Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Druhy zatížení elektromotoru

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pospisjak



Založen: Apr 10, 2009
Příspěvky: 214
Bydliště: Blanensko

PříspěvekZaslal: po duben 14 2014, 22:33    Předmět: Druhy zatížení elektromotoru Citovat

Všiml jsem si že výrobci elektromotorů označují na štítku druh zatížení elektromotoru, dle norem jsou to třídy S1 až S10.

S1 je trvalé zatížení a předpokládám, že uvedený jmenovitý výkon může motor za daných podmínek (teplota okolí, síť, čistota žeber,..) podávat trvale.

Zpracovávám však do bakalářské práce různé koncepce a přehledy hydraulických štípaček. Tady je motor zatěžován krátkodobě špičkou (počátek rozštípnutí) a pak jede téměř naprázdno (roztrhnutí zbytků vláken, návrat klínu do výchozí polohy, čekání). Tomu odpovídá tzv. trvalý chod s přerušovaným zatížením, třída S6. Tuto třídu výrobci velmi často pro štípačky používají.
S6 bývá v kombinaci s procentuelní hodnotou, např. 5,5 kW, S6 (40%).
Chápu to správně, že je to zatěžovatel z desetiminutového cyklu, jako u svářeček? Tedy můžu těch 5,5 kW odebírat ve 40% času z běhu a zároveň max. 4 min v kuse a 6 min odpočívat?

Trošku mi tím zkomplikovali život, protože tak nemůžu štípačky kloudně srovnat, já uznávám pouze S1 - jmenovitý trvalý výkon a ostatní typ provozu už z toho musí vyplynout...

Dalo by se říct, že např. 4 kW /S1 motor bude úplně stejný, jako 5,5 kW /S6 (40%) a je to jenom věc štítku? Nebo je konstrukce motoru pro třídu S1 úplně jiná, než pro S6?
Ideální by byl nějaký vztah pro přepočet, ale jednoduchou přímou úměru v tom nevidím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18639
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út duben 15 2014, 5:00    Předmět: Citovat

Kličkovat jen z radosti mezi třídami nepůjde . Většinou je jiný výrobce motoru a výropbce štípačky . Doufám , že jsi si poznamenal celkové označení typu motorů . No a nyní vznes dotaz přímo na jednotlivé výrobce . Nakonec se můžeš za výrobce štípaček vydávat .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 4993
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út duben 15 2014, 22:11    Předmět: Citovat

pospisjak napsal(a):
...Dalo by se říct, že např. 4 kW /S1 motor bude úplně stejný, jako 5,5 kW /S6 (40%) a je to jenom věc štítku? ....
Dalo i nedalo. Z hlediska povoleného ohřevu asi ano. Ale pokud z motoru 4kW uděláš 5,5kW , je nutno ověřit , že má dostatečný moment pro rozběh. Páč teoreticky motor se zatěžovatelem 1% by mohl být miniaturní z důvodu ohřevu, ale neroztočí se, což je u motoru dost závažná chyba.

pospisjak napsal(a):
...Nebo je konstrukce motoru pro třídu S1 úplně jiná, než pro S6?...
Pokud budou oba na stejný výkon (třeba 4kW/S1 a 4kW/S6), pak se budou konstrukčně lišit. Ten druhý může být menší. Zároveň je výrobcem zaručeno, že má dostatečný moment a je schopen rozběhu stejně jako motor pro S1.


Myslím, že v tom není jednoduchá úměra a že žádný jednoduchý vztah pro přepočet neexistuje. Nebo existuje, ale jednoduchost je vykoupena velkou nepřesností.

Co vlastně udělá štípačka, když je poleno nad její síly? Je tam nějaká spojka nebo proudová ochrana? Protože to je názorná ukázka uvedených úvah - motor je sice zatížen jen krátkodobě ale stejně nedá potřebný výkon.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pospisjak



Založen: Apr 10, 2009
Příspěvky: 214
Bydliště: Blanensko

PříspěvekZaslal: st duben 16 2014, 0:12    Předmět: Citovat

Děkuji za vysvětlení.
Hydraulická štípačka má vždy v okruhu bezpečnostní prvek - pojistný ventil, který při překročení nastaveného tlaku otevře a přepustí olej do nádrže.
Takže tímto tlakem je dán maximální kr. moment na hřídeli hydrogenerátoru ("čerpadla").
Pokud bychom uvážili i konstantní otáčky pohonu, resp. průtok oleje, je tímto dán i maximální výkon (hydraulický výkon = průtok·tlak). Tento výkon koresponduje i s mechanickým výkonem štípačky ( mech výkon = tlačná síla · rychlost klínu).

Podle analyzovaných štípaček v mém přehledu je elektromotor téměř vždy poddimenzovaný vůči mechanickému výkonu a to i pro osvědčené profesionální výrobky.

Pravděpodobně se využívá momentu setrvačnosti rotoru, přetížitelnosti motoru a samozřejmě určité kázně uživatele. Ten by neměl nechat štípačku v zátěži, pokud vidí, že je pojistný ventil v činnosti a klín se nehýbe.

Co by se stalo, pokud by nechal štípačku trápit dál nemám vyzkoušeno, dalo by se to krásně zjistit z momentové charakteristiky motoru, jestli se zastaví nebo dosáhne max. momentu hydrogenerátoru a bude se motat dál (podtočený). Ani u profesionálních výrobků není pravidlem osazovat štípačku jističem nebo motorovým spouštěčem, který by toto hlídal.

Od výrobců/prodejců je vůbec problém sehnat alespoň základní údaje, natožpak výrobce a třídu elektromotoru a jeho charakteristiku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18639
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: st duben 16 2014, 4:49    Předmět: Citovat

Cestu jsem ti popsal snad úplně jasně . Na štípačce vyfotíš štítek motoru a od výrobce motoru získáš charky . Co ještě dál chceš , mám ty baumaxi objíždět za tebe ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pospisjak



Založen: Apr 10, 2009
Příspěvky: 214
Bydliště: Blanensko

PříspěvekZaslal: st duben 16 2014, 14:18    Předmět: Citovat

PavelFF mi odpověděl dostatečně, děkuji. Po nikom nechci, aby objížděl nějaké Baumaxy. Navíc mám v přehledu 137 štípaček a ani jedna není z Baumaxu. Žádné prodejny jsem neobjížděl, takže nebylo co poznamenat, ani fotit, od toho dnes máme internet.
Nějakou charakteristiku si vyptám sám, šlo mi o třídu S6 jako takovou, to je vše.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TubeGuru



Založen: Dec 21, 2011
Příspěvky: 514
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: st duben 16 2014, 16:47    Předmět: Citovat

Dobrý den, možná najdete nějaké užitečné informace v tomto odkazu:
http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/hgf/rozvody_lomy/04_el_stroje.pdf
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 4993
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st duben 16 2014, 20:20    Předmět: Citovat

Dobrý odkaz.

Z článku mj. plyne, že původní tvrzení/otázka by se dalo rozšířit i opačným směrem od S1 nějak takto:

Dalo by se říct, že např. 4 kW /S1 motor bude úplně stejný, jako 5,5 kW /S6 (40%) a nebo jako 3kW /S7. Je to jenom věc štítku.


strana 20:
"...V první skupine je casto možné zvýšení jeho dodávaného výkonu oproti jmenovitému výkonu motoru udaného pro trvalý chod S1, umožnující vlastne jeho krátkodobé pretežování. Toto se projevuje u druhu zatížení S2, S3 a S6.

Ve druhé skupine je nutno provést nezanedbatelné snížení dovoleného zatížení motoru oproti jeho jmen. výkonu udaného pro trvalé zatížení S1. Projevuje se to zejména u druhu zatížení S4, S5, S7, S9, S10 kde se uplatnuje oteplení behem prechodných stavu (rozbehy, brzdení,pretežování )..."
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18639
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: čt duben 17 2014, 11:56    Předmět: Citovat

Inu práce stojící na větě -Od výrobců/prodejců je vůbec problém sehnat alespoň základní údaje, natožpak výrobce a třídu elektromotoru a jeho charakteristiku. - a podobné Je to jenom věc štítku. musí být výživná .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund