Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Mnohonásobná optická IR závora

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jirkab



Založen: Jun 06, 2014
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: pá červen 06 2014, 20:24    Předmět: Mnohonásobná optická IR závora Citovat

Potřebuji realizovat současné hlídání několika desítek IR paprsků. Plánuji to hlídat deskou Arduino, která má cca 50 digitálních vstupů. Jsem programátor, takže z programátorského hlediska nemám žádný problém těch 50 vstupů uhlídat, ale bohužel z hlediska elektroniky už mé znalosti jsou slabé.

Nejvíce by se mi líbilo použít pro jeden paprsek vždy dvojici
HSDL-44xx IR Emitter + HSDL-54xx IR Detector, protože to krásně vyhovuje i rozměrově. Vzdálenost vysílací a přijímací strany bude cca 300mm.

Potřebuji poradit pokud možno jednoduché zapojení, aby se to dalo připojit na digitální vstup toho Arduina. Potřebuji tedy, aby na výstupu toho každého kanálu bylo buď 5V nebo 0V, podle toho jestli je paprsek přerušen nebo ne. Většina paprsků bude stále nepřerušena, k přerušení paprsku bude docházet poměrně málo často a jenom na velmi krátkou dobu.

Děkuji za rady.

Zde je odkaz na ty IR diody:
http://www.gme.cz/img/cache/doc/511/425/hsdl-4420-datasheet-1.pdf
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jiriS



Založen: Jan 14, 2014
Příspěvky: 610
Bydliště: Ašsko

PříspěvekZaslal: so červen 07 2014, 11:50    Předmět: Citovat

Ahoj,
nevím, jestli ti to trochu pomůže. Jde modifikované a trochu osekané schéma ze snímače na otáčkoměr na dieselový motor, který v současnosti dělám a ještě není úplně hotový. Bude nutné, abys trochu nastavoval popř. zkoušel.
Toto zapojení propustí pouze impuls- pokud by bylo nutné vyhodnotit i dobu přerušení nebo stav, je nutné ho změnit ("vyhodit" C1 a nastavit pracovní bod T1, tady pozor na změny pracovních teplot popř.osvětlení okolím, může to dělat problémy). Zapojení je navíc dělané na běžnou fotodiodu a osvěptlení bílu LED, s odrazem paprsku od bílé plochy. Takže může být zbytečně citlivé.
Velikostí R1 nastavíš proud LED diodou, jeho velikostí lze měnit v určitých mezích citlivost.
Pomocí R4 (nastavit pomocí potenciometru nebo trimru, potom vyměnit za pevný odpor) nastavíš cca 0,57-0,6V na R6 proti zemi. Čím vyšší napětí, tím nižší citlivost zařízení. V klidovém stavu musí být zároveň výstup na 0V (L úroveň). Hodnota R4 by se měla pohybovat v okolí 200kOhm.
Pomocí R5 určuješ základní citlivost fotodiody, ale ovlivňuje se tak pracovní bod T1, takže bude úměrně jiná hodnota i R4.
Hodnotu R6 je také možné změnit, spíše k nižším hodnotám, zvýší se stabilita při změnách teplot, je ale nutné zase nastavit pracovní bod T1 pomocí R4.
Doufám, že to trochu pomůže, vlastní zapojení mám ještě na experiment.desce, je doplněné monostabilním klopným obvodem a není ještě doladěné. Navíc je trochu jiné (vyhodnocuji odraz), ale jako základ by mohlo posloužit.
JiriS



Opticzávora.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Opticzávora.png
 Velikost:  11.68 kB
 Staženo:  166 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jirkab



Založen: Jun 06, 2014
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: so červen 07 2014, 15:19    Předmět: Citovat

Ahoj,
díky za rady, docela se mi to líbí.
Vzhledem k tomu, že těch kanálů bude přibližně 200 (celkem 5x Arduino), tak pro snížení počtu součástek navrhuji tu dvojici tranzistorů nahradit BC517 (což jsou dva tranzistory v jednom pouzdře). Co si o takové náhradě myslíš? Nebude to moc citlivé?
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
1N4148



Založen: Jan 15, 2012
Příspěvky: 185

PříspěvekZaslal: so červen 07 2014, 15:44    Předmět: Citovat

A nebylo by lepší vstupy multiplexovat, než zapojovat každý zvlášť? Při dostatečně vysoké frekvenci přepínání vstupů by nemusela vadit ani krátká doba přerušení.
_________________
Když to fungovalo loni, musí to fungovat letos taky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jiriS



Založen: Jan 14, 2014
Příspěvky: 610
Bydliště: Ašsko

PříspěvekZaslal: so červen 07 2014, 19:58    Předmět: Citovat

Ahoj,
T1 je zapojený jako proudový zesilovač, T2 jako napěťový. Muselo by se upravit snímání mpulsu z fotodiody. V principu by to jistě šlo, já tohle řešení zvolil proto, že mi dost lítal pracovní bod tranzistoru v závislosti na teplotě motoru a taky odlesky od pelchů apod.. Vše záleží na konkrétním využití.
Multiplex asi použít nepůjde nebo jenom obtížně, v tomto zapojení nejde měřit stavové hodnoty, jakmile se vybije C1, výstup se vrátí do klidového stavu.
Snímač ještě nemám dodělaný, je to spíš jen takový model, důležité jsou:
prostředí, kde se bude závora provozovat, mechanické provedení, hlavně vlastnosti fotoprvků. Zkusím jen malý návrh, jak by to s BC517 šlo, ale pozor na stabilizaci pracovního bodu.
Jak něco vymyslím, hodím to sem.
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jiriS



Založen: Jan 14, 2014
Příspěvky: 610
Bydliště: Ašsko

PříspěvekZaslal: so červen 07 2014, 20:27    Předmět: Citovat

Zkusil jsem tohle,
ale POZOR- bude potřeba pravděpodobně změnit hodnotu R2 (na nižší, nutné vyzkoušet podle citlivosti) a úměrně tomu R4. R8 zvyšuje stabilitu, nemusí tam nutně být. Hodnota R8 -řádově stovky Ω, max. do 1k.
Pracovní bod nastavit asi zkusmo zase R4. V klidvém stavu -fotodioda neosvětlená- nastavit výstup na L, po osvětlení musí přejít na H. Čím vyšší proud poteče do báze T1, tím míň citlivý obvod bude. Nutné vyzkoušet, měřit.



OpticzávoraDarlington.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  OpticzávoraDarlington.png
 Velikost:  9.2 kB
 Staženo:  167 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund