Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

LPG - Ano ci ne?
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PixelOrgy



Založen: Sep 04, 2007
Příspěvky: 1965

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2014, 22:58    Předmět: LPG - Ano ci ne? Citovat

Zdravim bastlire. Hned v uvodu bych poznamenal, ze jsem si vedom existence i specializovanejsich for nez tohle, ale na druhou stranu sem chodi spousta zkusenych, kteri i k tomuto maji urcite co rict Smile

Zvazuju, jestli instalovat nebo neinstalovat LPG.

V podstate ctu 2 druhy informaci - budto ze to je totalni blbost, smrt pro motor atd, a nebo ze je to naprosto ta nejlepsi investice v zivote.


Spocital jsem, ze ekonimicky, kdyz beru pouze naklady na palivo je to velice zajimava moznost, na druhou stranu jsem cetl o spouste problemu s mazanim ventilu, karbonizaci ve vstrikovacich, propalenych pistech, a ze to neni vhodne u celohlinikovych motoru.


Ma nekdo nejake dlouhodobejsi osobni zkusenosti? Vylozene nevhodne motory pro prestavbu?

Premyslim i nad tim, jak si s LPG poradi "palubni radce" Smile ? Pripoji se ECU LPGcka k puvodni, a bude zobrazovat dojezd atd? tezko ze...

Zkrati se servisni intervaly? (vymena oleje, svicek)

Diky za vsechny rady Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31989
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2014, 23:42    Předmět: Citovat

Záleží na přesným typu motoru, na kterej to chceš nainstalovat - na motory s nepřímým vstřikem stojí úprava kolem 22-25 tisíc Kč, na přímovstřikový (TSI) minimálně dvojnásobek, pak je otázka nájezdu neboli kolik km ročně na to najedeš, aby byla reálná návratnost investice, otázka montážníka a servisu, aby nebyl daleko nebo extra drahej, otázka výrobce sady, aby to nebyla nějaká šitka a taky ne zrovna pozlacenej šperk atd.

Mám kámoše, kterej má doma 2 auta - fábuli 2003 kombi a roomstera tuším 2008, obojí má s motorem 1,2HTP a předělaný na LPG, sekvenční sada Tartarini, fábule dostala plyn v 80 000km a room v nějakejch 40 000 - aktuální stav tachometrů je skoro 250 000 u fábule a přes 100 000 u rooma - a nemůže si to vynachválit...

Jinak skoro ve 100% případů má LPG svou vlastní ŘJ, která se napojí na vedení od origo motorový ŘJ k původním vstřikům. Všecka ostatní instalace zůstane origo, nová ŘJ si sama hlídá množství LPG ve svojí nádrži a podmínky pro přepnutí motoru na druhý palivo, ve vhodnej okamžik během jedný jediný otáčky motoru vypne benzínový vstřiky a zapne plynový, signál pro dobu otevření bere z původních přívodů k benzínovejm vstřikovačům, takže původní lambdaregulace přes origo ŘJ funguje dál. Přidaný jsou jen reduktor LPG (zplynovač kapalnýho plynu z nádrže a reduktor jeho tlaku na tlak vhodnej pro vstřik do sacího potrubí), řídicí jednotka plynu se signalizací a ovládáním u řidiče, plus ventilky a samozřejmě nádrž a příslušná instalace včetně plnicího ventilu.

Olej vydrží běžně interval 15 000km, ale je dobrý používat kvalitnější nebo ho i měnit dřív, svíčky musejí bejt lepší - přímo určený na LPG kvůli vyšším teplotám ve spalovacím prostoru a kvůli specifickým podmínkám zážehu směsi vzduch+LPG, další detaily bys asi měl radši páčit přímo z toho člověka než ze mne (já o LPG přesvědčuju manželku od koupě rooma taky, ale nechce ani slyšet... Přitom jsme už 4,5 roku mohli jezdit o polovičku levnějc). Domluvím se s ním a případně bych ti kontakt na něj poslal v SZ.

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PixelOrgy



Založen: Sep 04, 2007
Příspěvky: 1965

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 0:05    Předmět: Citovat

Diky za info...

Prave kvuli tomu, ze LPG je sussi nez benzin, a protoze pri spalovani dochazi k vyssim teplotam mam trosku obavy, zvlast u toho celohlinikovyho motoru.

Mam za to, ze je s primym vstrikem. (Audi AQF - 4.2i 5-ventil).
Rocne tak 20000km max (cca 18kkm prumer).

Takze rikas, ze i palubni pocitac atd bude fungovat normalne, a nebude svitit MIL kontrolka porad? Smile

Olej jsem u predeslyho auta menil po 8000km, tady tomu bude nejinak (ma zatim za sebou jen 1. vymenu po koupi)....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6552
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 0:28    Předmět: Citovat

U některých motorů svítí, u některých ne. Palubák funguje normálně, ale ukazuje spotřebu plynu, čili trochu vyšší číslo. Jinak nijakým přimazáváním, teplotou ap. jsem se nijak nezabýval. Auto najeto na plyn asi 150 kkm, 6 let. Jedenkrát měněny vstřiky. Motor naprosto OK, olej nevezme ani ň. Větší obsah, velmi vhodné, něco jako ty. S přímým vstřikem nemám ale žádnou zkušenost, ale může s tím být problém.... Synovec měl origo z fabriky fábii s plynem, vstřikování v kapalné fázi. Super, žádný reduktor, jen přívod na lištu. Start na plyn, spotřeba fakt prťavá. Ale o dodatečné montáži tohoto jsem nikde nečetl.
_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31989
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 0:29    Předmět: Citovat

Přímovstřikový motory mají jinou techniku, používají trvalej přívstřik beneli k plynu, aby se jim nezapekly benzínový vstřikovače trvale vystavený prostředí spalovacího prostoru (chlazení a mazání vstřikovačů). Z toho pak plyne trvalá malá při-spotřeba beneli k plynu - nebo mají nejmodernější kombinovaný vstřikovače benzínu a zároveň LPG bez zplynování, přímo v kapalný fázi. Pošlu ti kontakt na člověka, kterej montuje i takovýhle ne zrovna masovkový auta do LPG, domluv se s ním - dostaneš info z první ruky.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18681
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 5:57    Předmět: Citovat

Zkušenost tři auta . 130ka najeto 200000 , jedna nová hlava , ale cesty Innsbruck sem s plným přívěsem . Felda 2x . Poprvé atmosféra dodnes 120000 Ok . Mladší felda sekvence do sání . 15000 . Bohužel problémy . Ale hlavně s tím , že jsem vybral lacinou montáž v Praze . 150km a co s opravou . Od začátku při dojezdu do křižovatky chcípá . Byl jsem tam pro mne na záruku , stejně si nechali 700,- zaplatit a nijak tomu nepomohli . Odrazuji TC101 . Už se chystám jejich jednotku vyhodit do kopřiv a budu tam montovat asi tu litevskou . Mám slíbeno i se schematem a kabeláží za 4500,- . Prý dnes montují jen to . Jo a ty svíčky jsou v praxi pověra , jezdím JEN na normál . A interval přes 30000 určitě .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15535
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 7:02    Předmět: Citovat

Auto na LPG je ve stejném stavu jako bylo jen na benzín. Pokud by na benzín fungovalo dobře dalších 10 let, tak není jediný důvod proč by stejně nefungovalo i na LPG. Samozřejmě do vraku, který tak tak odjezdí s opravama těch 10 let, tak bych LPG nikdy nestrkal. U nových aut se většinou automaticky startuje na benzín a potom se přepne na LPG a občas si to každý může pŕepnout tam i zpět sám a tím bude spokojen ke správnému "mazání". Svíčky není žádný důvod měnit, jsou naprosto stejné podmínky a dokonce vydrží i více.
Prostě LPG bych u auta v normálním stavu jen doporučoval. Každý si ale musí sám spočítat, jestli se mu to vyplatí. Takže reálnou úsporou na 1 km vydělit pořizovací náklady, rozumně převést na počet roků a vynásobit dvěma. Za tu dobu se to fakt vrátí, nelze počítat kdy se vrátí jen vložená koruna. To by nemělo žádnou logiku investovat a čekat na návrat investice bez zisku. Takže bych bych opravdu počítal návratnost investice i se stejným ziskem jako minimum.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nakadah



Založen: Oct 06, 2013
Příspěvky: 1320
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 7:44    Předmět: Citovat

LPG rozhodně ano, při dnešních cenách benzínu nebo nafty. S mou A4 1.8 20V jezdím za 1,85Kč/km dálky a 2,00Kč/km město. V benzínu by to bylo 2x tolik. A to není zrovna úsporný motor. S něčím co žere 5-6l benzínu budeš na úplně jiných číslech.

Subjektivně rozdíl ve výkonu nepoznám, objektivně když změřím zrychlení 0-100km/h tak je tam myslím -0,2s ve prospěch benzínu. Ale to je otázka i práce se spojkou a jak to dokáže člověk přesně opakovat.

Koncernové motory snáší provoz na LPG dobře, aspoň ten můj má po 14ti letech provozu na LPG pořád kompresní tlaky jako nový. Bohužel po 10ti letech se musela vyměnit nádrž. Letos sem repasoval reduktor a kompletně měnil komponenty dávkující plyn a všechny hadice kudy teče plyn. Všechno má svou životnost a s tím se nedá nic dělat. Nak
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
passion



Založen: Jul 22, 2005
Příspěvky: 900
Bydliště: Žilina

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 8:15    Předmět: Citovat

Ten motor asi nebude priamy vstrek.
kód:
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_217_d1.PDF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hrnous



Založen: Dec 25, 2005
Příspěvky: 471
Bydliště: Valašské Klobouky

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 8:21    Předmět: Citovat

Lpg v každém případě ano, nez něj bych raději chodil pěšky..akrorát je třeba vybírat montážníky..je kopa superlevných garážníků a pak se řeší právě ty svítící kontrolky lambdy skrz to, že někdo neumí správně najezdit mapy a jiné
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 5230

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 8:46    Předmět: Citovat

Od VW určině ne do motorů s přímým vstřikem jak už tu bylo napsáno. Tedy označovaných FSi, TSi, T-FSi. TSi mám zrovna doma a kluci v servise říkali sice že jo namontují, ale za dvojnásobnou cenu a navíc bude stále žrát benzín. Jednak pro chlazení vstřiků a jednak pry prudké akceleraci a nárustu tlaku turba tam prý nejsou schopni dostat dost plynu. Další věc prý je seřídit toto jak má chodit vstřik auta a plynu nějak dohromady je prý taky zajímavé. Přímý vstřik v té době očekávali (cca 5let zpět) a nebyli schpni k tomu nic říci.
Jinak do auta na lítačku plyn ano. Do auta na dlouhé trasy s velkým nájezdem naftu, nebo velký benzíňák (3.0, 4.2 ......) a plyn.

_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nakadah



Založen: Oct 06, 2013
Příspěvky: 1320
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 9:27    Předmět: Citovat

No na skodaforu jsem zachytil info, ze holandsky PRINS dela system LPG pro FSI a T(F)SI motory kdy pres benzinove vstrikovace tlaci primo kapalnou fazi LPG. Vic info by poskytnul Karel Bartak (www.autogas-bartak.cz). Nak
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dalik



Založen: May 09, 2006
Příspěvky: 305
Bydliště: Hranice

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 11:46    Předmět: Citovat

Moje zkušenost je velmi pozitivní. Octavia 1,6, měl jsem ji deset let, z toho 7 let a 140 tkm na LPG, bez jediné závady, naprosto super, ztráta výkonu nepoznatelná. Před tím jsem měl R25 2,2i, najeto netuším kolik na LPG (cca 200tkm), z toho půlka s podválem a druhým autem na něm, taktéž bez problému, jen běžná údržba. Vždy značka BRC, kamarádi co měli Lovato či Lovtec měli nějaké problémy, s BRC bez problému.
_________________
Líp už bylo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PixelOrgy



Založen: Sep 04, 2007
Příspěvky: 1965

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 16:18    Předmět: Citovat

Diky vsem za reakce Smile tak to zatim vypada dost ve prospech plynu, vidim ze vetsina ma dobry zkusenosti.

Autogas Bartak nabizi zminovane BRC, LandiRenzo a jakysi AutogazAC.
Je to srovnatelna kvalita? Je me jasny, ze kdyz se zeptam primo obchodnika, tak doporuci to drazsi Smile

Jinak co se divam (napr. autolpg.cz) tak to vychazi skoro na 40k KC.

mimochodem, ma smysl priplacet za primazavani? Nekteri to nabizeji... (napr. tohle: http://www.ochranamotoru.cz/flashlube-ochrana-motoru-produkty-seznam.php)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6552
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: út listopad 04 2014, 20:51    Předmět: Citovat

Je fakt, že 80% dejme tomu jsou plynaři paka a ignoranti. Neumí zapojit výhřev na trochu složitějším motoru, neví, co je elektronicky řízený termostat. A ta kultura montáže. Vesměs děs. Hadice křížem přes motor, kabeláž taky. Navíc flegmouši: smrdí to děsně-nevadí, kdyby to chytlo, vypneš klíček. Je potřeba fakt pohlídat reference...
_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund