Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

UHF antena pro analog-jde Al upgradowat na digital ve meste?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV a dalších
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Boro
Provokatér


Založen: Jul 18, 2013
Příspěvky: 290
Bydliště: Poděbrady

PříspěvekZaslal: pá duben 17 2015, 7:30    Předmět: Citovat

http://www.antena.cz/clanky/vse-o-lte-ruseni-reseni-filtry No a ted se jeste u "antenaru",boze jak to slovo nesnasim,dozvim ze STARE TYPY ANTEN JAGY JSOU O HODNE ODOLNEJSI PROTI RUSENI LTE?A NOVE YAGI OZNACENE LTE READY? JSOU JENOM NAVRAT K PUVODNIMU PROVEDENI Z DOB PRED DIGITALIZACI!!!!!!!!!No nic asi zase jenom badat...Jsou tam i tabulky a frekvence operatoru.Nevite jestli jsou symetrizacny cleny ktery uz maji filtr?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Boro
Provokatér


Založen: Jul 18, 2013
Příspěvky: 290
Bydliště: Poděbrady

PříspěvekZaslal: pá duben 17 2015, 7:35    Předmět: Citovat

p32 napsal(a):
Tak jsem se sem přece jen kouknul s tím, že tolik stránek se může psát jen o blbině a mám pravdu. Asi by se někdo měl zamyslet nad funkcí koše.
Co je to Boro ? Blbec Od Rodné Oděsy ? Kde jste toho hošíka našli a proč jste si ho tak oblíbili ?
Ne to je prezdivka pod kterou mne zna hodne lidi na Slov. a v CR,rikaji mi tak od mala az do 35 let,da se vyguglit,nechci aby se mi znami divili ze mi jen tak tady nekdo nadava a proto prosim ty urazky si nechte na doma,tady to bylo mysleno puvodne o elektru a je to tady googlitelne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9667
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: pá duben 17 2015, 7:40    Předmět: Citovat

Boro, hodně tu filozofuješ a Tvůj problém to neřeší. Ty jseš vystudovaný právník nebo se pletu ? Ani já nejsem elektrikář. Říká se: trp kozáče, budeš atamanem, ukrajinské přísloví.
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pepik9



Založen: Aug 31, 2010
Příspěvky: 2407

PříspěvekZaslal: pá duben 17 2015, 8:41    Předmět: Citovat

1, 2, 3.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne duben 26 2015, 18:43    Předmět: Citovat

Boro, nemůžeš zobecnit vše, co kde kdo o anténách napsal. Přesněji - vždy je to souhrn nějakých poznatků, který zrovna u tebe nemusí platit.
Anténa je jedna věc, její správný výběr a použití je věc druhá. Jako neexistuje rozdíl mezi anténou pro analog a digitál, tak neexistuje anténa, která by zvládla kanál 21 a přitom zcela ignorovala CDMA (které je "jakoby" na kanálu 20, kdyby v číslování terestrických kanálů existoval). Tam, kde chceš přijímat kanál 60, ti nepomůže žádná anténa tím, že by nějak významně ztrácela citlivost na kanálu 61, kde už jede LTE. Dokonce neexistuje filtr, který by propustil a neovlivnil K60 a přitom potlačil LTE, která vysílá 200 m od antény.
Jediná pomoc je anténa bez zesilovače v krabici a signál přivedený rovnou do vstupu přijímače. Teprve, když LTE přesto ruší, se dá ještě trochu zeslabit filtrem (CDMA se potlačuje za stejný peníz účinněji), většinou jsou ale ty filtry zbytečné.

Bydlím v oblasti, která je co do příjmových podmínek velmi různorodá a to, že mi jedou čtyři multiplexy (nejvyšší přijímaný kanál je K60, tedy těsně pod LTE), naopak ten na nejnižším kanále z trochu schovaného vysílače, i když o nějaké 2° vedle, všechny na jediné síto, neznamená, že sousedovi, který má anténu stejně vysoko, ale o 36 metrů vedle, bude na jedinou anténu chodit totéž.
Chybějící multiplex už si vyžádal samostanou anténu (opět síto) otočenou na vzdálenější vysílač. Sice je tu signál z Chlumu dost silný, ale za tím Chlumem je ještě jeden Chlum, který je sice podstatně dál, ale o 200 m vyšší, a vysílá na stejném kanále. A to nevyřeší žádná anténa, žádný filtr. Prostě to chvilku jde a stejně dlouho kostkuje. Nemůže za to žádný AP CDMA nebo LTE. Za to může SFN, což je záležitost, na kterou neexistuje technické řešení.

Konečně - v příslušných vláknech o tom bys to našel.
Hledal jsem signál a instaloval antény v Českém ráji a části Podkrkonoší, na Třebíčsku a v Moravské bráně... někde stačila jedna anténa, jinde se musely dát dvě i tři.
Kde se dá vystačit bez zesilovače, tam vyhoví každá anténa: husté síto, krátká colorka, yagina, nějaká odrůda Zeelandu, případně podobné reflektorové antény, je to jedno. Nějaké CDMA nebo LTE mě nemusí zajímat, anténu volím podle jiných požadavků, například tam, kde je hodně odrazů, je vhodnější buď hodně krátká anténa, třeba síto Vaten, nebo naopak třeba dvě či čtyři dlouhé antény sfázované do soustavy, aby měly co nejužší vyzařovací diagram.
Jak tam ale chceš nacpat zesilovač, už máš zaděláno na problém, i když třeba v Lázních Bělohradě se osvědčily aktivní rozbočovače z Terozu. Na konci kabelu je už signál slabší, takže se dá bez nebezpečí o pár dB zesílit, aby uživil víc přijímačů.
Ale, jak je to jen trochu možné, žádné zesilovače nepoužívám.

Takže jediný správný postup je změřit úrovně a parametry signálů v místech, kde přichází v úvahu umístění antén. Cokoli jiného je duchařina, která sice občas vyjde, ale často taky ne.
A určitě nejsou na vině CDMA či LTE, ale ten Neználek, co tu anténu montoval, aniž by věděl, jakou anténu to vlastně v tom místě potřebuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Boro
Provokatér


Založen: Jul 18, 2013
Příspěvky: 290
Bydliště: Poděbrady

PříspěvekZaslal: po duben 27 2015, 11:14    Předmět: Citovat

Dobry vzdavam se.Posledni duvod proc sem chtel ty kravy tam nechat je mechanicka pevnost a chemicka odolnost.Ve fabrice lestime sklo kyselinou sirovou +fluorovodikovou,vypary jdou rovnou na antenu.Dalsi vec,ve meste je hodne holubu a jinych tezkych ptaku.Jak sem sedel v hospode a koukal po tech strechach,premejslel nad vasima radama a spytoval si svedomi,tak sem videl jak ty ptaky v plny rychlosti dosedaj na anteny.Tak mam dylemy ktera antena vydrzi vic.Stary typy byli myslim z vecsi casti ocelovy.Maji lip umistneny teziste,jsou uchyceny uprostred.Novy uhf anteny jsou asi komplet z hliniku,uchyceny jsou "za spicku".Nebo to logaro,to nemuze vydrzet kdyz se tam posadi holub nakonec. Rolling Eyes Kdo tam poleze kazdych par mesicu?A posledni vec,mnel sem moznost natacet novy typ anteny,foto davat nebudu,ktera vlasne ani nebzla venkovni protoze Al prvky byly upevneny plastovyma spojkama ktere opadavaly uz pri silnejsim vetru.


ptak.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  ptak.jpg
 Velikost:  5.96 kB
 Staženo:  173 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8819
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: po duben 27 2015, 11:34    Předmět: Citovat

Boro napsal(a):
... Mate tady dobre pivo tak to nekdy prezenu.

... Jak sem sedel v hospode a koukal po tech strechach, premejslel nad vasima radama a spytoval si svedomi, . . .

Až sem slyším, jak ti tam šustí seno . . .
A přemejšlíš taky někdy a někde jinde, než v hospodě? Rolling Eyes

_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po duben 27 2015, 12:15    Předmět: Citovat

Dnes máš u většiny antén uchycení prvků plastovými příchytkami či třmeny. U některých to ani jinak nejde, protože prvky musí být od zbytku konstrukce izolované (to je nejčastější u širokopásmových, u nichž nejde stanovit místo s uzlem napětí, v němž uchycení prvku nevadí, i když je vodivé, a třeba i se zemí).
Konstrukce antén je dost složitý technický obor a celé učivo se do této diskuse nevejde ani náhodou.
Každopádně řešíš blbosti, jako životnost antény: až doslouží, vymění se. Věčně nevydrží žádná anténa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV a dalších Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund