Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jiskřiště - neznámá funkce

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
GeorgeB



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 1202
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: so leden 24 2015, 11:36    Předmět: Jiskřiště - neznámá funkce Citovat

Uvádím do chodu staré zařízení na zkoušení zapalovací soustavy zážehových spalovacích motorů a řeším funkci jiskřiště. Přístroj byl již "opravován" a některé části nevím jak byly zapojeny.
Nyní mi jde hlavně o funkci jiskřiště uvedeného na fotografii. Pozná někdo k čemu je právě takto uspořádané jiskřiště?

Pravý posuvný hrot FM je zapojen na kostru (-pól) a šikmý hrot FH je zapojen na šroubovací svorku H.

Co jsem viděl jiskřiště na jiných zkoušečkách zapalování (např československý kufřík z r. 1960 má posuvné jiskřiště přímé a zkoušky jednotlivých komponentů se provádí pomocí porovnání nejdelší možné délky jiskry u ethalonu a měřené části.
U níže vyfoceného jiskřiště jednak nechápu proč tam jsou tři hroty, zapojené jen dva a navíc zapojené tak jak jsou.
Chápu označení P1,P2 (primár cívky), C1,C2 (vývody zkoušeného kondenzátoru). Navím jak si přeložit označení AD,D,K,Š,H,FH,FM

Děkuji za pomoc.



měřicí_přístroj.JPG
 Komentář:
Měřící přístroj - panel. Vpravo zapalovací komora pro zapal. svíčku s mžností zvýšit okolní tlak. Vlevo motorek s vačkou a kladivkovým přerušovačem pro zapalování pomocí ethalonové cívky (uvnitř) nebo externí po připojení na svorky P1 a P2. Nad přerušovač

Stáhnout
 Soubor:  měřicí_přístroj.JPG
 Velikost:  160.55 kB
 Staženo:  259 krát


jiskřiště.JPG
 Komentář:
Jiskřiště se třemi hroty. Zapojen pouze posuvný hrot FM (pravý) na kostru a šikmý hrot FH ke svorce H.

Stáhnout
 Soubor:  jiskřiště.JPG
 Velikost:  112.31 kB
 Staženo:  202 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
pepik9



Založen: Aug 31, 2010
Příspěvky: 2396

PříspěvekZaslal: so leden 24 2015, 20:35    Předmět: Citovat

Pro běžná provozní měření se nejvíce používají měrná jiskřiště kulová nebo hrotová. Kulová jiskřiště se vyznačují větší stálostí geometrického tvaru a menší závislostí na atmosférických podmínkách, mají však značně proměnný impulsní poměr. Tříhrotová jiskřiště jsou výhodná tím, že doskok je delší a impulsní poměr zůstává blízký jedné. Na obr. 219 je uspořádání tříhrotového jiskřiště, jak je předepisuje československá norma. Pomocný třetí hrot slouží k předionizaci prostoru u pracovního hrotu. Má mít oproti elektrodě s bližším hrotem kapacitu 2 až 4 pF a k elektrodě spojené s kostrou svodový odpor větší než 30 Mohm. Mezi ionizační elektrodou a přivráceným pracovním hrotem nastává výboj při nižším napětí , než je průrazové napětí mezi hlavními hroty. Napětí ionizační elektrody a hlavní elektrody se vyrovnají a výboj zhasne, náboj ionizační elektrody se však odvádí svodem na kostru a po určitém poklesu napětí nastane nový průraz. Rychlost, jakou se tento cyklus opakuje, závisí na svodovém odporu a může být i několik set až tisíc hertzů. Výbojem mezi hlavní a pomocnou elektrodou před hlavním výbojem se udržuje prostor u hlavní elektrody v ionizovaném stavu a udržuje stálý impulsový poměr. ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
GeorgeB



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 1202
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: po leden 26 2015, 14:30    Předmět: Citovat

Děkuji za odpověď. Na konec jsme zjistil,že zapojené jsou ty hroty co jsou proti sobě. Připojím-li indukční cívku,tak skáče jisrka z jednoho na druhý hrot a pak na ten třetí. Zkoušel jsem ten šikmý odstranit a jestli se změní maximální přeskoková vzdálenost a nezdálo se.
Každopádně pořád zcela nevím k čemu se toto jiskřiště má použít. Možná pro zkoušku externí indukční cívky.
Pak důmám nad funkčí vrchní cívky s otevřeným jádrem. Domníval jsem se,že je to na zkoušeku magnetového zapalování s VN vývodem a nedaří se mi to nějak zprovoznit. Ani dostat nějaký výrazně střídavý signál jako buzení uvedené cívky.
Nikdo asi neviděl podobný přístroj, že?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9743
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po leden 26 2015, 16:19    Předmět: Citovat

A co tak to rozkreslit? - Ta cívka z otevřeným jádrem může být buď na zkoušení závitových zkratů nějakých malých rotorů dynam, nebo jiných motorků (pokud ty konce cívky jsou rolny, tak by to i ulehčovalo odvalování rotoru v cívce, kusem železnýho plechu se zkouší, zda nemá závitový zkrat, v místě, kde se snaží přitáhnout je problém.) Ovšem ta cívka by musela být napájená střídavým proudem nejspíš přes trafo ze sítě..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
GeorgeB



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 1202
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: po leden 26 2015, 17:56    Předmět: Citovat

Vzhledem k tomu,že uvnitř je to prodrátovaný a evdentně už "opravovaný", tak nevím jestli tyhle konkrétní části jsou zapojený dobře. Vlastně ani nevím jestli se jedná o amatérskou konstrukci nebo o nějakou malovýrobu. Mimochodem mechanické části jsou moc pěkně udělány.

Uvnitř není žádné trafo, boční svorky slouží pro bateriové napájení. Elektromagnet tak jak je zapojenej, tak po připojení napájení odebírá asi 1,8ADC. Nějaké domněnky jak by to mělo fungovat jsem měl,ale zatím ani jedna není správná. Proto se ptám jestli to někdo náhodou nepozná podle fotek.

Schéma pak můžu nakreslit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12336

PříspěvekZaslal: po leden 26 2015, 18:19    Předmět: Citovat

Napadá mě jen generátor pro zkoušení přístrojů rázovou vlnou.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.37 sekund