Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Mapa příhraničních FM vysílačů

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Digitální rozhlas
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
LADER



Založen: Apr 01, 2013
Příspěvky: 311

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2014, 10:32    Předmět: Mapa příhraničních FM vysílačů Citovat

Zdravím,
zkouším ladit SDR radio pomocí gqrx na dva metry drátu (jako anténa) a na frekvenci 102.4 MHz jsem naladil německy mluvící Radio PSR. Zkoušel jsem najít mapu německých vysílačů. Bohužel bez úspěchu. K dispozici jsou asi pouze seznamy.
Dále jsem zachytil na 96.7 MHz Polskie Radio Wrocław, na 92.2 MHz MDR 1 Radio Sachsen, na 97.3 MHz neidentifikovatelnou německou stanici a Hitradio RTL Sachsen je dokonce na dvou frekvencích na 105.2 MHz a 105.6 MHz.
NO a teď dotaz - existuje nějaká aktualizovaná přehledná mapa příhraničních FM vysílačů? Kvůli snadnější identifikaci. Porovnávám to s online vysíláním a ztěžuje mi to, že jejich vysílání je časově posunuté, nebo dokonce vysílají jiný program i když se hlásí stejně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Charos



Založen: Oct 16, 2009
Příspěvky: 795
Bydliště: u Chrudimě

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2014, 12:18    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LADER



Založen: Apr 01, 2013
Příspěvky: 311

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2014, 16:06    Předmět: Citovat

Dík hlavně za ten poslední odkaz ten sem při hledání přehlédl. jinak je to dobrá hračka. Tady je zrovna naladěné rádio Wroclaw:

Myslím ten program Gnuradio - je to stavebnice, kde si může každý s jednotlivých prvků umístěných napravo sestavit svoje radio na míru. A přehledně pospojovat obvody nitkama. Samozřejmě i takové co neexistuje. A parametry si nastavit taky jaký chce. A hlavně to má za chvilku, skutečný přijímač by takhle rychle nikdo nepostavil. Je to taká fajna hračička pro děti a i některé dospělé...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
almas



Založen: Aug 03, 2005
Příspěvky: 137
Bydliště: cca Karviná

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2014, 17:53    Předmět: Citovat

Zdravím,
jak je to s funkčností tohoto DVB-T přijímače,zkoušel jste třeba DAB(+)?Jaká je orientačně citlivost?Ptám se proto,že se sice prodává na EBAY přijímač s čipem R820T ale jestli tam opravdu je,tak to zjistím až ho budu mít na stole...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
LADER



Založen: Apr 01, 2013
Příspěvky: 311

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2014, 18:57    Předmět: Citovat

Zdravím.
Zatím jsem zkoušel DVB-T přijímat pomocí Kaffeine. Na dodávanou anténku jsem nenaladil nic, tak jsem vedle počítače na zem položil anténu "matraci" má mít zisk asi 11 dB. Na ni jsem naladil 84 TV programů ve vynikající kvalitě, některé se opakují. S porovnáním s USB tunerem Evolve Mars je to dvojnásobek, navíc Evolve na některých kostičkuje a vypadává. Takže proti tomuhle je to obrovské plus.
Dále jsem experimenoval s programem gqrx který umožňuje ladit od 24 MHz až do asi 1766 MHz. Jedná se úzkopásmovou a širokopásmovou FM včetně sterea. Dále AM modulaci, tady bych upozornil, že jde velmi dobře poslouchat letištní provoz.
A dnes odpoledne jsem začal experimentovat s GNURadio.
K příjmu DAB se zatím nechystám (vystačím si s FM), ale známý, který si jej také koupil, ho chytá z Prahy na přiloženou anténku s dodaným programem na miniCD, takže asi dobrý.
Co bych ještě k SDR řekl:
Nejprve dva velké mínusy: Je to levná věc - má to pouze 8-mi bitový převodník, takže vstupní dynamický rozsah (rozdíl mezi nejsilnější a nejslabší stanicí) je tedy 48 dB - což je velmi mizerné a s tím musí člověk počítat. Profesionálně prodávané SDR přijímače mají i 16-ti bitové převodníky, což dělá dynamiku 96 dB, v případě 20-ti bitových převodníků je to už 120 dB, to je pak řadí ke špičce.
Další minus je, že nemá na vstupu, žádný laděný obvod, takže veškeré existující rušení od 50 Hz, přes silné středovlnné vysílače, mobily atd se objeví na vstupu. Takže pro uspokojivý příjem je nutné nastavit atenuátor (je součástí) na maximální signál, při kterém ještě není rušení. Vynikající zlepšení udělá jednoduchá pásmová propust předřazená mezi vstup a anténu. To je z mínusů asi všechno.
Teď plusy: S porovnáním třeba s přijímačem Sony SA3ES, nebo ICF7600R, které oba vlastním, tento SDR přijímač je schopen naladit stanice, na které se prostě výše zmíněné přijímače nechytají. Ne proto, že by měly malou citlivost, ale proto, že mají nedostatečnou selektivitu. Záměrně jsem zdůraznil že porovnávám s SA3ES, který je naopak vyhlášen vynikající selektivitou (má 3 úzkopásmové filtry). U SDR si nastavím libovolnou šířku pásma a je to téměř obdélník (ostatně je to vidět na předcházejícím obrázku). No a tohle žádný keramický, nebo krystalový filtr nedokáže. Také můžu ladit po menších krocích jak běžné přijímače. Paradoxně se pro dálkový příjem může ve specifických případech (kdy v kmitočtové blízkosti není podstatně silnější rušící vysílač) lépe hodit tento SDR.

Závěrem bych chtěl říct, že vzhledem k ceně, co SDR stojí, má poměrně velký poměr Zábava/Cena, aspoň z mého pohledu. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LADER



Založen: Apr 01, 2013
Příspěvky: 311

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2014, 19:38    Předmět: Citovat

K citlivosti je sice mizerná, ale zas tak úplně hrozná není (číselně to nedokážu odhadnout):
Tady je příjem HITRADIO RTL SACHSEN z Drážďan ze vzdálenosti 120 km. Chytáno v Neratovicích na provizorní anténu (2 metry drátu pověšená na zácloně okna) bez zesilovače (na vstupu jednoduchá širokopásmová propust). Příjem téměř bez šumu s nepatrným ojedinělým slaboučkým praskáním.

V části obrázku označené FM Radio - Vstup, je vidět okolí přijímané frekvence, je použit plovoucí časový průměr, aby bylo vidět hrbolky označující stanice, jinak se to dost ztrácí v šumu.
Pro porovnání: ICF7600 chytalo jen silně zkreslený mix dvou českých stanic se šumem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9744
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: ne srpen 03 2014, 12:16    Předmět: Citovat

Já používám okenní verzi:
Klíčenka je podobná té, kterou prodává GES. Tuner v ní je Rafael 820T
Na příjem mimo rádia používám HDSDR a na FM sdrsharp, nebo Winrad.
Je pravdou, že oproti klasickýmu přijímači z je ta selektivita úžasná.. Sám to tu provozuji připojené na TV anténu. Těch rádií je tu spousty. Teď se to snažím rozchodit na tabletu, ale zatím se mi to nepodařilo. Ovladač o klíčence neví (Tablet má OTG, počítačová myš normálně funguje a USB paměťový disk taky). Jinak již delší dobu pozoruji, že SDR technologie prolíná i spotřební elektroniky (mimo tablety a mobily).
Takže v nejnovějších rádiích se už nenachází téměř žádné indukčnosti.
http://www.i-biznes.com/datasheets/RDA/RDA5807-MOD.pdf
A to ještě nacházím podobný obvody, co nepotřebují ani procesor k ovládání a ladění je klasickým potenciometrem (SONY ICF-C1T)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
LADER



Založen: Apr 01, 2013
Příspěvky: 311

PříspěvekZaslal: pá září 12 2014, 17:05    Předmět: Citovat

Trošku jsem jej vylepšil: Obrazek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6450
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2014, 22:17    Předmět: Citovat

Nevím, zda je vše pravda https://www.youtube.com/watch?v=UxlIEaodTPU#t=750
_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Digitální rozhlas Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund