Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Trafo k zesilovači TIPA PT006 2x100W s TDA7293
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32001
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt červenec 03 2014, 10:54    Předmět: Citovat

A je to marný, je to marný a je to marný....
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 4037
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: čt červenec 03 2014, 11:13    Předmět: Citovat

CZJKP1 napsal(a):
Tady nejde ale o žádný Hi-tech, ale o to, že ty IO jsou určené jen na normální poslech maximalně v pokoji, ale ne na party nebo ozvučení nějakých větších prostor. To ten IO nevydrží. Ještě jeden mám v subwooferu, ten půjde taky ven, nebo mam tomu pořádně naložit abych dokázal že schoří taky.


Kecáš Surprised ,
Ty LM3886 se běžně používají v aktivních bednách. Samo že jeden je málo. Většinou jsou 3, jeden pro výšky a dva bass zapojené do můstku nebo často paralelně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: čt červenec 03 2014, 11:15    Předmět: Citovat

Nevím co je podle tebe marný

Hlavně já nikomu nenutím celotranzistorový zesilovač, uvedl sem to jen jako alternativu. Jen mám pochybnosti o té tipý destičce. Pokud půjde s hlasitostí rozumně tak by mu vydržet mohly, jako zatím mě.

Pokud Ti není komplementár dost dobrý, použij alespoň ty TDA7293V anebo LM3886, LM1875 ty jsou alespoň prověřené. Existují totiž ještě horší IO. Musíš se ale k tomu chovat Smile pak to vydrží.

Možná na internetu najdeš i nějakou pěknou předlohu pro destičku:

https://www.google.cz/search?q=TDA7293+PCB&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=0za1U5yPD8iMO_e1gMAJ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=628#imgdii=_


V aktivních bednách se využívají, protože je to výrobně nejlevnější a nejjednodušší. A taky semtam nějaký ten IO odejde...

Ty KSJ které odkazuje Hill vypadají lépe než ty od TIPY. Jen si vzpomínám, že v EZK měli nějakou konstrukci celotranzistorového zesilovače, která byla nepovedená, tak bacha na to....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19562
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt červenec 03 2014, 13:45    Předmět: Citovat

Každou věc lze udělat dobře nebo špatně. Třeba chlazení výkonových stupňů.

Pořád však nevíme, o jakých bednách byla řeč, jestli jako těch 60W zvládnou trvale, občas, krátkodobě nebo jen jednou.
Nevíme nic o jejich účinnosti a vyzařovací charakteristice (i fotka a seznam reproduktorů v nich by dokázaly dost napovědět).
Víme, že to má sloužit na garden-party, čili česky na grilovačce nebo u rotačního čuňáka. Bude tam deset nebo padesát lidí? To přece není technopárty ani rockfest, zbytečně velká hlasitost při takové akci je k ničemu: místo hudebního pozadí to spíše ruší a nakonec se stejně ubere hlasitost, ať na sebe hosté nemusí řvát.
Přesto se tu řeší výkony desítek a stovek wattů. Možná zbytečně, protože se třeba pak ukáže, že v zájmu přežití beden je riskantní je připojovat k zesilovači, který umí 20 W trvale nebo 40 W hudebního výkonu na kanál.

Co tak napřed někde zesilovač vypůjčit a vyzkoušet to?
Co když při 10 W půjdou reproduktory od dorazu k dorazu, bedny budou drnčet a posléze se začnou trhat závěsy kmitaček?
A co, když naopak při těch 10 W nadělají ty bedny dost rámusu na to, aby nebyl ani takový výkon třeba?

Také bych se zamyslel nad tím, jestli se vyplatí zesilovač, který kvůli vysokému výkonu nelze uspokojivě používat doma, kde se z něj nebude tahat víc, než nějakých 5 W na kanál - přece jen ten koncák musí mít zisk takový, aby se dal na plný výkon vybudit běžnými zdroji signálu, tedy vyšší výkon znamená vyšší zisk, tedy i horší odstup od šumu při nevyužívání maximálního rozkmitu.
Doma v klidu je takový zesilovač na prd.
Samozřejmě, jestli někdo dělá zahradní párty častěji, kolem 100 hodin za rok, ať si na ně pořídí samostatný zesilovač i bedny. A druhý, lepší, přiměřeného výkonu a lepších parametrů na domácí hraní.
Při využití jednou dvakrát do roka je třeba myslet na to, že dlouhodobě beznapěťový stav nesnáší elektrolyty a k ozvučení grilovačky bude nutné honem sehnat jiný zesilovač.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1839
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: čt červenec 03 2014, 14:46    Předmět: Citovat

Nezanedbatelný je i fakt, že dotyčný by mohol vlastnoručne skonštruovať zariadenie, hoci zapojenie by bolo už niekde vyskúšané. Takéto zariadenie si konštruktér v prípade úspechu cení a môže ho prezentovať. Podmienkou však je určitá kvalita prevedenia, ktorú si konštruktér s vekom stanovuje vyššie a vyššie. Navyše ho može nakopnúť pre záujem o elektroniku a to je dnes stále vzácnejšie.
Je fakt, že i Zetawat by mohol byť vyhovujúci, ale na webe je mnoho konštrukcií, využívajúcich bohaté dimenzovanie, ochrany, indikácie..
Navyše financie na dosku a osadenie sú len malá časť rozpočtu na celok. Preto by som radil vyšší výkon.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Brudr



Založen: Jul 12, 2007
Příspěvky: 374
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: čt červenec 03 2014, 17:27    Předmět: Citovat

Zahradní párty v českém provedení znamená cca. 10 osob shromážděných u grilu na ploše cca. 50m2. Na toto opravdu není potřeba zvuková aparatura zvící stovek až tisíců wattů.
Ta LaMa, jak poslal odkaz impedance, je kvalitní, naprosto bezproblémový a dostatečný zesilovač pro použití pro které ho aiphee chce použít. Navíc píše že toho ještě moc nepostavil a tento zesilovač není záludný, takže by to měl bez problémů dát. Já bych mu doporučil tu LaMu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 4037
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: čt červenec 03 2014, 18:02    Předmět: Citovat

Brudr napsal(a):
Zahradní párty v českém provedení znamená cca. 10 osob shromážděných u grilu na ploše cca. 50m2. Na toto opravdu není potřeba zvuková aparatura zvící stovek až tisíců wattů

Úplný souhlas, je to už skoro 15 let co jsem kamošovi na zahradu zbastil mobilní zesík na 12V s TDA2005. Zesák jede dodnes a nejednou sousedė v okolí říkaj že hrajeme moc nahlas.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt červenec 03 2014, 18:23    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):

Také bych se zamyslel nad tím, jestli se vyplatí zesilovač, který kvůli vysokému výkonu nelze uspokojivě používat doma, kde se z něj nebude tahat víc, než nějakých 5 W na kanál - přece jen ten koncák musí mít zisk takový, aby se dal na plný výkon vybudit běžnými zdroji signálu, tedy vyšší výkon znamená vyšší zisk, tedy i horší odstup od šumu při nevyužívání maximálního rozkmitu.
Doma v klidu je takový zesilovač na prd.


Ač víceméně souhlasím se vším ostatním, co si Hille napsal, tak s tímto rozhodně ne. Mám pro to minimálně dva pádné důvody:

1.) Výkonější zesilovač neznamená automaticky více šumu. Není problém mít doma třeba 250W zesilovač a přitom stěží, pokud vůbec (v závislosti na stavu sluchu) lovit šum s uchem u reproduktoru. Prostě to jde. Samozřejmě to jde i jinak - hůře (to jde vždy), ale i kdyby tak tím spíše se to venku v okolním ruchu ztratí. Prostě to neberu jako argument.

2.) Druhý, mnohem podstatnější důvod je ten, že nemám rád poddimenzované aparáty. Nese to sebou zhoršení reprodukce a prudce roste riziko poškození reproduktorů, zejména výškových. Zhoršení reprodukce nastává proto že zesilovač je neustále v limitaci. Ano, člověk má takovou naivní představu že ta hudba tam bude jen jako víceméně podkres, ale realita bývá jiná, zejména pak u těch mladších. Oni si to prostě zesílí na požadovanou hlasitost ať to ten aparát dává nebo ne bez ohledu na zkreslení. Ono i v normálním režimu na slabých zesilovačích nebývá kvalita přednesu nijak úžasná co se pevnosti a kontrolovanosti projevu týče, natož v limitaci, kdy pak membrány basáků jen blbě nekontrolovaně lítají a středy a výšky jsou nepříjemně uječené. Výškáče pak odchází jedna radost. Paradoxně krátké výkonové špičky, které se v běžném signálu bežně vyskytují (není-li nějak hustohustě dynamicky zkomprimovaný) vadí reprákům mnohem méně než trvale zlimitovaný signál ze slabého zesilovače. Mechanicky to většinou ustojí, brza je tepelná zatížitelnost cívky, která má přeci jen určitou setrvačnost. Ano má to i své výjimky, když někdo ohulí hlasitost doprava kam až to jde tak nepomůže samozřejmě nic, ale proti tomu se dá v nejjednodušším případě bojovat třeba vhodným rezistorem před potenciometrem regulace hlasitosti, který dosažitelný výstupní výkon uměle sníží aniž by došlo k limitaci zesilovače. Ano, i to se dá obejít, ale kdybychom probírali všechny coby kdyby tak se nikam nepohneme.


Resumé:
Já bych se těch TDA724 (lépe 7293) a výkonu jimi poskytovanému na takovou základní věc nebál pokud se vše udělá dobře. Nemá to samozřejmě v žádném případě ani stejný efekt jako aparát k tomu určený (PA), ani jeho robustnost, ale při troše rozumného používání to použitelné rozhodně je. Na opékačku, ne na nějaký bordel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19562
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt červenec 03 2014, 19:20    Předmět: Citovat

Ale já jsem přece nikde nepsal, jaký maximální výkon má mít zesilovač na doma. Když je dobrý, samozřejmě, ať si má 250W na kanál. Když se bude využívat jen na maximálně 2,5 W ve špičce, bude mu zbývat 20dB do limitace.
Ale aiphee se ptal na stavebnici s integrovanými konci, kterou má vyhlédnutou, a z čeho ji živit. Z toho je zjevné, že s tím zkušenosti zrovna nemá, jestli dokonce nejde o jeho první pokus něco sestavit a rozehrát, tak se ho (a Jirku taky) snažím držet při zemi. V takovém případě i 4 W zesilovač může být napoprvé příliš velké sousto a velké oči nejsou zrovna nejlepší cestou k tomu, něco se přiučit...
Kdyby tu napsal, že má postavený Leach nebo Transiwatt a ten mu kvoká, když přidá hlasitost, taky bych se k tomu postavil jinak.

Znovu připomínám, že dosud nevíme nic o těch bednách, které má k dispozici, a přesto ho tu někteří tlačí do zesilovače se zdrojem schopnými do bedny nacpat výkon i dvojnásobný, než bedna snese (a možná taky pětinásobný, kdo ví?).
Znovu se ptám: zvládnou ty bedny opravdu 60W sinus?
A kde je aiphee, aby odpověděl a bylo se od čeho konečně odpíchnout?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
aiphee



Založen: Jul 07, 2012
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: pá červenec 04 2014, 14:28    Předmět: Citovat

Pane jo, tady se to rozjelo Smile

Oceňuji rady, jak říkáte 100W je vážně hodně a stačilo by i dvacet, jde o to že ta stavebnice je za celkem rozumnou cenu.

Ohledně zkušeností, mám postavený zesilovač z obvodu nějakýho starýho domácího kina, 2x10W, to je na zahradu trochu málo.

To co mě nejde je leptání destiček, ač jsem nanášel několik vrstev lihu tak někde cestičky zmizely a jinde zas zůstaly zkraty.

A říkám to ještě jednou, nechci honit kvalitu a čistotu reprodukce, jde mi o nějakej mírně vyšší výkon. Pro domácí poslech mě stačí 10W slušnýho zvuku.

Ono i na Aukru se daj najít starší hotový zesilovače pod 1 000,- ale chci si za po delší době něco postavit sám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1839
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: pá červenec 04 2014, 15:02    Předmět: Citovat

Aký máš rozpočet? Aké možnosti mechanických úprav? Koľko máš na to času? Vydrží Ti to nadšenie niekoľko mesiacov?
Ja som pesimista a vidím to čierne, za to sa ospravedlňujem, ale pri predstave že Ti tu bude niekto radiť kam sa zapája čierny a kam zelenožltý je mi blivno, to aukro v tomto prípade vidím ako vhodné riešenie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: pá červenec 04 2014, 15:06    Předmět: Citovat

Jen stavěj . Ještě chvíli by bylo na vyzkoušení za rozumnou cenu trafo zde : http://aukro.cz/transformator-i4384903335.html Je to síla , co lidé dnes nabízí . Třeba toto : http://ostatni.bazos.cz/inzerat/35835712/Prodam-transformator-PIKO-FZ-1--NDR-.php Kdyby jsi se dostal na burzu v Holicích na konci prázdnin , tak by jsi pořídil určitě levněji .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
aiphee



Založen: Jul 07, 2012
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: pá červenec 04 2014, 16:13    Předmět: Citovat

mihal napsal(a):
...pri predstave že Ti tu bude niekto radiť kam sa zapája čierny a kam zelenožltý je mi blivno, to aukro v tomto prípade vidím ako vhodné riešenie.


Tak až zas takový základy znám Smile Mám střední "mechanik - elektronik" tak mi ještě něco málo v hlavě zůstalo.

Rozpočtem se chci vejít do tisícovky. S časem je to horší ale nějakej ten večer se najde.

To trafo sem projel, to by stačilo ale jen tak na 20W zesik ne? (což by stačilo)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: pá červenec 04 2014, 16:19    Předmět: Citovat

Sec je(byl) 2x - sečti . Bohatě .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
impedance



Založen: Feb 14, 2012
Příspěvky: 273

PříspěvekZaslal: pá červenec 04 2014, 18:16    Předmět: Citovat

napiš radši co máš za repra a od toho bych se odrazil. Proč stavět 20w zes, když repra snesou třeba 50w. Podle mě je 20w sakramensky málo. Kor pro reproň citlivostí 80 dB.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund