény pouštět napájení od běžné vyhýbky bez použití aktivního předzesilovače?
Pokud ne,tak jim to v obchodě vrátím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7808
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá srpen 21 2015, 18:16    Předmět: Citovat

Pokud tam není nic aktivního, tak se ti to zkratne v symetrizáku.
_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá srpen 21 2015, 22:50    Předmět: Citovat

Fuba nemá výhybku, protože v ní není ani zesilovač, tedy v ní není co napájet.
Prostě jakkoli napájet tuto anténu je zcela zbytečné, však sám píšeš, že je pasivní.
Vestavět do ní anténní předzesilovač je častěji škodlivé, než prospěšné.
Proto ti píšu, ať použiješ linkový předzesilovač až někde "cestou". Když to na anténu samotnou funguje, měl by mít takové zesílení, aby vyrovnal ztáty rozbočením a ztráty v rozvodech. O moc víc radši ne, příliš velké zesílení s sebou nese riziko, že se zahltí nežádoucími signály nad a pod TV pásmem, i když mu předřadíš filtr na potlačení těch signálů. Žádný filtr není ideální, takže ty nežádoucí signály více nebo méně zeslabí, ale nikdy je nepotlačí úplně. Příliš velkým ziskem zesilovače bys ty zeslabené rušivé signály zase mohl dostat na škodlivou úroveň.
Nepíšeš, odkud jsi, aby se dalo odhadnout, který vysílač či které vysílače přijímáš, natož na jakých kanálech. Podle nich lze totiž vybrat jak zesilovač, tak filtry i bez měření. Některé zesilovače už mají potlačení frekvencí řady služeb (Ufoun, CDMA) v sobě, takže se před zesilovač vrazí jen filtr LTE.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Joe0001



Založen: Jun 08, 2008
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2015, 7:32    Předmět: Citovat

Děkuji za pomoc.
Kdybych poslechl zkušeného prodavače tak je anténa v háji. Jsem z vysočiny a signál je z Krásné. Bohužel teď v okolí nefunguje žádný specializovaný obchod. Musím někde něco objednat. Budu rád když mi poradíte jaký komponenty mám koupit. Např.
http://www.vpcentrum.eu/aktivni-rozbocovac-ctyrnasobny-ivo-i031ra-zdroj
http://www.ivo-pt.cz/aktivni-rozbocovac-pro-dvb-t-prijem-i6701.htm
Mám od antény vytažený koax za TV kde ho rozbočuji na tři místa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2015, 9:01    Předmět: Citovat

Asi ty parametry od různých výrobců budou srovnatelné, ale skutečně odolný aktivní rozbočovač i v podmínkách s velmi rozdílnou úrovní přijímaných signálů je 424X, u tebe samozřejmě v provedení neprůchozím pro napájení, protože před něj už se žádný další zesilovač dávat nebude. Má jen jeden výstup, do kterého se výhybkou přivede +9 až +12 V. V pestrých příjmových podmínkách Podkrkonoší se mi osvědčily (používám různé, nejčastěji 447X, 424X, občas 423X nebo čtyřnásobný 450X).
Připojení na F-konektory je dlouhodobě stabilní, proto je mám nejradši. Navíc vstup umožňuje našroubovat přímo některé filtry LTE, ukázalo se, že účinnost filtru Fagor (viz dále) je dostatečná i na kanálu 60, a ten je k pásmu LTE proklatě blízko.
Napájecí výhybku můžeš vrazit do kabelu kdekoli, nejjednodušší je to asi už od vstupu televize pomocí zdroje s výhybkou přímo v konektoru - ten ani nemusíš objednávat, když obrazíš dvě tři prodejny elektro, určitě ho někde budou mít.
Abys nemusel hned také objednávat filtr LTE:
anténu připoj přímo do televize (klidně i bez zesilovače), zapni si na televizi manuální vyhledávání podle kanálů a hledej signál na kanálech 61 až 69. Jestli ti bargraf na některém z nich ukáže signál silnější, než na těch televizních, znamená to, že máš někde v blízkosti přístupový bod sítě LTE, a ten bude rušit. Teprve v tom případě objednej a na vstup toho aktivního rozbočovače našroubuj filtr LBF 790, případně, pokud skutečně nepočítáš s příjmem K60 z Černé hory, klidně vezmi filtr LBF 766, ten potlačí LTE i mobilní sítě ještě účinněji.



STA3_sf_LTE.jpg
 Komentář:
Nakonec by to u tebe mohlo být zapojené takto...

Stáhnout
 Soubor:  STA3_sf_LTE.jpg
 Velikost:  61.42 kB
 Staženo:  294 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Joe0001



Založen: Jun 08, 2008
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: ne září 13 2015, 16:06    Předmět: Citovat

Tak jsem koupil ten aktivní rozbočovač a pomohlo to. Kanály jdou všechny stabilně a nic nekostičkuje.Děkuji za radu
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV a dalších Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund