Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Osamostatnění subwooferu

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Peca



Založen: Aug 01, 2013
Příspěvky: 61

PříspěvekZaslal: ne květen 25 2014, 13:23    Předmět: Osamostatnění subwooferu Citovat

Dobrý den,
mám doma subwoofer LG LHS-75PA5A, který byl součástí domácího kina. Problém je, že na subwooferu jsou pouze výstupy na reproduktory, vstup antény pro příjem rádia (je tam FM/AM tuner) a je tam "System connector", který sloužil pro propojení s DVD přehrávačem přes kabel s DIN koncovkami. Na tomto DVD přehrávači se regulovala hlasitost, byl tam vstup zvuku a možná se tam i ladila stanice toho rádia. Ten přehrávač ale bohužel nemám.

Piny toho system connectoru jsou:

1. DGND
2. AMP-PWR-DECT
3. AMP-ON
4. OPTICAL-IN
5. AMP-CLK
6. AMP-DATA-IN
7. SPDIF
8. AMP-ENA
9. AMP-DATA-OUT

Vypadá to tedy, že tímto konektorem jdou pouze nějaká data v digitální podobě mezi DVD přehrávačem a subwooferem. Tak jsem se do toho podíval hlouběji. V tom subwooferu je Digital Audio Interface Reciever, pak je tam dekodér AC3/DTS a je tam nějaký procesor pro převod PCM modulace na PWM. Základem samotné zesilovací části jsou integrované obvody TAS5152, které mají na vstupu PWM signál. Z tohoto IO už to jde jenom na výstupní svorky ještě přes několik kondenzátorů, cívek a odporů.

Napadlo mě tedy, že bych se napojil přímo na ten zesilovač. Nevím ale, jestli bych mohl na ten vstup určený pro PWM přímo přivést signál například z výstupu zvukové karty v počítači. Protože jinak to asi propojit s PC nepůjde, když nemám ten přehrávač, který celý tento subwoofer ovládal a který tam v digitalizované podobě posílal ten zvuk. Udělat zapínání a vypínání subwoorefu by už neměl být takový problém.

Servisní manuál k tomu celku (přehrávač + subwoofer + repro) je zde:
http://uloz.to/x9LCsWKw/lhy-518-manual-de-servicio-pdf
subwoofer je na stránkách 81 - 92.

Datasheet k tomu zesilovači TAS5152 zde:
http://uloz.to/xa3HWtSA/tas5152-amplifier-pdf

[/url][/b]



v2011031217080395216761.jpg
 Komentář:
Takto vypadá ten můj subwoofer

Stáhnout
 Soubor:  v2011031217080395216761.jpg
 Velikost:  35.51 kB
 Staženo:  58 krát


v2011031217100785232796.jpg
 Komentář:
Konektory subwooferu

Stáhnout
 Soubor:  v2011031217100785232796.jpg
 Velikost:  74.55 kB
 Staženo:  76 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6616
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne květen 25 2014, 16:10    Předmět: Citovat

Tak snadno to nepůjde, pohledem do datasheetu toho konce zjistíš, že PWM ti udělá nějaký TAS5508, který byl asi v té druhé části, takže buď musíš audio prohnat ještě přes něj, nebo to radši zahoď a sežeň něco jiného.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12078
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne květen 25 2014, 16:20    Předmět: Citovat

tohle jednoduše opravdu nepůjde . . .


TAS5152_amplifier_block diagram.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  TAS5152_amplifier_block diagram.jpg
 Velikost:  90.06 kB
 Staženo:  140 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pikofarad



Založen: Dec 02, 2007
Příspěvky: 1350
Bydliště: 742 58

PříspěvekZaslal: ne květen 25 2014, 20:12    Předmět: Citovat

Bedýnka je to pěkná,vykuchal bych to,namontoval dovnitř 20W zesilovač ze stavebnice s low pass filtrem a může dál sloužit .Pokud se dá použít původní zdroj,tak předělávka výjde na pár korun.Pokud to zvládneš sám
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9776
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: ne květen 25 2014, 22:07    Předmět: Citovat

Proč mi ten první obrázek připomíná varnou konvici Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po květen 26 2014, 10:51    Předmět: Citovat

Mě zase odpadkový koš, chybí tomu jen takový ten šlapák. Ale to není podstatné. Podstatné je že u těchto pochybných konstrukcí je velmi často prováděna přímo v rámci její elektroniky uživatelsky nenastavitelná ekvalizace, která dohání nevhodný průběh který by z toho jinak lezl. Normálně se tandem reproduktor-ozvučnice ladí tak, aby průběh vyzařovaného akustického výkonu v závislosti na frekvenci byl v pracovním pásmu rovný. U rozumných konstrukcí to většinou není problém. Jenže tyto konstrukce nejsou podřízené logice, jednoduchosti, správnosti ani hledání optimální cesty, ale čistě marketingu. Většinou jde o nějaké znásilněné cosi,co se pak snaží dohnat tou ekvalizací. Částečně se to i daří (ve smyslu že je to méně špatné než to bylo předtím, nicméně výsledek je stále smutný). Když se tam pak na pohon použije nepůvodní elektronika (ve které ta ekvalizace v pracovním pásmu není) tak může po zapnutí nastat nepěkné překvapení jak špatně to hraje. Pozor tedy na to. Navíc si myslím (subjektivně - netvrdím to) že to bude stejně nějaký bazmek, takže rozumnější bude vyrobit si subwoofer vlastní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33991
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po květen 26 2014, 10:58    Předmět: Citovat

Vidim tam aj S/PDIF. A je tam integrovany tuner, tak radio by mohlo hrat aj samostatne. Otazne je, ako sa to ovlada.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peca



Založen: Aug 01, 2013
Příspěvky: 61

PříspěvekZaslal: út květen 27 2014, 17:04    Předmět: Citovat

Ta bedna nevypadá šptaně, no. Je to v podstatě klasická hranatá bedýnka z dřevotřísky podobně jako je to u jiných subwooferů. Pouze je na tom přiděláno spoustu plastů navíc, takže to vypadá trochu podivně. Je to škoda, že ta elektronika nejde nějak obejít.

Napadlo mě ještě, jestli by se nešlo napíchnout alespon na výstup toho tuneru. Našel jsem na netu podobný tunner a ten má vyvedené klasické stereo (levý, pravý a zem). Když jsem se podíval do toho manuálu, tak jsem zjistil, že do toho "Digital Audio Interface Receiver" vede kromě toho system connectoru i výstup toho tuneru přes operační zesilovače. To už by ale mělo být analogové. Jde o to, že to jde hned na vsup té elektroniky, která obstarává i tu komunikaci s tím DVD přehrávačem a přijímá ten digitalizovaný zvuk.

Po tom, co sem zjistil a co jsem si tu přečet, jsem se s vidinou "nového" domácího kina rozloučil. Ale spokojil bych se i s tím, kdyby ten subwoofer fungoval samostatně. Kdyby to dokonce fungovalo jako stereo, tak by to bylo zlaté.

To SPDIF by byl způsob, jak tam nějaký ten zvuk dostat? Musím se přiznat, že jsem se s tím ještě nesetkal, takže ani pořádně nevím, co to je. Embarassed Vím jen, že to mám vyvedené na základní desce v mém PC. Smile A nebo jsem se s tím setkal, ale nevěděl jsem, že je to toto. Very Happy



ah4000058ae.jpg
 Komentář:
Podobný FM/AM tunner má vyvedený levý a pravý kanál.

Stáhnout
 Soubor:  ah4000058ae.jpg
 Velikost:  134.11 kB
 Staženo:  68 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund