Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Hertz HX 250 D

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
visior



Založen: Sep 14, 2005
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: so leden 04 2014, 16:43    Předmět: Hertz HX 250 D Citovat

Dobry den. Dostali sa mi do ruky tieto repra. Chcel by som ich pouzit do 3 pasmoveho boxu. Mam k Vam prosbu neviete mi navrhnut nejake stredy a vysky. Aky by mal byt objem reproboxu. Vdaka za Vase navrhy Rolling Eyes


hx250d.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  hx250d.jpg
 Velikost:  143.33 kB
 Staženo:  91 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19563
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so leden 04 2014, 17:34    Předmět: Citovat

Jenže toto jsou dvoucívkové basáky, přednostně určené pro samostatný bassreflexový subík, do kterého přivedeš na jednu cívku výstup levého kanálu, na druhou výstup kanálu pravého.
Samozřejmě, můžeš cívky spojit do série a budeš mít osmiohmový basák, nebo zapojit jen jednu a budeš mít čtyřohmový. A do každé bedny dáš jeden. Basreflex to ale vyžadovat bude tak jako tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
visior



Založen: Sep 14, 2005
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: so leden 04 2014, 19:26    Předmět: Citovat

Nevie mi nikto pomoct s vypocitanim objemu reproboxu? Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9679
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: so leden 04 2014, 19:47    Předmět: Citovat

Reproduktor je dost specifický...pokud nemáš praxi v návrhování repro boxů tak nejsnáze bude okopírovat soustavu (rozměry, osazení a zapojení) co ho používá nebo aspoň podobnou.
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne leden 05 2014, 4:21    Předmět: Citovat

Žádná soustava tento reproduktor nepoužívá - je to reproduktor přednostně určený na sub.

Odpovědi, které ses dočkal na Repromania.net se ti nelíbily?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
visior



Založen: Sep 14, 2005
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: ne leden 05 2014, 15:23    Předmět: Citovat

Uvazujem o vytvoreni reproboxu s predelenou prieckou pre sub a stredy a vysky.No uvidime co s toho vznikne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne leden 05 2014, 17:36    Předmět: Citovat

Já ti to řeknu hned (v dobrém) - paskvil. Když to nepronmyslíš dostatečně dobře dopředu.

Když si odmyslíme estetickou stránku věci (na kterou bych řekl že by se mělo též myslet, ale v zásadě je to tvůj soukromý problém), tak technicky te repráky jsou konstruované čistě jen do subu. Výrobce nikdy ani neuvažoval o jiném použití, proto zcela jistě neřešil jak se ten reprák chová dejme tomu nad 150Hz. Od takového repráku nemůžeš čekat že ti nějak věrně vykreslí třeba úhoz paličkou na bubínek. Je optimalizovaný na nízké frekvence. Dalo by se lidově říci že je svým způsobem líný. Je to jako bys po šampionovi sumo chtěl aby se nějak rozumě umístil v lehkoatletických závodech, byť ve svém oboru je to machr. To není terminus technikus, ale nevím jak jinak ti tu informaci předat. Proto by to nechtělo použít klasický střeďák, ale nějaký vhodný středobas, v tomhle případě spíš větší aby se dalo dělit hodně nízko. Použitelných typů je spousta, namátkově jako vzorový třeba Monacor SPH-165KEP, což je kvalitní 6,5" středobas s kevlarovou membránou. Takový reprák ovšem něco stojí. Nebo kdyby se hodně šetřilo tak si myslím že by po úpravě dobře posloužil i levný IRB16 z Dexonu.

K takovému repráku samozřejmě nelze dát jen tak ledajaký výškáč, musí tam být opět určitá úměra. Takto velký středobas nelze tahat moc vysoko. Je třeba zvolit takový výškáč aby bylo možné ho dělit hodně nízko. Tomu by hodně pomohl i zvukovod. Z u nás běžně dostupných by vyhověl třeba Monacor DT-300 umístěný ve zvukovodu WG-300. Bohužel DT-300 se dodává jako takový polotovar typu dodělej si sám, takže pokud od něj chce člověk slušné výsledky tak je třeba si s ním doma pohrát. Já mám v plánu něco podobného, jelikož se mi doma sešly ARN8604, pěkné dýhované skelety cca 80 litrů, na které stačí dát jen novou čelní stěnu a navíc mi tu zbudou z nějaké jiné přestavby reproduktory Seas 27TBFC/G, které jsou ještě lepší jak ty DT-300 a dají se namontovat do stejného zvukovodu.

A pak přijde to nejdůležitější - výhybka. Uvědomuješ si jak drahá ta výhybka s tak nízkými dělícími frekvencemi bude? A co její návrh? To je dalších několik tisíc. Počítej prostě s táím že pod 10 litrů se nedostaneš. tedy pokud to chceš řešit seriozně.
Ale tos asi slyšet nechtěl viď? Tys chtěl použít repráky, které si dostal za hubičku a aby tě zbytek nestál o moc víc. Jenže takto to nejde. Jestli myslíš že stačí koupit nějako jakože univerzální výhybku a k tomu nějaké repráky podle toho co se ti zrovna líbí, tak to jsou vyhozené peníze, kvalitně to hrát prostě nebude. To je tak na úrovni toho kdyby člověk bez chuti v kuchyni bez receptu smíchal to co zrovna potká.
Proto jsem ti navrhoval abys z těch repráků udělal subwoofer, který z nich může být docela kvalitní, oparametry na to mají. Ušetříš za měření a ladění výhybky, jakož i za ní samotnou. K subu si koupíš nějaké bazarové satelity dle vlastního výběru nebo si postavíš vlastní podle nějakého ověřeného návodu, kde platíš jen za materiál ale ne za návrh a nemusíš nikam nic posílat ani vozit na měření. Výsledek je pak zaručený.

Očekávám že se ti to co jsem napsal nebude líbit tak zkusíš ještě třetí nebo čtvrté fórum a pak si stejně koupíš tu univýhybku, s něčím to spatláš od oka a bude to hrát na prd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
yesper26



Založen: May 19, 2012
Příspěvky: 1051
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt leden 09 2014, 21:29    Předmět: Citovat

Basak by som dal uplne na spodok bedne a nejak oddelil od ostatnych repro v bedni, vyhybku by som pouzil tu obycajnu s kondikom a cievkou pre subwoofer, dalej by som tam slahol nejaky stredak a vyskac s vyhybkou. Alebo by som tie repro narval do jednej bedne cca 100L, ktory by som slahol do kufra auta a napojil na zosik Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá leden 10 2014, 11:16    Předmět: Citovat

Koukám že tobě je zbytečné cokoliv vysvětlovat.

Pasivní výhybka na sub tak jak se běžně prodává je na prd. Takto se kvalitních výsledků dosáhnout nedá. Pokud to myslíš vážně tak ten sub dělit aktivně a alespoň 18dB/oct. Zapamatuj si to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund